Mitt kosthold som gravid

Jeg fikk et spørsmål om jeg har endret noe på kostholdet mitt etter at jeg ble gravid, og jeg tenkte jeg skulle svare litt mer inngående på hva og hvorfor.

Utrygge matvarer

oster
Som de fleste andre måtte jeg sette meg inn i matvarer som kan være skadelig for fosteret, så jeg holder meg unna rått kjøtt, rå tunfisk, upasteuriserte oster og salami/spekeskinke (med mindre de har vært en runde i stekeovnen).
Kaffe blir jeg fort kvalm av, så her har forbruket gått drastisk ned, men det blir en kopp når jeg får lyst på.
Jeg kunne ønske jeg kunne si at jeg er sukkerfri, men det glir ned litt av hvert i helgene fortsatt. Røyk, alkohol og smertestillende er noe jeg aldri rører, så ingen endring her.

Måltidsrytme

klokke
En stor endring her, det var rett og slett ingen bønn. Helt siden hjertet til lillegutt begynte å slå inni meg har kvalme og sult levd sitt eget liv. Jeg har som mange av dere vet fastet om morgenen og spist mesteparten av dagsbehovet mitt på ettermiddagen og kvelden, men nå er det en jevnt inntak som teller. Jeg har alltid sagt at man skal følge kroppen og spise når man er sulten, og det får jeg virkelig praktisert nå på en hel annen måte enn tidligere. Det gjør meg ingenting, men det krever mye mer tid og planlegging – jeg synes nok det var enklere slik jeg hadde det før, men alt til sin tid.

Proteinpulver og søtning

proteinpulver
Ingen endring her, og det er kort og godt fordi jeg aldri har basert det daglige kostholdet mitt på proteinpulver. Litt skjebnens ironi i og med at jeg tross alt startet folkeliggjøringen av det tørkede melkepulveret i sin tid, og ofte blir omtalt som «proteindama», men jeg har alltid brukt det i maten og ikke som noe eget. Jeg er altså ikke imot proteinpulver hver dag dersom man av en eller annen grunn ikke får i seg nok mat, men jeg synes det er greit å holde fast ved at det er et tilskudd og ikke et element i kostholdet – spesielt som gravid. Jeg bruker det fortsatt i baking og diverse, og det tilsvarer kanskje et par scoops i måneden.
Søtning bruker jeg mer i det daglige, gjerne over gresk yoghurt-blandinger og jordbær. Det går som oftest i en spiseskje sukrin eller sukrin gold annenhver dag, slik som før.
.

Det er altså få endringer i kostholdet mitt med unntak av utrygge matvarer, samt at måltidene er litt mindre og hyppigere i løpet av dagen. Jeg prøver å vise en sunn skepsis til ting og ikke være fanatisk. Jeg spiser både sushi, fetaost, søtning og annet som jeg føler er ok. Jeg gjør så godt jeg kan, og jeg tror og håper at lillegutt trives inni der med den livsstilen jeg har. Han har i hvert fall blitt utrolig sprek og sterk, vi snakker kontinuerlige harde spark daglig i snart tre måneder nå.

bilde (56)
7 måneder på vei ♥

Stikkordene er hjemmelaget, variert, proteinrikt og fargerikt – det er slik jeg ønsker at maten min skal være. Men, jeg har som nevnt ingen begrensinger eller forbud, så det innebærer også ferdigprodukter, hermetikk og godis innimellom.

Jeg kommer for øvrig fra helsestasjonen nå og fikk vite at jernlageret mitt er like høyt som i begynnelsen av svangerskapet, noe som er både bra og uvanlig – tipper lomper med leverpostei har gjort susen her.

Ha en fin dag så lenge, jeg kommer innom med middag til dere litt senere i dag!

16 kommentarer til “Mitt kosthold som gravid

 1. Kristin

  Vakker du er!! Eg har heller ikkje gjort dei store endringane bortsett frå å kutte dei utrygge matvarene. Har dessverre ikkje klart å halde meg unna sukker, men litt av alt tenkjer eg. No sparkar vesle krabaten inni magen her også. Ikkje hardt,men kjenner at der lever noko der inne. Elskar det.Klem

 2. Julie @ WolfItDown

  Så utrolig bra at jernlageret er så høyt fortsatt! I vår familie er jentene litt plaget av jernmangel, men leverpostei gjør susen vettu 😀 Tror som du sier at det er viktig og lytte til kropp og sjel 🙂 x

 3. Iama

  Hei!
  Er også gravid i uke 30, så her er det masse liv 🙂 Lurer på hvilket proteinpulver du spiser? Spiser du quest bars og atkin bars under graviditeten?
  Lykke til videre 🙂

 4. Kristine

  @Kristin: Litt av alt er jo egentlig sånn det skal være, er det ikke det som kalles variasjon? 😉 Så lenge mammaen ikke stresser over maten hun spiser (eller ikke spiser) og har det bra.
  Å, så utrolig koselig ♥ Stor klem

  @Julie @ WolfItDown: Ja, veldig glad for det! Vet hvor lett det er å få jernmangel (hadde det litt som yngre). Leverpostei og lytting gjør susen 😆

  @Iama: Hei! Jeg bruker dette:
  http://www.x-life.no/products/nanox-varcil-r2-900g
  Ja, spiser questbarer og atkinsbarer når jeg har det.
  Masse lykke til videre du og! 😀

 5. Fantasia

  Så flott at du kjører din egen stil nok en gang 🙂 Det viser jo igjen at det funker, da jernlagrene dine er FINE! Trygt å høre at veslegutt har det som plommen i egget også <3
  Nå er det ikke SÅ lenge til..hihihi 🙂

 6. Cathrine

  Hei 🙂

  Hvorfor drikker du aldri alkohol? Hender det ikke at du tar et glass vin? 🙂

 7. Maria Iselin

  Du stråler!!!
  Litt av alt, alt med måte. Sunn tilnærming! Jeg lurte veldig på dette med søtningsmiddel og proteinpulver da jeg gikk gravid. Fikk ikke noen gode svar og endte med å stort sett holde meg unna. Brukte litt stevia, sukrin og proteinpulver i bakst. Så det ble litt inn i mellom altså, men ingen mengder å snakke om.
  Jeg hadde ekstrem kvalme i 26 uker, og endte da opp med å drikke brus og spise smågodt og nøtter og ta måltidsshaker-og næringsdrikker fra apoteket, på mer eller mindre daglig basis i perioder. Ikke optimalt! Anbefaler ingen det. Men det var det jeg klarte å få i meg … Ut kom det en helt perfekt gutt. Kroppen forteller en hva den trenger. Og barnet tar det det trenger. Magisk sånn ❤️
  Lykke til med de siste ukene! Du er så vakker med mage ❤️
  Når barseltiden kommer kan du glede deg på en del av den «farlige» maten igjen. Jeg lengtet etter spekemat og spiste MYE av det første tiden

 8. Stine

  Hei 🙂

  Du ser flott ut 🙂

  Lurte litt på dette med proteinpulver, noen sier man ikke skal røre det andre sier det går bra.
  Jeg sliter en del med svangerskapskvalme og har i mine to andre svangerskap hatt kvalmen helt frem til dagen etter barna ble født.
  Proteinshake er noe jeg lengter etter men tørr ikke ta det pga så mange meninger rundt det 🙁

  Hva tenker du rundt dette

 9. Kristine

  @Fantasia: Ja, så lenge formen er ok og alle verdier ser fine ut skal jeg ikke klage 😀
  Nei, jeg vet! 😯 Tiden går både fort og sakte, merkelig følelse.

  @Cathrine: Hei! Jeg liker rett og slett ikke smaken av alkohol. Det hender jo at jeg drikker vin, sånn rundt 2-3 ganger i året :mrgreen:

  @Maria Iselin: Takk for det! ♥
  Jeg har ikke kuttet ut søtning, hverken i proteinpulver, sukrinprodukter eller fun-light o.l, men føler ikke at det er mengder som har noe betydning 🙂
  Vet du hva, når man er gravid og sliter med sult/kvalme/hormoner så synes jeg man kan ta valg som føles riktig der og da selv om det ikke er direkte anbefalt. Er det ikke almennkjent at sjokolade hjelper mot det meste da? :mrgreen:
  Tusen takk, ser frem til de siste ukene og ikke minst tiden etter at han kommer ♥

  @Stine: Hei! Takk for det! 😀
  Jeg er av den oppfatning at det går helt fint, proteinpulver er kun tørket melk med søtning.

 10. Kristine

  Du ser så fantastisk vakker ut! Og magen gjør at du stråler! Nærmer seg med stormskritt ❤

 11. Britt Hoffshagen

  Hei Kristine!

  Vil bare si takk for at du har inspirert meg til å lage mer mat fra bunnen av og si at du ser helt nydelig ut som gravid:)

  Lurer på en liten ting: Elsker veggen på soverommet ditt! Er det panel eller tapet?

  Lykke til med de siste ukene og ha en fortsatt fin sommer:)

  Hilsen Britt, Lillestrøm

 12. Kristine

  @Britt Hoffshagen: Hei Britt!
  Så hyggelig, tusen takk!
  Det er tapet, ikke sant den er kul? Den er fra New England, det merket pleier å være med i tapet-katalogene der ute – hør med butikken.
  Riktig god sommer! 😀

 13. Tilbaketråkk: Babysnakk | Mat for muskler

 14. Kristine

  @Malin: Hei! Første tanke er at det er ok i små/moderate mengder, men jeg brukte det ikke selv – det var ikke behov for det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *