Farvel elskede smør og sukker

Hei!

Da kan jeg fortelle de av dere som er interesserte, at jeg må vinke farvel til enkelte matvarer som jeg elsker høyere enn himmelen.

Jeg har nemlig skyhøyt kolesterol, av alle ting. Jeg har visst det i over 10 år, men nå er det høyere enn noen gang og det må gjøres noe med. 

Jeg har en liten mistanke om at det kan være arvelig betinget, for jeg kan ikke helt skjønne at kostholdet mitt er så «ille», men jeg har fått klarsignal av legen til å prøve drastiske kutt av lørdagsgodtet og andre ting før jeg begynner på medisiner – det siste jeg vil er nemlig det.

De gode nyhetene er at jeg har også mye av det gode kolesterolet og lave nivåer av triglyserider, så alt er ikke helt svart altså. 

Dette er nesten verre enn å være på konkurransediett, for da hadde jeg faktisk lørdagsgodtet (nesten) helt frem til konkurransedagen. Men, jeg er villig til å gi det to måneder – jeg av alle burde jo vite hvordan jeg kan tilfredsstille søtsuget med sunnere ting, haha.

Jeg har gitt meg selv lov til et par dager med kjøpegodis som ikke er altfor fullt av mettet fett, som for eksempel marsipan, yoghurtnøtter, sorbet og diverse frem til medio juni. 

I de andre tilfellene blir jeg pent nødt til å lage godiset selv – minus sjokoladetrekket, snufs.

For dere trodde kanskje at jeg spiste slike sunne ting i helgene? Å neida, ikke denne godtegrisen.

I tillegg til dette har jeg allerede innført en god del mer grønnsaker i kostholdet, og ikke bare de vanlige agurk, tomat og paprika for dette har vi allerede masse av, men mer linser, bønner, spinat og kikerter.

Nøtter og avokado fortsetter jeg også med, bare enda mer av det enn før. Magre meieriprodukter, kjøtt/fugl/fisk, havregryn, knekkebrød og et egg i ny og ne er også innafor. Det viktigste for meg er å fokusere på alt det gode jeg kan spise.

Nå regner jeg selvfølgelig med at konkurranseformen kommer rekende på en fjøl også, bare jeg får begynt med litt mer seriøs trening igjen også  *ironi*.

Motivasjonen min denne gangen er ikke konkurranse, men guttene mine ♥

Wish me luck!

37 kommentarer til “Farvel elskede smør og sukker

 1. Inger Johanne

  Lykke til ? håper at det bedrer seg da ( ille å måtte kutte godis hvis ikke ?)

 2. Kristine

  Inger Johanne: Takk takk 😀 Nei tro meg, om det ikke blir noe signifikant bedring så er det tilbake igjen som før ♥

 3. Thomas

  «A total cholesterol test, for instance, tells you practically nothing about your health. What you really need to know is how much high-density lipoprotein (HDL) and low-density lipoprotein (LDL) you have and, beyond that, the size of the LDL particles.

  If you’re confused, it’s not your fault. Cholesterol has been a highly publicized scapegoat for causing heart disease for decades, and many have diligently cut all cholesterol-rich foods (which are often also nutrient-rich foods) from their diets as a result.»

  Og:

  «Myth: High Cholesterol Is Caused by What You Eat

  This is simply untrue. The biggest factor in cholesterol is not diet but genetics or heredity.»

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2016/04/20/cholesterol-myths.aspx

 4. Mari

  Hei Kristine!

  Så synd å høre, men dette må vell være familiær hyperkolesterolemi? Kan ikke fatte og begripe noe annet, du er jo på ingen måte kandidat for miljø betinget høyt kolesterol!
  Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi har laget en retningslinje og kostholdsråd! Du kan sjekke ut kolesterolbehandling.no og denne linken: https://bramat.no/kosthold/helse/2267-kosthold-for-deg-som-har-hoyt-kolesterol! (Har bachelor i ernæring, så lært mye om dette)! Håper virkelig du finner ut av dette, masse masse lykke til!!

 5. Kristine

  Thomas: Ja jeg har lest mye om det, men det er ikke bare totalkolesterolet som er høyt, det er LDL også :/
  Jeg vet det er mange meninger om det, så det blir spennende å se om det er noen endring etter to måneder. Hvis nei er det bare å ta en pille og godtebit igjen.

 6. Kristine

  Ellisiv: Enig, veldig interessant og uansett utfall vil jeg trappe opp plantebasert mat 🙂 Takk som deler!

 7. Kristine

  Mari: Jeg tror dessverre jeg har en genfeil ja, men jeg må bare teste det ut for å se – jeg er så nysgjerrig på om det har noe som helst å si, da vet jeg det i hvert fall. Spennende utdannelse! Og takk ♥

 8. A.

  Lykke til, Kristine! Måtte google kolesterol, og kom over denne linken som sier dette
  «Flere legemidler kan også bidra til en ugunstig sammensetning av kolesterol i blodet, for eksempel gjelder dette betablokkere, enkelte vanndrivende medisiner (brukes av mange med høyt blodtrykk og hjertesykdom) og kortison»
  Jeg har lest bloggen din i årevis, og mener å huske at du tar/tok betablokkere??
  Har ikke peiling på noe av dette altså, bare kom over det og ville nevne det:)

  https://www.lhl.no/hjertesykdom/hoyt-kolesterol/

 9. Kristine

  A.: Tusen takk ♥
  Det stemmer at jeg tok betablokker på grunn av hjertefeil i 2007/2008, men måtte gi meg med det etter noen måneder da de ikke ga ønsket effekt. Tar ingen medisiner og har vært så glad for det, men må man så må man – må bare prøve «alt» først 🙂

 10. M

  Som Mari sier over her, be legen din om å få teste deg for familiær hyperkolesterol. Dette er en genfeil, som da betyr at dine barn også er utsatt for å få det (viss du har det).

  Min familie ble testet for denne genfeilen for noen år siden og vi er rundt 10stk som fikk da påvist denne genfeilen.

 11. Nina

  Luck!! Håper du opplever bedring med endring av kosthold! Om ikke annet, så må vel du være en av de i landet med best forutsetning for lage sunne erstatninger, selv om det vel er en mager trøst.. Tvi-tvi, god bedring og god helg:)

 12. Scarlet

  Jeg har selv arvelig kolesterol, testet div kosthold. Ingen forskjell på sunt vegansk eller det jeg har nå (tester alltid nytt kosthold og endringer med blodprøve). Klarer meg uten medisiner. Masse havregryn, lite rødt kjøtt, fett (spesielt kokosmelk er visst ikke bra), sukker. Spiser også sjeldent gluten og ekstremt sjeldent meieriprodukter. Disse tiltakene gjør at mitt totalkolesterol er på 5. Blodårer er fine ved ultralyd. Mamma har samme ogvtestee nå ut mitt kosthold, 2 1/2 mnd og skal nå ta blodprøve for å se om det har skjedd noe. Jeg er kjempespent! Hennes måling var på 10 sist. Min teori er kolesterolet øker av meieri. De gangene jeg har lagt inn mager kesam ol. Så har nivåene økt igjen. Havregryn f eks er med på å senke nivåer.

 13. Kristine

  Scarlet: Wow, har du 5? Jøss, det er første gang jeg har hørt – de sier at det skal være umulig med den genfeilen. Uansett – så flott for deg! Blir veldig spennende å høre om moren din, du må holde meg oppdatert 🙂

 14. Kristine

  Pia: Det blir stort sett det, men jeg beholder/øker fiskeinntaket. Når det gjelder magre meieriprodukter så skal dette også reduseres og erstattes med bl.a havremelk.
  🙂

 15. Kate

  Hei.
  Jeg har diabetes type 1 og har også slitt med høyt kolesterol. Mitt er også genetisk høyt da kostholdet mitt er magert og sunt. For å slippe å starte på medisiner leste jeg meg litt opp på dette med godt og dårlig kolesterol. Etter noen år med økt inntak av avokado, nøtter, havre og bygg, er nå kolesterolet mitt helt normalt! Jeg spiser magre meieriprodukter og elsker ost så det er fortsatt daglig på brødskiven. I tillegg spiser jeg 1 til 2 egg daglig. Bygg skal være kolesterolsenkende og noe jeg stort sett spiser daglig, som grøt, som ris til middag eller i salat.

  Lykke til med endringene. Håper det ordner seg 🙂

 16. Kristine

  Kate: Ja, bygg! Så bra, det hadde jeg helt glemt – det må selvfølgelig opp på handlelisten. Elsker byggrynsgrøt ♥
  God helg!

 17. Madelaine

  Så kjedelig å høre! Jeg har selv familiær hyperkolestrolemi fra pappas danske gener, og har aldri hatt lavere totalkolesterol enn 7, på tross av noen endringer i kostholdet. Jeg som deg, har nemlig alltid vært flink med kosten og har trent masse, så HDL og triglyseridverdiene mine har vært upåklagelige. Jeg kuttet også søtsaker osv, men det ville ikke bli noe lavere, så jeg spiser det akkurat når jeg ønsker nå. Gikk på statiner en periode, men pga ønske om graviditet og påfølgende fødsel, og at jeg ammer, så har jeg ikke kommet i gang igjen. Hadde heldigvis ingen bivirkninger på de da. Men jeg tar de fordi de er forebyggende, og skal få tatt en sjekk av den lille babyen min når tiden er inne for det, for å se om hun også har arvet genet 🙂
  Håper du finner ut av det og at du får kolesterolet ned framover, at du kan få nyte litt ordentlige godsaker igjen, om ikke så lenge! Lykke til 🙂

 18. Mira

  Hei. Eg jobbar på thorax og ser i periodar pasientar med familiært hyperkolesterolemi. Ville ha utreda dette meir, og blitt bedt om å bli henvist vidare. Eg veit nokon er med i studiar om dette også. I nokon tilfeller vil ikkje vanlige kolesterol senkande medisinar vere nok heller, legar i spesialist tjenesta kjenner til fleire sortar og kan kombinere på andre måtar. Eit stabilt kolesterol nivå er viktig for hjerte-kar i framtida!:) Lykke til!

 19. Cecilie

  Æsj, så dumt og kjedelig! Håper ting bedrer seg med endringer i kosthold. Hvis det er noen som kan få det til så må det være deg! Takk for at du deler om et interessant tema!

 20. Silje

  Hei <3
  Skjønner at det virker som et lite nederlag når kroppen ikke regulerer slike ting som de burde, men jeg har selv FH og har hatt høyt kolesterol siden jeg var to år. Modern og fadern har vært obs på kostholdet, men jeg kommer fra en «vanlig norsk familie», og har hatt et helt normalt kosthold og aktivitetsnivå hele livet uten at kolesterolet har blitt nevneverdig påvirket. Jeg valgte å begynne på en lav dose statiner da jeg var 21, og har aldri hatt problemer med medisinen eller økt dosen. Nå har jeg stabilt, lavt kolesterol. Sjekk ut FH-foreningen på nett, de har masse gode tips. Vil også anbefale utredning om FH slik flere har gjort over, for har du det får du nydelig oppfølging fra helsevesenet. Jeg er inne til sjekk hvert andre år, og sjekker selv kolesterolet hvert halvår. Det kan virke litt skremmende og uoversiktlig i starten, men du har et enormt godt kosthold allerede, og tro meg – overgangen er lettere enn du skulle tro. Dette klarer du.

 21. Kristine

  Madelaine: Tusen takk for at du deler din historie, det er godt å ikke føle seg alene om dette ♥ Jeg ammer selv, så jeg må uansett vente med å bruke medisiner, så derfor passet denne utprøvingen bra. Det gjenstår å se om det fungerer, og om jeg faktisk har FH selv – noe jeg frykter, men er forberedt på 🙂
  Takk!

 22. Kristine

  Mira: Hei! Jeg skal absolutt be om å bli henvist så jeg får sjekket dette, jeg må jo vite det så jeg eventuelt kan sjekke guttene mine også. Takk! 🙂

 23. Kristine

  Silje: Tusen takk for at du deler ♥ Litt skuffet over at legen avfeide det da jeg tok opp dette med genfeil, men skal absolutt be om å bli henvist så jeg vet det sikkert. Jeg tviler nemlig sterkt på at jeg klarer å få et tall under 7, men er villig til å prøve siden jeg uansett på vente litt med medisiner (ammer). Takk!!

 24. Eli

  Dette høres ut som familiær hyperkolesteromi.. syns virkelig du må kreve en gentest, og få testa barna dine (legen din børr gi deg veiledning om dette). Isåfall er det viktig at du starter med medisiner. Lykke til 🙂

 25. M

  Dette tror jeg uansett er smart, selv om kolesterolet er normalt. Det er altfor høyt konsum i samfunnet!

Det er stengt for kommentarer.