En sykelig trang til å være sunn

Hva er ortoreksi?
Man tenker grundig igjennom alt man spiser og lager seg et bilde av hvor mye man vil spise og hvor mye man må trene i forhold til det – av den grunn uteblir ofte sosiale treff. Dersom man spiser noe utenom den strikte planen eller såkalt usunt, er det en slags synd som straks må straffes med tilsvarende trening, eller lavt matinntak dagen derpå.

Påstand:

«Fitness er en form for ortoreksi og bidrar til at flere utvikler denne sykdommen»

Min mening:

Fitness er en sport hvor man aktivt går inn for å bygge muskler, deretter venter en tøff konkurransediett i et gitt antall uker for å oppnå en ekstrem konkurranseform. Ut ifra denne definisjonen hverken kan eller skal man leve slik året rundt.

Så riktig at det blir galt
Det er mange som anser fitness som en livsstil, i motsetning til meg som betrakter det som en sport. Det er ikke noe som er riktig eller galt i det, men mange gjør sitt ytterste for å jobbe mot en sterkere kropp og samtidig svakere i form av en lav fettprosent – konstant.
Nøye oppsatte planer med ufravikelige morgenturer, styrkeøkter og kardio. Dietter utformes, matvarer utelukkes, shaker drikkes og mandler telles. De jobber både hardere og lengre enn selv en konkurranseutøver, og da sier det seg selv at det er noe som ikke stemmer – eller vil gå fryktelig galt til slutt.

«Om trening og et sunt kosthold blir et kontinuerlig prosjekt som hemmer en i dagliglivet, da handler det om en sykelig spiseforstyrrelse» i følge ekspertene.

Denne bølgen med styrketrening og bodyfitness har bidratt til at mange går i fella og utvikler en spiseforstyrrelse, det er ikke til å legge skjul på. De færreste tenker ikke over at det er vanskelig, spesielt for jenter, å bygge muskler på et kcalunderskudd og ender opp i en evig, ond runddans fordi de vil for mye på altfor kort tid. De skal jo bare komme i form.

At flere jenter endelig tør å ta tak i hantlene og bygge seg sterkere er i utgangspunktet utrolig oppløftende, og jeg blir så glad hver gang jeg ser tøffe jenter som viser muskler – men noen ganger blir det altoppslukende i den grad at det meste i livet tilpasses og dreier seg om kalorier, fettprosent og tall.
En konkurranseform er ikke noe man skal prøve å oppnå for moro skyld, ei heller bevare året rundt – jeg kan liksom ikke få sagt det nok.

blogg5

Ingen røyk uten ild
Jeg har fått en god del tilbakemeldinger i løpet av disse fem årene som blogger, og største andelen av dem har handlet om jenter med en allerede utviklet spiseforstyrrelse som har latt seg fascinere og interessere av styrketrening. Jeg har etter beste evne predikert både styrketrening, det å bli sterkere, gjøre det som er bra for kroppen, og ikke minst: matglede. Og ikke bare av den rene, proteinrike sorten, men også i form av pasta, poteter og lørdagsgodt.

sjokolade-vert
Det tok ikke lang tid før jeg innså at de sunne, lavkalori-dessertene jeg tryllet frem ble brukt som en erstatning for alt dette, og at både et helt næringsemne (karbohydrater) samt flere matvarer var blitt såkalt nei-mat og forbudt. At sosiale møter eller reiser ble umulig på grunn av maten som ble servert, eller fordi man ikke fikk trent etter sin nøye oppsatte plan.

blogg
Med andre ord, ortoreksi er i veldig mange tilfeller et gammelt spøkelse i en ny drakt. Det er også lettere å gjemme seg bak en såkalt sunn livsstil, eller å si at man driver med «fitness». Fitness betyr ikke deffing året rundt!

Det gjør det selvfølgelig ikke noe bedre, men det er kanskje lettere å forstå hvorfor så mange lider av det. Det er ikke nødvendigvis noe nytt, det er noe annet.
Om noen viser omtanke eller bekymring over din aktive livsstil så ikke avfei det som ignoranse eller misunnelse, ta en selvransakelse og finn ut om det faktisk har blitt så sunt at det er usunt.

Ikke misforstå, jeg skriver ikke her om de aktive jentene som tar i et tak for egen helse og jobber hardt for å nå målene sine – men de som faller utpå et farlig mønster som tvert imot er nedbrytende for både kropp og sinn.

Hverken sunnhet eller skjønnhet ligger i et tall
Jeg både håper og tror at flesteparten av oss som er opptatt av å bygge en sterkere og sunnere kropp gjør det med stor iver, matglede og et smil om munnen – ok, trening er ikke alltid kjempeartig, men dere skjønner hva jeg mener.

Jeg spiser for å bli frisk og sterk, ikke syk og svak, jeg finner like mye glede i dager uten trening som de med, og jeg nyter laks på en torsdag som sjokolade på en lørdag.

blogg2
Akkurat hva som er en balanse her i livet, og hva som er logisk eller fornuftig er selvfølgelig helt individuelt. Det er ingen som kan fortelle deg hva som er rett eller galt, annet enn den lille stemmen inni deg. Gjør det som føles riktig for deg, og som bygger deg opp som menneske – både fysisk og psykisk.

Og med det ønsker jeg dere en riktig god helg – spis, elsk, lev!

54 kommentarer til “En sykelig trang til å være sunn

  1. Toyni (:

    utrolig bra innlegg 🙂

    jeg kjenner litt på det at det tar litt tid før resultatene kommer, men jeg prøver å smøre meg med tålmodighet. og har allerede begynt å se stor forskjell på ryggen og skuldrene – det er gøy. nå vet jeg også at det tar litt tid før resultatene kommer.

    men, man skulle vel alle hatt resultatene med en gang 😉

Det er stengt for kommentarer.