En smak av barndommen

Hei!

Jeg har trukket en bokvinner og svart på noen av spørsmålene deres, men vil gjerne servere dere mat først!

IMG_9449

Det er først i de senere årene jeg har begynt å skjønne hvor mye nostalgi, minner og følelser det ligger i en matrett. Jeg har spesielle matretter som setter meg tilbake til en tidsepoke i livet, eller bare rett og slett gir meg et smil om munnen.

Fra mine kjære besteforeldre har jeg flere, men spesielt én på hver side.

Den ene er torsk med sitron og smør – farmor var naturlig nok stolt da jeg brølte ut i butikken at jeg ville ha torsk til middag. Om det var torsk eller smør jeg likte best er vel heller usikkert..
Og den andre er lapskaus, hvorav min altfor snille besten (morfar) virkelig måtte rense kjøttet med lupe – han prøvde å fortelle meg at smaken lå i fettet, men til ingen nytte.

Lapskaus
IMG_9448

 

En smak av barndommen
Serves 2
Write a review
Print
Ingredients
 1. 300g svinekjøtt
 2. 2 poteter
 3. 1 gulrot
 4. 1 sellerirot
 5. 1 tykk skive kålrot
 6. 1 purreløk
 7. 2,5 dl kjøttkraft
Kristine Weber http://www.kriweb.no/
Skjær poteter, sellerirot og kålrot i mindre terninger, ha i kjøttkraften og kok i 10 minutter.

IMG_9444

Skjær svinefilet i terninger og stek på middels varme til gjennomstekt.

Ha svin, gulrot (som jeg ikke liker overkokt, derfor er ikke den med i første runde) og purreløk i kjelen og la det småputre under lokk i 5-6 minutter.

IMG_9446

Med havsalt, pepper og tørket persille;

IMG_9454

Tipper det er flere enn meg som har barndomsminner forbundet med lapskaus?

.
Over til vinneren av boka, det ble Marit (marit_989)! Det får bli din bursdagsgave på etterskudd, gratulerer!

Tusen takk for alle de fine, rørende og morsomme kommentarene (og diktene!) deres.
Det settes veldig stor pris på at dere tar dere tid til å legge igjen noen ord, og viser engasjement for det jeg driver med.

Bare for å ta noen av spørsmålene deres:

Er soya det samme som quorn?
Nei, soya er fra bønner og quorn er fra sopp.

Jeg får ikke til muffinsene i boka, hva gjør jeg galt?
Det er litt vanskelig å svare på når jeg ikke vet hva du ikke får til.. men det er viktig å stivpiske eggehvitene skikkelig slik at de blir luftige, og generelt ikke bruke for mye væske i røra.

Hvordan motiverer jeg meg selv til å starte med trening igjen etter en lang pause?
Jeg kan komme med noen råd og tips som jeg selv følger etter helgen!

Er det 5. eller 6.opplaget av boka?
Det er 6., så nå er det plutselig et 5-sifret antall bøker i omløp *gledeshyl*

Hvordan går det med Todd?
Han har det kjempebra! Koser, leker, spiser (masse) og drikker med begge poter som vanlig.

Jeg ringte dyrlegen i går for å høre (les:mase) om de hadde fått inn prøveresultatene, og fikk et strengt, men vennlig, svar om at «nei, vi ringer når vi får det». Det skulle ta en ukes tid, men da regner jeg med at det i hvert fall ligger inne når vi drar tilbake på mandag for å fjerne stingene.

bilde

Riktig god helg! ♥

14 kommentarer til “En smak av barndommen

 1. Hanne P

  Lapskaus er noe av det beste som finnes når det kommer til heimelaget mat. Særlig dag nr 2 er den best! Og aller best er det når den er skvist med en gaffel. Sånn spiste morfar alltid sin lapskaus og eg ville jo gjøre det på samme måte. Mmmm nesten suppe med masse grønsaker og helst mye kjøttpølse 😉

  Nysaltet torsk skvist med poteter og smør er også noe som ofte er på ønskelisten når eg er hos foreldrene mine. Du har god smak, Kristine! ;D

 2. Vilde Sofie

  Lapskaus er kjempegodt! Takk for påminnelsen! Det skal helt klart lages til uka 😀 Jeg må alltid mose alt sammen til en guffe med gaffelen – da blir det best!

  Urelatert spørsmål: Har du prøvd den nå snart berømte tunfiskpizzabunnen? Hvis ikke er du nødt til å gjøre det! Så godt og enkelt at det ikke er til å fatte! 2 bokser tunfisk, 120 g havregryn og 2 egg blandes sammen og klemmes ut på et bakepapir for en tynn langpannebunn (kan jo selvfølgelig lages tykkere 😉 ), og forstekes i 12-15 min på 200 grader. Fyll på med karbonadedeig, tomatsaus, godsaker og ost, og stek igjen. Det er den enkleste og beste alternative pizzabunnen jeg har smakt!

  God helg, du vakre 🙂

 3. Fantasia

  Haha, det er som å lese om meg selv!
  Det beste jeg visste til middag som liten var fisk og spagetti(hver for seg). Til glede for bestemor som er fra Nord Norge.
  Husker så altfor godt lapskaus :-/ Virkelig hatet den lyse, hvite fettslarken som hang på(eller ned) fra kjøttbiten!

  Det er så sant dette med minner og følelser. Jeg får det spesielt av lukter, musikk, mat og lyder. Lyden av flue, minner meg om hytta og luktene der. En spesiell låt kan få meg tilbake til sinnstillstanden jeg var i, når jeg hørte den for første gang. Pinnekjøtt minner meg alltid om jul, onkel og tante. Noen ganger er det trist å igjenoppleve dette, men som oftest er det positive minner!

 4. Julie @ WolfItDown

  Ååååh, nå fikk jeg lyst på lapskaus! Smaker desidert best dagen etterpå når alt er kokt i stykker, mormor fikk det alltid perfekt til på dagen, og jeg moste med skje og spiste og spiste, tror det var eneste retten med grønnsaker der jeg ikke var kresen 😀 Men ja, jeg hadde samme problemet med det «ekle» fettet som var på kjøttet 😛 Nå bryr jeg meg ikke så mye om det i små mengder, skal jo ha litt slikt også 🙂
  Ahhh også saltetorsk da, MED smør selvsagt, kunne spist en hel skål med bare saltetorsk, og jeg som er så for et variert kosthold, hihi!

  Så bra at det går fint med Todd! Og hatten av for så mange opplag av boken, du har grunn til og feire 😀 Og så er det helg også, endelig – må kose dere masse! x

 5. Lene

  Lagde en STOOOR gryte med lapskaus til gjengen på jobben som var med på blåtur forrige uke. Skal si det gikk unna 🙂 Mmm….

 6. Christina

  Lapskaus laget på svineknoke er noe av det beste jeg fikk i barndommen 🙂 (Reeeenskåret av mamma, hun er heldigvis lik som meg når det gjelder slintrer og fett 😀 )

 7. Elisabeth Vega

  Er ikke så stor fan av lapskaus, men det ser egentlig veldig godt ut.. Eller, din så veldig god ut! Mamma sin ser ikke så bra ut, haha.. Men det er mange matretter som minner meg om da jeg var mindre! Som f.eks min pappas/bestemors chilenske retter 😀 Håper du får en RIKTIG god helg!

 8. Kristine

  @Hanne P: Helt enig, dagen derpå er absolutt best 😀
  VI har visst godt smak 😉

  @Yasmin: Takk! 😀 Håper du får en fin helg ♥

  @Vilde Sofie: Enig, mose det litt eller spare litt til dagen derpå (klarte det ikke denne gangen men..).
  Nei, det har jeg ikke! Det er notert bak øret, skal prøves! God helg til fine deg og lille jenta di ♥

  @Solvor: Koselig da 😀 Riktig god helg!

  @Fantasia: Haha, så morsomt å høre! Jeg hadde jo makaroni og falukorv som en skikkelig favoritt også. Så mye en matrett kan vekke av følelser og minner.
  Og jeg er helt enig, noen ganger blir jeg helt rar og vemodig (det skjer for øvrig hver nyttårsaften) av å tenke på fortiden eller få en av sansene vekket fra en viss tid – men som oftest er det jo hyggelig å mimre.

 9. Kristine

  @Julie @ WolfItDown: Det er så bra at vi egentlig liker den best most, men tar oss bryet med å skjære alt i perfekte firkanter :mrgreen:
  Jeg er fortsatt ganske nazi på fettet dessverre, men det handler fortsatt om konsistensen (og ikke kaloriene). Der blir jeg aldri voksen, jeg får la mannen min (fra Vestlandet) spise det «der smaken sitter».
  Tusen takk, dette blir en bra helg! 😀 Riktig god helg til deg og!

  @Lene: Lapskaus er nesten en nasjonal folkerett, ingen som ikke liker det tror jeg.
  Eller, håper jeg 😀

  @Christina: Renskåret er best! Kan ikke ta feil av bløt potet og fett liksom 😯 :mrgreen:

  @Elisabeth Vega: Det er jo så godt! 😀
  Oi, chilenske retter hørtes både spennende og godt ut. Hva pleide du å spise?

 10. Tiril

  For et herlig skilt Todd har ved siden av seg! Hvor og når har du kjøpt det?
  Hadde passet perfekt å ha i huset, hvor min katt er sjefen. 😛

Det er stengt for kommentarer.