Jeg har fått flere spørsmål om hva man bør ha på kjøkkenet når man ønsker å lage sunt hverdagsgodt, så her har dere litt info!
De to viktigste tingene man bytter ut for å bake sunnere søtt er sukker og hvetemel – ikke fordi det er noe farlig, men fordi det finnes så mange andre alternativer som gir kroppen litt mer næring og byggesteiner.
1. Sukkererstatninger:
Sukrin gold – gir en deilig karamellsmak og smelter i kontakt med væske
Sukrin – passer godt som strøsukker over grøt o.l.
Sukrinmelis – pulverisert sukrin som er godt i glasurer og kremer
Fibersirup – et helsekostprodukt, prebiotisk med lav GI, godt i bakst og konfekt.
Stevia – 1 dråpe er like søtt som 1 ts sukker, passer i glasurer, yoghurt og drikker
Sukkerfri sjokolade – smaker ekte sjokolade, søtet med sukrin.
Det finnes også helt naturlige matvarer som kan gjøre det søtt og sunt;
Bananer – godt modne
Dadler eller annen tørket frukt
Bær – spesielt jordbær
Honning
Kanel og kardemomme
Vaniljestang
2. Meltyper:
Fiberfin – naturlig sunt og fint mel med 60% fiber. 1 ss gir like mye fiber som 1 dl grovt mel.
Havremel / havregryn – passer til absolutt all bakst, pannekaker/vafler. Fiber- og proteinrikt.
Kokosmel – rikt på kostfiber og protein, naturlig søtt og egnet i bakst, brød og proteinbarer.
Mandelmel – fettredusert og med høyt proteininnhold – passer til bakst, brød og marsipan.
Ellers er andre grove meltyper som for eksempel byggmel og rugmel også fine alternativer dersom du ikke må ha det glutenfritt.
Bodylab Whey 100 – proteinpulver er melkepulver med smak som passer perfekt i sunne hverdagsdesserter
Pannekake- og vaffelmiks – sunn miks til de dagene du vil lage proteinpannekaker eller lignende på 1-2-3
And there you have it!

Tilbaketråkk: Dette har jeg i kjøleskapet | Sunnere Livsstil
Hei! Veit du om sukrin, sirup osv finnes på iherb eller lignende?
Hei! Ja, de har sukrin her: http://no.iherb.com/Now-Foods-Organic-Erythritol-Naturally-Sweet-1-lb-454-g/64815?rcode=VIG677
Men ikke sukrin gold, fibersirup m.m
Jeg syns det er vanskelig å vite hvordan jeg skal dosere med Sukrin/gold/+ i en oppskrift basert med vanlig sukker. Gode tips?
Jeg pleier å slumpe og smake meg frem, men generelt sett kan man si at det har samme søtningsgrad som sukker. Jeg liker dog ikke å bruke like mye av det, ofte blir bakst o.l veldig tørt av for mye, så jeg bruker ca 70-80 % og supplerer heller med et par dråper stevia 🙂
Tilbaketråkk: Vafler og sunne bakeingredienser | Sunnere Livsstil
Hei
Hvis jeg bytter ut speltmel med mandelmel,skal jeg bruke like stor mengde mandelmel?
Vh Torunn
Torunn: Hei! Det kommer litt an på hva du skal lage, er det gjærbakst kan du ikke erstatte alt for da vil ikke deigen heve seg. Mandelmel trekker til seg mer væske, så som regel trenger du mindre av det. Husk at røra blir litt tung med mandelmel, mister bindeevnen (på grunn av mangel på gluten) og kan smake litt marsipan 🙂
Tilbaketråkk: Vaffelsøndag | Kristine Weber