Vekten juger

Man skal aldri stole på noe variabelt, det sier vel egentlig seg selv. Vi vet innerst inne at det kan variere av ganske mange forskjellige grunner, men vi lar det allikevel påvirke oss.
Hvem har ikke fått dagen ødelagt av et vekttall? Et TALL?

Det er egentlig ganske utrolig. La oss ikke smile til speilet og være glade for at vi fikk nyte enda en morgen, nei – vi står heller på en firkantet sak som gir oss et tall. Det skal definere oss og veien videre.
Er det lavere enn forventet føler vi oss kanskje slappe eller syke, er det høyere så har man jo blitt feit – og er det ca det samme så er det ingen fremgang!

Altså, man vinner ikke uansett.

Konklusjonene man kommer frem til over her er stort sett aldri riktige. Man må kjenne kroppen sin bedre enn som så, man må føle og se endringer selv – og det lærer man først når vekten ikke veier så tungt (haha) i det daglige.

Jeg ga opp vekten min for lenge siden, både i form av tall og den firkantede platen. Jeg skal være ærlig og si at jeg fortsatt er teit og blir påvirket en sjelden gang, men det går fort over. Jeg veier aldri det jeg tror eller forventer, og den varierer med flere kilo på bare en dag eller to.Det å følge et vekttall slavisk er i mine øyne ensbetydende med slanking, altså å gå ned uten tanke på hva som egentlig forsvinner. Skal man bli sterkere og strammere så er det noe helt annet, da har man ikke noe annet valg enn å følge med på fremgang på trening, kostholdet og speilet.
Du må bare stole på andre faktorer, og det burde egentlig ikke være så vanskelig – hva med å gå etter hva du ser eller hvordan du føler deg?

Nå tenker du kanskje at det er enkelt for meg å si, men min vekt er høyere enn for 5-6 år siden – det hadde altså vært umulig for meg i løpet av disse årene å både bygge den kroppen jeg ønsker og samtidig få lavere vekt.

Jo sunnere livsstil man har, dess mer ustabil blir vekta. Med andre ord, tallet blir om mulig enda mindre aktuelt og viktig.
Klarer du å legge bort vekten?

34 kommentarer til “Vekten juger

 1. Marte

  Fint innlegg! Du har heilt rett i at for mange lar seg påvirke i negativ retning av vekta. Syns det er bra du tar det opp. Sjølv om det har blitt sagt før, er det framleis høgst aktuelt!
  Og du ser bra ut i bikini! 🙂
  Du motiverar meg til begynne å trene skikkelig igjen! Har hatt ein ganske hard sommar med mykje sjukdom, men når eg les bloggen din blir eg så motivert – på ein mykje meir positiv måte enn når eg fortel meg sjølv at eg må løfte ræva av sofaen. Og så er du så reflektert! Det blei ein litt lang kommentar detta, men ta det som kompensasjon for at eg ikkje har kommentert her før 🙂
  Du er super!

 2. Linn

  For et knall bra innlegg! Syns det er utrolig bra du tar opp dette, er nok hverdagen til mange du beskriver i dette innlegget ja. Inkludert meg selv 🙄 Tusen takk for et lite kick bak :mrgreen:

 3. Elisabeth Vega

  Å fysøren for et bra innlegg! Utrolig bra skrevet 🙂 skulle bare ønske jeg klarte å tenke på samme måte..
  Jeg holder på å gå ned i vekt, har gått ned 16 til nå, og har 8 igjen før jeg har nådd målvekta mi..
  Jeg MÅ veie meg hver dag, ellers blir jeg helt stressa og føler jeg har lakt på meg osvosv.. Jeg må liksom ha kontroll over hva jeg veier. Og i det sisste har det gått ekstremt treigt med nedgangen min, brukte liksom 6 uker på å gå ned 1 kg, ellers svinger det veldig mye. Noe som er veldig frustrerende med tanke på hvor mye jeg trener og at jeg bare spiser sunnt.. Så mange har annbefalt meg og ha en spisedag i uka, prøvde det ut igår. For første gang på 4-5måneder spiste jeg godteri. Jeg la på meg 1.3kg av det, men hallo det er jo ikke mulig og legge på seg 1.3kg fett på EN dag..

  Så dessverre klarer jeg nok ikke å legge fra meg vekta.. Skal nå målet mitt først jaffal! Men uansett, kjempe bra innlegg 🙂 håper du har hatt en kjempe fin helg!

 4. Kari G.

  Takk for en flott innlegg!Jeg har dessverre vært sykt opptatt av dette tallet 😕 ! Men heldigvis HAR jeg vært;)! Går bedre og bedre jo eldre jeg blir 😎

 5. Mariann

  Veldig bra skrevet om noe jeg tror mange kjenner seg igjen i! Selv har jeg ikke badevekt lengre, slik at jeg ikke skal bli fristet, hehe 😉

 6. Fineliner

  For å svare på spørsmålet ditt: Ja, det har jeg faktisk:)
  Jeg kan ikke så sagt det nok, men jeg elsker disse innleggene som går i dybden av en problemstilling, tanke eller erfaringer. Du er virkelig god på å formidle et budskap:)
  Stresser du nå frem mot konkurransedagen og føler du at vekttallet betyr mer i denne «deffeperioden»?

 7. Thie

  Så sant 😉

  Jeg hadde nådd alle målene mine med trening og kondisjon, og tenkte jeg skulle ta det ett hakk lengre. Ettersom jeg er av den typen som ELSKER kondisjons trening og harde intervaller. Og bestemte meg for første gang og legge meg i hardtrening i styrke. Aldri vært noe glad i styrke, vel å merke. jeg oppdaget fort hvor sterk jeg er psykisk, og uansett hvor mye jeg hatet å trene styrke, og det gjorde helvetes vondt. SÅ fullførte jeg ALLTID.

  Resultatet ble etter 3 Mnd med 5-6 dager i uken med styrke, og riktig mengde mat. vekten gikk fra 50 kg til 58 kg (aldri veid så mye) MEEN større ble jeg ikke. Brukte samme størrelse i jeans, dog ble litt bredere i skulderpartiet, men det jeg ble var
  Sterkere, mer markert. Helt fantastisk hamstring, Og ikke minst mageruter 😉

  Vekt å tall er bare sinnsforvirrende og veiledende for min del 😉

 8. Therese Pedersen

  Vekten har vært bort i mange år her også, godt at noen setter ord på det :))

  Stå på Kristine, du e et godt forbilde:)

 9. Alina Fagerhaug

  Det er nok lettere å si at man ikke skal gå på vekta når man er tynn og har fine former.
  Føre jeg ble gravid var jeg tynn og eide ikke en gang en badevekt, Men nå som jeg har lagt på meg går jeg på den vær dag. Kommer ikke til å slutte føre jeg vet at jeg ser bra ut når noen tar et bilde. Liker ikke det jeg ser når det kommer opp på facebook.

 10. Renee Maria

  Det er så sant det du skriver. Jeg er nok altfor opptatt av vekten. noe som er helt idiotisk, siden målet mitt er enda mere muskler! Men jeg tenker hele tiden at fettprosenten kan bli enda lavere.. Men jeg skal gjøre en innsats, og slutte å veie meg;) og heller stole på min egen følelse, og hva jeg selv ser. Jeg har nok aldri vært mer fornøyd med kroppen enn det jeg er nå. Og det er jo det som burde telle! Også burde jeg bli flinkere til å ta til meg de hyggelige tilbakemeldingene jeg får (også de som mener jeg har for mye muskler hehe).
  Takk for at du er en stor inspirasjon!

 11. Linn

  Jeg ville bare si at du har en utrolig inspirerende blogg og at du omtrent er den eneste jeg vet om som klarer å snakke om kosthold/trening/vekt og lignende på en måte som gjør at jeg ønsker at ha en sunn, sterk og velfungerende kropp uavhengig av vekt. Du gir meg motivasjon til å ville blir frisk fra spiseforstyrrelsen som jeg har latt kontrollere livet mitt i årevis. Stå på!

 12. Hænni

  Enig! Lagt den bort for flere år siden og er bare 24 😉
  Den viste meg alltid det motsatte av det jeg ville.
  Når jeg spiser og trener bra føler jeg meg deretter. Trenger ikke den teite vekta! 🙂

 13. Duyen

  Elsker at du skriver sånne innlegg! 😎 Jeg vet også som jente at en del jenter og sikkert gutter får en dårlig samvittighet etter å ha steppet på den firkantet tingen, og ja enig med deg der, vi burde bare kvitte oss med en sånn alle sammen! 😉

  Du fortsetter å inspirere meg og masse folk der ute, digger deg Kristine! :mrgreen:

 14. Ida T

  Jeg vil egentlig ikke ha det i «hus», verre med samboeren 😉 Blir som du sier, man kan bli påvirka på den «rette» dagen. Heldigvis går det over nesten før jeg har rukket å kommet ut av baderommet, passerer speilet og tenker- synes ikke at jeg ser så ille ut,jeg;) Det er det som betyr noe:)

 15. Kristine Haugland

  Hei ! Jeg er veldig påvirket av den.. Jeg føler det er et press på og være tynn spesielt da blant unge. Mange sliter med spiseforstyrrelser og diverse, det er jo helt sykt hvor mye den vekten faktisk bestemmer. Man skal spise sunt,man skal trene og rett og slett se bra ut. Men hva er egentlig bra? Hvem har ideall kroppen? Hvem er perfekt? Vekten burde ikke bestemme så mye som den gjør, men den gjør det fordi om. Jeg synes dette innlegget var helt fantastisk bra ! Du er virkelig en flott jente ! STÅ PÅ

 16. Michelle

  Er så enig! Selv veier jeg meg nesten aldri.. ser heler i speilet og føler på klerne 😉 Man kan ikke la et tall ødelegge hverdagen 🙄
  Så MÅ jeg kommentere det bilde ditt!! Fy F*** så NYDELIG du er!! Fantastisk bilde!!! 😛

 17. Oda

  Veldig fint innlegg, og jeg er helt enig! Jeg har for lengst kastet vekten og vil ikke veie meg lengre. Hvorfor skal vi måle vår personlighet, våre egenskaper og våre verdier i et tall som er absolutt helt 100 % urelevant for hvem vi er som person, og hva vi betyr for andre? Hvem skal liksom dra nytte av å vite dette tallet?

 18. Kristine

  @Marte: Det har blitt sagt mange ganger før, jeg har skrevet om det flere ganger her, men vi trenger visst jevnlige påminnelser 😀
  Tusen takk!

  @Margrete: Tusen takk!
  Ha en fin dag videre!

  @Linn: *sparke deg litt bak* Drit i et tall! 😀

  @Elisabeth Vega: Huff.. alt dette du beskriver er ofte grunnen til at folk ikke oppnår målene sine, man blir for opphengt i tall og diverse som egentlig ikke sier noe som helst.
  Takk – håper du har hatt en fin helg og!

  @Kari G.: Godt å høre! Etterhvert som man blir eldre skjønner man mer og mer 😎

  @Mariann: Det hørtes veldig fornuftig ut, kan like gjerne kaste den jeg har og 🙂

  @Fineliner: Så godt å høre!
  Tror det var derfor disse tankene kom opp nå, for jeg har sammenlignet vekten min med forrige gang jeg stilte i flere uker nå – men det kan jeg rett og slett ikke. I følge den henger jeg langt etter, men ifølge speilet er jeg ikke så altfor langt unna – best å gå etter hvordan jeg føler meg 🙂

  @Therese Pedersen: Godt å høre!
  Tusen takk, koselig 😀

  @Alina Fagerhaug: Der er jeg veldig uenig, et vekttall er like lite beskrivende og korrekt for en som er slank. Det burde være enkelt for alle å drite i vekttallet – det betyr ikke at man ikke skal bry seg om kroppen sin, men tallet sier virkelig ikke noe om hverken utseendet eller hva man oppnår via trening og kosthold.

  @Renee Maria: Det ironiske er at dersom målet er strammere kropp (det vil si økt muskelmasse) og noe lavere fettprosent så er det stor sjanse for at vekten vil øke over tid 😉 Det var det som skjedde for min del.
  Det er det som teller, hvordan man føler seg.
  Ja det må du absolutt gjøre – i hvert fall fra de som sier at du har for mye :mrgreen:

 19. Kristine

  @Linn: Å – tusen takk! Ta små steg ♥

  @Hænni: 24 år og så fornuftig allerede, det lover godt 😀

  @Duyen: Takk for det!
  Vekt er ganske meningsløst å gå etter – hva kan egentlig et tall si oss som vi ikke kan se eller føle selv? 🙂

  @Ida T: Så lenge man kun registrerer tallet uten at følelser blir involvert så er det helt ok, som hjernedød informasjon (til tross for at det sier svært lite om kroppens form) 😉
  Speilet sier mer! 😆

  @Kristine Haugland: Kroppspress er det absolutt, og det er et alvorlig problem. Men hvem vet egentlig hva andre veier? Og enda viktigere; hvem tenker over det eller bryr seg?
  Takk! ♥

  @Michelle: Godt å høre!!
  Aw takk 😳 ♥
  Ha en nydelig søndag videre!

  @Fineliner: Takk 😀

  @Oda: Jeg vet!! Ah, hvem har nytte og hvem bryr seg! Godt skrevet 🙂

 20. Christina

  Selv nå på konkurransediett har jeg unngått å veie meg. Spesielt for damer med de hormonelle endringene som skjer i løpet av måneden blir det bare tullball med de tallene! Resten av året ser jeg meg bare i speilet, mens nå på dietten har jeg brukt fettklype og målebånd. MYE mer nøyaktig ;)Tror jeg veier ca 6kg mer enn for 3,5 år siden og jeg ser og føler meg laaangt bedre nå 🙂

 21. Hanne

  Jeg har faktisk ikke veid meg på ca 1 år! Rett og slett fordi jeg bryr meg heller om hvordan jeg ser ut, ikke hva jeg veier!

 22. Stine Marie

  Veldig godt innlegg. Jeg har vært veldig opphengt i vekten og målinger i de siste månedene, men jeg går på lchf diett for å komme ned i vekt. Og det har fungert som bare det. Har gått ned 13kg på snart 5 måneder. Så jeg går på vekten hver morgen(sånn ca..)Men jeg vet når jeg er kommet ned på min ideal vekt, så kommer jeg ikke til å være for opphengt i vekt og cm-erne.

 23. www.activejeanett.blogg.no

  Veldig sant det du sier. Hadde en periode for en stund tilbake for jeg var fullstendig besatt av vekta og veide meg hver dag. Det eneste den gjorde var å vise tall jeg ikke ville se (man blir aldri fornøyd) og gjorde meg også sykelig opptatt av mat. Kast den ut og bruk speilet og nyt livet istedet 🙂

 24. Kristine

  @Christina: Jeg måtte også gi opp vekten helt denne dietten. Den hverken sier eller gir meg noe som helst, kun forvirringer – så da lar vi den være 🙂
  Du er fantastisk fin!

  @Lise: Takk 🙂 *

  @Hanne: You go girl!

  @Stine Marie: Godt å høre – for du hadde jo kommet i bedre form av å gjøre som du gjør nå uavhengig av hva en vekt sier. Jeg forstår at man i en slik fase gjør det av nysgjerrighet, så lenge man ikke gir det noe mer tyngde enn det 🙂

  @christine: Sier absolutt ingenting om et menneske 🙂

  @http://www.activejeanett.blogg.no: Hør hør! 😉

 25. Kristiane

  Så bra innlegg!! Jeg sluttet å veie meg fullstendig for halvannet år siden, merket at jeg begynte å bli litt for opptatt av det, og kunne faktisk bli litt sur hvis jeg så at jeg veide 1 kg mer enn forrige gang, selv om jeg visste at jeg virkelig var slank nok. Men jeg er så enig i alt du sier! Må ærlig innrømme at jeg pr i dag ikke vet i det hele tatt hva jeg veier, og jeg vet at jeg har gått opp litt det siste året, også nå er det nesten litt sånn at jeg ikke tør å vite det heller, hehe, så jeg bare dropper det! Synes uansett at det er mye greiere å se på klærne, og kjenne på hvordan jeg føler meg i undertøy og bikini.
  Kjempebra at du belyser dette! Tror helt ærlig at det er veldig mange som er mer besatt av å veie seg regelmessig enn man kanskje tror. Og da snakker jeg ikke bare om folk som driver med konkurranse eller mye trening, men helt vanlige jenter/kvinner.
  Klem fra meg:)

 26. Chassi

  Hei! Jeg klarer ikke legge bort vekten, men vi kommer greit overens likevel. Hurra for det!

  Det går dårligere med Weber-in-the-kitchen-prosjektet, – jeg har fått en helt ny respekt for matlagingen din! Det er ikke like lett å lage mat med sunne og alternative ingredienser, så du må være VELDIG flink til å lage mat.

  Har du noen ess i ermet? Plis tell. Og takk for at du i alle fall inspirerer til å komme hjem fra butikken med mer enn tunfiskbokser. 😉

 27. Kristine

  @Kristiane: Ganske utrolig egentlig, at vi skal bry oss så veldig om et tall. Vi ser fortsatt helt dønn lik ut i speilet – både før og etter veiing 😀
  Godt å høre at du fokuserer på andre ting, det er både fornuftig og befriende!

  @Chassi: Så lenge dere er greie mot hverandre så 🙂
  Da har jeg fått svart deg/dere, håper det ga en liten oppklaring!

 28. Jay

  Det er mye gøyere å følge med på hvordan kroppen endrer seg og former seg enn et tall på en vekt 🙂 Jeg hadde ikke vekt i det hele tatt før et par uker siden, og da kjøpte jeg den først og fremst for å veie koffertene føre jeg dro på ferie; mindre bagasje = mer plass til shopping :p Forøvrig et veldig fint innlegg!!

 29. Christine

  Hei,

  Fulgt bloggen din en stund og jeg liker den! 😮 Ditt naturlige forhold til kropp og mat skinner veldig godt gjennom linjene du skriver. Det er viktig det du tar tak i og selv fikk jeg en aha opplevelse etter dette innlegget. NÅ skal jeg prøve å ta grep og ikke fokusere på hva vekten viser, for det er bare destruktivt. Jeg syntes likevel vekt/ kropp er et større «problem» nå som jeg har begynt å trene ( selv om jeg ser og merker at kroppen er sterkere/ strammere) fordi jeg er redd for å spise det ene eller det andre for å ødelegge for videre vektnedgang/ opprettholde vekten. tror vi kvinner blir veldig påvirket av media og usunne sunnhetsidealer, som det å være TYNN. Jeg får ofte dårlig samvittighet, hvis jeg spiser noe usunt i helgene eller skeier ut og tenker: Oi, nå må jeg trene ekstra hardt i morgen. Hvor mye har egentlig slike utskeieler å si på vekten/ fremgangen?

 30. Kristine

  @Jay: Det synes jeg vi heller skal bruke vekten til – hvor mye kan vi shoppe når vi drar til utlandet! :mrgreen:

  @Christine: En utskeielse i ny og ne er helt nødvendig for å opprettholde en sunn og trent kropp i mine øyne – håper det var svar godt nok. Og når du spiser litt utenom planen så er det ingen vits i å veie seg like etterpå – det er nettopp det som er poenget, det tallet er hverken riktig eller gir deg noe konstruktivt 🙂

Det er stengt for kommentarer.