Sunn bakehysteri?

For meg betyr ikke det å bake sunt en hysterisk måte å spise kaker, vafler og boller på. Det er mye annet jeg foretrekker fremfor det, jeg er ingen kakemoms – tro det eller ei.

Lapper

Det startet på min første konkurransediett for fire og et halvt år siden som et resultat av at jeg ikke ville spise etter en oppsatt plan med næringsinnhold, og ble derfor kreativ med mellommåltidene.

Bananmuffins med ostekrem

Jeg ville ikke leve på et ensidig kosthold i tre måneder, mye fordi jeg ville at opplevelsen (som en hobby og lidenskap ved siden av jobb) skulle være min egen – jeg bestemte og satte opp alt fra a til å helt selv og har gjort det siden.


Sjokolademintkake

Kreativiteten blomstret og det utartet seg fra eggehvittefluff til noe som kunne ligne på kaker og boller, fordi det var gøy og faktisk noe terapeutisk å stå på kjøkkenet.


Vaniljeboller

Det var også en måte å få folk til å se alle valgmulighetene man har, og ikke minst redusere inntaket av sukker. Dessuten fikk jeg mange henvendelser fra folk som fant mye hjelp i dette, og mitt første desserthefte ble laget i 2009 – med en oppfølger halvannet år etter.

Sjokolade- og bananmousse

Om et mellommåltid kan bestå av en kesamblanding med proteinpulver, kanel, sukrin og nøtter så kan man vel lage det som en kake og spise også.
Same (good) shit, different wrapping!

Quattrokake
:

Dette er min oppfatning og bakgrunn for å ha startet denne bakebølgen, og jeg ser det kun som kreativitet – ikke hysteri. Jeg kan ikke ta ansvar for at folk misbruker det, eller drar det altfor langt. Jeg er bare et menneske – som liker å være utradisjonell.

«Have your cake and eat it too»

23 kommentarer til “Sunn bakehysteri?

 1. Michelle

  ja, du har virkelig hatt en blomstrende kreativitet innen baking og alle andre retter! Og vi er så heldig at du deler med oss :mrgreen: Du er flink Kristine!! 😛
  Har eksperimentert utrolig mye selv det siste året. Synes selv det er kjempe kjekt 😛

 2. Malin

  Matlaging og baking er faktisk terapi for min del også.. Heldigvis har jeg funnet ut at både trening og matlaging får meg til å stresse ned, og ikke minst ha mindre vondt (fibromyalgi)! Ingenting er vel bedre enn det? 😀

 3. Minda

  …og takk til deg som har lært meg at det går ann å kose seg med god samvittighet!!
  Både med sunn bakst, men også innslag av smågodt her og der :mrgreen:
  *tommelopp*

 4. Kristin

  Veldig bra skrevet Kristine, jeg er så enig med deg. Skjønner ikke hvordan noen kan kritisere dette.

  Spør du meg er det mye mer hysterisk å fylle kakene ukritisk opp med uante mengder rørsukker og alskens andre usunne ingredienser, for deretter å fortære dem like ukritisk 😯 (selvfølgelig lov av og til, men alt med måte 😛 ) Sunn baking- og generell matlaging burde vært obligatorisk i skolen 🙂

 5. faddist

  Hysterisk faktisk? Det er da ikke deg. Jeg synes også det er krativt, veldig kreativt og inspirerende 😉 Det er da heller positivt at man kan lage sunnere kos som kan spise til hverdags om man vil, som beviser at sunn livsstil ikke er kjedelig eller ensformig, eller at man må gi slipp på herlige smaker 😀

 6. Kristine

  @Vilde: Og tommelopp for ditt innlegg! Helt enig, er så lei av fettskrekk, karboskrekk, ikketreneskrekk, altmuligskrekk.. Kan ikke folk bare puste ut innimellom, og leve 🙂

  @Michelle: Bare hyggelig! Håper jeg kan bidra med inspirasjon – og ikke at det er sunne desserter livet skal dreie seg om 😀

  @Christina: Aw takk! 😀

  @Malin: Det er jo kjempebra! Jeg stresser også ned med det, og får utløp for litt kreativitet 😀

  @Minda: Hør hør! :mrgreen:
  The best of both worlds sier jeg bare!

  @Kristin: Jeg kan forstå kritikken, men jeg kunne ønske at de heller så bakgrunnen for hvorfor det ble startet – og at man ikke kan styre hvor langt enkelte drar det.
  Det er jeg faktisk enig i, så utrolig viktig det er med kosthold så burde gode, gammeldagse heimkunnskap (med ny kunnskap og informasjon) innføres 🙂

  @faddist: Helt enig, og takk for det!
  😀

  @Sofie Louise: Enig! 😎

 7. Karoline

  Vet du hva, jeg KLARER ikke lage de lappene!! Har prøvd uttallelige ganger, med like stort pågangsmot hver gang, men de går ikke… Jeg bruker akkurat de samme ingrediensene som deg, men mine binder seg ikke i det hele tatt. Blir bare lyse og klumpete. Hva er hemmeligheten?

 8. Cathrine

  Du er en stor inspirasjon, Kristine! Du har en overbevisning, men du fremstår som sunn og lykkelig, det er på ingen måte noe hysterisk over deg.

 9. Marie

  Digger din proteinbakst, og er superfornøyd med heftene jeg bestilte! 🙂
  Lurte på om du kunne skrive om/forklare forskjellen på eggprotein, myseprotein, kasseinprotein og sojaprotein. Skal bestille meg et proteintillskudd, både for å drikke og for å bruke i baksten, men hva velger man og hvilken av disse? 🙂

 10. Mira

  Syns du virker langt ifra hysterisk – heller sunn og reflektert! Og du inspirerer så mange av oss – på et positivt vis 🙂

 11. Martis

  Det er alltid noen som skal ha noe imot noe, spesielt hvis det er annerledes. Sånn er det vel bare. Jeg liker i hvert fall veldig godt at du legger ut alternative og sunne godisoppskrifter 😀 Men hvor kjøper du Stevia? Noen spesiell nettbutikk du kan anbefale?

 12. MarenParen

  Helt enig med deg! Lager ofte sunne lapper til frokost. I dag toppet jeg det til og med med filet bacon 😯 MUMS!

 13. Kristine Nordstad Moen

  Det er veldig synd at det har blitt hysterisk, en ting er hva man gjør på diett (og kreativiteten strekkes miiilevis, for min del i alle fall), men det.er jo lett å se forskjell på oppskriftene dine da og nå! Noen av oppskriftene dine har jeg testet, men mest av alt har du vært en uvurdelig inspirasjonskilde for meg. Gleder meg til å inkludere litt smør og nøtter i bakingen nå som det er litt diettfri! Så tusen takk:)

 14. fitnessblom

  Jeg kjenner meg igjen i at folk oppfatter meg som hysterisk når jeg lager sunnere versjoner av ting. Jeg blir så glad når du setter søkelyset på at sånn behøver det faktisk ikke være! Elsker bloggen din, Kristine 🙂

 15. Malin

  Hysteriet kan vel settes sammen med at vanlige jenter spiser og trener som en fitnessutøver, når de absolutt ikke har noen grunn til det. Skal du konkurrere er det jo noe annet…

  Når det er sagt, så er det det kjempe flott at det faktisk går ann å spise sunn kake hver eneste dag. Jeg er stor fan av lefsene dine (når jeg ikke glemmer de ut og de blir kalde og umulig å ha med å gjør… 😆 )og de amerikanske pannekakene. Men sjokoladen på lørdagskvelden er hellig!

 16. Kristine

  @Karoline: Huff da.. Lappene (eller lefsene)? Det er ingen hemmelighet, bare visper alt lett sammen. Husk å smøre pannen når du steker de!

  @Cathrine: Takk for det!

  @Marie: Jeg vet ikke noe særlig om annet proteinpulver enn myse – dessverre 🙂

  @Mira: Tusen takk 😀

  @Lovelyliller.com – Helse, livvstil og sunne oppskrifter: Oi, gjør du det? Jeg spiser det max et par ganger i uka 🙂

  @Martis: Ja, stevia får du kjøpt billig på http://www.iherb.com 🙂

  @Amalie Ve: 😀 ♥

  @MarenParen: Fleskepannekaker er jo kjempegodt!

  @Kristine Nordstad Moen: Ja, det er en stor forskjell. På diett ble det egentlig eggehvittekreasjoner med næringsinnhold – nå er det i bruk mer sunt fett og jeg aner ikke hva de inneholder.
  Kos deg med god mat og bakst fremover! 😀

  @fitnessblom: Ja – det er faktisk mulig at man gjør det fordi man synes det er gøy og at det er bedre for kroppen, ikke fordi man er på diett eller teller kalorier 🙂

  @Malin: De fleste både spiser og trener mer strikt enn en utøver til og med – og det til tross for at det egentlig ikke er noe muskelmasse å deffe frem 😐
  (Uansett så tror jeg at jeg er den eneste som spiser dette før konkurranse.. kylling&ris er vel fortsatt ftw så vidt jeg vet).
  Det er STOR forskjell på hverdag og helg for min del, da leker vi ikke søtt.

 17. Mia

  Det er vel absolutt ingenting gale med å bake sunt! Man trenger jo heller ikke svart på hvitt bake enten bare sunt eller bare usunt. Men jeg synes kake av kokosmel og sukrin smaker likt som vanlige kaker, så da fortsetter jeg og bytte ut vanlig mel og sukker med dette:) Stå på, og fortsett med den sunne bakingen din!

 18. Kristine

  @Mia: Jeg kommer nok aldri til å bake en såkalt vanlig kake igjen (spise ja, men ikke bake selv). Det trenger som du sier ikke å være enten eller, jeg kommer nok alltid til å snike oppi minst 50% sukrin og kokosmel/proteinpulver 😀

Det er stengt for kommentarer.