Verdens beste fiskegrateng

Som vi vet er alle sannheter her i verden vår egen oppfatning av ting, så dette er derfor min verdens beste fiskegrateng – som jeg anbefaler på det varmeste at du prøver i din!

Den er full av protein og sunt fett. Det beste av alt er at det faktisk er en fiskegrateng med masse fisk – det får du ikke i butikken.
IMG_7509

800g torsk
100g (fullkorns)makaroni
4 dl melk
2 egg
100g kesam original
1 ts dijon sennep
1 ts xanthan gum/fiberhusk (eller maizena)
salt, pepper, malt muskatnøtt
3 ss (ca 30g) parmesan
3 ss (ca 30g) finmalte mandler (eller male nøtter selv)

– Kok opp melk med xanthan gum, muskat, salt og pepper. Ha i makaroni og kok i ca halve koketiden. Skill eggene og rør inn kun eggeplommene til du får en tykk saus (NB; den skal ikke koke). Ha kjelen av platen og rør inn kesam (ikke mager, den vil skille seg) og sennep.
IMG_7491
– Skjær fiskestykkene i små firkanter og ha i blandingen (her må du kanskje gå fra kjele til større bolle). Stivpisk eggehvittene og vend inn til slutt, hell alt i en ildfast form.
IMG_7490
– Ha over finraspet parmesan og finmalte mandler. Inn i ovnen på midtre/nedre del på 200 grader i 30-35 min.

IMG_7496
Hele formen inneholder kun rundt 1550 kcal.

Jeg var veldig spent på hvordan den ble, det er første gang jeg lager fiskegrateng kriweb-style – og ikke minst, det må være nærmere 15 år siden jeg i det hele tatt spiste det.

Vel, *skryt* den ble helt fantastisk god.
IMG_7505
Dette ble en ganske stor form, men jeg og S spiste opp alt. Det blir definitivt ikke siste gang jeg lager dette!

IMG_7511

Det hjelper ikke hvordan jeg kamuflerer torsken, han kjenner det;
bilde (16)
Forresten, det ble kanskje 720g torsk i gratengen – Todd fikk et eget fiskestykke.

Jeg har laget så mye godt det siste året at jeg begynner å få nok materiale til en ny kokebok :lol: Men en ting av gangen – kun et par uker igjen til denne gis ut:

Gleder meg sånn!

Ha en fin søndag, kle dere godt!

58 kommentarer til “Verdens beste fiskegrateng

 1. Marita

  Lagde denne idag, bedre enn den «vanlige» som man får kjøpt på butikken! Skal absolutt lages igjen! 😀 😀

 2. Kristine

  @Anker: Det smaker naturlig nok ikke helt likt, men bruker du litt parmesan sammen med mandlene blir det sprøtt og godt 😀

 3. Julie

  Hei!
  Har veldig lyst å lage denne varianten av fiskegrateng. Ser kjempe godt ut og en sunn variant er jo ikke å forakte. Men lurer på et par ting ifht første del av oppskriftsforklaringen. Skal makaronien koke i den melkeblandingen? Og så skal det man skru godt ned så det ikke koker lengre for så å ha eggeplommene i og vente på en tykk saus? Eller har jeg misforstått helt nå?
  Typisk meg å bomme totalt, må ha det inn med tskje 😉

 4. Kristine

  @Julie: Hei! Teskjeer er fint! :mrgreen:
  Ja, makaronien skal koke i halve koketiden i melkeblandingen – men, du kan også koke den separat i vann og tilsette etterpå om du ønsker.
  Ja, det må ikke koke når du skal ha i eggeplommene – husk å røre kontinuerlig så du ikke får eggerøre, sausen vil tykne raskt og da kan du ta kjelen av plata.

 5. Britt

  Hei. Denna har jeg lyst til å prøve. Og kanskje dumt spørsmål, men, kan man bruke cotten chees istedenfor kesam? Syns jeg hørte en gang at det var samme sak ☺

 6. Kristine

  @Britt: Hei! Cottage cheese har bare 4,3 % fett i motsetning til original kesam som har 8 %, så den vil nok skille seg og avgi en del væske dessverre 🙂

Det er stengt for kommentarer.