Kroppspress

Hva er det og hvem skaper det?

Jeg tror det ofte starter med ytre påvirkninger, deretter tar man stafettpinnen i egen hånd og fortsetter å legge presset på seg selv. Fokuset, eller rettere sagt besettelsen, om å se ut på en bestemt måte.
Presset man legger på seg selv er ofte større enn det media skaper. Tv og aviser har ikke like stor påvirkning lengre, det har nemlig helt vanlige mennesker på blogg og instagram overtatt.

Det blir ofte snakket negativt om sunt kosthold og trening fordi det blir for mye av det. Temaene i seg selv er positive og noe man kan balansere på en god måte slik at både kropp og hjerne trives, men som med alt annet kan det bli for mye av det gode. Mer betyr ikke bedre. Problemet er at utfallet kan bli så katastrofalt, enten i mild form som at man melder seg helt ut og får avsmak på alt, eller i verre grad utvikler spiseforstyrrelse eller selvskading på andre måter.

kp9

Hva med meg selv?

Jeg har opplevd mye kroppspress i mitt liv, og det tror jeg at jeg i aller størst grad har lagt på meg selv. Ikke følt meg god nok fordi kroppen ikke har sett ut på en bestemt måte, eller fordi jeg ikke har fulgt ”levereglene” – verken de såkalt normale eller innen fitness. Usikkerhet og til tider selvhat.
Jeg føler allikevel at jeg har vært heldig, jeg var tross alt godt voksen da sosiale medier tok helt av. Jeg tenker ofte på de som vokser opp med dette nært på, følelsen av og presset om å skulle være like sterk, veltrent, pen, perfekt og vellykket som de man følger – for det er stort sett kun de sidene man ser.

IMG_0027

Jeg er bevisst min rolle som blogger og prøver så godt jeg kan å ta bilder som viser smil, glede og klær fremfor mye kropp. Jeg skjønner at min bakgrunn som fitnessutøver har påvirket folk gjennom årene, men jeg har alltid vært ærlig om forskjellen på hverdag og konkurranse. Jeg har derfor latt meg avbilde både privat og på fotoshoot med begge deler.

Samtidig ønsker jeg jo at om jeg viser mer hud, så skal det fremme motivasjon og ikke en dårlig følelse hos den som ser det. Jeg skjønner at jeg ikke kan vinne alle, for noen vil føle at jeg også bidrar til kroppspress ved å vise kropp. I de siste par årene er det nesten utelukkende mat jeg fokuserer på, men jeg står for alt jeg har vist og gjort frem til nå.

kp-side

Positivt press

Jeg kjenner fortsatt på kroppspresset innimellom, men det kjennes annerledes denne gangen. Det kjennes helt greit. Det er det som får meg opp og ut for å ta en treningsøkt, for jeg er ikke av de som synes det er fantastisk gøy hver gang. Kroppspresset gjør seg mer gjeldende i forhold til en funksjonell kropp, jeg vil være sterk og sprek for sønnen min (han blir ikke noe lettere med tiden for å si det sånn), og det er en god ting føler jeg. Presset er vennlig og motiverende.

Valg i livet og ikke minst alder har gjort meg godt. Jeg husker en kommentar jeg leste om meg selv i fjor. At maten jeg lagde umulig kunne være så sunn og bra siden jeg var «passe pluss og hadde store armer og legger». Hadde det vært for noen år siden så hadde jeg kanskje tatt det innover meg og trodd på det.

Jeg var i tillegg 6 måneder på vei på det bildet det var snakk om, og det gjør saken så mye verre. Jeg blir lei meg når jeg leser sånt, ikke for min egen del, men for de usikre jentene som leser det.

kp5

Hvordan unngå at kroppspresset blir for stort?

Mitt råd er å unngå å følge de som vekker noe negativt i deg frem til du klarer å styrke din egen selvfølelse. Jeg tror nemlig at problemet ligger her, de som stadig måler seg selv med andre, eller kritiserer, må først og fremst jobbe med seg selv. Vi klarer i liten grad å styre hva media viser, og i hvert fall ikke hva vanlige folk i sosiale medier velger å vise.

♦ gi deg selv ros for at du er den du er, ingen er som deg

♦ vær takknemlig over at du har en funksjonell kropp

♦ det vil alltid være noen som er sterkere, flinkere og bedre trent, og det er helt greit

♦ ta en pause fra instagram eller ”unfollow” profiler som ikke gir deg noe positivt

Det virker elementært, men det hjelper – jobb med den indre dialogen din. Vi har ett liv, ikke kast det bort på negative tanker om deg selv.

27 kommentarer til “Kroppspress

 1. Catrine

  Superflott innlegg og det er virkelig spot on for meg. Du har i mine øyne vært den personen som har vært veldig fokusert på det med å være et sunt forbilde og jeg ELSKER hvordan du fremmer kvinnekroppen. Det er ikke lykke å ha minimalt med fettprosent, lykken er å ha det bra med seg selv. Superflott er du og jeg elsker å lese slike innlegg som dette. Det er motiverende og en tankevekker for meg. Takk! <3

 2. Ingrid

  Hei 🙂 det er virkelig flott å lese det du skriver! Jeg kjenner meg veldig igjen i kroppspresset man legger på seg selv. Det kan være utfordrende å være snill og klappe seg selv på skulderen. Det er mye lettere å være streng og hard mot seg selv. For meg har dette blitt noe jeg ønsker å snu. Nok er nok! Takk for at du deler dette 😀

 3. Michelle

  Så utrolig bra skrevet Kristine! Etter å ha fulgt deg i noen år nå, så kan jeg si at jeg aldri har følt det negative kroppspresset av å lese din blogg. Som du sier så har du alltid gjort veldig klart forskjell på konkurranseform og vanlig trent form! Og du har også alltid reklamert for at alt er lov med måte, så man trenger ikke kutte ut lørdagssnopet for å oppnå resultatene man ønsker 😀 😉
  Er selv veldig glad for at jeg rakk å bli voksen nok når facebook, instagram og bloggbølgen tok helt over. Jeg har flere ganger tenkt på hvordan det må være for unge jenter og gutter å vokse opp med all den sosiale mediaen som er her.. Det kan ikke være lett i en alder hvor usikkerhet står sterkt.
  Selv føler jeg at det har plutselig blitt en trend med å oppnå en konkurranseform på heltid! Det blir litt for ekstremt og feil fokus spør du meg..
  Godt vi forsatt har sånne som deg som bidrar til sunn fornuft i sosiale media 😛 😉

 4. Maren Pedersen

  Tusen hjertelig takk for et vanvittig bra innlegg!!! Du er en veldig stor motivasjon og inspirasjon for meg og garantert mange andre! Jeg føler du har et veldig riktig fokus når det kommer til dette, og hver dag når jeg leser bloggen din blir jeg motivert til å ta meg en ekstra økt eller spise litt sunnere! Du ser utrolig fresh ut i tillegg, og det skal du være stolt over! Alltid smilende, vakker og en utrolig kropp! Tusen takk for alt du deler 🙂

 5. Yngvild

  Kjempeflott og viktig innlegg! Er det noe jeg setter pris på ved bloggen din, er det at jeg slipper å se deg spradende rundt i bikini til enhver tid, haha. Med det mener jeg at grunnen til at jeg leser bloggen din er jo for å bli inspirert til å lage god og sunn mat, noe jeg også blir! 🙂

 6. karianne

  Hei!

  Jeg har bare et spørsmål til deg. Jeg vet ikke hva du vet om slankeoperasjoner og kost etter en operasjon, men det er ingen i norge som har skrevet en kokebok om mat og kost etter en operasjon som er spesielt til slankeopererte… Er ikke det en idé for deg som er så inn i dette med proteiner osv? Ja, man kan spise som andre som ikke har operert også, men det er noe hvertfall jeg savner som er operert selv..
  Måtte bare spørre..
  Er super fornøyd med bøkene dine og takk for inspirasjon:D

  MVH
  Karianne

 7. Lotte

  For et supert innlegg! Jeg har fulgt bloggen din daglig i flere år, og jeg må få understreke at du er et flott forbilde. Du motiverer og inspirerer med alt du får til, du sprer både matglede og treningsglede, men kanskje mest av alt fremmer du gode kjerneverdier. Du minner oss lesere jevnlig om hva som faktisk betyr noe her i verden, og det er utrolig bra. Vi trenger nemlig slike påminnelser i dette havet av perfekte bloggerverdener, med sine perfekte liv, kropper og sin uendelige lykke. Stå på og fortsett slik! Du er herlig 😀

 8. Kristine

  @Catrine: Så utrolig hyggelig sagt, tusen takk. Lykken ligger ikke i fettprosent eller vekttall, virkelig ikke. Du er flott ♥

  @Ingrid: Det er så merkelig, at vi ofte velger å bryte oss selv ned på den måten. Om vi ikke er gode med oss selv, hvem kan vi stole på vil være det da. Snu tankegangen ♥

  @Michelle: Nei, det kan virkelig ikke være lett 😯 For et enormt press de har fra alle kanter, og fra «normale» folk attpåtil. Fitness og sceneform er noe som tas lett(ere) på føler jeg, og det er en skummel utvikling.
  Takk ♥

  @Mette Helen: ♥

  @Maren Pedersen: Tusen takk ♥ Så utrolig fint sagt.

  @Elise: Det har du rett i, de aller fleste deler ikke alle aspekter av livet i sosiale medier – kun de positive.

  @Yngvild: :mrgreen: Bare fordi du skrev det så skal jeg legge ut et bikinibilde snart. Neeeida. Skjønner hva du mener, og godt at jeg kan inspirere til matglede 😀

  @Marlin: Takk 😀

  @karianne: Jeg har ikke satt meg inn i den spesielle kosten for slankeopererte, men om det består av proteinrik mat så passer jo bøkene midt i blinken. Litt usikker på hvem man skulle ha tipset om dette men 😀 Veldig hyggelig at du har funnet frem til blogg og bøker da, og liker maten!

  @Lotte: Det er utrolig hyggelig å lese, tusen takk ♥
  Du/dere er herlige!

 9. Mina N

  Flott skrevet. Jeg tenker også ofte på de som vokser opp nå – hvor mye press de føler på seg. Jeg er glad jeg var litt eldre da sosiale medier tok av, men presset er jo fortsatt der. Uansett syns jeg det er viktig at man må jobbe med seg selv og ikke la seg påvirke så fælt av det perfekte livet som blir fremstilt på medier.

 10. Maren

  Som tidligere spiseforstyrret likte jeg dette innlegget veldig godt! Jeg har aldri følt meg bra nok, enten jeg gikk ned 10 kg eller opp 15 kg igjen. Nå har jeg endelig funnet ei trivselsvekt, og jeg finner mye motivasjon i bloggen din. For første gang i livet mitt har jeg begynt å trene for å bli sterk og for å fungere i hverdagen, ikke for at jeg skal ned i vekt, og det er sinnsykt deilig! Takk for at du velger de bildene du gjør, jeg synes det er fint med en blogg med dette temaet som ikke fokuserer på kropp, i motsetning til de fleste andre trenings-/kostholdsblogger. TAKK!

 11. Julie @ WolfItDown

  Atter en gang skriver du så fint og ærlig, og det er så viktig at unge ikke tar seg vann over hodet og føler seg presset til og gå for langt både med trening og diett. Det er viktig og kjenne på hvordan en selv føler seg, og hva man kan prestere fremfor hva man «skulle så gjerne/må» prestere. Husker den lille trudelutten «Du er du, og du duger» som vi sang på skolen, hihi ^ ^

 12. Karen

  Helt fantastisk å lese din blogg og spesielt dette inlegget! Det virkelig hjalp meg til å komme litt tilbake til å tenke på at jeg er god nok 🙂 Skal ta rådet ditt med en pause fra instagram:)
  Du inspirerer og er en fantastisk person, virkelig et bra forbilde:)

 13. Tilbaketråkk: Sunnere godis | Mat for muskler

 14. Tilbaketråkk: Dagens rabbel: Kroppspress | jannickehustad

 15. Hanne

  Føyer meg inn i rekken her; jeg er så enig med deg!
  Jeg håper at mange unge leser dette, og at vi kanskje kan få en ny «trend» som ligger midt i mellom det berømte kroppspresset og de som «gir f.» i alt..?

  Jeg kommenterer sjelden slike debatter om kroppspress og sosiale medier etc, men de gangene jeg gjør det er det rett og slett fordi jeg mener man må «ta litt ansvar» selv også, i hvertfall vi voksne. Aksepter at kropp er kropp, og ikke skrik opp om kroppspress og slanking hver gang det dukker opp en lettkledd jente/gutt! De som gjør det motsatte – dvs hyller folk med normale til store kropper for at det er så «modige» å vise seg forsterker jo også bare dette presset.. huff..

  Det du skriver om «passe pluss» kommentaren satte meg forresten skikkelig ut 😯
  Det er jo helt naturlig at formen vil endre seg når man er gravid.. sukk og stønn 😕

  Jeg er så glad for at du klarer å beholde dine sunne verdier, tanker og holdninger, og at du velger å dele de med oss!! 😀

 16. Kristine

  @Hanne: Ikke sant! Man kan godt rope høyt om at folk må slutte med bilder, poseringer, vise seg frem, kle av seg osv osv, men sannheten er at det får man jo aldri til! Folk slutter aldri med det, uansett kroppsstørrelse 😆 Derfor må vi lære oss å ta ansvar for oss selv, hvordan vi reagerer og hva slags følelser det vekker hos oss.
  Takk for at du fortsatt stikker innom og leser her ♥ 😀

 17. Anniken

  Bloggen din er min «guilty pleasure» på en lørdag 🙂
  Takk for et veldig fint innlegg om et veldig viktig tema! Kroppspresset er enormt i dagens samfunn, og alle vi som deltar i sosiale medier kan bli skyldige i å bidra, om mottakerne i andre enden av statuser og bilder ikke også er bevisste.. Man kan prøve å formidle sunnhet, poste off-season bilder og gi et nyansert bilde av en «fit» livsstil med sunn mat og trening – men det vil alltid være noen som budskapet treffer skjevt hos… Man kan ikke vinne alle, som du sier. Men du skal ha honnør for å treffe veldig mange, på den riktige måten! Rådene du gir om hvordan å unngå kroppspresset syns jeg er kjempegode.

  Jeg er glad for at bloggen din var den første jeg oppdaget da jeg ble interessert i fitnesskonkurranser og vurderte å stille selv. Og jeg er glad du formidler på samme fornuftige og reflekterte måte rundt graviditets- og etter-fødselkropp.
  Jeg kjempet meg gjennom spiseforstyrrelser i graviditeten, fikk profesjonell hjelp og kom mirakuløst ut av den mørke skyen på fødestua, da fokus i livet plutselig handlet om alt annet enn meg selv. Veien etterpå gikk sakte men sikkert riktig vei. Og selv om jeg var en av de få som kunne stille med 6-pack få dager etter fødselen, så stod ikke selvbildet i stil med kroppen – det gjør det jo aldri hos de som sliter med kroppsbilde og mat. Og min vei til å bli frisk hadde neppe vært så enkel om Instagram og fitness-bølgen hadde eksistert da, i 2001… Det tenker jeg mange ganger på. Og jeg gjør meg likevel skyldig i å kanskje sende signaler i form av postede bilder som mottas på en usunn måte i andre enden. Men bevissthetsgjøringen – hos både sender og mottaker – er viktig. Alle har et ansvar, først og fremst for seg selv, men også ovenfor de som ser på en som et forbilde.
  Og du er et godt forbilde, Kristine!

  Ønsker deg en strålende lørdag i godværet! 🙂

 18. Kristine

  @Anniken: Hihi, så koselig ♥
  Så glad for å høre at du fikk hjelp og ble frisk igjen. Jeg kan tenke meg at ting er ganske annerledes nå 14 år senere ja, sosiale medier på godt og vondt. Og som du sier, selv om en kropp kan se tilsynelatende bra/trent ut så er det ikke dermed sagt at man er sunn eller frisk. Vi har alle et ansvar, men den eneste man kan gjøre noe med er en selv.

  Vi har hatt en super lørdag – håper dere og har hatt det! Satser på godvær i morgen og 🙂

 19. Pantora

  Hadde ikke egentlig noen meningsfylt kommentar å komme meg til dette innlegget, men jeg har faktisk blitt gående rundt å tenkte på den kommentaren du nevnte at du fikk, «passe pluss», herregud hvem er det egentlig som skriver sånne ting! Jeg vil gråte bare ved tanken. Jeg tar alle sånne ting innover meg, har ikke enda funnet ut hvordan man ikke gjør det, men jeg jobber med saken… Og jeg er stolt og glad for at du klarte og klarer ta avstand fra det!

 20. Kristine

  @Pantora: De som skriver sånne ting har det ikke bra med seg selv, og det er trist. Det er alltid slik man må tenke, hva andre ytrer og mener sier alt om dem – og ingenting om deg.

Det er stengt for kommentarer.