Nyplukket rips

Hei!

Jeg og mamma plukket rips her om dagen, og i år som i fjor lagde jeg ripsgelé av det meste jeg plukket. Jeg sparte noen få bær som jeg kunne nyte sammen med litt vaniljekrem.

Vaniljekrem med rips

IMG_4905

Vaniljekremen min er Eldorado sin sukkerfrie vaniljesaus iblandet litt mindre væske, latmannsversjonen som smaker veldig godt.

Ønsker du å lage din egen finner du oppskrifter nedover siden her. Her er en av de;

Nyplukket rips
Yields 1
Write a review
Print
Ingredients
 1. 2 eggeplommer
 2. 1 glass melk
 3. 1 ss maisenna
 4. 1-2 ss sukrin gold
 5. 1 vaniljestang (eller 4 dråper stevia vanilje)
Kristine Weber http://www.kriweb.no/
Kok opp melk med søtning, vaniljefrøene (+ vaniljestangen som du fjerner senere), og maisenna. Ta kjelen til side og pisk inn eggeplommer. Senk varmen når du gjør dette og pass på så det ikke koker – det skal kun tykne forsiktig. Sett kjølig.

IMG_4908

Rips smaker så godt sammen med noe veldig søtt, men det er også noe jeg synes er godt til kjøttkaker eller vilt – så her har dere min oppskrift på ripsgelé;

Ripsgelé

IMG_9417

Jeg fulgte ca samme oppskrift som sist, men var ikke like flink til å dokumentere i bilder så disse er hentet fra i fjor.

IMG_9424

Oppskrift:
700 g rips
1 dl vann
10 dråper stevia
5 ss sukrinmelis (eller sukrin gold)
2 gelatinplater (på grunn av overmodne bær og lite naturlig stivelse)

♦ Ha bær og vann i en kjele og kok på middels varme, «putrevarme» i ca 25 minutter.

♦ Mos blandingen i en sil og press ut saften i en bolle – jeg fikk ca 300 g ripssaft og beregnet altså gelatin ut ifra dette.

IMG_9335

♦ Hell saften tilbake i kjelen og kok opp med søtning. Smak gjerne til om du vil ha den søtere, jeg liker den ganske syrlig.

♦ Ha i gelatinplatene og smelt de helt i blandingen, hell deretter saften i en passende beholder og sett kjølig.

IMG_9421

IMG_9427

Géléen ble akkurat som jeg hadde håpet, litt kremete og ikke altfor stiv.

IMG_9441

Flere som har sikret seg rips? Jeg rakk aldri å plukke blåbær eller noe annet, det ble for varmt i år.

Ha en fin tirsdag!

20 kommentarer til “Nyplukket rips

 1. Lissi

  Hei -det ser nydelig ut.. Men dessverre har jeg aldri lært meg helt å like rips 🙄 Jeg har akkurat begynt å like tyttebær så kanskje blir jeg også voksen nok engang for rips 😉

  I min fryser ligger det en haug av bringebær fra egen hage.. Snakk om luksus å ha en svigermor -og far som plukker og fryser ned når en selv er på ferie 🙂 I tillegg har jeg blåbærbusker som jeg har vært og hentet litt fra, men det har ikke vært nok til å fryse ned.. Har spist det opp med engang 🙂

 2. Kristine

  @Lissi: Så rart, jeg liker rips mye bedre enn tyttebær 😀
  Så heldig du er da, jeg må plante flere frukttrær og bærbusker i hagen her kjenner jeg. Blåbær klarer jeg sjeldent å vente med å lage noe av – det går rett i munnen 😆

 3. Amalie

  Yay! Kjøpte nettopp norske rips på Rema 1000. Gleder meg til å spise! 😛 Kanskje det blir hjemmelaget vaniljekrem til?? :mrgreen:

 4. Elisabeth Vega

  Ååå rips er så godt! Pappa har en del slike busker i hagen faktisk :mrgreen: Husker en sommer for mange år siden så plukka jeg og farmor en god del og laga syltetøy av det, var kjempe godt!! Synes også vaniljekremen så fantastisk god ut!!
  Ha en fortsatt fin tirsdag, vakre deg! Her er det tropisk storm 😯

 5. Stine Marie

  Dette så utrolig godt ut! Skal jammen lage ripsgele jeg også! 🙂

  Vi var så heldige at vi var en tur på vestlandet i helgen og fikk plukket litt blåbær! Og så har vi fått rørt masse jordbær så vi har i vinter….

  Vet du ca hvor lenge denne ripsgeleen holder seg? Kan jeg oppbevare den i kjelleren for eksempel og bruke den i vinter?

  <3

 6. Kristine

  @Amalie: Det synes jeg du skal ha – vaniljesaus eller krem, nam! 😀

  @Elisabeth Vega: Jeg har noen busker et steinkast unna der jeg bor, helt topp 😀
  Takk i like måte – du får holde deg inne 😯

  @Stine Marie: Så heldig! Bærene har nok hatt det bedre på Vestlandet enn her ja.
  I fjor hadde jeg den stående fra august til desember uten problem, men lurer på om jeg skal fryse den etter et par måneder denne gangen. I en kjeller er det jo mørkt og kaldt, tror det skal gå fint altså 😀

 7. Madelen

  Jeg har fryst ned masse som jeg fikk av bestefar for en stund tilbake… Helst spiser jeg dem naturelle uten noen ting på, men bruker av og til også i blandinger med yoghurt og cottage cheese 🙂 Takk for tips! Skal absolutt prøve meg på gele en av de kommende dagene!

 8. Kristine

  Ikke lenge til det braker løs med baby nå! Gleder meg på dine vegne! Har du pakket sykehusbagen enda da? Og er alt i orden med utstyr, rom og selvfølgelig deg! Spennende

 9. Hanne

  Ripsgelé er helt fantastisk! Har vokst opp med både hjemmelaget, og Hervik sin versjon litt om hverandre (da også kirsebærgelé, omg 😯 ), og det er rett og slett nydelig 😀

 10. Kristine

  @Madelen: I motsetning til andre bær synes jeg de er aller best med noe til jeg da 😀 Du får prøve deg på gelé!

  @Lovelylillers sunne oppskrifter: Så godt! Farmor pleide å lage både gelé, saft og syltetøy ♥

  @Kristine: Nei, nå er det ikke lenge igjen! Jeg har straks skrevet ferdig et innlegg om det, kommer i morgen 😀

  @Hanne: Det er så godt! Og søtmomsen i meg synes det kan minne om surt godteri 😆
  Mye barndomsminner med bær, safting og sylting.

  @Julie @ WolfItDown: Du må jo ha rips-fixen din 😆 Bare hyggelig!

 11. Michelle

  Nam, den ser skikkelig god ut!! gratulerer med dagen til Todd i dag forresten, stor kos til han! og håper alt står bra til med deg!!! :mrgreen: <3 Du er en flott dame Kristine!

 12. Kristine

  @Michelle: Takk for det! Har gitt han masse kos i dag, mer enn normalt – om det i det hele tatt er mulig :mrgreen:
  Her er alt fint! Vagger rundt og venter (u)tålmodig. Håper alt står bra til ♥

 13. Madelen

  Jeg laget geleen på Onsdag, men dessverre ble dette kun saft. Bedre ble det ikke etter en runde i fryseren… I grunn var jeg forberedt på det da jeg brukte frosne rips og fikk 600g væske. Hadde kun 3 gelatinplater der og da. Kjøpte derfor inn ekstra plater og tilsatte 2 ekstra i går.

  Resultatet ble supert, og jeg har akkurat kost meg med en god porsjon sammen med et beger vaniljeyoghurt. Perfekt kombinasjon mellom søtt og syrlig. Dette skal jeg lage igjen 😉

 14. Kristine

  @Madelen: Ja, gelatin må stå i forhold til væskemengden – godt at du fikk reddet det, det er jo så godt 😀 Har kost meg med min gelé jeg og, skal spare resten til høstmiddager og juletider tenkte jeg.

 15. Hege-mor

  Hei, dette ser godt ut. Tenkte å prøve meg på geleoppskriften, men lurer på hvordan en oppbevarer ferdig gele? I kjøleskap, eller kan det fryses? Hvor lang er holdbarheten i kjøleskap?

 16. Kristine

  @Hege-mor: Takk! Oppbevares i en lukket/tett beholder, da kan du ha den stående i flere uker (tror faktisk jeg hadde min stående i nesten 3 mnd i fjor). Nå har jeg en i kjøleskapet som jeg spiser av jevnlig, og en i fryseren frem til juletider.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *