Dette gjør deg gladere

Glede

er en følelse som setter noen i en til­stand av lykke. Gleden er individuell.
Mennesker som stort sett har et positivt syn på livet føler seg ganske mye gladere enn mennesker som har et negativt livssyn.

Dette er korte trekk av det Wikipedia kan fortelle oss om glede, og slik jeg leser det så velger vi på mange måter glede selv. Det er vi som bestemmer hvordan vi skal tenke eller reagere over ting, og hva vi føler er ofte gjenspeilet av dette. Jeg tror at man kan lære seg å bli gladere, for endrer man hodet følger ofte hjertet med.

B39R4184Jeg er nemlig en av de som har lært meg det. Jeg skal ikke påerobre meg å være noe happy-go-lucky, og jeg skal heller ikke påstå at det er løsningen på alt man opplever, men i løpet av de siste fire årene har jeg valgt å tenke annerledes. Jeg kunne ønske at jeg hadde klart det tidligere, men jeg måtte nok oppleve en del ting før det ga mening – hvis ikke hadde det føltes overfladisk.

Det er dessverre slik at bekymringer for fremtiden fortsatt er til stede, jeg skriver huskelister flere ganger i uka og planlegger alt i detalj – ikke bare på papir, men også i hodet om kveldene. I stedet for å ta ting som de kommer kan jeg tenke på det flere uker i forkant – her har jeg fortsatt et forbedringspotensiale. Det er ikke alt som er nyttig planlegging, selv om jeg liker å fortelle meg selv det.

Det jeg derimot har klart er å gi slipp på fortiden, og ting jeg ikke kan gjøre noe med. Det er utrolig befriende. Jeg angrer ikke på noen valg jeg har tatt i livet, for jeg vet at alt jeg har gjort og mennesker jeg har møtt, har på hver sin måte bidratt til der jeg er i dag. Og i dag er jeg lykkelig og tilfreds med livet.

284752_182028241862350_100001655264045_406184_5522421_n_large_large

Jeg har også valgt å se på livets underlige hendelser på en ny måte. Enten det er sykdom som rammer en, eller årstiden som kommer. Jeg er ikke bitter over alle sykehusbesøkene, jeg klager ikke over mørke, tunge høstkvelder. Jeg irriterer meg ikke over andres valg, og jeg har erfart at man har mer igjen for å lære enn å dømme når det gjelder noe nytt og ukjent.

Glede er kvalitet, ikke kvantitet. Man trenger ikke mye av noe for å bli glad, man trenger ofte kun den ene tingen. Man blir ikke gladere jo mer man trener eller spiser sunt, man blir glad når man trener og spiser det som gjør en glad. Gir det mening?

Og det fine er at dersom man ikke har kontinuerlig høye forventninger, så vil gleden dukke opp over de mindre tingene også – det som så fint kalles hverdagsglede.

Mine 5 tips for et gladere sinn:

♥ Smil mer – også til de du ikke kjenner

♥ Beveg deg – frigjør lykkehormoner

♥ Spis sunt fett – mer laks, nøtter og avokado

♥ Gi noen en klem – både mennesker og dyr

♥ Våg å ta valg som gjør deg lykkelig – ikke sett livet på vent

Forsideforslag2
Foto: Rolf-Ørjan Høgset

16 kommentarer til “Dette gjør deg gladere

 1. G

  Dette var veldig fint å lese når nesa er gravd i bøker og tårene triller av frustrasjon for ikke å forstå pensum, fordi helsa skranter og fordi du savner familien din sånn. Går meg en tur jeg, springer litt og lager meg en god smoothie, kanskje ting blir litt lysere og jeg får oppleve litt hverdagsgleder over å få til det jeg står helt fast på! Puh! God førjulstid ❤️

 2. Katherine Svendsen

  Hei Kristine 🙂

  Jeg smilte gjennom hele innlegget 🙂 Det er en sunn og god måte og se livet på, og jeg er så enig! Jeg jobber på samme måte 🙂
  Klem og smil fra Katherine 🙂

 3. Nina Bakke

  Takk for at du deler. Jeg har måttet jobbe med det, da jeg ikke «lærte» det i oppveksten…

  Det går bedre og bedre og man blir stadig gladere, og mindre skuffet, lei, redd, negativ osv… det er en ond spiral som er herlig å få snudd 🙂 I tillegg tar jeg mye mere valg om hvem jeg velger å omgås – altså de som gir meg positive opplevelser 🙂

 4. Kristine

  @G: Huff da.. ro deg ned, ta en pause, og vit at du gjør så godt du kan. Masse lykke til med eksamen! Og god førjulstid ♥

  @Katherine Svendsen: Hei Katherine! Godt med valg man tar her i livet som fører med seg et lykkeligere sinn 😉 ♥ Klem tilbake

  @Yngvild: Takk! Jeg har fortsatt mye å jobbe med selv, men synes at man har kommet langt om man er klar over dette 😀

  @Nina Bakke: Det er veldig godt å snu den spiralen, og ikke minst ha det så bra med seg selv at andre ikke kan ødelegge det. Bort med mennesker som er energityver og ikke vil en noe godt 🙂

  @Eva Marie: ♥

  @Ida: Tusen takk ♥ 😀

 5. Michelle

  så bra innlegg Kristine! sant som du sier, hvordan man tenker påvirker ofte hvordan man føler seg! Tror de færreste er født happy happy, men man kan jobbe med seg selv for en mer positiv innstilling og sette bedre pris på hverdagen man har! Jeg har selv jobbet mye med min egen måte å tenke på og det har hjulpet med årene 😉
  Forresten, jeg skulle egentlig flytte hjem igjen etter jul en gang, men har greid å fikse det slik at det blir før jul! Så det blir nosk jul hjemme med familien i år! DET gjør meg veldig glad! nå er det bare å nyte siste uken her i sol og varme 😀 <3

 6. Malin

  Det er så sant det du sier! Du er bra god, må prøve og huske på dette litt oftere. 🙂 Takk for fin blogg!

 7. Lin

  Så fin og god tekst 🙂 Prøver å være bevisst på og jobbe med dette. Føler jeg har jobbet meg gjennom endel og har kommet et stykke på vei, men har litt igjen. Synes at det du skriver om å «våge å ta valg som gjør deg lykkelig» er veldig viktig, men det er utfordrende.

  Er så sant det du skriver om ikke å ha konstant høye forventninger, men evne å se og glede seg over de små tingene slik at man kan slippe til hverdagsgleden 🙂 Takknemlighet over å få være sammen med sine nære og kjære, kjenne sola varme i ansiktet, gå en tur i skogen, en god kopp kaffe, en god samtale, et hyggelig besøk, eller å få lese en god tekst som denne som treffer en 🙂 Tror man finner mye glede i å se, og kjenne på, gleden i de små tingene. Og gjennom å verdsette det jeg har og gjennom takknemlighet. Fikk en påminner om dette også på en spinningtime (!) i høst. Instruktøren sa: «Tenk så heldige vi er, som får være her idag (på spinningtime). Ja, tenk på det, vi er faktisk det..» Det var så riktig sagt og så sant; så heldig man er som lever et godt liv (med ok økonomi), har råd til, interesse for og helse til å trene på treningssenter. Få mulighet til å trene kroppen og gjøre sitt for å ta vare på helsen. Dette utsagnet resulterte i at jeg den timen kjørte på, og fikk en kjempeøkt med masse god energi! 🙂

  Selv om man har noen bekymringer og ikke alt nødvendigvis er på plass, så har mange av oss det egentlig ganske godt. Iallfall flere gode ting i livet enn bekymringer, så hvis man klarer å la de veie tyngst.. 🙂 Har også fått litt perspektiv på dette når jeg har reist til andre land og møtt mennesker som er fattige og har lite. Det har gjort inntrykk på meg at veldig mange har det godt likevel, og de utstråler en livsglede som er godt gjemt hos folk i vår kultur (som stort sett har det materielle på plass.)

  Liker slike tekster så godt, takk for at du deler av din visdom 🙂 Ha ei riktig god helg! 🙂

 8. Kristine

  @Malin: Takk for det! ♥

  @Julie @ WolfItDown: Så bra ♥ Håper du får en fin helg 😀

  @Lin: Tusen takk for tankene dine &hearts, Og ja, vi er faktisk heldige som har muligheten til en forhatt og svett spinningtime :mrgreen: Ha en riktig god helg du og!

Det er stengt for kommentarer.