Dette trenger du for å bake sunt

Jeg får så utrolig mange spørsmål om jeg kan skrive mer om ingrediensene jeg bruker, og det er jo ikke så rart. Da jeg startet i 2007 fantes stort sett bare sukrin og mandelmel, men nå er det massevis av produkter tilgjengelig der ute. Jeg har endelig tatt tak i det og fått listet opp det jeg mener er verdt å se nærmere på.

De to viktigste tingene man bytter ut for å ha et sukker- og glutenfritt kosthold er nettopp sukker og hvetemel. Jeg har delt opp produktene i 1) tørrvarer med fire underkategorier, og 2) søtning.

Her har du de sunnere alternativene:

1. TØRRVARER:

– PROTEINPULVER:

Nanox Varcil – en storfavoritt med rik sjokoladesmak

Brukes blant annet i de hjemmelagde proteinbarene mine

Troponin – litt mildere i sjokoladesmaken, og billigere

Easy Bake – bakeprotein med et hint av vanilje, passer fint i rundstykker, brød o.l.

– MELTYPER:

Mandelmel – fettredusert mandelmel med høyt proteininnhold – passer til all bakst, marsipan o.l.

Kokosmel – rikt på kostfiber og protein, naturlig søtt og egnet i bakst

Sesam-mel – rikt på proteiner og mineraler med en nøtteaktig smak som passer godt til brød, pizza

Havremel – passer til all bakst – fra iherb,com, butikken, eller mal selv av havregryn

Kikertmel – ypperlig som pannekaker/wraps – fra iherb.com, eller helsekostbutikker

– FERDIGMIKSER:

Kakemiks – min store favoritt, jeg deler den ofte opp og får dermed 3-4 ulike sunne kreasjoner

Se et par eksempler her

Sjokoladekakemiks – en mørk, rik og sunn sjokoladekake

Kan også lages som sjokolademuffins

Mikrokakemiks – har du en mikro og 1 minutt til overs, har du den perfekte lille kaken til èn
 
Se anmeldelse av dem her

Brødmiks – lag ditt egen lavkarbobrød på 1-2-3

Pannekakemiks – raske pannekaker/wraps i en travel hverdag, kan også lages som vafler

– ANNET:

Xanthan gum (eller fiberhusk som bindemiddel i bakst)


Bakepulver (og/eller natron for heving av bakst)

Maizena (eller potetmel for fortykning av sauser, kremer m.m)

Fiberfin (for økt fiberinnhold i bakst)

2. SØTNING:

Sukrin gold – gir en deilig karamellsmak og smelter i kontakt med væske

Stevia vanilje – fås også i smakene karamell, sjokolade m.m.

Se alle smakene her.

Sukrin – passer godt som strøsukker over grøt o.l.

Sukrinmelis – pulverisert sukrin som er godt i glasurer og kremer

Yaconsirup – et helsekostprodukt med lav GI, agavesirup og honning kan også brukes
Yaconsirup

Sukkerfri sjokolade – smaker ekte sjokolade, søtet med Tagatose
 
Se alle tagatoseproduktene her

HVA SKAL JEG VELGE?
Jeg har det meste av dette stående i skapet, for selv om engangsprisen er dyrere enn hvetemel og sukker er de veldig drøye i bruk. Du trenger for eksempel mye mindre av både kokosmel, mandelmel og søtning enn vanlig. Det er heller ikke slik at jeg bruker mye av gangen, de fleste oppskriftene mine er til 1-2 personer.

Til info: proteinpulver er den nest billigste proteinkilden man får tak i

Om jeg skal plukke ut noen favoritter som går igjen mest hjemme hos meg, så må det bli disse:
1. Mandelmel
2. Sjokoladeprotein
3. Sukrin gold
4. Bakemiks
5. Kokosmel

Bare å spørre om det er noe dere lurer på!

22 kommentarer til “Dette trenger du for å bake sunt

 1. Mary Anne Harring

  Hei…linken til kakemixen kommer til hele dette innlegget…gjør jeg noe galt?. Ellers takk for myyye god mat…og inspirasjon 😉

 2. Ida

  Du har sikkert publisert oppskriftene før, så litt kjent ut, men særlig den nederste kreasjonen din. Kan du legge link til den.. og egentlig det øverste kaka og 😀 så blir det no godt i helga 🙂

  Takk for alle gode oppskrifter og inspirasjon! 🙂

 3. Kristine

  @Ida: Jeg har vært litt føre var, så trykk på bildene så kommer du til oppskriftene 😀
  Takk – bare hyggelig!

 4. Caroline

  Du er så flink, og en stor inspirasjon i hverdagen 😀 Jeg har prøvd å finne oppskriften på cookiesene i headern din, uten hell. Den er kanskje å finne i den nyeste boken din? Jeg er så heldig at jeg har blitt tante, og da passer det jo perfekt å overraske med nybakte cookies på sykehuset 😉 Ønsker deg en strålende dag 😀

 5. Kristin

  Hei Kristine! Det er kjempelenge siden sist jeg var innom siden din, og etter å ha scrollet gjennom hele førstesiden kan jeg ikke finne favoritten min…. Så jeg søker og finner siste post fra juli i fjor. Jeg er ikke sikker på om jeg har lyst å skrive det her, men har det skjedd noe med Todd? Jeg kan liksom ikke forestille meg at mr. Superstar skulle trekke seg tilbake fra rampelyset på eget initiativ…

 6. Marthe

  Så flott med en slik liste, veldig greit å ha 🙂 Jeg har dog de fleste av ingrediensene allerede, har utfoldet meg på kjøkkenet med mange av oppskriftene dine etter at jeg kjøpte bøkene. Takk for flott inspirasjon og alle oppskriftene du deler med oss! 😀

  Jeg har proteinpulveret fra Whey med sjokolade- og vanilje smak. Har du noe erfaring med Whey? Hva synes du evt. om å bake med disse typene? 🙂

 7. Kristine

  @Caroline: Takk for det! 😀
  Det er faktisk proteinbarene mine, du finner oppskriften her: http://www.kriweb.no/2014/01/05/in-the-cookies-of-life-sisters-are-the-chocolate-chips/
  Gratulerer som tante!

  @Kristin: Hei! Nei, den dagen Todd skulle gå til de evige jaktmarker hadde dere hørt om det for å si det sånn. Han hadde sin forrige opptreden for en ukes tid siden her: http://www.kriweb.no/2014/02/26/baconsurret-steinbit-med-potetmos-og-aspargesbonner/
  Nå bor han hos mamma et par uker fordi vi pusser opp kjøkkenet 🙂 Men – når han kommer hjem får dere se mer til sjefen 😎

  @Marthe: Så bra! Jeg har lagret den under «Ingredienser» øverst på siden også, så det er lett å finne frem til senere.
  Bare hyggelig det! 😀
  Nei, jeg synes proteinpulvere med en salig blanding er best og holder meg derfor til Nanox og Troponin – men Whey er helt greit, muligens litt tørrere bakst som du eventuelt kan rette til ved å ha mindre steketid.

 8. Iselin Larsen

  Det er litt av en jungel der ute! Er ikke lenge siden jeg ble helt matt av alt utvalget, men nå har jeg begynt å få en grei oversikt og fått fylt opp kjøkkenet med en god del 😉

 9. Elin

  Til opplysning så er ikke Funksjonell mat
  Sjokoladekaken glutenfri!! Den inneholder stort sett hvetemel.
  Anbefaler Sunkost sin egenproduserte sjokoladekake, smaker bedre og er helt uten gluten 🙂

 10. Elisabeth Vega

  Kjekt at det har kommt nye bakevarer, sånn som de mikro kakene 😀 det var rett og slett bare helt genialt!!

 11. Anne

  Takk for en fin liste, da blir det lettere å gå og handle.:-) Mulig dumt spørsmål, men er disse produktene egnet for de med diabetes 2? Pappa elsker alt som har med sjokolade å gjøre, men kan jo ikke spise det. Så jeg leter etter gode sukkerfrie alternativer. Er mye der ute det står sukkerfritt på, men søtstoffet som er brukt i det omdannes allikevel til sukkeralkoholer som påvirker blodsukkeret. Da er man jo like langt. 😛 En skikkelig jungel altså!

 12. Kristine

  @Elin: Den inneholder også mandelmel og fiberfin, men takker for info – greit å vite for de som har allergi 😀

  @Susann: Bare hyggelig! 😀

  @Elisabeth Vega: De er geniale 😀

  @Anne: Absolutt, jeg kjenner til mange diabetikere som bruker disse ingrediensene og mine oppskrifter 😀

 13. renate

  du er helt super bare så jeg får sakt det.
  men det jeg lurte på vet du om en plass man får kjøpe større bokser eller poser med fiberfin? 🙄

 14. constanse

  Hei!
  Er det sånn at du kan bytte ut disse typene med vanlige typer?
  Feks hvis det står i en kake/brød oppskrift at du skal ha 500 g siktet hvetemel, så kan du bytte det ut med mandelmel? og isåfall, blir det tilsvarende menge mandemel da?
  Håper du kan svare meg 🙂

 15. Kristine

  @constanse: Hei! Nei, det er dessverre ikke så enkelt – mandelmel suger til seg mye væske, så der må du bruke mindre tørrvare. Du må nesten ta det litt på slump, eller finne alternative oppskrifter her på siden min (eller bøkene mine 😉 ), eventuelt andre nettsider.

 16. Ida

  Hei, i de oppskriftene hvor du bruker Proteinpulver med sjokolade/vaniljesmak, kan man erstatte det med easybake? 🙂

 17. Kristine

  @Ida: Nja, det kommer helt an på hva du skal lage. Easybake er et nøytalt pulver som ikke gir noe smak, så i proteinbarer er det en dårlig idé for eksempel 😀

Det er stengt for kommentarer.