Er du glad?

Glede

er en følelse som setter noen i en til­stand av lykke. Gleden er individuell.
Mennesker som stort sett har et positivt syn på livet føler seg ganske mye gladere enn mennesker som har et negativt livssyn.

Dette er korte trekk av det Wikipedia kan fortelle oss om glede, og slik jeg leser det så velger vi på mange måter glede selv. Det er vi som bestemmer hvordan vi skal tenke eller reagere over ting, og hva vi føler er ofte gjenspeilet av dette. Jeg tror at man kan lære seg å bli gladere, for endrer man hodet følger ofte hjertet med.

284752_182028241862350_100001655264045_406184_5522421_n_large_large

Jeg er nemlig en av de som har lært meg det. Jeg skal ikke påerobre meg å være noe happy-go-lucky, og jeg skal heller ikke påstå at det er løsningen på alt man opplever, men i løpet av de siste fire årene har jeg valgt å tenke annerledes. Jeg kunne ønske at jeg hadde klart det tidligere, men jeg måtte nok oppleve en del ting før det ga mening – hvis ikke hadde det føltes overfladisk.

IMG_9822Det er dessverre slik at bekymringer for fremtiden fortsatt er til stede, jeg skriver huskelister flere ganger i uka og planlegger alt i detalj – ikke bare på papir, men også i hodet om kveldene. I stedet for å ta ting som de kommer kan jeg tenke på det flere uker i forkant – her har jeg fortsatt et forbedringspotensiale. Det er ikke alt som er nyttig planlegging, selv om jeg liker å fortelle meg selv det.

Det jeg derimot har klart er å gi slipp på fortiden, og ting jeg ikke kan gjøre noe med. Det er utrolig befriende.
Jeg angrer ikke på noen valg jeg har tatt i livet, for jeg vet at alt jeg har gjort og mennesker jeg har møtt, har på hver sin måte bidratt til der jeg er i dag. Og i dag er jeg lykkelig og tilfreds med livet.

Jeg har også valgt å se på livets underlige hendelser på en ny måte. Enten det er sykdom som rammer en, eller årstiden som kommer. Jeg er ikke bitter over alle sykehusbesøkene, jeg klager ikke over mørke, tunge høstkvelder. Jeg irriterer meg ikke over andres valg, og jeg har erfart at man har mer igjen for å lære enn å dømme når det gjelder noe nytt og ukjent.

Glede er kvalitet, ikke kvantitet. Man trenger ikke mye av noe for å bli glad, man trenger ofte kun den ene tingen. Man blir ikke gladere jo mer man trener eller spiser sunt, man blir glad når man trener og spiser det som gjør en glad. Gir det mening?

Og det fine er at dersom man ikke har kontinuerlig høye forventninger, så vil gleden dukke opp over de mindre tingene også – det som så fint kalles hverdagsglede.

B39R4122

Mine 5 tips for et gladere sinn:

♥ Smil mer – også til de du ikke kjenner

♥ Beveg deg – frigjør lykkehormoner

♥ Spis sunt fett – mer laks, nøtter og avokado

♥ Gi noen en klem – ikke glem dyra

♥ Våg å ta valg som gjør deg lykkelig – ikke lev på en løgn

31 kommentarer til “Er du glad?

 1. Solvor

  Det er lenge siden jeg har skrevet til deg frøken. Det er sant og si lenge siden jeg har vært innom bloggen din. Men du dukker opp på facebookfeeden, og det er jeg glad for. Tusen takk for dette innlegget Kristine. Jeg er så ufattelig heldig at jeg har det på samme måte som deg, og jeg føler meg ekstra heldig som fant ut av dette så tidlig som jeg har gjort. Det er så riktig det du skriver, og jeg er så glad for at du skriver om dette. Mange leser dine ord, og dette er super viktig for ALLE å bli bevisst om.

  Vit at selv om jeg ikke alltid legger igjen kommentar er jeg her, og jeg ser opp til deg. Du er et fantastisk menneske frøken, og gir mye godt til mange! Fortsett stien du går, den er fantastisk!:)

 2. Fantasia

  Amen!
  Jeg er så enig. Alt begynner i hodet og når man våger å endre ting oppi tokklokket, vil alt annet føles lettere og mer givende. Ikke minst, man vil føle seg mer fri 🙂
  Takk, kjære, fine Kristine. Som nok en gang beviser hvor bra du er <3

 3. Lovelylillers sunne oppskrifter

  Jeg er stort sett alltid i godt humør på den måten av jeg er grunnleggende positiv. Har naturligvis dager der jeg er langt fra glad, men det er jo helt greit siden man skal kjenne på alle følelser og det er helt ok. 🙂

 4. Tina

  Kloke og sanne ord <3 Det er som ordtaket sier : Tenk positive tanker, si positive ord, gjør positive handlinger og det positive gror :mrgreen:

 5. Kristine

  @Solvor: Så godt at du også kjenner på dette ♥ Jeg brukte altfor lang tid på det selv, men tenker som så at det er bedre sent enn aldri – for det finnes dessverre de som aldri finner ut av dette.
  Tusen takk, hyggelig at du titter innom. DU er fantastisk.

  @Fantasia: Man må rett og slett lære seg å gi f.. i det man ikke får gjort noe med, og glede seg stort over det som betyr noe 😀 Livet er egentlig ikke så komplisert tror jeg, vi er bare flinke til å skape problemer for oss selv.
  Hyggelig å høre fra deg ♥

  @Lovelylillers sunne oppskrifter: Så heldig du er – det er en fantastisk egenskap å ha, og som man heldigvis kan lære seg 🙂

  @Tina: Det skiltet har jeg faktisk stående på kjøkkenet – så sant ♥ 😀

 6. Nadia

  Elsker bloggen din! Inspirasjon og glede i hverdagen <3 Hvor får man kjøpt yacon sirup nå? Den jeg har kjøpt fra iherb er utsolgt :S

 7. Aslaug

  Eg blir så glad når eg lese innlegg på bloggen din Kristine 🙂 Fordi ikkje berre lage du gode, sunne og kreative matretter. Ikkje berre inspirere du til trening. I tillegg komme du med deilig livsvisdom. Derfor vil eg herved utnevna deg til ein av dei beste bloggane i heile Norge. Fordi det er så utrulig viktig akkurat det du skrive, at me kan bestemma det meste av innstillinga vår til livet. Me kan velga å bli glad for at me får ein ny dag, eller me kan skjella ut vekkerklokka. Men kva av delene gjere oss sjølv i best humør? 🙂

 8. Therese

  Ååå dette var et veldig fint innlegg, Kristine. Godt å lese:) Du er veldig flink til å formidle!

  Et lite sitat jeg liker godt: «Worrying is like praying for what you don`t want.»

 9. Yvonne

  God morgen og takk for en fin start på dagen! Klokka er 06.30 og jeg smiler allerede 🙂 Det er så sant det du sier og jeg diskuterte det faktisk senest med en kollega etter jobb i dag, hva er lykke i livet , hva gir glede? Jeg får nok kanskje ting litt i perspektiv mtp at jeg jobber på voksenpsykiatrisk avdeling (lukket post) som gjør at jeg får andre menneskers (som oftest) tøffe og triste skjebne tett innpå meg hver dag. Da er det godt å ha et sinn og en kropp i balanse og ikke minst være trygg på seg selv i spesielt i møte med unge jenter med spiseforstyrrelser, selvskadingsproblemer og depresjon. Det jeg sa til min kollega var at jeg har funnet ut at (en stor del av MIN) lykke er ikke nødvendigvis de tinga man HAR, men fraværet av noe negativt. Tenk så HELDIG jeg er som kan stå opp om morgenen og ikke bekymre meg. Ikke være redd for noe eller frykte fremtiden. Jeg har alt jeg trenger , et helt normalt liv – men jeg velger så SE hvor heldig jeg er som har et hjem, en kropp som fungerer, jobb, familie og en mann som elsker meg og vil ingenting annet enn å dele resten av sitt liv med meg…(og som er utrolig glad for at jeg har begynt å følge bloggen din 😉 Og jeg har i skrivende stund ingenting alvorlig å bekymre meg over som sykdom, hva skjer i livet osv. Man må ofte ha opplevd den andre siden av livet for å virkelig sette pris på de gode dagene.. 😉 FÅ faktisk kunne nyte hverdagen og hva trivielle ting å «bekymre» seg over er en luksus, noen skulle gitt ALT for å fått en normal hverdag…
  Dette ble litt langt, beklager, men det er en av de tinga jeg brenner for , at vi skal mer se hva vi HAR, ikke hva vi ønsker oss der fremme. 🙂
  Ha en finfin dag og takk for gode ord en onsdagsmorgen før jobb (som er en jobb jeg gleder meg til å gå til hver dag!)

 10. Nina Bakke

  Fint innlegg 🙂 Jeg har måttet jobbe endel for å ha en positiv holdning, og jobber med det til stadighet 🙂 Det hjelper mye. Jeg har vært syk i 10 år, hele mitt voksenliv, som har gitt meg mye utfordringer og fått kjenne på mange følelser som tristhet, ensomhet, bitterhet, frykt osv… Føler veldig lett på gladhet heldigvis også da, spesielt ovenfor sønnen min 🙂

 11. Malin

  Så utrolig fint skrevet. Fin måte å starte dagen på 😀 Ha en fin dag, søte deg<3

 12. Jon

  Takk for fint innlegg. Fikk linken til bloggen din av en tidligere elev. Du er inne på mye viktig:
  -Jeg bestemmer selv (i alle fall til en viss grad) hva jeg vil tenke og dermed føle
  -Egenutvikling er en prosess som tar tid
  -Jeg har klart å gi slipp på fortiden og ting jeg ikke kan gjøre noe med
  -Jeg er ikke bitter over det jeg opplever som er tungt og vanskelig
  -Jeg irriterer meg ikke over andres valg
  -Jeg fordømmer ikke det jeg ikke kjenner bare fordi det er ukjent, men prøver å forstå og lære i stedet
  -Jeg reduserer forventningene og slik at jeg har rom til å glede meg over det som skjer

  Dette må vel være en temmelig god oppskrift på å ha det godt i hverdagen og for å redusere konfliktnivået med dem rundt deg. Det jeg synes er viktig i tillegg er bare å huske på at glede og lykke egentlig er en spinnoff effekt av kombinasjonen av mine tanker og mine handlinger. Om jeg handler i henhold til det jeg tror er fornuftig og godt for meg blir jeg gladere og mer inspirert til å fortsette å handle på samme måte og lager dermed en selvforsterkende positiv utviklingsspiral for meg selv.

  Det siste jeg har lyst til å si er at det er viktig å huske på at redsel og bekymring er naturlige elementer i vårt sinn som er nødvendige for at vi skal overleve. Det samme er behovet for å organisere og planlegge slik at ikke tilværelsen blir kaotisk og uoversiktlig. Så dette dreier seg om å finne en balanse mellom ytterpunkter. En balanse der man har kontakt med ytterpunktene men likevel finner et balansepunkt der man trives og ikke blir styrt for sterkt av den ene eller andre siden men føler man har frihet og handlingsrom. Det er i dette handlingsrommet gleden over hverdagen ligger.
  Mange søker utover for å finne glede og lykke. Jeg tror varig glede og lykke kun finnes hvis man søker innover.

  Lykke til videre med bloggen 😀

 13. Julie @ WolfItDown

  Got that «warm and fuzzy» feeling inside når jeg leste dette, de fem små pekepinnene på slutten mener jeg!
  Jeg vet så godt hva du snakker om, og har selv vært der. Når jeg er omringet av mennesker jeg er glad i, føles det som om jeg stjeler litt av deres positive energi og får et naturlig «high». Alle sier jeg er en så sprudlende jente, men jeg føler noen ganger at jeg blir sett på som litt naiv, nesten dum – på tross av at tanker har rotet seg bort i alle de samme mørke krokene som de andre menneskene, jeg velger bare og snu det om til noe positivt som du sier.
  Det er aldri så galt at det ikke er godt for noe sies det jo, og kanskje med et par unntak, så stemmer dette. Jeg er ikke sikker på om jeg tror på «skjebnen» men når ting hender som ikke var forventet, eller kommer brått på, så kan det jo hende det var en mening med det. Av og til når jeg går ute i lunsjen, smiler jeg til fremmede, simpelthen fordi jeg kan! Jeg hørte et sted om en jente sin kjæreste som smilte til alle, og når hun spurte han hvorfor han gjorde det, så svarte han «Jeg leste et sted, at det og bare anerkjenne et annet menneske, gi et lite smil…kan redde liv».
  En klem skader heller ikke, men det blir vel helst til de som står en nærmere, ellers kunne det blitt litt kleint, haha!
  Litt lang kommentar, men har tenkt mye på dette selv den siste tiden, og det trakk litt i hjerterøttene. God onsdag!

 14. Kristine

  @Nadia: Takk!
  I helsekostbutikker, eller på funksjonell mat sine sider.

  @Aslaug: Så utrolig hyggelig å lese, tusen takk ♥ 😀

  @Ida: Takk! Det er dessverre altfor lett å venne seg til en negativ måte å tenke på, men heldigvis kan det snus 🙂

  @Therese: Takk for det! 😀 Så sant!

 15. M

  Dette var et fint innlegg. Til ettertankt, inspirasjon og også til glede.
  Det er en fryd å følge bloggen din. Du virker som en fantastisk person. Og dessuten blir jeg glad av den flotte, sunne, sprudlende og blide jenta jeg ser på bildene. 🙂

 16. Kristine

  @Oda: Tusen takk ♥ 😀

  @Lena Ludvigsen: ♥ Takk, hyggelig å høre!

  @Yvonne: Ja, da vil jeg tro at du får hverdagen satt i perspektiv. Du har rett, det handler om å være takknemlig. Klarer man å se hva man har, kan man jo ikke unngå å bli glad – vi er tross alt ganske priviligerte. Kanskje man ser det enda bedre og lettere når man har opplevd noe vondt «på den andre siden» 🙂
  Håper du får en strålende onsdag, hilsen meg (som akkurat har tatt et valg som gjør meg veldig glad) 😀

  @Nina Bakke: Kanskje man da blir enda gladere over de såkalte hverdagsgledene, og det man har i livet som er bra ♥ 😀

 17. Kristine

  @Malin: Tusen takk – i like måte ♥ 😀

  @Jon: Hei! Du har helt rett, det er nok derfor jeg brukte litt tid på å finne ut at jeg faktisk var en ganske så glad person så lenge jeg tok de riktige valgene – det vil si velge de tingene som gjorde meg lykkelig, ikke hva som så bra ut utad.
  Jeg vet innerst inne at jeg aldri kommer til å la tanker om fremtiden ligge helt, og det er som du sier noe fornuftig med å ha litt orden og planlegging – enkelte har mer behov for det enn andre. Jeg må bare lære meg å balansere det litt bedre 😉
  Tusen takk, hyggelig at du stakk innom!

  @Julie @ WolfItDown: Ja, ikke sant? Jeg kom til å tenke på hva som gjør meg glad, og jeg blir helt satt ut hver gang en fremmed smiler til meg – det er så koselig 😀
  Det er så klisjefylt, men allikevel: vonde hendelser gjør en sterkere, og man lærer utrolig mye om seg selv som man kan snu om til noe positivt.
  Å plutselig klemme en vilt fremmed er kanskje litt voldsomt ja, selv om jeg har klemt en del ukjente i mitt liv de siste årene :mrgreen:
  Godt å ruske litt i hjerterøttene ♥

  @M: Tusen, tusen takk ♥
  Jeg har nesten ingen bilder der jeg smiler med tenner eller ler fra jeg var yngre, så det er ekstra koselig med de jeg har nå 😀

 18. Stine

  Fantastisk innlegg Kristine 😀
  Jeg må bare spørre deg hvor du har fått tak i den supersøte og glade skjeen? Blir så glad hver gang jeg ser den!

 19. Susanne

  herlig innlegg!! sånt inspirerer.
  Ja jeg er glad,jeg trener og lever sunt har kuttet ut det meste usunne og føler meg bedre enn på lenge!

  angående det å gi noen en klem: jeg gir katta mi 3 nuss som nattakos hver kveld 😳 ja jeg er rar! men det er rutine så det skjer uansett om hun vil eller ikke. hehe….

 20. Kristine

  @Stine: Takk! Den har jeg funnet i en butikk som heter TGR 😀

  @Susanne: Takk! Så godt å høre! Jeg blir glad av både sunt og usunt jeg da :mrgreen:
  Aw, så koselig ♥ Jeg må alltid kose med pusen min jeg og, og sier alltid «hade» når jeg drar om morgenen.

  @Tirill M: Takk! 😀

 21. Eva Marie

  Så bra reflektert Kristine og jeg er helt enig! Fikk forøvrig bladet Bake i bursdagsgave. Artig å se deg der.

 22. Pantora

  Fint innlegg! Jeg kjenner meg igjen i det å ikke angre på valg jeg har tatt og ting som har skjedd. Det som allerede har skjedd kan man jo ikke gjøre noe med. Å være bitter vil ikke forandre noe. Og alt som har skjedd i livet så langt har jo være med på å forme oss til den vi er i dag, på godt og vondt!
  Og ja – gir veldig mening det du skriver om at glede er kvalitet, ikke kvantitet!

 23. Elisabeth Vega

  For et vakkert innlegg!! Kjente jeg ble glad av å lese dette 🙂 Da jeg var i Chile følte jeg meg ganske glad, de rundt meg var så godhjertete og åpne, ikke minst velkomne. Der fikk du smil av folk du ikke kjente, og folk var så hyggelige mot en! Det gjorde meg utrolig glad. Så etter turen, har jeg prøvd å være slik her hjemme i Norge, for at andre også kan føle seg bedre en dag 🙂 Og jeg føler meg glad når jeg gjør det, for jeg vet at det kan glede en annen person! 5 gode tips du kom med <3

Det er stengt for kommentarer.