Sukkerfrie boller med sjokoladepålegg

/sponsorlink

Hei!

Jeg lagde boller fra egen bok i forrige uke, og det er ikke så ofte jeg gjør faktisk. En av grunnene til det er at jeg liker å tenke og lage nye oppskrifter, men enkelte ting – som gjærbakst – er og blir klassikere til tross for at jeg har gjort dem litt sunnere.

Oppskrift: (9 stk)
60 g smør
80 g kesam
1 pakke tørrgjær
2 dl fingervarm melk
2 ss fibersirup (eller honning)
2 ss sukrin gold
2 ts kardemomme
50 g havremel
Ca 250 g speltmel

Fremgangsmåte
Smelt smør og bland i melk, la det bli fingervarmt før du løser tørrgjær oppi. Ha resten av ingrediensene oppi en bolle, tilsett melkeblandingen og elt godt – gjerne i en maskin noen minutter. La deigen heve 45 minutter på et lunt sted.

Trill ut 9 boller og legg på et bakepapir, etterhev i ytterligere 30 min. Stek på 180 grader i ca 10 min.

Jeg synes bollene passer perfekt med pålegg som f.eks smør og ost, syltetøy, eller sjokoladepålegg.

Jeg har brukt dette som er med hasselnøtter og uten sukker.

Vi spiste 5 stykker samme dagen, og jeg har fryst de andre – så det er bare å lage mange.

Håper det smaker!

Også så kaldt som det har blitt! Jeg er kanskje litt rar, men jeg liker det. Vi fyrer masse i peisen og jeg kan endelig gå med de tjukkeste genserne og sokkene jeg kan finne.

Lillebror sover i selen og storebror sitter i dinosaurdrakt, men om litt skal vi ut og ake. Håper dere får en fin dag!

7 kommentarer til “Sukkerfrie boller med sjokoladepålegg

 1. AC

  Hei<3

  Jeg mistenker stille reflux hos min lille. Jeg leste tidligere at din mini også hadde dette. Kan du skrive et innlegg om dette kanskje? Om hvordan dere fant det ut, symptomer og utfordringer.
  Ammmingen min gikk ret vest etter iherdig jobbing i 3,5 mnd, men de konkluderte med melkeallergi, og kort tungebånd. Lille er fortsatt ikke bra og plages sterk med et eller annet, og stille reflux virker veldig passende. Er så synd at jeg ikke har funnet ut av dette tidligere, men det har vært så mye at det har vært umulig å skille.

  Ha en fin søndag videre:)

 2. JulesTheNorweegie

  Mmm alltid godt med fersk gjær bakst, og boller er så godt 😀

  Det er bra det er noen som liker den kalde friske vinden! Selv liker jeg når det er snø, men så blir det plutselig glatt ute og jeg tumler meg rundt like galant som Bambi på isen 😛

  Håper dere koste dere på aketur 😀 xx

 3. Kristine

  AC: Vi har ikke fått diagnose (det krever slange ned i halsen og det unngår vi gjerne), men mange symptomer viser til at det er det: gulp (som svelges), liker ikke å ligge, vil bysses eller bæres, våkner ofte, ammer svært ofte osv. Jeg føler at ting blir bedre etter hvert som tiden går (5,5 mnd gammel), men kunne som deg ønske at noe hjalp han. Melkefri diett hadde ingenting å si her dessverre. Han ammes ofte, bysses/bæres, legger noe under hodet når han ligger flatt, vi samsover (han våkner opptil 10 ganger om natta), og disse tiltakene gjør at han er en glad gutt ♥ Jeg kan ikke annet enn å trøste deg med at noen har fått hjelp av halsbrann-medisiner, og ellers at ting blir bedre for hver uke som går. Er han mye lei seg til tross for tiltak du gjør, så krev at du får legehjelp/ekspertise innen feltet.

 4. Kristine

  JulesTheNorweegie: Boller er veldig godt, spesielt med smør på. Du er kanskje ikke heelt enig i det nå som du er veganer men 😀 ♥
  Jeg sto og så på, men mini koste seg veldig – hadde roser i kinnene hele resten av dagen.

 5. AC

  Jeg vet, slangen ned i halsen vil jeg helst slippe:( Er så lei at dette plager lille. Får helt vondt. Samme symptomer som du beskriver har min også + en del ekstra. Helsesøster og lege mente jeg ikke hadde nok melk siden jeg ammet så ofte (men mini ville det jo) og han bare fikk i seg formelken. Han begynte gå litt ned i vekt (100gram) og det var som å høre 1 kg i mammaørene mine 🙁 .. Alt stresset, våkne netter og frustrasjon over å ikke skjønne noen ting med mitt første barn resulterte til at jeg mistet melk og måtte gi opp etter å ha prøvd alt for å få den tilbake. Svaret jeg fikk var bare det «at alle klarer ikke å amme og har kolikkbarn», synes dette er så feil! Kolikk er så lett å bare sette som en merkelapp på en baby som oppriktig talt ikke har det bra, og gråter mye, og en kvinne som ikke klarer å amme har jo en årsak til hvorfor det ikke går, jeg tror ikke på at det er så «enkelt» som at det bare ikke går an å amme. . Han spiser jo ikke noe mer nå som han får flaske uansett, småspiser hele døgnet, og jeg kjenner jeg er så bekymret når han ikke spiser eller sover godt. Han våkner minimum 8-10 ganger ila natten, og han er nå 4 mnd. Godt du sier at det blir bedre, jeg har fått nexium av legen, og håper dette nå hjelper. Utrolig fortvilende og ubehagelig opplevelse, og spesielt siden dette er min første. Du er jo utrolig flink mamma som fant ut dette så utrolig fort! Jeg har brukt 4 mnd, men har fått høre at babyen min er normal og at sånn er det bare…Men det har bare føltes helt feil.
  Har din mini gått opp bra i vekt, eller har det gått opp og ned?
  Takk for svar <3

 6. Kristine

  AC: Dette høres veldig likt ut som det jeg hadde med min førstefødte. Han hadde også såkalt kolikk og hadde mye vondt stakkar 🙁 Grunnen til at man ammer ofte er som du sier fordi babyen vil eller trenger det; å drikke hjelper dersom de har vondt i magen (trøst), refluks (mindre som kommer opp igjen hver gang) m.m.
  Feilen den gang var at han bare klarte å svelge unna litt fordi det kom altfor mye melk altfor fort, den tynne formelken + svelging av luft gjorde ikke magevondten noe bedre akkurat. Jeg klarte ikke å mette han, mistet melk, og sluttet å amme da han var 5-6 måneder. Hadde du en tøff fødsel?
  Andremann er heldigvis mye blidere så jeg vet at han ikke har vondt hele tiden, «kun» når han legges ned m.m. Min våkner også mye om natten, jeg har telt 16 ganger på det verste.
  Begge guttene mine har lagt på seg bra og vært 8 kg ved 5 måneders alder, så mat får de (heldigvis) i seg gitt – til tross for plager.

 7. AC

  Tusen takk for svar. «Godt» å høre at jeg ikke er alene. Og at ikke nødvendigvis eventuelle søsken i fremtiden får det like tøft. Jeg fikk plutselig svangerskapsforgiftning i uke 37 til tross for god form, trening og knirkefritt svangerskap. Ble satt i gang 38+3 pga skyhøyt blodtrykk og allemtilstabden min gikk fra veldig fin til helt forerdelig, det tok 3 dager fra igangsetting til han var ute. Var rett før det ble keisersnitt, men gikk til slutt. Ingenting gikk liksom som det skulle, heller ikke i tiden etterpå. Men alt i alt, viktigste er friske barn<3 Så er jo ikke godt når man gjerne skulle hatt hjelp , eller hatt muligheten til å hjelpe lille..
  Akkurat sånn du beskriver ammingen med førstefødte skjedde med meg, først masse melk og han druknet og fikk MYE luft og gråt 24/7. Så gikk et andre vei og bryst betennelse pga dårlig tømming av bryst og senere mistet alt av melk.
  Du virker som en fantastisk mamma, og guttene er utrolig heldige som har deg. Takk for at du tar deg tid til å svare<3

Det er stengt for kommentarer.