Graviditet og mammakroppen

Hvor mange kilo gikk du opp, hvordan ser magen din ut etter fødsel, hva med rumpa? Puppene?

IMG_5608Kvinner har alltid vært, og er mer enn noen gang opptatt av hvordan kroppen ser ut. Det er naturlig nok et ekstra stort fokus på det når man er gravid, og det virker ofte som at det er om å gjøre å gå igjennom 9 måneder med babybygging og en fødsel uten at det skal sette noe som helst spor.

Jeg var spent selv, på hvordan kroppen kom til å utvikle seg, når skulle jeg få mage og hvor stor skulle den bli, og hva med formen i etterkant? Det er klart at man håper at man slipper de største endringene som gjør at det er vanskelig å finne tilbake til seg selv igjen.

Jeg lot det ikke bli hovedfokus eller i det hele tatt noe jeg skulle ofre mye tid og energi på. Kanskje var det fordi jeg følte meg så heldig som ble gravid når jeg egentlig ikke kunne, eller så var det at jeg har – til tross for min fitnessbakgrunn – aldri latt utseendefokuset ta overhånd. Det er en del andre ting å bry seg om i denne prosessen for å si det mildt. Det jeg imidlertid synes var viktig var å opprettholde treningen og det gode kostholdet jeg hadde fra før på best mulig måte.

bilde 5

Idet man legger ut et bilde må man forvente reaksjoner, det er vel en av grunnene til at man legger ut bilder i sosiale medier. Nå er jeg riktignok uenig i at man må finne seg i stygg og meningsløs kritikk, men de vil komme uansett – det er alltid noen som ikke har lært seg normal folkeskikk på nett.
Hvordan noen ser ut kan ikke skade noen, det er ingen refleksjon på noen. Det er derfor ingen annen grunn til å la seg provosere med mindre det treffer en nerve vedrørende ens eget selvbilde – tenk litt over det.

Jeg la bevisst ut ingen magebilder uten klær under svangerskapet, og i hvert fall ingen like etter fødsel. Både fordi det er irrelevant når man står midt oppi det, og ikke minst fordi man er fryktelig sårbar rundt den tiden. For ikke å snakke om at vi fikk en baby med kolikk, og da rekker man knapt nok å spise om man ikke skal stå og ta bilder av seg selv.

IMG_5019svHvordan formen er under og etter en graviditet avhenger av så mange faktorer at det er helt meningsløst å sammenligne hverandre. De to største faktorene er i mine øyne flaks og egeninnsats. Noen kan ha skikkelig uflaks med arvelige faktorer, sykdom og vondter, mens andre har flaks og opplever få eller ingen plager. Noen velger å ikke legge mye arbeid i kosthold og trening, mens andre velger å fokusere mye på det. Og innimellom ytterpunktene er sekken enorm, og ingenting er rett eller galt.

Selv dette er individuelt, jeg synes det var flaks at bekkenløsningen ikke eskalerte, mens andre ville kanskje sett på det som uflaks at de i det hele tatt fikk det. Noen synes det er høy egeninnsats å la sjokoladen ligge, mens andre mener det er trening 6 dager i uka.

Vi må slutte å kritisere ytterpunktene. Jeg vet, det er så klisjé – «kan vi ikke alle være venner». Men, hvordan vi ser ut som gravid sier ikke noe om hvordan vi blir som mamma – og det er vel strengt tatt det viktigste.
Jeg er imidlertid helt for at man skal ha fokus på å holde seg sunn, sterk og frisk i en graviditet, både for seg selv og det nye lille livet som vokser. Hva nettopp det er, må man få lov til å finne ut av selv.

UKE12-side_2Jeg vurderte å vise alle månedene, men tok denne snarveien istedet.

Jeg var både heldig og uheldig i forhold til plager, egeninnsatsen varierte men holdt seg middels høy føler jeg. Det beste av alt, Mathias er frisk og sterk.

Alle kvinner gjør så godt de kan, og med tanke på alt vi må gjennomgå for å føre slekten videre; vi skal være stolte av oss selv!

38 kommentarer til “Graviditet og mammakroppen

 1. Lise Berit

  For et fantastisk innlegg! Det er så sant det du sier, jeg er så lei av det evinnelige kroppsfokuset! Ingen er like, og det viktigste er å holde seg frisk og sunn, ikke få flest mulig ‘likes’ på et bilde noen dager etter fødsel… Du er et virkelig godt forbilde, Kristine!!!

 2. Nina

  Fantastisk innlegg. Du skriver, som alltid, så utrolig godt og fornuftig.
  Innlegget traff meg nok ekstra godt her jeg går hjemme med verdens fineste baby på 9 mnd. Etter å ha strevd lenge for å få det til, endte opp med prøverør, og deretter kom hjem med en skrikebylt som hadde fått en skjevhet i nakken under hastekeisersnitt (alt er i orden nå, heldigvis!), så forsvant hele fokuset mitt på å få meg selv i form igjen. Magen min er i dag ca like stor som da jeg var 6-7 mnd på vei, og jeg har en lang vei å gå for å kvitte meg med den og 20 bonuskilo. MEN – enda så godt trent og fin i formen jeg var før graviditeten, så spiller det ingen rolle. Premien min er min nydelige, lille datter. Og da blåser jeg veldig langt i alle som kikker på meg og lurer på når jeg skal bli tynn igjen 😉 Alt til sin tid!

 3. Marte

  Takk for flott innlegg. 😀
  Er gravid i 9.måned og får stadig kommentarer på at jeg «ikke er så stor». Skal det være kompliment eller nedlatende ment mon tro? Hadde de sagt: «jammen er du stor «om jeg var det?
  Jeg er heldigvis trygg på meg selv og sikker på at barnet mitt har det bra, men alle skal som du sier ha en mening og det kan bli litt mye for en hormonell gravid sjel…
  Venter i spenning på min mageninja :mrgreen:

 4. Rie Camilla

  sikke et godt indlæg. Og meget smukke billeder. Det er dejligt og høre en smule om din rejse med graviditet. Man behøver ikke og gå i detaljer 🙂

 5. Regine

  Det er sjelden jeg kommenterer blogginnlegg, men dette føler jeg at jeg bare må skrive et stort HURRA for!!!
  For et forbilde 🙂 Jeg vet hvor jeg skal inn å lese hvis jeg en gang i fremtiden blir gravid

 6. Heidi

  Som vanlig, meget godt skrevet av deg! Som gjør deg til et av vår tids aller beste forbilder for unge (og ikke riktig så unge lenger) jenter 🙂

 7. Julie

  Dette er det beste innlegget jeg har lest om graviditet og kropp, som hatt et stort fokus i (sosiale) medier de siste månendene.

 8. emelie

  Kristine, flott skrevet! Hurra! Da jeg gikk med lille N på slutten av svangerskapet i august var det mange som hadde meninger om at jeg måtte ha to ninjaer inni meg eller at legene må ha regnet feil på termibdato, for magen var stor. Det ingen visste var at da jeg ble gravid var min største frykt at jeg skulle bli fryktelig stor og ikke klare å få av meg et nåla på vekten viste som øking, da det er mye kraftig overvekt og livsstilssukdommer i familien hos oss . Jeg la på meg svimlende 15kg de siste to mnd og viste ingen tegn til ødemer. Idag 2 mnd etter fødsel er de 22kg borte, og det er tydelige krigsmerker på kroppen min fra væskeopphoping. Det spiller ingen rolle hvordan verdens sterkeste mammaer ser ut under svangerskapet. De er alle flott der de går å bærer på nye spirer, og tenker sunne tanker på det som foregår. En kommende mamma setter heller pris på å høre at hun kler svangerskapet og det å være mamma enn å høre de negative tingene. Det er en grunn til at fedre er stolte av oss etter 72t med nedgangsrier og trykking. Det er en grunn til at de elsker oss høyere enn noen sinne etter å ha blitt en liten familie. Det er fordi vi kvinner er utrolige! Og jeg anser meg selv tøff som fødte en velskapt gutt på 3980g 11 dager før terming og lot presset om å være trendy med barn under 3500g ligger hos de som er mindre tøffe enn MEG!

 9. Malin

  Når det koker i media så sniker du deg inn fra sidelinjen med det klokeste jeg har lest på lenge 😎

 10. Kristine

  @Nina: Godt å høre at du nå sitter med den lille skatten din etter alle hindringene du har møtt på veien &hearts: Min ble tatt med vakuum og har også skeivheter/låsninger som vi jobber med.
  Absolutt – alt til sin tid! 😀 Bedre med en balansert mamma med litt mage enn en stressa mamma som bruker all sin tid på å bekymre seg over vekt.

  @Marte: Hva med å si «så heldig du er» eller «du ser flott ut» – når det er sagt fikk jeg også vite at magen var mindre enn snittet, men jeg tenkte ikke noe over det – fordelen var at jeg klarte å ta på skoene og barbere leggene helt til slutten :mrgreen: Masse lykke til! ♥

  @Rie Camilla: Tusind tak! 😀

  @Regine: Åh, så hyggelig – takk!

  @Heidi: Takk! Du er et forbilde selv frøken (frue høres så gammelt ut) 😀

  @Julie: Det er nettopp det fokuset som fikk meg til å skrive litt om det. Takk forresten! 😀

 11. Kristine

  @Ida: ♥ !

  @emelie: Det er alltid noen som skal mene noe uten å vite hvorfor ting er som de er – livet er ikke lett, og noen ganger er kritiske spørsmål det siste man trenger, spesielt som hormonell og gravid 😉
  Gratulerer med en velskapt gutt! Et stort klapp på skulderen til oss kvinner 😀

  @Malin: 😆 Takk fine deg 😎

  @Maria: 😀 ♥

 12. Heidi

  For et utrolig bra innlegg. Du er en fantastisk kvinne og jeg har sett opp til deg helt siden jeg oppdaget bloggen din for mange år siden. Stå på Kristine. Alle 3 hankjønnene i den lille familien din er kjempeheldig som har deg, og vi er heldige som får lese bloggen din!

 13. Guro

  Som alle de før meg har sagt; for et forbilde du er 😀
  Av alle artiklene om dette evige kroppsfokuset jeg har lest, er dette innlegget definitivt det beste 😉

 14. Kjersti

  Tusen takk for et nydelig innlegg, Kristine! Som så mange av de ovenfor treffer du meg med de positive og fornuftige tankene rundt det å være gravid. TUSEN TAKK 😛

 15. Michelle

  Vet du hva Kristine, kjempe bra skrevet! All respekt til deg, du kan VIRKELIG det å sette ord på tingene! Er så enig med alt du skriver!! Fokus på utsende er stort nok som det er! At gravide skal føle på det er helt bak mål!! Man kan strengt talt ikke noe for hvordan kroppen vil takle en graviditet, gjennom selve prosessen og tiden etter! Men så klart, prøve å holde et sunt kosthold og bevege seg det man kan er jo aldri feil!! God ernæring er jo ekstremt viktig med tanken på hva barnet trenger! Historier om de som slanker seg under graviditet er skremmende, at vi faktisk har kommet til det punktet at folk tyr til slanking under graviditet 😐

  Flotte bilder av deg, du ser alltid strålende ut, både når du stiller i fitness, som gravid og «normal» 😀 <3

 16. Lisa

  Hei Kristine 🙂

  Vil bare si at jeg setter stor pris på bloggen din og at du deler slike viktige temaer som dette 🙂
  Muligens du ikke vil svare på dette, men jeg lurte på hvorfor du ikke kunne bli gravid?

  Hilsen frustrert endometrioyse jente, som leter etter lys i enden av tunnelen 🙂

 17. Nina

  Hei!
  Så utrolig flott skrevet – du har en sunn og god holdning og kommer nok til å bli et godt forbilde til sønnen din, sånn som du er til så veldig mange lesere av bloggen din 🙂

  Ser du har kommentert på Facebook at dere har prøvd «alt» uten at det hjelper på kolikken og tenkte kanskje du kunne ha nytte av vår historie (selv om du sikkert har fått massevis av råd og tips fra både nært og fjernt allerede) 🙂
  Jenta vår skreik i 8-12 timer i strekk hver eneste dag de 3 første månedene, så jeg vet godt hvor vondt det er å gjøre alt du kan for den lille og ingenting hjelper sånn at det lille barnet bare fortsetter å ha vondt og eneste du får gjort er å trøste – alt en ønsker er jo å hjelpe men står igjen og føler seg helt hjelpeløs for det stakkars lille barnet som helt klart og tydelig har smerter.
  Vi prøvde kiropraktor hos ei som er spesialist på spedbarn og vi var hos manuellterapeut. Og hos fysioterapeuten på helsestasjonen. Ingenting av dette hjalp eller var løsningen for oss.
  Fikk også en del tips og øvelser fra min egen fysioterapeut for å hjelpe lufta ut og å stimulere et par punkter i ryggraden som demper smerte ved kolikk, men heller ikke dette var det helt store.
  Det var først da vi begynte å gi fenikkel-te til henne at det begynte å bli litt bedre – men fortsatt langt i fra bra. Fenikkel-teen hjalp bare å få ut lufta, ikke å forhindre at den kom i første omgang.
  Jeg kunne dessverre ikke amme så vi måtte gi MME, og vi fikk beskjed fra noen som jobbet på barneavdelingen om at vi måtte bruke malt i melka for å regulere magen, så dette gjorde vi selvfølgelig – men etterhvert som jeg begynte å tenke over hva malt egentlig er tenkte jeg det kunne være hardt for magen å få malt (som inneholder gluten i tillegg) i et så ungt og underutvikla tarmsystem – og hun ble litt bedre av å kutte ut dette, men fortsatt var det langt i fra bra.
  Så til slutt ble jeg endelig hørt om min mistanke på melkeallergi og vi fikk prøve MME uten kumelkprotein – her ble den store omveltningen for oss. Kolikken forsvant faktisk på 2 dager! Så fra 4 mnd alder var kolikk-tiden over hos oss.
  I korte trekk hjalp fenikkel-te (gitt til henne i doseringsprøyte) henne å få ut lufta og vidunderkuren var melk uten kumelkprotein.
  Kanskje kan det være verdt å prøve en periode uten melk (og eventuelt andre matvarer som kan gi plager hos den lille) for å se om det kan hjelpe?
  Håper dere finner ut av det sånn at dere alle får tid til mer kos i denne herlige tiden 🙂

 18. Kristine

  @Michelle: Ikke sant! Det har tatt helt av. Man skal ikke skamme seg når man går gravid, hverken fordi man er «for liten» eller «for stor». Igjen – jobben som mamma er viktigere enn hvordan man ser ut 😀
  Så hyggelig, tusen takk ♥

  @Lisa: Hei! Tusen takk! Jeg hadde/har ikke noe syklus, og det har de vel egentlig ikke funnet helt ut av hvorfor. Det har vært snakk om pco, men har allikevel ikke alle symptomene på dette.
  Håper du kan få hjelp som fungerer ♥

  @Nina: Hei! Tusen takk for fine råd 😀 Jeg drikker fennikel-te flere ganger daglig (vet ikke om det er noe forskjell på det og gi det direkte?), og jeg kuttet ut meieriprodukter i en lengre periode uten at det hjalp. Jeg tror vi har funnet ut av hva som forårsaker problemene hans, han svelger ufattelig mye luft når jeg ammer – mest antagelig en kombinasjon av for sterk utdrivningsrefleks og skeivheter/låsninger i kroppen etter den tøffe fødselen. Det skal ikke være lett! Merker heldigvis at ting blir bedre med tiden, vi er over den verste perioden (håper jeg) 😀
  Tusen takk!

 19. M

  Fantastiske deg, Kristine! Magisk for en nybakt mamma å lese dette. Du har så rett; hvordan man ser ut er ikke det viktige, spesielt ikke når man går inn i rollen som mamma (både før og etter fødsel). Hurra for sunne mammaer med rett fokus 🙂 Klem til deg

 20. Oslofru

  Så fin liten gravidmage du hade! Jag gick upp 18.5kg och gick sen ner nästan 25 när min son var född. Speciellt hur kroppen ändrar sig 🙂

 21. Tilbaketråkk: Høydepunkter år 2014 – del 2 | Mat for muskler

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *