Frisk rygg med slynger

Hei dere!
Her kommer det første gjesteinnlegget på kriweb.
Det er skrevet av fysioterapeutene Lennart og Anders som på en enkel og forståelig måte forklarer hvordan man styrker ryggen med riktig teknikk i slynger – håper dere liker det!

Overskriftsbilde

Frisk rygg med slynger

Slyngetrening er kåret til en av høstens store treningstrender, for tredje året på rad! Flere og flere elsker slynger. Ikke bare fordi de med ett enkelt redskap kan trene hele kroppen, men fordi det gir raske resultater og er noe av den beste treningen du kan gjøre for mage og rygg.

Nesten alle slyngeøvelser trener mage og rygg indirekte. For å overføre kraft mellom underlaget og slyngene, kreves det aktive mage- og ryggmuskler. Til og med enkle øvelser som roing eller bicepscurl vil gi kjernemusklene utfordring når du gjør dem i slynger.

Har du noen slyngeøvelser i treningsprogrammet ditt? Spesielt planken er populær å kjøre med bena hengende i slynger. Planken er en veldig god øvelse som trener både mage og rygg, men den blir ofte gjort feil. Planken i slynger er tyngre enn på gulvet, og da blir ofte feilstillinger enda tydeligere.

Typisk feil #1: Ryggen henger i svai

Svai rygg 

Magen har ikke nok spenning i magemusklene, slik at hoftene synker ned mot gulvet og ryggen svaier. Dette kan være fordi øvelsen er for tung, eller fordi man ikke kjenner igjen sin egen midtstilling.

Typisk feil #2: Overdreven krumming av ryggen
Krum rygg

Øvre del av ryggen er spent og setet er løftet for høyt. Dette fører til unødvendige spenninger i nakke og rundt skuldre, og gir mindre utfordring til mage og rygg. Denne feilen er også typisk når øvelsen er for tung eller man ikke kjenner sin egen midtstilling.

Riktig holdning i planken
Riktig holdning

Hoftene er strukket ut og korsryggen har en liten svai. Armene står 90 grader ut fra kroppen. Ryggen er i midtstilling.

Når du trener med slynger bør du tenke på ryggens midtstilling. Midtstilling er området mellom krum og svai rygg, og det er her ryggen trives best. Når du trener med ryggen i midtstilling, fordeles belastningen jevnt på ryggen. Både mage- og ryggmuskler får de beste arbeidsforholdene og ledd, bein og ligamenter får en jevn og gunstig belastning.

Hvordan vet jeg om jeg har ryggen i midtstilling? (TEST)
Holdningstest

 

Prøv å plassere deg i samme posisjon som modellen over, armene hvilende på et bord og med øynene lukket. Be en person ta et bilde av deg direkte fra siden når du mener du står likt som modellen. Sammenligne bildet av deg med bildet av modellen. Legg spesielt merke til posisjonen på ryggen og hoftene dine. Hvordan er holdningen din i forhold til holdningen på bildet over?

Legger du merke til at du krummer eller svaier mer enn du trodde? I såfall kan du rette på det neste gang du trener. Bruk et speil eller en treningspartner til å sjekke at du er i midtstilling med ryggen. Ikke bli overrasket hvis slyngeøvelsene plutselig blir mye tyngre i midtstilling – det er et godt tegn!

For de fleste som sier ”jeg har en svai rygg…” handler det om at man har kommet inn i en dårlig vanestilling. Over tid blir det komfortabelt å slippe magen frem og hvile på ryggens leddbånd. Det er ikke gunstig for ryggen, og det gir dårlig holdning. Å trene med ryggen i midstilling er derfor en veldig god start for både bedre holdning og friskere rygg.

Lennart og Anders er fysioterapeuter og har tidligere skrevet boka Slyngetrening. De er nå på vei ut med boka Frisk Rygg: En praktisk guide til mindre smerter, sterkere rygg og atletisk holdning. Ta Friskhjultesten og finn ut hva som er viktigst for din rygg på www.ryggbok.no.

.
Du får kjøpt slynger hos her (ad-link)

Redcord Mini

6 kommentarer til “Frisk rygg med slynger

 1. Lene

  Supert! :mrgreen: Jeg kjøpte meg slynger i fjor og har trent jevnlig med det i snart 1 år. Boka har jeg også kjøpt + at jeg følger Lennart og Anders på facebook og youtube. (Virker jeg nesten som en stalker nå…??) Uansett; jeg ble hekta på slyngetrening! Synes det er helt genialt, slyngene kan tas med nær sagt overalt og man kan trene hele kroppen. Favorittøvelser har blitt kroppshev og «pike» (reka?) som var hat-øvelser i starten. De er tunge for en relativt utrent (som meg), men veldig effektive!
  Veldig bra gjesteinnlegg med basic info for den som vil teste ut denne type trening. 😉

 2. Kristine

  @Lene: Flott med tilbakemelding på gjesteinnlegget! Jeg har ikke så mye erfaring med slynger, men har veldig lyst til å prøve 🙂
  Pike, reka? 😆

 3. Anette

  Supert gjesteinnlegg! Sliter veldig med ryggen og skal starte med slyngetrening nå, håper virkelig det er så effektivt som folk sier. Takk for gode tips, skal sørge for å gjøre øvelsene rett ; )

 4. Ane

  Følg med på god morgen Norge, tv2, torsdag kl 8.10, da er Anders og Lennart på lufta for å promotere ny ryggbok 🙂 Tjohei, takk for en super blogg Kristine! 😉

 5. Kristine

  @Anette: Hyggelig å høre, takk for fin tilbakemelding 🙂

  @Solvor: Så bra! Ble inspirert ti å teste ut mer slynge selv 😀

  @Ane: Jeg er på jobb da, men regner med at det er mange her som har muligheten til å se på. Ønsker de lykke til! Takk 😉

Det er stengt for kommentarer.