Safranboller

Jeg vet at det heter lussekatter, men disse er ikke gjærbakst og kan sånn sett ikke sammenlignes med ekte vare. Så, da gjør jeg som jeg pleier og kaller det noe litt annet.

Dessuten fant jeg ut hvorfor det heter lussekatter, og det var jo ikke noe særlig hyggelig.
«Djevelen, i form av en katt, ga de slemme barna juling, mens en kristusskikkelse i form av et barn delte ut boller til alle de snille.»

Vel, her er jeg og Todd engler og deler disse med dere.

Safranboller

IMG_9794

De fikk noen sjarmerende rynker, men det er ikke en veldig enkel deig å jobbe med.

IMG_9796

 

Safranboller
Skrive en omtale
Skriv ut
Ingredienser
  1. 1 egg
  2. 2 ss mager kesam
  3. 30 g sukrin gold
  4. 20 g mandelmel
  5. 20 g easy bake (eller havremel)
  6. 20 g kokosmel
  7. 2 ts kardemomme
  8. 1 ts xanthan gum (eller fiberhusk)
  9. 1/2 ts gurkemeie (eller 1g safran - jeg fikk ikke tak i)
  10. 1 ts bakepulver
  11. 8 rosiner til pynt
Sunnere Livsstil http://www.kriweb.no/
Pisk egg og sukrin gold til en luftig eggedosis, rør inn kesam. Tilsett tørrvarene litt etter litt til du får en tykk deig som du klarer å forme. Ha gjerne litt kokosmel på fingrene om det er veldig klissete, og form fire store S’er på et bakepapir. Trykk en rosin i hver ende.
Inn i ovnen på 180 grader i 15-17 min.

IMG_9804

Hele oppskriften er ca 300 kcal, så det vil si 75 sunne og gode kalorier per stk.

IMG_9808

Jeg lagde disse for et par uker siden (litt ivrig), men i morgen 13.desember er Luciadagen allerede her.

Svart senker natten seg
I stall og stue
Solen har gått sin vei,
Skyggene truer
Inn i vårt mørke hus
Stiger med tente lys,
Santa Lucia, Santa Lucia

18 tanker om “Safranboller

  1. avatarJulie

    Nam, skal testes ut ikveld! Du har utrolig mange gode oppskrifter må jeg si 🙂 Er det noe annet som kan brukes enn havremel/easy bake? Evt mer mandelmel/kokosmel? Ha en fin kveld videre!

  2. avatarKristine Innleggsforfatter

    @Julie: Takk for det! Den kan bli litt marsipanaktig med mer mandelmel, og grøtete med mer kokosmel – så da må du nesten prøve deg frem 🙂 Jeg liker mandelmel best.

  3. avatarRitapita

    De så knallgode ut!! 😀 Og ja, helt enig i at det opprinnelige navnet ikke var særlig koselig når det kom til stykket! 😯 Men ettersom det ikke er safran i disse bollene heller, burde de vel strengt tatt hete.. gurkemeieboller? 😆 Takk for en super blogg, Kristine! Dagens høydepunkt !

  4. avatarKristine Innleggsforfatter

    @Jeanette: Så bra – ha en fin kveld du og! 😀

    @Ritapita: Jeg vet, det blir som pepperkaker uten pepper! Men gurkemeieboller høres ut som fuglemat :mrgreen:
    Takk for det ♥

  5. avatarPia

    et tips til alle om er på ferie i tyrkia om sommeren, HAMSTER safran! fikk et halvt kilo safran for tja.. lite penger hvertfall! De så gode ut 🙂 skal laga de i morgen kveld!

  6. avatarLM

    Her ble det super usunne lussekatter, med H-melk, massevis av sukker, hvetemel og meierismør (spiser det bare en gang i året;) Heldigvis var de så gode at det ble sunt for sjela 😉

    Er ikke du ganske ofte i Sverige? I fjor kjøpte jeg masse saffran på Maximat/Nordby. Kostet ekstremt mye mindre der, en her i Norge. De har det liggende i kassen:) Saffran er også veldig godt til matlaging, spesielt fiskesuppe og kylling 🙂

    Håper du får en fin Lucia:)

  7. avatarAndrea

    Hei, er det mulig å bruke sukrin istedet for sukrin gold? men er det da samme mengde jeg skal bruke?
    takk for oppskrift, naam! 🙂

  8. avatarmomoiro-chan

    De ser kjempegode ut! Husker jeg laget noe lignende i fjor og det tilfredstilte suget etter lussekatter for min del 🙂

    I kveld skal jeg forsøke meg på oppskriften din på pepperkaker! Gleder meg 🙂

  9. avatarKristine Innleggsforfatter

    @LM: Så deilig da! 😀
    Joa, men jeg fant det på iherb også – så jeg får smøre meg med tålmodighet. Takk i like måte! ♥

    @Et sprekere liv: Hurra – synes de ble sjarmerende fine jeg :mrgreen:

    @momoiro-chan: Håper du får en fin kveld, og helg! 😀

  10. avatarElisabeth Vega

    Ååå elsker lussekatter! Dine safranboller så enda bedre ut! Fikk ikke tid til å lage lussekatter denne helga, så får bli til denne 😀 😀 gleder meg allerede!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *