Veien til den voksende magen

En god klem til dere alle som har skrevet til meg, virkelig. Etter å ha lest kommentarene deres og grått en skvett fordi mitt hormonelle jeg blir så rørt, satte jeg meg ned og skrev ned alt jeg føler og husker fra fjoråret. Dette er altså et sammensurium av tanker og erfaringer om veien min/vår til å bli gravid med nr to.

Barnløshet. Jeg grøsser av ordet. En ting er når det er selvvalgt, men når man lengter etter å bli mamma så er det en altfor stor sannhet å ta innover seg. Det er sårt og altoppslukende.

Etter et halvt år med flere mislykkede hormonkurer og et avslag om hjelp fra det offentlige føltes bunnen nære. For ikke å snakke om sorgen over å miste min pusegutt Todd i april, jeg var tross alt mamma til to en gang i tiden. Jeg fikk et oppløft etter samtaler med privat fertilitetsklinikk, men bunnen traff jeg dessverre kort tid etter da jeg ble gravid utenfor livmoren.


Etter fjerning av exu og eggleder

Etter en tøff sommer var det ingen tvil lenger, nå satset vi fullt på første runde av ivf aka prøverørsbehandling. Dette måtte vi altså gjøre privat, men jeg velger å tenke at vi var heldige som slapp unna lang ventetid og at vi hadde midlene til å betale for det selv.

Prosessen startet i oktober, etter 14 måneder med ulike hormonkurer og påfølgende blindveier. Daglige sprøyter i magen, først én hver kveld og deretter to stk – en om morgenen og en om kvelden. En for at egg skal vokse, og en for å hindre spontan eggløsning. Det hele er en fascinerende prosess der man overlater absolutt alt til medisinen, men det betyr også at kroppen føles ugjenkjennelig. Jeg opplevde mange bivirkninger som gikk utover både det psykiske og fysiske, men livet gikk sin vante gang. Det er fordelen med å allerede være mamma, man kan ikke legge seg ned og kjenne etter.


For en som hater sprøyter, var det stort å klare å sette de selv

Det ble et par turer inn og ut av klinikken for å sjekke eggenes tilstand, og endelig kom lørdagen der den o´ store eggløsningssprøyten skulle settes. Påfølgende mandag skulle eggene hentes ut. Det var kun et par store egg som vistes på UL, men utrolig nok var det 9 som ble hentet ut. Jeg var i ekstase! Både av antallet og fordi det var over, jeg er nemlig en av de som synes egguttaket var relativt smertefullt.


Den lindrende «pillecocktailen» funket dessverre ikke før et par timer senere

En nervepirrende telefonsamtale dagen etter kunne fortelle oss at 5 av 9 var befruktet, og på innsetting av egg dagen derpå fikk vi vite at 3 hadde overlevd og delt seg videre. Allerede da følte jeg at vi hadde vunnet i lotto. Ett gullegg (som de liker å kalle det) ble satt inn, og to lange uker skulle gå før testing.

Jeg startet å teste et par dager for tidlig – ingen selvkontroll her nei – og det ble negativt resultat. Det var 5 billigtester og jeg brukte de alle sammen over et par dager, den ene mer negativ enn den andre. Det som var mest forvirrende var at de alle ble positive 10-15 minutter over tiden, men det var jo feil resultat kunne jeg lese. Det er en grunn for at de skal leses av innen en viss tid.

Jeg belaget meg på et nytt ivf-forsøk, men kjøpte en siste digital test dagen derpå. Den natten ble det ikke mye søvn for å si det sånn.


Gravid!

Jeg hadde altså tatt feil, billigstrimlene må ha vært en dårlig batch. Jeg lo, skalv og gråt om hverandre, og en intens glede gikk raskt over til en veldig frykt morgenen etter. Frykt for å miste den lille, noe alle gravide kan relatere til – spesielt de som har mistet tidligere. 

En UL i uke 7 viste liv, og en påfølgende i uke 12 viste enda mer liv. Til og med kjønnet, selv om jeg vet at man kan ta feil så tidlig. Noen uker senere kjente jeg de første sparkene, og på ordinær UL i uke 19 fikk vi nok en gang bekreftet at mini var frisk og fin.

Nå kan jeg ikke annet enn å tro, håpe og glede meg.


Uke 20 ♥

Det var noen som lurte på om kostholdet mitt har hatt en innvirkning på det hele, men mine fysiske mangler strekker seg tilbake til tidlig ungdomsår. Selv om kostholdet mitt har blitt bedre de siste årene, har ingenting endret seg hormonelt sett – ikke nok i hvert fall.
Å spise regelmessig, sunt og variert, samt holde sukkeret til helgene er jo alltid bra, men jeg vil være forsiktig med å gi noen forhåpninger om at barnløshet kan fikses så ”enkelt”. Dersom man er i tvil om sin egen fertilitet, så anbefaler jeg at man får en utredning hos en gynekolog eller klinikk som kan dette. Jeg kunne ønske jeg gjorde dette mye tidligere selv.

Jeg må avslutningsvis si at selv om vi måtte igjennom denne prosessen for å få et barn til, så kan jeg ikke annet enn å føle meg veldig takknemlig for at det gikk så bra. Jeg har ikke klaget, og kommer ikke til å gjøre det heller. Jeg vil fortelle min historie for å dele informasjon og håp.
Vi har verdens fineste gutt fra før etter et par hormonkurer, og nå en til på vei på første ivf-forsøk – vi er så usannsynlig heldige.

Her på bloggen blir det fortsatt mat og oppskrifter fremover, men det blir også små dryss av hverdagen, treningen og den voksende magen – den vil dere uansett se når jeg viser dere nye treningsklær. Det hadde vært rart for meg å ikke nevne noe om svangerskapet nå i siste halvdel, det er nemlig noe helt annet å være gravid med en liten sjef på 2,5 år ved sin side, på godt og vondt. 

Igjen, takk for at dere leser, skriver og deler erfaringer med meg. Jeg håper at jeg med dette kan gi litt mer informasjon om prøving og ivf, samt gjøre vanskeligheter rundt infertilitet litt mindre tabu og mer greit å snakke åpent om – dersom man vil. De usynlige sykdommene bør bli mer synlige, så vet man at man ikke er alene ♥

130 kommentarer til “Veien til den voksende magen

 1. Veronika

  Igjen, gratulerer så mye! Nyt dagene <3
  Jeg håper på masse treningstips og -triks for gravide, for her er det mange rare og forvirrende råd ute og går.

 2. G

  Så fantastisk Kristine ❤❤❤ utrolig glad på deres vegne! Masse lykke til med fortsettelsen, gleder meg til både litt voksende mage og mat og trening! God klem

 3. Veronica G

  Gratulerer og lykke til med veien videre 🙂 godt når det går bra til slutt! Du viser i alle fall at det nytter å ikke gi opp 🙂
  Men – nå som du er gravid, kanskje du kan skrive et innlegg om treningsklær som passer til gravide pupper og magen? ? Da hadde jeg blitt veldig glad 🙂
  Hilsen ei som er i uke 21 selv!

 4. Tine

  ❤leser, gråter en liten skvett og gleder med på dine vegne. Veien til å bli foreldre er urettferdig lang for mange…selv har jeg 2 operasjoner, 2 egguthentinger, 5 egginnsettinger og en MA i uke 9 i baggasjen…and no baby?Nå venter jeg på operasjon nr 3… Etter 3 år har jeg endelig akseptert situasjonen og innsett at jeg ikke kan leve på vent lengre, livet er nå, med eller uten barn?

 5. Hanne

  Hei! Er så glad på dine vegne❤ Jeg er også gravid, 17 uker på vei med vårt lille mirakel. Jeg hadde ikke trua etter to aborter i 2016, men så lang bare vel???

 6. Kristine

  Huff, altså hjertet mitt blør for deg (og andre i din situasjon..) Jeg har og skal aldri klage over min, jeg er en av de heldige. Sender deg all verdens lykke til og gode klemmer ♥

 7. Kristina

  Så utrolig flott å lese! Du skriver på en slik måte at man bare må bli revet med! Masse lykke til! 🙂

 8. Jane

  Fin lesing ? Håper du velger å dele litt av livet og på veien, veldig koselig å høre om livet bak bloggen også ? Har fulgt deg gjennom så mye annet så er veldig koselig å følge videre, ihvertfall når en har blitt mamma selv og strever litt med å gi slipp på tidligere frie livet til å ha en konstant rundt seg, ikke helt i mål der enda men jobber med det ?
  Ha en fin kveld

 9. Marte

  Tusen takk for at du deler, Kristine ? Det er så viktig, og samtidig så vanskelig og sårt.
  Vi står nå i ventekø for å begynne med hormoner og etterhvert IVF. Jeg gruer meg, men da hjelper det å lese historier med lykkelig slutt ?

  Jeg ønsker dere all hell og lykke, og gratulerer dere så mye igjen med den lille i magen.
  Klem

 10. Emma

  Sterk lesing, og jeg er veldig glad på deres vegne!❤? Kjenner meg igjen i så mye av det du skriver. Vi var så heldige å få et friskt og flott barn etter 3 ivf-forsøk, og nr. 2 kom helt av seg selv etter «gamlemåten»? Vi er heldige! Kos dere med den voksende magen❤

 11. Vibeke

  Så rørende lesning❤️ Gratulerer så masse? Takk for at du vil dele. Et viktig og sterkt tema. Masse gode ønsker til deg, den voksende magen og familen?

 12. Wenche

  Gratulerer så mye til dere alle, så glad på deres vegne. ❤ Liker at du skriver om andre ting enn bare mat også.

 13. Jessica

  Vilken tuff tid du har bakom dig. Jag förstår att det har varit jobbigt på så många sätt. Jag var tvungen att genomföra en abort 2012 och det är en sorg jag alltid kommer att bära. 2014 fick jag och min man en son och vilken lycka? men jag kommer aldrig att sluta sörja aborten och den jobbiga perioden vi var tvungna att ta oss igenom 2012. Grattis till din nya bäbis som växer i din mage och lycka till?

 14. Anne Marie

  Gratulerer så mye med graviditeten! Det er tøft gjort av deg å dele dette og ikke minst viktig at dette temaet blir belyst. Du er sterk!
  Jeg kjenner deg bare gjennom bloggen, men da jeg leste at du var blitt gravid ble jeg så glad på deres vegne! ? Kos dere masse i tiden fremover! ❤

 15. Anette

  Rørende å lese. Og så fint at du setter både ord og ansikt på et viktig tema. Gleder meg til å følge deg gjennom nok et svangerskap, synes det var gøy forrige gang også. Kos dere❤

 16. kristine

  godt å høre at alt går bra nå 🙂 Lykke til videre. Lykken er å bli gravid <3

  Artig å lese om sjefen på 2,5 år (har selv en;)) og om graviditeten.

 17. Kathrine Beate Solheim

  Takk for at du deler❤ Føler meg veldig takknemlig og glad for mine 3 prinser ? Tenker det blir kjekt for M å bli storebror ? Du er en fantastisk dame ??

 18. Elisabeth

  Hei! Gratulerer så mye med en til på vei☺ Etter det dere har vært i gjennom er det vel fortjent. Jeg har bare et spørsmål; er grunnen til at det har vært vanskelig for deg å bli gravid at du har hatt en hormonubalanse? Har du hatt regelmessig mensen opp igjennom årene? Har det noe å gjøre med livsstil eller mye trening å gjøre? Er nysgjerrig fordi jeg har en hormobubalanse selv og jeg har kke hatt mensen på halvannet år. Sitter å vurdere om jeg bør undersøke min egen fertilitet, men er utrolig godt å høre at det er muligheter selv om man ikke alt nødvendigvis er som det skal være❤

 19. Susanne

  Så viktig å prate om dette temaet. Har selv hvert gjennom mitt første mest sannsynlig negative IVF forsøk. Tok ut like mange egg som deg men 3 ble befruktet bare og kun 2 overlevde. Har satt inn 1 og har en på frys. Håper det går vår vei etterhvert❤ lykke til videre med svangerskapet?

 20. Nina

  Til info kan jeg fortelle at overlegen på Rikshospitalet sa til meg at sjansen for å bære barnet til termin er hele 95 % når man har sett bankende hjerte på UL i uke 7. Det er gode odds:)
  Og takk for at du deler! Når man har vært gjennom noe av det samme selv, er det så fint å lese om andres erfaringer. Det gjør at man ikke føler seg like alene. Vi er mange i samme båt! Og du er ikkke alene om smertefull egguthenting… jeg syntes hvert stikk var utrolig vondt! Vi prøvde en runde IVF, men uten noen befruktede egg. Deretter ble det ICSI, og med kun to gullegg og relativt høy alder, fikk jeg begge satt inn. Det var liksom ikke noe å spare på å fryse ned ett. Av de to ble det lykkeligvis én frisk og fin jente, og jeg er evig takknemmelig. Det blir ikke flere, så jeg er veldig glad for at vi fikk det til relativt raskt, før tiden løp helt i fra oss. Nok en gang gratulerer med graviditeten:)

 21. Lina

  Åh va glad jag blir för dokke sin skull 🙂 stort Grattis! 🙂
  Tack för att du är öppen och delar detta med oss, det trengs.
  Älskar din blogg! Xx

 22. Hanne

  Fantastisk. Gratulerer nok en gang, Kristine!
  Jeg er så glad for at du deler, og jeg gleder meg masse til å lese mer om hvordan det går fremover!

 23. Tonje

  Hei kjære deg har vært igjennom en liknende prosess med barnløshet. Hadde en exu ( var da gravid med tvillinger) en i livmor og en utenfor( mistet begge)og fjernet ene eggleder selv. 2 mnd etter satt gutten vår( vår første) ❤️som nærmer seg 2år.
  Vi klarte det på egenhånd etter 3 år. Vet at opprenskningen som ble gjort ved lapraskopien var det kroppen min trengte og vipps så satt det?Kroppen er virkelig interessant.
  Godt og høre at det fortsatt går bra og jeg ønsker deg fortsatt lykke til!!

 24. Anette

  Hei!

  Først av alt: Gratulerer ?
  Kan jeg spørre hva som i utgangspunktet var årsaken til «barnløsheten», og årsaken til at du begynte med hormonkurer i første omgang?

  Jeg har selv en noe lignende historie som deg, ett barn fra før, ett svangerskap i eggleder som sprakk (i tillegg en SA og en MA). Vi skal nå igang med hormonbehandling og oppstart IVF i mars. Jeg fikk vite at min eggreserve nå er helt på bunn, og at prognosene for IVF er lave.. Dersom du også fikk samme beskjed ang eggreserven og likevel fikk såpass godt resultat av IVF gir det meg et lite håp 🙂

  Lykke til videre med graviditeten. Nyt <3

 25. Johanne

  Sterkt og rørende av ei fantastisk tøff dame! Ønsker dere all mulig hell og lykke videre. Vi er nok veldig mange som kjenner oss igjen i mye av det du skriver om, og det er utrolig godt å lese at det har ordnet seg for dere, etter alt dere har vært igjennom. Tusen takk for at du deler. Du hjelper helt klart mange med din åpenhet rundt et veldig sårt og privat tema. Du er rå! ❤️

 26. Madelen

  Sterk lesning. Kjente jeg ble så rørt?❤ Gratulerer m mini!! .. Mange klemmer til deg.. PS; Mer innlegg som omhandler deg ❤ gøy å bli kjent m personen bak bloggen!

 27. Stine

  Gratulerer så masse! Håper du storkoser deg med både magen og alt som følger med.
  Er for tiden gravid med mitt første barn etter flere års prøving og til slutt ivf forsøk.
  Takk for at du er med på å få frem hvor vanlig dette egentlig er, selv om alle tror det er menneskerett å få bære frem barn.
  Masse lykke til siste del av svangerskapet!

 28. Camilla

  Usedvanlig godt skrevet, fineste deg <3 Hva du har vært igjennom, det blir nesten frekt å si(som mange lett gjør), "jeg forstår". Nei, ingen kan forstå dette hvis man ikke har vært igjennom det selv. Det er vanskelig nok å forestille seg nedturene, sorgene, maktesløsheten og fortvilelsene. Jeg er så uendelig glad for at dere lyktes, jeg føler det sier så mye om deg som vesen. Du er den du er og alt klaffer til sin tid.
  Takk for at du var så modig og delte dette med oss. Det er stort og det er vist! *Varm klem til deg* <3

 29. Monika

  Tusen takk for at du deler, synes det er veldig stort av deg! <3 Ser frem til dryss fra hverdagen og graviditeten fremmover, alltid så koselige med litt innblikk i det store bilde 🙂 Gratulerer igjen!

 30. Kristin

  Gratulerer så mye! ? Jeg er selv så heldig å være gravid med en liten IVF-bebis i uke 20, så kan virkelig relatere meg til din historie. Takk for at du deler og jeg ønsker deg et flott svangerskap videre! ???

Det er stengt for kommentarer.