Må jeg legge ned bloggen?

Det hender jeg kommer over innlegg og kommentarer som tar opp dette med å bruke alternative tørrvarer og sukrinprodukter, som om det er noe farlig eller ulovlig. Det er som oftest fra mennesker som sliter med spiseforstyrrelser, gjerne anoreksi eller ortoreksi, som ofte bruker dette på en måte og med en baktanke som er langt ifra min egen. Når de attpåtil velger å navngi meg som en pådriver av noe negativt, så er det på sin plass med et svar eller en slags forklaring – som jeg i så mange år har drevet med, selv om det heldigvis har vært lenge siden nå.

Er det mulig å ha en konstruktiv diskusjon om dette når man er så ulike?

Jeg synes det er vanskelig i og med at målene og tankene man har er så grunnleggende forskjellige. Jeg kan dessverre ikke vite hva de som leser bloggen eller spiser maten min øvrig tenker eller føler, eller hva intensjonen deres er. Er det fordi de synes det er godt? Fordi de føler seg bedre av det? Fordi de lider av allergier eller intoleranser? Eller fordi de har inkorporert det i et allerede anstrengt og strikt matregime, og når de eventuelt kommer ut av det velger å legge skylden på denne sunne bakingen som de gjorde til noe ekstremt?

CAN_8480

Det eneste jeg kan gjøre er som jeg har gjort de 8 årene jeg har drevet med dette, nemlig å fortelle at det finnes alternativer der ute, at man kan kose seg med alt livet har å tilby. Jeg har aldri lagt skjul på at jeg spiser sukker og ”vanlig”, men lager eller poster ikke oppskrifter med dette – det finnes jo så mange der ute som gjør det fra før, og det er ikke min interesse. De som leser bloggen min vet så godt hva jeg står for, så jeg blir fortsatt en blanding av oppgitt og trist når setninger som ”kan ikke spise en bolle hos bestemor, eller smake på en iskrem på ferie” dukker opp. Det er ikke friske tanker, og heller ikke noe som ytres på min blogg.

Jeg husker at jeg brukte mange år på å prøve å «redde» de som tok oppskriftene mine et steg i feil retning. For hver gang noen sa at de skulle lage proteinfluff som lørdagskos, så svarte jeg alltid at dette var jo ment som etter trening på en mandag. Eller hvis noen skulle vente med å lage sunn is til sommeren, så svarte jeg at de måtte jo lage det når som helst. Jeg har aldri fulgt forespørslene om å merke oppskriftene på blogg eller i bøkene mine med kalorier og makronutrienter, nettopp for å ikke fyre oppunder et slikt regime som er langt unna min egen livsstil. Til slutt skjønte jeg at jeg ikke kunne redde alle, at folk tar sine egne valg uansett.

Jeg spurte en gang Kristine Weber om noe lignende, men hun slettet faktisk kommentaren min, som en annen fotballfrue. Temmelig åpenbart at man har et anstrengt forhold til vanlig mat om man ikke tåler spørsmål om årsaken til mandelmelet, sukrinen og proteinpulveret.

Jeg har aldri slettet kommentarer som kommer med legitime spørsmål eller kritikk, så her har det nok skjedd en glipp. Jeg er vant til å forsvare maten jeg lager og spiser til tross for at det er helt unødvendig, og gjør det mer enn gjerne til deg også. Årsaken til at jeg bruker bl.a mandelmel, sukrin og proteinpulver i baking er fordi jeg synes det er gøy, godt og kreativt på en hverdag. Betyr det at jeg har et anstrengt forhold til mat? Nei. Kommer jeg til å slutte med det fordi noen ikke liker det? Nei.

IMG_0078-checker

Hva vil skje om Kristine Weber laget en kake med hvetemel, sukker og sjokolade? Ikke har hun cøliaki, ikke diabetes, og ingen dør av litt sjokolade.

Forstår du ikke at jeg spiser vanlig sjokoladekake og ting med sukker i som jeg får servert eller kjøper selv? Jeg vet at det finnes mange mennesker som faktisk velger å holde seg helt unna sukker, og vet du hva? Jeg synes det er helt greit, jeg synes folk skal få velge selv. De trenger ikke å gjøre som meg, jeg trenger ikke å gjøre som dem. Vi har mer enn nok rom for mangfold.
Jeg velger å bake sukkerfritt, det er min greie, min interesse, min hobby og mitt levebrød. Hvorfor kan jeg ikke få ha det?

Jeg nekter å tro at de hundrevis av tilbakemeldingene jeg har fått skriftlig eller ansikt til ansikt i løpet av årene er for å være hyggelige – jeg tror faktisk mange har ment det. At de endelig har lært seg å like matlaging, å være kreative, at de har funnet en matglede, at de liker sunt søtt i hverdagen, at det er bra for sønnen eller datteren som har cøliaki, eller bestefar med diabetes.

Kva er årsaka til at ein ikkje kan ete det som er vanleg, og som har ein normal pris?

Hva er grunnen til at man ikke kan ha begge deler?

Må min blogg legges ned fordi det finnes mennesker som ikke ser den for hva den er?

Jeg slår et slag for at vi alle kan spise som vi vil, og at vi slutter å bruke pekefingeren på de som ikke gjør som oss selv, eller som går utenfor normen.

CAN_8441

.
(Beklager så mye at kommentarfunksjonen ikke er i orden, jobber med saken)

27 kommentarer til “Må jeg legge ned bloggen?

 1. Renate

  JEG håper IKKE du legger ned, jeg synes du er utrolig flink å lage mat og gir utrolig mye inspirasjon. Heia variasjon og balanse! Stå på!

 2. Janicke

  NEINEI! Du må ikke finne på å legge ned denne bloggen! Den er til stor inspirasjon. De som ikke skjønner at det er snakk om å ha dette som sunnere alternativ kan bare la vær å lese og å kommentere. Nettrollene må overvinnes!!!! Ikke bry deg om teite hatkommentarer.. Du er til stor inspirasjon og er kjempeglad i alle oppskriftene dine!
  Jeg er ikke noen stor bloggleser, men din er noe unikt!

 3. Marte

  Eg trur at viss ein slit med mat sjølv, er det vanskeleg å ikkje skjøne at dei som driv med «diettmat» ikkje treng å ha det på same måten. Den gongen eg sleit sjølv, var ordet «balansert» heilt utopisk for meg. Etter ein god del jobb vart eg ferdig med det, og oppdaga til mi store overrasking at det går an å leve eit liv der ein både tenkjer på kva ein puttar i seg til vanleg, men utan å ta på veg viss ein et noko «usunt». Eg meiner eg har sett «begge sider», og forstår korfor enkelte kan late seg provosere. Synd at det blir sånn, men ikkje uforståeleg. Når det er sagt synest eg ikkje at det er nokon grunn til å leggje ned bloggen. Viss ein ser på dei store linjene, trur eg verkeleg at verda har betre av å bli eksponert for sunne alternativ, framfor at ein ikkje skal snakke om sunn livsstil fordi det kan trigge nokon til å få eit anstrengt forhold til mat. Sånn eg ser det er ikkje bloggen ekstrem på nokon som helst måte, og absolutt eit positivt tilskot i jungelen av matbloggar.

 4. Silje

  Du er en enorm inspirasjon for meg og mange jeg kjenner! Jeg har heldigvis ingen matintoleranser selv, men flere i familien min har det, og det er utrolig kjekt å lage god mat som alle kan spise! Jeg håper du aldri legger ned bloggen. Stå på, du er et forbilde!! 🙂

 5. Katharina

  Hei Kristine.

  Flott innlegg.

  Jeg husker selv da jeg kommenterte en gang at jeg skulle prøve noe av den sunnere baksten i forbindelse med bursdagslunsj at du skrev tilbake at til bursdag er det jo definitivt «ordentlig» kake som gjelder, så det kan jeg skrive under på at du gjør, og jeg er helt enig!

  Kan også forstå at ikke alle klarer å se de sunne tipsene for hva det er, men vanlige kakeoppskrifter er det mer enn nok blogger som inneholder, og det er derfor jeg liker din blogg! Innlegg som du skriver her må nok til innimellom for de som ikke klarer balansen, som en påminnelse, men ikke legg ned (eller endre) bloggen er du snill 🙂

  Katharina

 6. Stine

  Jeg har fått en helt annen hverdag etter at jeg begynte å lese bloggen din! Jeg har allerede to av bøkene dine og der henter jeg middagsinspirasjon fra hver eneste dag. Jeg med søtsug herifra og opp til månen trenger også tips til «sunnere» alternativt snacks. Noe jeg bruker flittig fra bøkene og bloggen din!
  Du er en kjempeinspirasjon !
  Synd for de som ikke skjønner forskjell på det å være litt «sunnere» med ting som ikke inneholder sukker, som ikke forstår at mange har lyst til å kose seg med noe på en mandagskveld uten å ødelegge treningen de hadde på ettermiddagen med en melkesjokoladerull og ikke forstår hva bloggen står for 🙂 fortsett som du alltid har gjort!

 7. Elin

  Du er en kjempestor inspirasjon for meg! Jeg har to av bøkene dine og følger bpde insta, fb og bloggen din. Nettet er åpent for alle, dessverre også for de som ikke klarer å tenke selv. Ikke la disse påvirke deg på den måten. Det er som du sier; du klarer ikke «redde» alle.
  Fortsett med det du gjør!

  Din lidenskap og kunnskap er en inspirasjon for andre. ❤️

  Jeg setter ihvertfall stor pris på deg og det du gjør 🙂

 8. Julianne

  Ååå Kristine, her var du flink og objektiv. Jeg hadde blitt noe mer grinete og småsur på slike kommentarer. Du er et kjempe godt alternativ til alle «cup cake»bloggene, og «bikinifitness»bloggene. Du er liksom midt i mellom 🙂 Flott at du står opp for deg selv og sier ifra ?????????? man kan jo faktisk bruke oppskriftene fine og bruke eventuelt vanlig sukker eller melk også. Kun fantasien setter grenser. kleeeeeem ?????

 9. Britt Skarholm

  Nei nei…ikke legg ned. Eg spiser sukker innimellom, helst sjeldnere og sjeldnere, for det gjør meg kvalm. Hvetemel får eg vondt i magen av. Setter stor pris på dine oppskrifter.

 10. Ragna

  Jeg har aldri kommentert noe hos deg før, men nå følte jeg det var på sin plass. Jeg sier på godt nordnorsk: Drit i di! Te hælvette me di som ikke kain omfavn mangfolde sånn som du/ e jær!
  Jeg håper og tror ikke du legger ned bloggen på bakgrunn av kommentarer fra mennesker som åpenbart ikke har skjønt budskapet.
  Personlig har jeg fulgt bloggen din i mange år, å synes det er stor stas når du deler både mat, Todd og ellers småting i din hverdag. Dette setter jeg veldig pris på!
  Tusen takk for en flott og inspirerende blogg!

 11. Karoline

  De som leser bloggen din fast vet at du har et sunt forhold til mat! Jeg syns det er veldig fint at bloggen din er som den er. Som du sier, så finnes det så mange andre bloggere som blogger med sukker, hvetemel og fondant, så hvorfor skal ikke du kunne gjøre det på din måte? Jeg heier på et balansert kosthold med både rom for sunnhet og utskeielser! Og det vet jeg at du står for og 🙂 Nei, ikke legg ned bloggen! Så kan heller de som ikke er interessert i å lese bloggen din la være å lese bloggen, så enkelt 🙂

 12. Marita

  Du må ikke bry deg om slike kommentarer. Jeg synes du er et forbilde, og en inspirasjon for en balansert og sunn livsstil.

 13. Inger

  Nei, nei, nei! Det er det første jeg tenker. Selvsagt skal du IKKE slutte! Du har en kjempeflott blogg og jeg bruker mange av dine oppskrifter og prøver noen av dine treningstips.
  Personlig spiser jeg verken vanlig sukker eller mel, og har lavt inntak av karbohydrater. Så om jeg finner en digg oppskrift på din side f.eks, som da inneholder noen av disse ingrediensene, endrer jeg bare litt på det jeg kan – og vips har jeg fått noe også jeg kan spise! 🙂 Hvorfor skulle noen kritisere deg for den opprinnelige oppskriften, eller meg for å endre på den til å passe min kropp bedre?
  Nei ikke hør på de negative kommentarene, gjør som DU vil! Så kan de som ikke liker det du har å komme med, finne en annen side å følge.
  Jeg heier på deg, stå på!!

 14. Kathrine Beate Solheim

  Hjelpe meg!!!! Du er en fantastisk dame og skjønner ikke hvorfor skal legge ut negative kommentarer om maten du lager og spiser…. De må være misunnelige spør du meg, kan ikke forstå noe annet. Jeg er veldig glad i dine oppskrifter og hadde lompe lasagne til middag i dag, synes maten din er både god og smaksrik og alt smaker bedre når man lager det fra bunnen av og kjekt at det smaker godt og samtidig er bra for kroppen ? Stå på Kristine, nettroll er det overalt dessverre ?

 15. Gina

  Flott innlegg!! Skjønner godt dine tanker! De som skriver disse tingene har rett og slett ikke peiling på hva du står for! Jeg digger deg og bloggen din og er den evig takknemlig!!! ? tusen takk for all din inspirasjon og mat glede!!! Håper virkelig at du vil fortsette, noe jeg tror du kommer til å gjøre! ? Stor klem

 16. Monika

  Så fint innlegg Kristine! Jeg synes dette er et viktig tema, og jeg synes du er veldig flink til å formidle både hverdagsalternativer og helgekos, både her på bloggen og andre sosiale media 🙂
  Folk vil alltid tolke og mene ulike ting fra eget ståsted (og ut fra den kunnskapen de selv har/ikke har), og dessverre så er ikke alle like flinke til å formidle hva de mener på en konstruktiv måte. Jeg får et inntrykk av at mange av de som kommenterer på denne måten kanskje sliter litt personlig når det kommer til egen kropp og da kan dette være en måte å få ut litt frustrasjon på.

  Jeg personlig synes du formidler positivitet i forhold til kosthold og trening, og setter pris på oppskriftene dine akkurat som de er! Tusen takk for at du deler så mye av deg selv 😀

 17. Frida

  Kjære Kristine!

  Jeg må innrømme at jeg dessverre er av de som sliter med forholdet til kropp og mat.

  Imidlertid er bloggen din et positivt innslag for meg, hvor man kan bli påminnet om at det går an å være opptatt av trening, mat og kropp på en positiv og sunn måte! Det å gjøre forskjell på hverdag og fest er vel en sunn måte å leve på.

  Så også for oss som har vansker med å finne den gode balansen er bloggen din verdifull;) den oser av glede, balanse og sunnhet på en flott måte.

 18. Rita Hansen

  De fleste av oss (mitt inntrykk) som leser bloggen din, er på stadiet «spiser alt – men ikke alt alltid» 🙂

  Noen vil bestandig være ute ettet å finne noe å kritesere. Og vil de kritisere en sunnere livstilsoppfordring, la de gjøre det. Når det kommer til stykket er overvekt og «usunnhet» et mye større problem for samfunnet en de som blir ekstreme den andre veien.

  Jeg finner stor glede og inspirasjon i bloggen din. Tester oppskrifter og innimellom gjør jeg også noen styrkeøvelser 🙂 (styrketrening er min akilleshæl……sluntrer unna… Løping er min greie).
  Jeg håper du fortsetter å blogge. Kritikk vil en få uansett jobb, men jeg skjønner at det er kjipt da.

  Avslutter med å si tusen takk for arbeidet du legger ned her, jeg leser bloggen hver dag og setter stor pris på den.

 19. Lene

  Det er nesten det samme hva du gjør, sier, spiser eller skriver om, det er alltid noen som må klage eller komme med negative kommentarer på det.. Man blir aldri «perfekt» i alles øyne, slik kommer det nok alltid til og være, særlig på internett.. Du får gjøre det du vil og har interesser for, mange så liker det og støtter deg i det du gjør! 😀
  Stå på, du er en flott og virker som en kjempe bra person.

 20. Catrine

  Det jeg ikke fatter er hvorfor folk gidder. Er man i mot ting så er det vel et valg om å følge bloggen da vel. Jeg gir meg ende over av folk som absolutt rakker folk ned. La oss heller heie på hverandre og behandle folk med respekt. Når det er sagt: IKKE SØREN AT DU SKAL LEGGE NED BLOGGEN PGA PATETISKE KOMMENTARER! Det er du altfor god for 😉 Heia deg!! Du inspirerer såååå mange! Husk det!

 21. Inger Johanne

  Jeg heier på deg jeg Kristine ? jeg har fulgt bloggen din lenge, antakelig omtrent fra start og har alle bøkene dine. Det som har vært årsaken til at jeg følger deg er at du har hatt et balansert og fornuftig tilnærming til mat og trening hele veien. Jeg synes du er et godt forbilde.

 22. panTora

  Selvsagt må du ikke det… Det er ingenting galt med bloggen din eller deg. Jeg har fulgt deg over mange år nå, og fra starten av har det vært helt helt HELT tydelig at du har et balansert kosthold og liv. Det har du tydeliggjort klart og ofte. Jeg synes du er flott Kristine, og har aldri blitt annet enn inspirert av deg. Hilsen ei med spiseforstyrrelse.

 23. Kristine

  Tusen takk for alle kommentarer folkens, dere er gode som gull ♥

  Bare så det er sagt – jeg har ingen planer om å legge ned bloggen 😉

 24. Anette

  Takk og lov at vi kan få spise det vi vil enten det er brød, sjokolade, sukker, sukrin, fett, ikke fett eller noe annet. Det er jo det som er befriende herlig med denne bloggen. Den inspirerer til sunn mat, uten «pekefinger»

Det er stengt for kommentarer.