Aldri god nok

Jeg er nesten sikker på alle en eller annen gang har kjent på ønsket om perfeksjon.

Hva vi legger i perfeksjon er ganske bredt, men for de fleste handler det om å gjøre, være og se ut på en bestemt måte uten feil. Videre kan man spørre seg hva man legger i feil, og definisjonen kan derfor bli ganske omfattende. Man finner streben etter perfeksjon i alle aspekter av livet, jeg skriver her hovedsakelig om fokus på utseende og trening.

Alt kan alltid bli bedre
For meg ble det en kamp, og det var først da jeg godtok at jeg kjempet forgjeves at jeg faktisk vant.

Jeg hadde innebygde rutiner og tankesett som gjorde at det ofte var umulig for meg å ta ting som de kom, spontanitet var ikke min sterkeste side kan man si. Det var nøye planlagte gjøremål og valg. Dette bunnet i usikkerhet, og den har jeg båret med meg lenge. Det var enklere å strebe etter perfeksjon enn å være meg selv i frykt for at sistnevnte ikke var godt nok. Det måtte da være bedre å være alene og tilsynelatende perfekt enn å være sosial og få feilene påpekt.

Det har vært en lang reise, og ting ble verre før de ble bedre. Alt rundt trening, kropp og fitness gjorde at kravene jeg satte til meg selv ble skyhøye. Om jeg trodde jeg var tøff mot meg selv før, var det bare barnemat i forhold til hva som ventet meg.
Jeg skulle fremstå som frisk men kjempet mot hjertefeil, kroppen skulle være oppsiktsvekkende sterk men samtidig utpreget feminin, meninger skulle være bestemte men samtidig ydmyke.

Hvordan kunne jeg være et forbilde for andre når jeg ikke følte meg god nok som meg selv?

Så perfekt som det kan få blitt

Det er en kraftfull kilde til motivasjon om det gjøres riktig, om man strekker seg etter resultater og mål som er oppnåelige. Det er først når du blir satt helt ut av spill og verden raser grunnet en ubetydelig detalj at det blir et problem. Er man rettferdig ovenfor seg selv og hva en ønsker å oppnå så vil alt gå så mye lettere, og ikke minst motiveres man til ytterligere fremgang nettopp fordi det blir oppnåelig. Man trenger ikke å være så hard mot seg selv, men realistisk.

Jeg er ikke perfekt.
Det er mye jeg gjør feil, og mye jeg kunne ha gjort bedre – men det er meg, og det er befriende å gi slipp innimellom.
Jeg har fortsatt mine dager der jeg føler at jeg mislykkes, eller ønsker at alt skal gå som perler på en snor – men det vil aldri bli slik som det var før.

For hva er vel en rose uten torner, et fjell uten daler, eller et menneske uten feil?

Det er det som utgjør det perfekte, nemlig imperfeksjonisme.

.
I stedet for å la det fortsette å få meg til å føle meg svak bestemte jeg meg for å omfavne det hele som en styrket selvinnsikt. Evnen til å godta feil og mangler da de utgjør en balanse her i livet, for hvordan kan man sette pris på toppene om man aldri når bunnen? Å se seg selv for den man er, og vite at man har gjort så godt man kunne.
Det er som ordtaket sier – det er ikke antall ganger du faller som betyr noe, men alle gangene du reiser deg igjen.

«Man elsker ikke et menneske til tross av dets feil, men på grunn av de»

50 kommentarer til “Aldri god nok

 1. ina

  Kristine du er fantastisk 😀 Det er en fornøyelse å lese bloggen din. Ha en super helg 🙂

 2. Rosa

  Tusen takk for et nydelig og meget personlig innlegg! Det er nesten så jeg kunne skrevet det selv…
  Du inspirerer og motiverer så til de grader ved å være så ærlig!
  Jeg minner meg selv på daglig at perfekt er kjedelig. Noen dager funker det, andre ikke. Men jeg kommer aldri til å slutte å forsøke:-)

  Ønkser deg en nydelig helg, fine fine du!

  Klemmer, Rosa

 3. Kristine

  @ina: Tusen takk!! Håper du får en fin helg!

  @Rosa: Jeg ble sittende med en liten angst fordi jeg innså at det som var ment å skrives som råd plutselig handlet om meg personlig. Godt at flere kan kjenne seg igjen, jeg prøver også å tenke at perfekt er kjedelig – og til tider veldig ensomt.
  Takk i like måte, stor klem

  @Tonje: Takk! 🙂

 4. Hanne

  Takk for at du deler så mye med oss ♥
  Det å reflektere over hvorfor man gjør som man gjør, og ta lærdom av det, er en svært god egenskap!

 5. Jivvy

  Dette var et flott innlegg, og jeg synes det er veldig positivt at du tør å være personlig for det er på den måten andre kan identifisere seg med problemstillingene.Supert!og bloggen din er min daglige motivasjon, tusen takk 🙂

 6. Malin

  Dette var fin lesning en fredagsmorgen. Du er fin du ♥
  Håper du får en fin fin helg, med den fine pusen din.

  Ja, jeg liker ordet «fin» 😎

 7. Nora

  For et fantastisk innlegg! Som alle andre her sier så er det utrolig motiverende å lese bloggen din. Det finnes mange blogger hvor det skrives om trening og kosthold, men jeg har aldri sett noen som skriver så intelligent og ekte om følelsene rundt, som det du gjør. Det er et viktig, men vanskelig tema og du tar det så på kornet. Tusen takk, du får en til å føle seg mindre alene 🙂

 8. Kristine

  @Hanne: ♥
  Absolutt, det blir så mye enklere å forandre på noe når man er bevisst hva og hvorfor.

  @Jivvy: Takk, forhåpentligvis vil det hjelpe noen – om ikke annet i å reflektere litt over eget liv 🙂

  @Sol: Takk ♥

  @Malin: Fin passer til alt! Hverken kjip eller overentusiastisk 🙂
  Takk! Ha en kjempefin helg med de fine pusene dine!

  @Nora: Tusen takk!!
  Det er vel det jeg håper på, det er lett å tro at man er alene om tanker – så viser det seg at mange flere, og folk man kanskje ikke tror, deler de samme.

 9. Catharina

  Jeg har lest bloggen din en god stund men ikke kommentert før nå. Dette var et fantastisk tankevekkende innlegg som de fleste har godt av å lese. Jeg kjenner meg i allefall igjen i det du skriver, da jeg også har en form for flinkpike-syndrom. Jeg stiller store krav til meg selv på skolen, jobb og trening og det er ikke sunt. Det er godt å lese at feil må man ha fordi da kan man forbedre seg hele tiden og vi lærer av å mislykkes litt av og til. Jeg synes det er flott å lese dine innlegg da det du skriver er oppmuntrende. Livet handler om å ha det bra med seg selv og omgås andre. En periode handlet alt om rksamenslesing og trening, det var ikke før jeg var sammen med mine venner at jeg innså at ingenting er mer fantastisk enn å le på ordentlig sammen med mennsker man et glade i.

 10. ingvild

  Kjempefint skrevet, og det treffer meg, og ganske mange andre jenter (og sikkert gutter) vil jeg tro.
  Jeg bare lurer på om du kan si noe mer konkret om hva du «gjorde» når du kom til vendepunktet om at du ville forandre tankegangen din? Jeg syns det er vanskelig å komme ut av den vanskelige sirkelen med å tro at man måtte gjøre alt riktig, når man redselen for å feile nesten er større enn behovet for å tørre å prøve noe annet, selv om man tror og håper at det er så mye mer og bedre der ute for seg selv. 🙂

 11. Ida T

  Nydelig skrevet! Hva ikke erfaringer gjør godt for oss. Det gjør det i hvertfall for meg 😉
  God helg ønskes til favoritt bloggerinnen 🙂

 12. Sandra

  Tusen takk for at du tar opp et tema som så mange går rundt å kjenner på! Du får virkelig fram viktigheten av at livet er for kort til å gå rundt å bekymre seg for å ikke være perfekt! For hvem andre enn deg selv bryr seg egentlig? Neppe så veldig mange! Takk for en super blogg, du er en stor inspirasjonskilde! 🙂

  Sandra

 13. Frøken Mat

  Kjempebra innlegg! For meg har yoga fungert mot et stresset sinn og jeg har lært meg å gi slipp på tanker og følelser som ikke bidrar med noe bra for kroppen. En sunn kropp innebærer også et sunt sinn 🙂

 14. Camilla

  Lest bloggen din daglig i flere år nå, men aldri kommentert på noen ting! Fantastisk innlegg, det traff meg 100%! Har ikke ord på hvor godt det var å lese. Tusen, tusen takk!

 15. Elise B

  Fantastisk innlegg Kristine!! <3 Det er inspirerende og motiverennde å lese bloggen din! Takk for at du er så ærlig og for at du deler dine personlige meninger og følelser! Jeg kjenner meg mye igjen i tingene du skriver:-) Jeg har lest bloggen din god en stund nå og må bare si at jeg Elsker den! Håper du får en flotters helg!! 😀

 16. Lone Norås

  Utrolig bra og inspirerende blogg! Skal stille for første gang i år, og bloggen din hjelper meg med riktig tankegang gjennom deffings perioden! takk for det 🙂

 17. Oda

  kjempe fin blogg, du er en inspirasjons kilde som mange setter pris på! Du kommer med gode og gjennomtenke innlegg, som hjelper mange:)

 18. Marita Baluba

  Jeg blir helt rørt av det her jeg, satt og nikket gjenkjennende gjennom hele innlegget <3

  De menneskene som gjør meg som mest utrygg, er de hvor tilsynelatende alt er perfekt. Klærne, sminken, fremtreden.. de smiler og ler akkurat der de skal, de blir som.. roboter. De jeg stoler aller mest på, er de som "lever på slump", de som er seg selv fra innerst til ytterst, som tør å feile, som tør å tryne langflate og reise seg opp igjen. De som gråter og ler – og ER. Da er de ekte – perfEKTE.

 19. Lisbeth

  Så utrolig tankefullt, dypt og inspirerende innlegg. Ble så glad av å lese at tankegangen din har forandret seg; har vært gjennom en del motbakker på dette planet selv, og følelsen av å kunne godkjenne den man faktisk er, er ubeskrivelig!

 20. Beate

  Må bare henge meg på og si at det er som å lese om seg selv! Vi er nok mange som sitter med følelsen av at livet noen ganger er 2 nr for stort. Flotte refleksjoner, jeg ønsker meg flere slike innlegg 😀
  God helg!

 21. Ane

  Flott innlegg! Kjenner meg godt igjen fordi dette er noe jeg virkelig sliter med. Jeg vil være god nok (trening, utseende, ideal osv) men føler jeg aldri er det eller kan være det 🙁 Hjelper ikke at jeg har gått igjennom et brudd heller. Selvfølelse og selvtillitt er på bunn, huff! Hva var det som fikk det til å endre tankene?:)

 22. Marit S

  Jeg digget det innlegget her, Kristine :mrgreen: Utrolig bra skrevet 😛 Det er så sant som du sier. Og den aller siste strofa er så fin, men også så sann!

 23. Charlotte

  Du skriver så fint.
  Takk for all inspirasjon og at du deler av din mat og treningsglede.

  Likte forresten reportasjen om deg i Stella 🙂

 24. Lisa

  Det er rart hvordan vi skaper regler for oss selv, gjerne urimelige og uoppnåelige, og at det er nederlagene og ikke oppturene som huskes. Men heldigvis kan innlegg som dette hjelpe oss med å forstå at det faktisk går an å ha det annerledes – vi er ikke dømt til å være misfornøyd med oss selv, det krever bare litt innsats for å snu «trenden». 🙂

 25. Philly

  Veldig fint innlegg,Kristine. Tror ikke du trenger å bekymre deg for å ikke kunne være et forbilde for andre, når du selv følte at du ikke var god nok for deg selv. Det er en følelse som vi alle har. Vi er strengere mot oss selv enn andre er mot oss. For de som har god selvinnsikt, så vet man ganske godt hvilke feil og mangler man har. Fokuserer man for mye på disse «feilene» man har , i tillegg til å ha dårlig selvtillit vil dette kunne ta knekken på oss. Heldigvis innser de fleste av oss at vi bare er mennesker og vi karer oss gjennom livet med alle våre feil.

  For oss som er opptatt av trening og kosthold i tillegg, skapes det ekstra usikkerhet rundt dette med kropp. Våre idealer er å være som greske guder. Perfekt utseende,perfekt fysikk,evig ungdommelighet og en magisk utstråling som gjør at alle automatisk liker oss. Min trøst når det gjelder dette er følgende. Jeg elsker gresk mytologi og har lest endel, men vet også at ingen av gudene var perfekte selv om de var guder. De var sjalu, de var utro, urimelig temperamentsfulle, kunne ikke akseptere at andre guder eller mennesker var penere eller bedre enn dem. Likevel ble de tilbedt av grekerne. Jeg tror du er en gudinne Kristine. Du har feil,men vi ser opp til deg for det. Du er ikke perfekt, men vi elsker bloggen din likevel og mange jenter drømmer om å ha din fysikk. Ønsker deg deg en stråååååålende helg,Kristine 😀

 26. Katarina

  Så vackert skrivet! Du är vacker inside out :0) så fint att du blottar dig så i bloggen. Stor kram o skön helg

 27. Cecilie 27

  Du skriver deg rett inn i hjerterota mi Kristine, det er så deilig å lese noe man virkelig kjenner seg igjen i 🙂

  Jeg har en lang periode med å strebe etter den perfekte kroppen bak meg, men det er først nå, som jeg har sluppet litt av kontrollen, at jeg kjenner meg lykkelig 🙂

  Takk for at du skriver om dette, det betyr mye mer enn du aner! 🙂

 28. Kristine

  @Catharina: Man ikke bare må ha feil, men man skal ha feil 🙂 Vi har dem alle sammen i ulik grad, uten dem kommer vi oss aldri videre – nettopp fordi vi aldri vil lære av dem!
  Helt enig, det er når man ler man kjenner hvor godt det er å leve.

  @Astrid: 😆 Takk 😳

  @ingvild: Det var noen personlige hendelser jeg måtte oppleve, men ikke minst måtte jeg jobbe for det. I stedet for å kaste bort tid med noe man aldri kommer til å klare (perfeksjon), så bruk den til å bli bedre kjent med, og glad i, deg selv. Jeg vet hvor klisjé det høres, men det er den eneste måten.
  Utfordre deg selv på ‘regler’ og hindringer du har satt opp for deg selv, det kan f.eks være småting som å si ja til noe spontant, møte noen ukjente til tross for sosialfobi, droppe en treningsøkt til tross for at man følger et program, la være å rydde en dag selv om du hater rot osv. Hiv deg ut i det – jeg har skrevet litt mer om komfortsonen her:
  http://www.kriweb.no/2012/02/28/ikke-alltid-komfortabelt/
  Jo mer du tør å utfordre skadelige vaner og tankesett, desto mer erfaring får du, og du vil etterhvert bli tryggere på deg selv. Til slutt innser man hvor overfladisk det er å strebe etter såkalt perfeksjon i forhold til noen som mister den de elsker, eller bekjemper alvorlig sykdom.
  Tenk så heldige vi er, se alle mulighetene vi har! ♥

  @Ida T: Aw, tusen takk! Håper du får en superfin helg!

  @Hege: Tusen takk 🙂

  @Sandra: Nettopp, tror faktisk ingen bryr seg (eller i det hele tatt ser/skjønner det) 🙂
  Takk!

  @Frøken Mat: Alt som kan hjelpe til med å sortere tanker er bra 🙂

  @Camilla: Å – tusen tusen takk!

 29. Kristine

  @Elise B: Det hender jeg blir mer personlig enn først antatt, men det hjelper virkelig å ha så fine lesere – hadde ikke gjort det hvis ikke ♥
  Tusen takk – riktig god helg til deg og!

  @Lone Norås: Godt å høre 🙂 Takk for det, og lykke til mot konkurranse!

  @Mina: ♥

  @Oda: Tusen takk 😀

  @Marita Baluba: Det er skummelt å vise sitt innerste jeg, men det er det som er så sårbart og genuint. Og godt skrevet – perfEKTE ja 🙂

  @Lisbeth: Tusen takk! Det er som du sier en motbakke, men så klamrer man seg oppover og når toppen – og da ser man plutselig alt klart, det er veldig godt.

  @Beate: Morsomt beskrevet, livet er et par nr for stort noen ganger – helt enig 🙂
  Håper du får en god helg!

  @Marte: Tusen takk! 🙂

  @Ane: Jeg kjenner fortsatt på det selv, men har kommet langt på vei. Jeg kan lime inn svaret jeg ga Ingvild litt lengre opp her;
  Det var noen personlige hendelser jeg måtte oppleve, men ikke minst måtte jeg jobbe for det. I stedet for å kaste bort tid med noe man aldri kommer til å klare (perfeksjon), så bruk den til å bli bedre kjent med, og glad i, deg selv. Jeg vet hvor klisjé det høres, men det er den eneste måten.
  Utfordre deg selv på ‘regler’ og hindringer du har satt opp for deg selv, det kan f.eks være småting som å si ja til noe spontant, møte noen ukjente til tross for sosialfobi, droppe en treningsøkt til tross for at man følger et program, la være å rydde en dag selv om du hater rot osv. Hiv deg ut i det – jeg har skrevet litt mer om komfortsonen her:
  http://www.kriweb.no/2012/02/28/ikke-alltid-komfortabelt/
  Jo mer du tør å utfordre skadelige vaner og tankesett, desto mer erfaring får du, og du vil etterhvert bli tryggere på deg selv.

  @Marte: Og takk til deg! 🙂

 30. Kristine

  @Marit S: Tusen takk! 😀 Liker også den siste strofen så godt.

  @Charlotte: Åh ♥
  Gjorde du? Tusen takk 😀

  @Kesia, Balanser kostholdet- en kake i hver hånd§: Det er nok dessverre mange av oss!

  @Lisa: Vi kan være ganske tøffe og urimelige med oss selv altså, vi hadde jo aldri satt slike krav til de vi er glad i. Godt at man kan snu det – selv om det koster litt å jobbe for det, men det er det så verdt.

  @Philly: Enig, ikke nok med at man føler på det med å være perfekt i skole, karakterer, jobb, karriere, økonomi og suksess – man har i tillegg kravene satt av seg selv i forhold til trening, mat, kropp, form, utseendet osv. Puh! 😆
  Likte godt eksempelet ditt, et klassisk tilfelle av at utseendet ofte tillegger mennesker kvalifikasjoner man ikke har – både den ene og den andre veien.
  Så fint sagt ♥
  Håper du og får en strååålende helg!!

  @Katarina: Tack tjejen, vad god du är. Kram, och trevligt helg!

  @Lovelyliller.com – Helse, livvstil og sunne oppskrifter: Takk ♥

  @Susanne: Takk 😀

  @Lise: Tusen takk – ha en kjempefin helg du og! 🙂

  @Cecilie 27: Og det er så godt (og trist selvfølgelig) å høre at det er flere som meg.
  Jeg føler det også sånn, plutselig erfarer jeg at lykke har ingenting med ‘det perfekte’ å gjøre.
  Tusen takk!

 31. ada

  Kjenner meg igjen i det du skriver om perfeksjonisme. Jeg fant også ut at den delen av meg aldri blir fornøyd, derfor ble mindre kravstor overfor meg selv, ja mer realistisk, som du sier, jeg lærte meg heller å godta realiteten. Jeg aksepterer nå bedre andres svakheter også.

  Om vi var perfekte hadde det blitt dønn kjedelig. Ikke noen utfordringer mer,ikke noe nytt å lære, ikke mulig å forandre seg, mindre ydmykhet og takknemlighet, og en fare for å bli kjedsommelig stolt.

  Ja det er ingen sjarm om det ikke var for våre mangler. Om vi var perfekte var det intet å elske, fordi det må være rom av imperfeksjon for at kjærlighet skal få komme til. Og derfor har Gud skapt oss slik, fordi det er slik Gud elsker oss. Gud som er kjærligheten som binder oss alle sammen, og som vi kan oppleve når vi slutter å se hverandres mangler men fokuserer på det fine hos hverandre.

 32. Karine

  Ikke bare utrolig bra skrevet, men også veldig vakkert! Dette er noe jeg kjenner at jeg sliter med, jeg er altfor steng med meg selv og ser kun feil og mangler og ting jeg kunne gjort bedre. Det har gjort at jeg har fryktelig lav selvtillit og når noen ser fremskritt eller bra ting jeg gjør, så tror jeg de sier det bare for å være greie.. Takk for at du tar opp dette tema og at du fortsetter å være mitt forbilde! <3

 33. Finner

  Heiii 🙂
  Enda et fantastisk skrevet innlegg med stor betydning. Selv om jeg befinner meg i Egypt, prøver jeg å titte innom bloggen din hver dag:-) Alt du skriver driver jeg daglig å tenker på! Deilig å få det så fint velskrevet av deg også;-) Ønsker deg en knall helg! Jøye meg, det er jo lørdag allerede:O

 34. Ann Katrin

  Og akkurat derfor er du forbildet mitt! Måtte også ut å kjøpe Stella og se bildene i bladet også, og både du og Karoline ser smashing ut :mrgreen:

 35. Ann Katrin

  Og akkurat derfor er du forbildet mitt! Måtte også ut å kjøpe Stella og se bildene i bladet også, og både du og Karoline ser smashing ut :mrgreen:

 36. Kristine

  @ada: Det har jeg også opplevd, jeg ser ikke andres feil og mangler slik som jeg kanskje gjorde før – og om jeg gjør, så bryr jeg meg ikke så lenge det ikke sårer eller påvirker meg negativt. Godt å høre at du også har kommet ut av perfeksjonismens klør 🙂

  @Karine: På tide å gjøre noe med det, bli mer selvsikker og trygg på at du er bra akkurat sånn som du er her og nå ♥
  Tusen takk!

  @Finner: Tusen takk søte deg – og kos deg masse videre i Egypt!!

  @Ann Katrin: Aw, takk! 😀

  @Lone: Takk!! 😀

 37. Lamdal

  Hei 🙂

  Jeg er ei jente på 22 år. Jeg drev en del med trening før, men motivasjonen har falt gradvis å den ble ikke noe bedre etter jeg fikk kyssesyken ( som jeg nå er kvitt). Som de fleste vet bli man ikke slankere å sterkere av å sitte i sofaen å se på NCIS :p eg har pratet litt med venner, men er litt vanskelig når de ikke selv har så mye peiling på trening. En venninne av meg sendte meg linken til bloggen din for inspirasjon. Bloggen din er veldig fin og du blogger bra.
  Oppskriftene dine virker bra å jeg gleder meg til å prøve noen av dem 🙂
  Det jeg lurer på er om du kan gi meg noen tips for å komme i gang med trening igjen? Hvordan starte.. Jeg er ikke tykk, men på BMI skalaen kommer jeg under punktet overvektig. Jeg ønsker flat mage i løpet av sommer slik at jeg kan bade sammen med vennene mine med go samvittighet :p etter som jeg leser oppfatter jeg at du er glad i søtsaker? Da er vi to ( muligens mange flere også) 😉 og det kan være et problem, for søtsuge ligger der så og si hele tiden…
  Jeg kunne godt trenge litt tips vis det hadde vært mulig. Jeg forstår vis du ikke har muligheten til det, for det er sikkert mange som spør, og du har vell nok å drive tida med 🙂

 38. Kristine

  @Lamdal: Hei!
  Start i det små, si til deg selv at du skal trene i 20 min – og når du først er der så blir det som regel lengre. Gjør det du trives best med, for min del er det styrketrening og ikke jogging. Og helt til slutt sett deg delmål som f.eks å trene 3 ganger i uka, gi deg selv et klapp på skulderen når du får det til og utvikle deg videre fra det 🙂
  Jeg er en skikkelig godtegris :mrgreen: Spiser sunt søtt hver dag, og usunt søtt hver lørdag.

Det er stengt for kommentarer.