En lat godtegris

Nei – jeg spiser ikke alltid sunt
Nei – jeg trener ikke hver dag
Nei – jeg synes ikke alltid trening er gøy
Nei – jeg har ikke six-pack
Nei – jeg gjør ikke alt riktig

bildeDet skremmer meg litt at enkelte tror det, og at et par reagerer på at jeg ikke er i konkurranseform til vanlig – men det forteller meg at det fortsatt er en jobb å gjøre i forhold til folks holdninger til alt rundt kropp, trening, mat og det-oppbrukte-ordet fitness.

Bloggen har med årene blitt mitt lille fristed til å skrive om tanker om trening og kosthold, samt kreativitet og bilder av mat for muskler. Jeg åpner en sjelden gang opp den private døra, men stort sett er den lukket. Det er fordi jeg ønsker at det skal handle om motivasjon, inspirasjon og glede innen kosthold og trening her – ikke meg og livet mitt.

Ja – jeg kan hoppe over en treningsøkt
Ja – jeg har fett og former på kroppen
Ja – jeg blir sliten
Ja – jeg spiser godteri
Ja – jeg kan være lat

Jeg ser jo at det kan virke som om sunn mat og trening går på skinner hos meg hver dag, men det gjør det selvfølgelig ikke. Det samme gjelder for tanker, lyst og motivasjon. Og livet generelt, alt er ikke alltid så lett for noen av oss.

IMG_5510Det hjelper ikke å ha en sunn og sterk kropp om ikke hodet og hjertet er med på både oppturene og nedturene – for de vil komme. Hva er det de sier igjen; det er ikke hvordan du har det, men hvordan du tar det.

Ha gjerne dette i tankene de gangene dere sitter med dårlig samvittighet over å ha droppet trening til fordel for sofaen, ikke spist en grønnsak på flere dager, nettopp stupt nedi godteskåla, eller på noen andre måter føler dere utilstrekkelig på noe vis.

Jeg kjenner jeg blir både sliten og lei meg av det voldsomme fokuset.
Andre aspekter i livet kommer liksom i veien for de «sunneste» valgene innimellom, men er det ikke nettopp det livet handler om?

32 kommentarer til “En lat godtegris

 1. Stine

  Hei! Har ikke noe med innlegget å gjøre, men husker en gang du anbefalte x-life sitt poteinpulver, Fast som fortsatt er på kampanje til 9 kg (999 kr) bare lurer på om alle smakene både i jordbær, sjokolade og vanilje kan brukes til baking? om om alle er gode eller kanskje vanilje er kvalmende? 🙂

 2. Silje

  Veldig bra skrevet! Det virker som alt for mange jenter streber etter å konstant se ut som dere gjør i konkurranseform på scenen. For meg virker ikke det sunt. Men selv om det å trene og holde seg iform er viktig, så må en kunne unne seg litt iblant. Noen tar det veldig til det ekstreme, og det fører til at man aldri blir fornøyd med seg selv. Det er ikke bra!

  Du er et flott forbilde for alle jenter! 🙂

 3. Julie @ WolfItDown

  Utrolig godt skrevet Kristine, og også et veldig viktig tema som stikker snuten innom til oss alle. Har selv vært «for flink» og spist FOR sunt i fortiden, og merket veldig godt at kroppen skrek etter litt ekstra godt en gang i blandt.
  Jeg trener «kun» to ganger i uken, men har opprettholdt det i over to år nå, og trives med det! Unner meg litt godt her og der, iallefall om det er hjemmelaget, mmmm 😀 Å kokkelere på kjøkkenet har definitivt blitt en ny hobby som jeg stortrives med, og tror du har det på samme måten? 🙂

  Så lenge en passer på og bevege på seg fra tid til annen, passer på hva en spiser (har hørt de fleste ernæringsfysiologer holder seg til 80/20 konseptet, der 80% er sunn mat). Det har vært så mye fokus på alt dette over de siste par årene, og skjønner godt hvor du kommer fra. Syns du er en skikkelig inspirerende spreking som reklamerer for en sunn livsstil, litt sjokolada eller vanilje fudge her og der er jo bare bra! Særlig etter en fin tur ute i frisk luft 😀

  x J

 4. Rikke

  Veldig godt skrevet! Jeg har selv tatt meg i å ha den dårlige samvittigheta. Styrketrening og fitness har klart å påvirke mange på kort tid og jeg tror mange sliter med forholdet til mat og trening. Jeg må konstant ta meg selv i nakken og minne meg på at jeg hverken skal stille i konkurranse eller er på diett. Og det skal jo ikke være slik, trening skal være morsomt og vi skal kose oss med maten. Noen trives med å være i konkurranseform året rundt, men det er synd at så mange blir påvirket av det.

 5. Kristin

  Man skal hele tiden være så utrolig flink. Flink til å spise grønnsaker og annen sunn mat, og være flink til å trene, og alle disse forventningene kommer fra mange ulike hold; tv, aviser, blogger – alle former for media, men også oss selv. Det er lett å føle seg utilstrekkelig og det er lett å få dårlig samvittighet for ting man overhode ikke burde ha dårlig samvittighet for. Kroppen trenger hvile og jeg har selv gått på den smellen, så sent som i denne uka, og nå lider jeg konsekvensene av det.

  6 dager med trening i forrige uke, i tillegg til eksamen, jobb og vasking av leiligheten og kino til sent på kvelden. Jeg hadde fire styrkeøkter og to harde intervalløkter, der den siste styrkeøkta varte godt over en time på lørdag etter en to timers gåtur. Crossfit-økta tok virkelig knekken på meg. Til tross for at jeg var sliten gikk både søndag og mandag med til alt annet enn hvile og søvn, deriblant nok en gåtur, reise, øvelseskjøring og Sverige-tur.

  Sverige-turen på mandag ble alt annet enn kort og rolig. Jeg kjente allerede utmattelsen snike seg innpå idet jeg stod opp klokka 6, men istedenfor å roe ned, drakk jeg en mellomstor kaffe, tre Red Bull (en stor og to små), og ignorerte alle symptomene på at kroppen måtte legge seg nedpå, og dro avgårde for å rekke Sandefjord-Strømstad-båten.

  Det eneste alt koffeinet gjorde var å utsette utmattelsen til tirsdagen. Så, det endte med at jeg følte meg fyllesyk da jeg la meg klokka 24, og sov kjempedårlig. Det føltes virkelig som om jeg var fyllesyk. En kombinasjon av koffein, utmattelse og stress ødelegger søvn og umuliggjør for en god natts søvn.

  Har tirsdag og onsdag vært fornuftige? Ja. Har jeg hatt dårlig samvittighet for at jeg ikke har trent på fire dager? Ja. Burde jeg ha det? Nei. Det er en ond sirkel. Innerst inne vet jeg at kroppen min har godt av hvile for å oppnå optimal restitusjon, og at trening vil bare rive opp muskelfibre og forlenge restitusjonen.

  Men når jeg har disse hviledagene, leser jeg nyheter, blogger og ser på treningsvideoer på YouTube. Jeg oppsøker alle disse ulike mediene som gir meg dårlig samvittighet for at jeg tar det med ro. Så det er nok egentlig litt vår egen feil at vi føler oss utilstrekkelige når vi ikke klarer å måle oss opp mot disse uthvilte, freshe fitnessmenneskene. Vi glemmer vår egen dagsform, og vii tror på alt vi leser og vi tar altfor mye for bokstavelig, og det ender med at vi kjører kroppen for hardt og blir syke.

  Dette ble en lang tekst, men innlegget ditt utløste noe. Vi må skjerpe oss og bli mer avslappede i forhold til vårt eget kroppbilde og til vårt forhold til mat. Dette er et budskap flere bør ta til seg, for det er ikke sunt å kjøre kroppen sin så hardt som vi så ofte gjør.

 6. Marianne KC

  Det virker som flere blir ekstremt ensporet på fitness og kunkurranse form. Kan se for meg at det må være veldig slitsomt når man har den holdningen og andre aspekter i livet kommer i veien.

  Tror nok du har en sunn og god holdning til det hele, og jeg holder med deg i at det er lov å være litt lat og ikke ha sixpack 😉 Det går opp og ned her i livet, og sånn skal det være.

  Tusen takk for fine bursdagshilsener Kristine! Det varmet! 🙂
  *masse klemmer fra Cloud, Tifa og meg*
  (de var forøvrig ekstremt late hele dagen, og Cloud underholdt oss hele natten)

 7. Hanne

  Jeg blir så glad hver gang du skriver et slikt innlegg! 😀
  For min del går det som regel helt greit å takle de opp- og nedturene som kommer knyttet til mat og trening, men nå som jeg tenker etter er nok dette noe jeg har blitt ordentlig god på over tid. Med så mange unge lesere som du må ha, så er det veldig, veldig bra at du deler tanker som disse. Jeg er egentlig ganske lettet over at jeg ikke er tenåring i dag 🙄

 8. Cecilie

  Bra skrevet, og et utrolig viktig budskap. Livet handler ikke kun om trening og sunn mat, selv om dette har en viktig plass. Sunnhetsidealet tar for mange overhånd, og for å leve etter dette idealet må en oppgi så mye annet viktig i livet. Det virker derfor mot sin hensikt når man faktisk får dårligere helse av å være for sunne, ironisk nok. Mange blir jo psykisk utslitt av dette presset, og det er ihvertfall ikke det man kaller god helse 😉 Takk for fint innlegg!

 9. Fantasia

  Aaah, finally 🙂
  Veldig merkelig. Hver gang jeg begynner å tenke at, «nå savner jeg et dypere innlegg(fordi du er så god på det)», så jammen dukker det ikke opp i dag 😀

  Er så enig i det du skriver.
  Jeg vil i tillegg tro at tidligere fitness-deltakere som har en blogg, vil føle på presset til å måtte se bra ut gjennom hele året. Om ikke de «må», så «bør» de, tror jeg kan være en tanke som kan gå igjen hos disse. Samtidig tror jeg at andre kan mene det samme, noe som er feil og veldig synd.
  På den andre siden kan den vanlige leseren som er like glad i sporten, styrkesalen og maten, føle at de kommer til kort når de er inne på en «fitnessblogg». Hva skyldes dette, tro? Jo, man begynner å sammenlikne seg selv med den tilsynelatende «perfekte» og disiplinerte bloggerens matvaner, resultater, hverdag og kropp.

  Jeg kunne skrevet til det uendelige, men stopper her. Det vil nok komme mange kommentarer som garantert vil belyse flere av meningene mine, uansett 😛

  <3

 10. LiLe

  Du er en fantastisk inspirasjons kilde!! 🙂

  Men er spm litt uten om, hvordan er t-skjortene i str?

 11. Veronica

  Veldig bra skrevet!! 🙂 Jeg syntes det er veldig bra at du skriver at det er lov å ikke være «perfekt» slik som veldig mange vil fremstå i media. Du er et fantastisk forbildet! 🙂 Du ser ser sunn og frisk ut, og ikke minst stråler! 🙂 Jeg får vertfall mye positivt ut av å lese bloggen din + følge deg på insta og facebook! 🙂
  Klem! 🙂

 12. Sigrid

  Åh, dette var herlig å lese! Som alle før meg har sagt så har dette med sunt kosthold og trening blitt veldig oppblåst. Jeg tror flere og flere mener at man finner lykken og suksessen ved å oppnå drømmekroppen, men om man blir så lykkelig av å holde seg til eksremdietter og slite seg ut på trening er jeg litt i tvil om. Selvfølgelig kommer dette ann på personen, men jeg mener at det har gått over streken den dagen det er mer et tvang i hverdagen enn et mål/noe som gjør deg lykelig.
  Elsker bloggen din, du er en stor inspirasjon for meg! 😀

 13. Bubikken

  Herregud dette trengte jeg å lese idag! Sitter med stor samvittighet for at jeg ikke orker å trene, men føler at NÅ er det jo siste innsats før bikinien skal på neste uke. Men herlighet jeg trener godt hele året, denne lille uken med mindre aktivitet skal faktisk ikke være det som bestemmer sommerformen 😉 og det er så deilig å lese at nei man kan faktisk ha andre tanker og handlinger enn det som sees på fortiden når det kommer til kropp og trening. Det er snakk om velvære og å kunne akseptere egen kropp 🙂
  Heia deg Kristine! Er sjelekamp for at du har bena godt plantet på den fornuftige jorden 😀

 14. Catrine_C

  LIVSSTIL! En livsstil man kan leve med hver dag! Det er det det handler om og jeg sier bare takk igjen for et innlegg jeg kjenner meg så igjen i 🙂 Du er en going og et vanlig menneske 😀 Haha

 15. Lissi

  Supert innlegg! Takk 🙂 Hilsen meg som har vært på sommeravslutning i barnehagen idag og spist KAKER! 😉

 16. Silje

  Du er fantastisk, Kristine! Du er så inspirerende. Du er liksom så ekte, og du viser klart og tydelig at du er et menneske og ikke en slags robot uten følelser eller grenser, hehe. Det er godt å lese bloggen din og godt å lese at det ikke er lett for noen av oss å alltid være sunn og sprek. Psyken spiller en stor rolle, og det kan også bli overload av trening innimellom.. enkelte forstår ikke at det kan være lurt med et par dagers pause da.

 17. Christine

  Jeg må bare si at jeg elsker «bloggen» din! Den er så ekte og jeg føler du oppmuntrer andre til å klare det du klarer! Du er virkelig et flott forbilde og en stor inspirasjon!

 18. Ida T

  Nå er det lenge siden jeg har kommentert,men sier bare: «halleluja» 😆 PS: tillykke på den store dagen, det nærmer seg vel med stormskritt;)

 19. Vibeke

  Veldig mange gode poenger. Det kan fort bli et ensporet forkus hvor livet handler om trening og sunn mat, og ikke stort annet. For min egen del trenger jeg noe mer og velger jeg å kunne skeie ut innimellom og nyte livet, uten å straffe meg selv for det. Så lenge jeg generelt spiser sunt og er i aktivitet, er det nok for meg.

 20. Randi W

  Aldri har jeg møtt deg og du aner ikke hvem jeg er men allikevel virker det som du har noe som veldig mange kjenner seg igjen i og dermed blir vi litt kjent med hverandre, på hva du skriver og hvordan og hva vi svarer. Det jeg merker aller mest er en godhet som lyser igjennom det du skriver og gjør og det er vel derfor at ihvertfall jeg følger med på deg. Ikke fordi du ALLTID trener så fokusert eller ALDRI spiser noe usunt men fordi det virker som du har balanse i livet ditt. Noe veldig mange andre bloggere mangler.

  Mitt råd til de som sliter med dårlig samvittighet når de for en gangs skyld slapper av og ikke gjør alt det som de føler de MÅ gjøre for å passe inn i et forvrengt, og i stor grad feilaktig, bilde på alt vi bør og skal gjøre, er å slå av/legg bort mobil,nettbrett og pc. Ikke gå inn på Instagram eller blogger til folk som gjør seg klar til konkurranse, ei heller de som hekler/syr og samtidig lager økologisk sunn mat til mann og 7 barn. La heller disse inspirere når det trengs og finn din egen rytme og kjenn etter hva kroppen forteller deg. Smart-lat heter det 😉

  Takk for nok et flott innlegg Kristine!!

 21. Linn Merethe

  Så fint innlegg! 🙂
  Du er et sunt forbilde for både unge og voksne. Det er alt for mange bloggere som kun fokuserer på å skrive om alt det sunne og «riktige» de gjør, uten å tenke på hvor stor påvirkningskraft de har.

 22. Ingrid

  Kjempebra innlegg! Her måtte eg berre lesa alle kommentarane òg, og eg er så einig med dei andre:
  Du er eit skikkeleg godt førebilete, og du verkar berre SÅ grei! Takk for at du viser fleire sider av det sunne livet 🙂

 23. Caroline

  Kjempe flott innlegg! Takk!! Jeg har selv komt dit at trening har blitt en viktig del av livet mitt. Hovedårsaken er at det er min måte å koble ut på og det gir meg glede. Den siste måneden har det dessverre blitt dårligere med trening for min del. Det merkes at jeg blir litt svakere og formen litt dårligere. Men noen ganger finnes det viktigere ting i livet enn trening. En i familien min er alvorlig syk og jeg har mye å tenke på og ekstra ansvar for tiden. Jeg vet at en treningsøkt hadde vært godt for å koble av, men jeg stresser som sagt ikke med det. Fritiden min prioriterer jeg å bruke på menneskene jeg er glad i. Jeg vet at livet har opp og nedturer. Når ting stabiliserer seg mer igjen er det godt å vite at lysten garantert er der fortsatt:) Ha ei fin helg 🙂

 24. Heidi

  Det er så utrolig herlig å lese dette innlegget! Så veldig at jeg har lagret det på leselisten min slik at jeg kan lese det hver gang jeg føler meg mislykket! Selv om mange sikkert vet alt dette innerst inne, er det veldig godt å kunne lese og «sammenligne» med en som man ser på som så fremgangsrik og unnskyld uttrykket, «perfekt». Stå på Kristine! Du gjør hverdagen til vannvittig mange mennesker så mye bedre!! Stor klem fra meg 🙂

 25. Trine Teialeret

  Veldig bra skrevet! Du setter ord på viktige ting. Det er fort gjort å bli sliten og lei av fokuset på å leve sunt. Da er det viktig å huske hvorfor man gjør det og hva det gir. Man er ikke mislykket selv om man har en liten utskeielse og ikke følger planen sin til punkt og prikke.

 26. Tilbaketråkk: Svar på ukens spørsmål - Eirin Kristiansen

Det er stengt for kommentarer.