Vis matvett

Jeg vet ikke hvordan det er for barn som vokser opp i dag, men av en eller annen grunn så tror jeg at det ikke er like strengt på dette med at de skal spise opp maten sin.
Da jeg var barn så var det slik at det jeg nektet å spise opp, fikk jeg til frokost dagen derpå. Ok, kanskje litt overdrevet – men det skjedde faktisk et par ganger.

Hva og hvor mye?
Tenk at det kastes over 300 000 tonn mat som kunne ha vært spist hvert eneste år!
Vi må ta mer ansvar, både for miljø og økonomi.

kastematFerske bakevarer, frisk frukt og friske grønnsaker er de varene som det kastes mest og hyppigst av, både hos produsent, i butikk og i husholdningene.
Maten kastes fordi den er gått ut på dato  – 60% av forbrukerne oppgir dette som viktigste årsak.
90% av alt som kastes i butikk skyldes at produktene er gått ut på dato eller fått forringet sin kvalitet.

Store husholdninger kaster mat oftere enn små, det samme gjelder de med høyere utdanning og høyere inntekt.
En av årsakene til at det kastes så mye er at vi er for dårlige til å planlegge og kjøper inn mer enn vi klarer å spise opp, og butikkene klarer å selge.
Fra norske dagligvarebutikker kastes det 850 tonn ferske egg hvert år som er fullt spiselige, men som må kastes fordi EU har fastsatt regler om maksimum 28 dagers holdbarhet for egg.

kastemat2

Selv for produkter som er merket med ”best før” og som er fullt spiselige lenge etter at datoen er gått ut, oppgis utgått på dato som viktigste årsak til at produktene ble kastet. Eksempler på dette er meieriprodukter som rømme og yoghurt.
Jeg har spist ganske mange egg, kesamer og cottage cheese’r som har gått ut på dato, og jeg lever fortsatt!

Få orden på kjøleskapet
Det viktigste er å få orden på hva du har i kjøleskapet ditt. Noen av matvarene står bakerst i kjøleskapet, hvor de får lov til å stå og dø langsomt. Når jeg handler noe nytt, så setter jeg det som allerede står i kjøleskapet lengst frem.

♥♥ Planlegg 
kastemat3Det er ikke nødvendig å lage matplaner for hele uken, men jeg skriver handlelister slik at jeg unngår å kjøpe noe jeg allerede har mye av – mest av alt skriver jeg opp fordi jeg glemmer så lett hva jeg faktisk trenger, men uansett. Jeg bruker god, gammeldags post-it, men det er helt sikkert en smart app man kan bruke og.
Når jeg vet hva jeg har, er det mindre sannsynlig at jeg kjøper noe som jeg ikke har bruk for.

♥♥♥ Frys eller gi bort
Har du vært på storhandel eller har matrester, så frys det ned. Eller hva med å gi det bort? Jeg vet om noen fugler som hadde satt pris på gammelt brød i hvert fall.
Hvis du har hermetikk eller vakumpakket mat som er korrekt oppbevart, og som du ikke rekker å bruke selv før det går ut på dato, så kan du faktisk gi det til oppholdssteder for hjemløse.

♥♥♥♥ Lag noe godt av det
Har maten sett sine bedre dager? Grønnsaker som synger på siste vers kan du bruke i supper, moser, puréer, gryter eller gratenger. Det samme gjelder for restemat.
Frukt og bær kan brukes i smoothies, sorbet, syltetøy og kaker/muffins;


Kom gjerne med flere tips om dere har!

32 kommentarer til “Vis matvett

 1. Therese

  ah, en av mine fanesaker! godt innlegg 🙂
  men også restetorsdager er et godt konsept, og kanskje morgendagens utfordring: ikke handle, men lag middag av det som allerede finnes i kjøleskapet!

 2. kristine

  Jeg for min del er ikke enig i at barn skal tvinges til å spise opp maten sin, uansett om det er fordi de ikke liker det, eller fordi de er mette, derimot mener jeg foreldrene har et ansvar med å ta på små porsjoner.
  Utover det er jeg selvfølgelig helt enig i at mat ikke skal kastes! Restemåltider er ofte både godt og enkelt, og gårsdagens middag er like god til lunsj i dag, så det handler kun om planlegging og prioritering 🙂

 3. Christina

  Veldig bra innlegg! Jeg skal ikke nevne navn, men en ganske kjent blogger skrev et innlegg på bloggen sin ang paleo-dietten, der hun oppfordret folk til å kaste maten man hadde i skapet, istedenfor å gi den bort. For siden dette var mat som ikke var bra for deg, var det heller ikke bra for noen andre. Blandt maten man burde kaste sto ris og poteter på lista! Utrolig provoserende!

 4. Kristine

  @Therese: Ja, en egen restedag! Jeg har de ofte, det er sånn mange merkelige (men gode) kombinasjoner har dukket opp her på bloggen 😀

  @kristine: Innledningen var bare en digresjon altså, ikke en oppfordring om å tvinge i barn mat 😀
  Enig, jeg kaster aldri mat – med mindre det skjer en glipp og det nærmest spaserer ut av kjøleskapet selv.

  @Christina: Oi – ja, det er galskap. La andre bestemme selv hva som er bra eller ikke, mat skal ikke kastes!

 5. Julie

  Et godt innlegg!
  Selv så planlegger jeg på søndagene hva jeg skal ha til middag helt frem til onsdagen. Da vet jeg at ting holder seg ferske, og samtidig kan jeg bruke matvarer som blir kjøpt i større kvantitet i flere retter, noe som før var et problem. Det ble liksom ikke like lett og bruke selleristenger som jeg kun brukte til og lage Sloppy Joes av! Men nå lager jeg gjerne en god porsjon til som jeg fryser ned, så blir det brukt! Ellers kan også gamle grønnsaker brukes til en enkelt yogurt dipp eller lignende. Supper og kasseroller som du nevnte e og utrolig effektivt!
  Tommeln opp til post-it lapper, er ikke så veldig teknisk av selv 😛

 6. Elisabeth Vega

  Wow, jeg visste ikke det var så mye mat som ble kasta! Fysøren, dette er dårlig ._. Norge må skjerpe seg kraftig… Bra du skriver dette, så folk kan bli mer oppmerksomme! Håper du har en bra dag 😀

 7. Karine

  Mange gode tips her 🙂 Syrnede melkeprodukter som er gått ut på dato er utmerket i scones, vafler, pannekaker osv. Overmoden frukt skjærer jeg i biter og fryser til smoothies. Har ALDRI opplevd at et egg er blitt dårlig selv langt over best før datoen, og gremmes over å høre at butikkene kaster dem etter 28 dager!!!

 8. Siw

  Da jeg vokste opp var det slik at tok jeg på tallerken selv ved middag, da måtte jeg spise opp alt. Tok foreldrene mine på tallerken derimot, så kunne jeg gå uten å spise opp alt. Mamma sa alltid at jeg hvertfall måtte prøve å få i meg litt til.

  Foreldrene mine var ganske strenge på dette med middager, enten spiste du det som var middagen eller så var det brødskiver og jeg har faktisk levd med den regel helt til jeg begynte på lavkarbo.

  Det eneste jeg faktisk kvitter meg med på best før datoen er melk, det er fordi jeg har hatt en del opplevelser med melk ,når den ikke har gått ut på dato, som ikke var behagelig og det gjør meg litt var for å bruke den på best før datoen.

 9. fra tjukk til smukk

  Som mor til en treåring og overvektig selv er jeg veldig imot at barn skal spise opp maten sin, hvis de er mette. Bare spise fordi at det er mer på tallerkenen blir veldig feil, for meg.

  Men det går jo an å spare på restene. Det gjør jeg alltid. Får angst av å kaste mat. Også er jeg hun man ser på butikken og rister på huet av, fordi at vogna et full av halv pris-mat, som et gått ut på dato.

 10. Kari

  Jobber i matvarebutikk og kan virkelig kjenne på det at de kaster SÅ mye at det er helt utrolig! Det som gjør meg mest kvalm er at de ikke lar oss ansatte ta noe av det med oss hjem. Jeg kjenner jeg blir virkelig lei meg når jeg ser hvor mye som faktisk blir kastet, selv om det er 100% fortsatt spiselig.

  Vi i vesten må virkelig slutte med dette. Noe må gjøres, ikke bare hjemme i husholdningene hos hver av en av oss, men også på høyere plan. EU, regjeringen osv.

  Verdensbefolkningen øker, og dessverre har ikke matproduksjonen like stor økning. Hvordan skal dette gå når vi kaster 50% av det vi spiser…. ?

 11. Bente

  Her i Trondheim lages det middag av mat som er kastet av butikker en gang i uka. Cafeen befinner seg på Svartlamon og på skiltet står det Stor porsjon kr 0, liten porsjon gratis. Supert tiltak spør du meg.

  Når det gjelder egg så virker det som om folk helt har glemt at «før i tiden» hadde egg mye lengre holdbarhetstid. Egg holder seg faktisk til og med godt i romtemperatur. Jeg har eggene på benken. Da er de klare til baking når som helst. De er lettere å skille og slipper skallet lettere. Og tro meg, er et egg dårlig så kjenner du det på lukta LENGE før du putter det i munnen.

 12. Marie

  Utrolig bra at du sette mer fokus på en så viktig sak!
  Vi glemmer hvor godt vi har det og hvor kvalmende mye ressurser vi bruker unødvendig. Både miljø og mennesker vil ha godt av at vi spiser opp maten vår.
  Du er så bra! 😀

 13. Iris Margareta

  Viktig tema, Kristine!
  Her kaster vi veldig lite, og nøkkelen for meg er også planlegging og orden i kjøleskap og fryser! Og ikke minst holdningene viktig 😉

 14. Synnøve

  Jeg synes du tar opp et veldig viktig tema her, som det er altfor lite fokus på i media og generelt.
  Ofte er det forbrukerne som får skylden for mye av maten som kastes, men det skal sies at butikker, matprodusenter og de store kjedene setter unødvendige krav til matens estetiske utseende. Gulrøtter som ikke er rette og bananer som ikke er bøyde slipper ikke til i butikkhyllene eller blir kastet .

  Jeg synes den norske stat har en forpliktelse til bedre opplæring og utdannelse når det kommer til matpolitikk. Jeg har inntrykk av at flere bekjente tror de blir dårlige dersom melka er 1 dag gammel, kaster bananen fordi skallet har en brun flekk og generelt synes det er greit å lage enorme middagsporsjoner hvor halvparten havner i søpla fordi de ikke vil spise den samme maten to dager på rad. Den eneste konklusjonen jeg kan trekke er at de har altfor lite å bruke pengene sine på, dersom fullt spiselig mat havner i søpla.

 15. Elisabeth

  Flott at du tar opp dette!
  Dette er nok en fanesak for mange av oss, men det er tydelig at det er flere som er livredde for «best før» datoer.
  Jeg er vokst opp med at «Man kaster ikke mat» og det gjør jeg fremdeles ikke. Egg holder seg i flere måneder og fryseren er en god venn.
  Meieriprodukter er forsåvidt noe man virkelig ikke bør kaste, det skal EKSTREMT mye til for at disse blir «farlige» og er de pasteurisert så blir de ikke det. Skjønner at man ikke bruker melk med klumper, men ellers er det mye godt man kan lage, som f.eks. vafler, pannekaker, og bakst generelt.

  Jeg blir så glad når jeg leser innleggene dine, for du er en svært oppegående dame med gode holdninger og det er flott at du som har så mange lesere og er såpass eksponert bruker dette til å fremme disse holdningene!

 16. Ida

  Bra og viktig innlegg. Et «barkebrødtips» er å fryse ned rester av fløten i isbiteposer. På den måten kan du ta opp 2-3 isbiter hvis man kun trenger en liten putt fløte i maten.

 17. Kristine

  Så hyggelig å høre at det er flere som engasjerer seg i dette!

  Jeg kaster aldri mat, og synes det er helt grusomt å høre om hvor mye som kastes av mat som er helt brukelig og bra! Snakk om overflod.
  Jeg er også den som gladelig kjøper ting på halv pris fordi det er kort holdbarhetstid – eller jubler over gratis matvarer fordi de har gått ut på dato samme dag.

  Fine tips dere har også, takk for det!
  Vi må spre matvettet ut til folket, gi gjerne tips og råd videre til familie og venner 🙂

 18. Sofia

  Åh Kristine, så flott at du tar opp dette!:)

  Jeg er en stor miljøaktivist, og synes det du tar opp her er utrolig viktig. Selv kaster jeg sjeldent eller aldri mat. Hva gjelder middagsrester, så er dette supert å spare til neste dag og ha med på jobb/skole etc. Mamma praktiserte denne ordningen helt siden jeg var liten, og jeg gledet meg ofte mer til middagsrestene enn til den vanlige brødskiven. Mye mat smaker til og med bedre dagen etter, hvor smaken har fått satt seg godt inn. Hva gjelder mat som er gått ut på dato, er mottoet mitt at mat forteller deg om den er dårlig eller ikke. Det er ingen problem å spise mat som lukter og smaker godt:-)

  Min kanskje verste opplevelse med dette, var da jeg var i USA for noen år tilbake. Min søster på 12 skulle bestille en barnemeny, og fikk servert 2 kyllingfileter, sammen med noe som må ha vært 1kg pommes frites. Hun klarte ikke å spise opp halvparten en gang, og restene gik selvfølgelig i søppla. Vår familie på 4 endte til slutt opp med å bestille 2 porsjoner ute for å få i oss all maten. Forferdelig:(

  Har lest bloggen din i flere år, og håper på at det skulle komme et innlegg som dette, ble kjempeglad da jeg så dette!:)

 19. Caroline Sofie

  Flott innlegg, igjen 🙂
  Er enig i at folk godt kan bli mer bevisste på akkurat det med å ikke kaste mat og syns alle tipsene du kommer med er veldig gode! Jeg bruker alle disse tipsene og kaster veldig sjelden mat! Men jeg tenker at å presse barn til å spise ikke er rette metoden for å kaste mindre mat. Tror heller det kan gjøre at noen barn får et unaturlig forhold til mat og kanskje vil utvikle vaner der de overspiser når de er mette.

 20. Kristine

  @Robert: Ja! Dumpster divers! 😆

  @Sofia: Helt enig, USA er helt kriminelle på det der. Det ble aldri noe 3-retters der for å si det sånn, det hadde holdt lenge å dele én rett noen ganger.

  @Caroline Sofie: Vi er nok enige alle sammen om at man ikke skal presse i folk mat 😆

  Men det er viktig å planlegge ja, tror det er nøkkelen her – da får man en mye bedre oversikt over hva man har og hva man kan lage.

  Og ikke minst – som mange her sier – holdningene. Det er ikke farlig å spise mat som har gått over «best før/utgått dato», varene holder som regel mye lengre enn det.
  Bruk skjønn! 😀

 21. Ida M.

  Slenger meg med på bølgen av folk som synes det er flott at du engasjerer deg i dette! I venneflokken min er dumpster diving en økende trend, så det kan jo være et tips. Ellers vil jeg bare si at jeg har vokst opp på gård og jeg har aldri erfart at kyrne sier at «melken min er holdbar i en uke» eller at hønene sier «dere må kaste eggene etter 14 dager»… Vi tar vare på maten helt til den er merkbart dårlig. Et lite tips på slutten: om man setter eggekartongen opp-ned i noen dager, for så å snu tilbake i noen dager, og deretter opp-ned igjen osv osv, så holder eggene seg mye lengre. 😉

 22. Tilbaketråkk: Burgere og steviasmakingMat til muskler | Mat til muskler

 23. Anne Berit

  Supert innlegg! Jeg handler ofte kylling (fileter og strimlet) og koteletter f.eks. til halv pris fordi de går ut på dato dagen etter. I min fryser holder de seg i lange tider og jeg har rimelige middager i lange baner. 😉

  Jeg har spist massevis av rømme, yoghurt og andre surmelksprodukter som har gått flere uker (!) over dato og de er akkurat like gode, likeså med smør om det har stått kjølig. Bare man passer på at det ikke kommer smuler eller søl fra annen mat oppi (bruk alltid en ren skje eller kniv) så holder det kjempelenge. Vi har blitt alt for hysteriske på dette med mat og holdbarhet.

 24. Ingvild

  Bunnpris gir bort mat som har gått ut på dato dersom det er «best før» dato, og de gir også bort «siste forbruksdag»-varer på den siste forbruksdagen (senere enn det har de ikke lov til å gi det bort). Som blakk student mistenker jeg at jeg og samboern var kjent som «de der folka» som sjekket datoene på ALT vi kjøpte og kom til kassa med fjell av gratis mat. Skikkelig god, gratis biff, for eksempel. En minneverdig gang fant vi tre hele pappesker med After Eight vi fikk gratis. Ikke direkte sunt, men et stort øyeblikk likevel.

  Apropos egg forresten, så tror jeg EU-regelen har med salmonella å gjøre. I og med at Norge er salmonellafritt så holder egg seg ikke bare litt utover holdbarhetsdatoen, men MINST dobbelt så lenge.

 25. Tilbaketråkk: Spinatpesto, fruktsalat og Puma | Mat til muskler

Det er stengt for kommentarer.