Sunne boller

Innlegget inneholder sponsorlinker

Boller var noe av det første sunne bakeverket jeg lagde back in 2008, og skolebollene mine ble veldig populære. Den første kokeboka mi har også en oppskrift som heter vaniljeboller.

IMG_9959

Men altså, dere vet at jeg er som Ole Brumm når det gjelder sunt og usunt, men jeg får poengtere det til eventuelle nye lesere. Jeg mener ikke at disse bollene skal erstatte ekte boller, eller at man ikke skal spise ekte fastelavnsbolle i dag. Klart man skal!

Disse lagde (og spiste) jeg på en helt vanlig torsdag, men jeg tenkte at det var hyggelig å dele de med dere på en dag som denne.

Fastelavnsboller the protein way

IMG_9978

Nå med lille M med meg på kjøkkenet så villle jeg lage noe veldig raskt, ingen venting på gjær som skal heve, ingen elting, ingen stivpisking av eggehviter.. jeg kom plutselig på at dette er boller uten alt!
Uten egg, sukker, gjær og gluten. Hva er egentlig igjen da? :mrgreen:

Jeg gravde frem det jeg hadde av tørrvarer i skapene og heiv litt oppi, men du kan fint holde deg til to tørrvarer om du ønsker.

Oppskrift:
(6 boller)
200 g mager kesam
20 g bakeprotein
35 g kokosmel
35 g mandelmel
40 g havremel
2 ts bakepulver
2 ss xanthan gum (eller fiberhusk)
2 dl vann
8 dråper stevia vanilje
40 g sukrinmelis
1 ss kardemomme

IMG_9945

Visp xanthan gum/fiberhusk i en bolle med vann og la det svelle et par minutter mens du henter resten av ingrediensene.
Ha i tørrvarene litt etter litt og rør godt sammen. Du vil få en klissete deig med fin bindeevne. Form boller med litt vann på hendene og legg på et bakepapir. Bak i ovnen på 175 grader i ca 25 min.

IMG_9954

Ca 100 kcal per bolle.

Men, jeg måtte jo ha noe kremaktig fyll i midten, så da ble det en krem av fryste bringebær og vaniljeprotein. Og et sukrinmelisdryss på toppen.

IMG_9970

Og der har du proteinfastelavnsboller på gode, gamle kriwebmåten. De smaker ikke som vanlige boller, det er heller ikke meningen, men de ble faktisk ganske gode.

IMG_9977

Også ble det rosa krem a gitt.

Rosa ble det også på trening i går;

IMG_0026red2-side

Topp   //   Tights   //   Sokker                             (fortsatt 25 % på en valgfri vare)

Tightsen er ny fra Casall – sitter behagelig trangt på, og har høyde i livet med snøring.
Treningen ble for øvrig den første etter et par uker med sykdom, deilig å komme i gang igjen!

Håper dere får en fin søndag ♥

27 kommentarer til “Sunne boller

 1. Madelen

  God morgen! 🙂 Er dette en tykk nok vaniljekrem tll å ha på fastelavensbollene? 🙂
  Oppskrift vaniljekrem:
  2 eggeplommer
  1 glass melk
  1 ss maisenna
  1-2 ss sukrin gold
  1 vaniljestang (eller 4 dråper stevia vanilje)

 2. Kristine

  @Madelen: Hei! Nja, den blir veldig tykk – men den står ikke av seg selv som krem, da må du vende inn krem eller noe annet 🙂

 3. Linda

  Denne oppskriften må testes ut i dag 🙂 På fastelavens i fjor prøvde jeg en annen av dine bolleoppskrifter. Helt enig med deg at det skal være ekte boller også i dag 🙂

 4. ine

  Lagte disse i dag. Byttet ut de forsjellige meltypene med hvetmel. og kesam med ekstra lett rømme.
  Ble kanon gode og sunnere en vanlige boller hvertfall. Tusen takk 😛

 5. Julie @ WolfItDown

  Mmmm boller! Det får bli disse neste gang jeg skal bake, har tenkt på og lage de en stund nå 😀
  Også se på deg da! Hoppende glad, men kan ikke være annet på en fin søndag som dette når man har fri 🙂 Selv ble det kose-lesing og kokkelering på meg, og nå tar jeg det heeelt piano! Må kose deg masse videre i kveld 🙂 xx

 6. Monika

  Disse så utrolig gode ut, og som du selv sier, veldig allergivennlige 😀 men tror du det hadde vært mulig å gjort dem melkefri også 😳 ? ev. har du noen forslag til hva jeg kan bytte med, kan ikke spise melkeprotein 😕

 7. Kristine

  @ine: Så hyggelig å høre!

  @Julie @ WolfItDown: Det er kanskje ikke så mye fastelavnsfeiring der du bor? 🙂
  Takk – håper du får en super mandag!

  @Monika: Bare bytt ut kesam med laktosefri kesam eller rømme, og bakeprotein med mer havremel 🙂

  @Hanne: Takk 😎 :mrgreen:
  Nei, jeg ble så skuffa da jeg så at den inneholdt sukker – så jeg droppet å bestille den 😐

 8. Hanne

  Skjønner! Jeg hang meg mest opp i at mange slike ferdigmikser er enten alt for søte, eller alt for sterkt smaksatt med vanilje/kanel. Tenkte det hadde vært veldig greit med noe slikt de dagene jeg er skikkelig trøtt og lei etter jobb, og hvor kjøtt/kylling/fisk ikke frister..meeeen kanskje ikke 😛

 9. Hanne

  Har ikke prøvd den, nei! Takk for tips 😀
  Jeg er god til å røre sammen en pannekakerøre en gang i blant, så dette er jo egentlig bare latskap..men du så greit! Jeg hadde bakeprotein uten søtning og smak før, og det funket veldig bra, men jeg brukte det alt for sjelden til å rettferdiggjøre å kjøpe en hel boks til 😛

 10. Kristine

  @Hanne: Latskap er veldig lov, og gjenkjennelig 😉 Bakepro bruker jeg i brød/boller/pizzadeig o.l., men det skjer jo ikke akkurat hver dag at jeg lager det. En pannekakemiks vil nok bli flittigere brukt ja 😀

 11. Anne

  Hei.

  Det du bruker som fiberhusk, er det fiberhusk? Og vet du hva jeg kan søke på for å finne fiberfin på iherb?

  Akkurat nå har jeg ingen av de to ingridiensene, og vil gjerne lage disse bollene. Hva kan jeg bytte d ut m?

  Takk for svar 🙂

 12. Kristine

  @Anne: Hei! Xanthan gum er akkurat som fiberhusk ja. Fiberfin finnes ikke på iherb, men det er heller ikke brukt i denne oppskriften 🙂
  I stedet for fiberhusk kan du bruke et par egg.

 13. Elisabeth Aline Hansen

  Hei. Vi prøvde disse i dag, helt etter oppskriften, men de ble veldig deigete/rå inni, selv etter 15 min ekstra i oven.
  Hva kan grunnen til dette være? Er noe annet vi kan prøve?

  Hilsen Elisabeth 🙂

 14. Kristine

  @Elisabeth Aline Hansen: Hei! Det var rart, kanskje du/dere trenger mer tørrvare? Ellers må jeg si at de (og annen glutenfri/proteinbakst) blir litt «våtere» enn vanlig, de blir ikke tørre og luftige som vanlige boller 🙂

 15. Miriam

  Hei Kristine!
  Først, tusen hjertelig takk for alt du deler av matinspirasjon! Dette er den eneste gangen jeg ikke har vært fornøyd med resultatet – og jeg er inne her daglig så det sier sitt..! 🙂

  Jeg lagde disse akkurat og opplevde det samme som Elisabeth Aline Hansen, nemlig at de ble helt rå inni. Gummi/læraktige, selv etter 45 min i ovnen. Fulgte oppskriften til punkt og prikke! Stemmer det at det skal være hele 2 ss fiberhusk? Mistenker at de er årsaken 😉 Jeg bruker dette : http://no.iherb.com/Now-Foods-Healthy-Foods-Psyllium-Husk-Powder-24-oz-680-g/21133.

  Og, når vi er inne på fiberhusken: Har du noen tips til hvordan få rørt ut fiberhusk i væske? Jeg ender ofte med klumper.. Selv etter iherdig visping(for hånd vel og merke.. 😉 !!)

  God søndag ønskes 🙂

 16. Miriam

  @Kristine: Takk for svar 🙂 Ja, de skal definitivt testes ut i kveld! Jeg har ingen erfaring med xanthan gum ,så jeg tror at det er fiberhusken som får skylden for de slimete bollene 😉 Smaken var det lite å si på da ;D

Det er stengt for kommentarer.