Hva er egentlig normalt?

Normal = vanlig, gjennomsnittlig, forventet.

Alle skal helst være like og ingen skal skille seg ut, for gjør man noe utenfor den såkalte normen så får man ofte høre noe negativt. Da tror man nemlig at man er bedre enn andre. Vel, man er jo det – vi er alle både bedre og dårligere i noe enn andre. Jeg har inntrykk av at det er de som gjør det beste ut av det de er flinke til som lykkes og blir lykkelige.

Hvorfor er det så viktig at alle skal være normale? Og hva vil det egentlig si å være normal?

Til tross for mye usikkerhet og et ønske om å gli inn i mengden, så har jeg samtidig aldri ønsket å gjøre som alle andre. Jeg ville være en outsider som ikke skilte seg ut – om det gir noe mening. Grunnen til at jeg ikke ville skille meg ut var som nevnt over en frykt for mye negativitet. Disse evinnelige fordommene vi mennesker har i forhold til ukjente ting.


Jeg har forsvart både styrketrening og bodyfitness, alternative måter å både spise og trene på. Det var ikke lett å være en jente med et atletisk utseende for noen år siden, det var mange som plutselig følte et behov for å fortelle meg hvordan jeg (ikke) skulle se ut. Jeg var nemlig ikke hva folk forventet der jeg kom gående med mitt lange lyse hår, jeg var fysisk og synlig sterk.

Viser man svakhet så får man medlidenhet, viser man styrke så får man ofte motgang.

Da jeg startet å bake sunt for fire år siden var det mange som rynket på nesa, og som lurte på om dette var en slags syk måte å spise søtsaker hver dag på. Det var også mange som synes det var gøy å latterliggjøre det – men slikt får man tåle.

Det jeg vil frem til er at det ble flere og flere som skjønte hva dette egentlig dreide seg om, i hvert fall for min del, en alternativ måte å få i seg proteiner og sunt fett på – og ikke minst matglede. Jeg prøver ikke å sette likestillingen tilbake her, men gi meg et rosa forkle, send meg inn på kjøkkenet og jeg stortrives!

Etterhvert som denne bakebølgen har blitt mer populær så har folks holdninger endret seg. Nå er det blitt mer normalt å både snakke om det og bake sunt, og da er det plutselig greit. Det er denne flokkmentaliteten som er så godt innarbeidet hos oss.
.
Jeg ser opp til de som tør å være annerledes. Du verden så trist det hadde vært om alle skulle følge en og samme mal her i livet, om vi alle måtte gjøre alt likt og se ut på en bestemt måte slik at ingen følte seg mindreverdig – eller at man måtte unngå å gjøre det som ga en glede her i livet i frykt for å bli oppfattet som annerledes eller ekstrem av «de normale».

Det handler til syvende og sist om hvordan andre føler i forhold til de som gjør noe utradisjonelt, enten i form av usikkerhet, lav selvfølelse eller rett og slett ignoranse – for den som ikke er såkalt normal lever jo som oftest et liv de ønsker. Problemet ligger hos de som har noe negativt å si.

Hilsen en som ikke er normal, men som er fullt ut den hun ønsker å være.

img_3741

45 kommentarer til “Hva er egentlig normalt?

 1. Lene

  Du har vært en skikkeli inspirasjon for meg! begynt og skrive treningsblogg (for meg selv) og spiser ganske riktig (er ikke så nøye på det som du). Men jeg kommer nokk til å bruke mange av dine oppskrifter senere når jeg har komt meg litt mer inn i treningen 😉 Hadde en fantastisk brysttrening idag, så TUSEN TAKK for inspirasjonen. Ord har blitt til handling 🙂

 2. Siri

  Hei!
  Synes det er kjempe bra at du slike meningsfylte innlegg 🙂
  Har et spm angående noe helt annet: har du noen tips på produkter som kan erstatte pofiber? Vanskelig å få tak i det..

 3. Merethe

  Du er helt normal, og ganske uvanlig – den beste kombinasjonen synes jeg, og noe vi alle bør prøve på!
  Håper du får ei fin uke 🙂

 4. Sofie Louise

  Vil bare si tusen takk for at du var med på å dra lasset i «begynnelsen», slik at jeg kunne få opp øynene for dette nå! Er så glad jeg oppdaget den virkelig sunne maten og bakingen i en alder av 18 – og slipper å slite med magen mer. 😀

 5. ylva

  godt sagt, og er virkelig enig! takk for daglig påfyll av inspirasjon og treningsglede! 😉 😉

 6. Fiberbabe

  <3
  Nok en gang traff du meg med måten du tenker og er på, takk for dette innlegget. Jeg skjønner hva du mener med å være anderledes uten å skille seg ut, hehe.. Du er dritbra! 😀

  "Me weird? Bitch, I'm limited edition!"

 7. Michelle

  Veldig, VELDIG bra innlegg Kristine! Er så enig med deg i alt du skriver her! Du skal ha skryt for at du var så tidlig ute med sunn baking og muskler på en feminin kropp (når det fortsatt var uvant og fremmed for de fleste). Når det kommer til det med sunn matlaging og sunne godbiter, så har jeg selv fått masse «motgang».. Men som du sier, det kommer av uvitenhet hos dem som ikke har vært borte i det før.
  Vi er alle unike på alle måter og det viktigste er å følle den veien i livet som passer den best 😉 Jeg tror det slik det er mulig å finne seg selv og lykken i livet (do what you like) :mrgreen: Kun dø fisk følger strømmen!

  <3

 8. Veronica

  Tusen takk for at du er den du er, Kristine! Hvorfor ikke være den beste utgaven av oss selv… ? Det stemmer jeg et rungende JA for!:) Du er en stor inspirasjon!

 9. Malin

  You is crazy. Crazy Catlady :mrgreen:

  Håper hytteturen har vært fin. Normale mennesker dra jo ikke med seg proteinpulver på fjellet. *sagt med ironi i stemmen, for de som ikke tog an* 😎

 10. silje

  Døds bra skrevet Kristine! 😀
  Jeg kunne ikke blitt enigere; Det å være seg selv, annerledes og unik det er så SINNSYKT RÅTT! 😀
  Det er så kult!! Det å tørre å være seg selv, vise omverden at en ikke gidder å la seg forme, føyes eller ruttes med av deres A4 grenser, det er helt sinnsykt respekt!! 😀
  Å det er de menneskene som er mine forbilder!! Fordi de tørr å være den de virkelig er! 😀

 11. Marte

  Hei Kristine! Bra innlegg! Jeg tror du har helt rett. Det du indirekte sier er vel at annerledershet/nytenkning må til for å skape endring. Jeg er sikker på at du kan ta din del av æren for at det som før var «avvikende» er i ferd med å bli mer allement akseptert innen kosthold- og treningsfeltet.

 12. Charlotte

  Det skulle gått an å veksle mellom å være en i mengden og noe helt for seg selv sånn omtrent annen hver dag. Det hadde gjort hele normalitets»forventningen» langt mer overkommelig. Men hey, vi jenter har jo sminke, joggebukse og UGGs for en grunn, kanskje for dager der man bare vil være som alle andre?

 13. Kristine

  @Lene: Jeg er nok ikke så veldig nøye på det som mange vil tro 😉
  Men jeg liker å stå på kjøkkenet, og jeg liker å lage mat fra bunnen av – så det blir hovedsaklig det 🙂
  Masse lykke til videre med både trening og matlaging!

  @Kristine Mowmow: Ja hvorfor ikke. Rar = unik, spesiell 🙂

  @Siri: Jeg har aldri brukt pofiber så det vet jeg ikke dessverre 🙂

  @Merethe: 😀 Håper du får en flott uke du og!

  @silje’s fremgang: 🙂 ♥

  @Sofie Louise: Bare hyggelig, godt å høre at magen trives bedre 🙂

  @ylva: Tusen takk! Og bare hyggelig 😀

  @Cecilie Lykke: Takk! Ingen av oss er vel egentlig helt normale hele tiden – uansett hva det måtte være 🙂

  @Fiberbabe: Takk ♥ Litt skjult rar liksom.
  😎

  @Michelle: Kun dø fisk følger strømmen, den likte jeg 😀
  Håper du får en strålende dag!

  @Marte: Takk! 😳

  @Veronica: Jeg stemmer JA jeg og 😀

 14. Kristine

  @susie: Hyggelig, takk 🙂

  @Helene: ♥

  @lovelyliller.com – GIVEAWAY NÅ: Også er egentlig ingen av oss normale! :mrgreen:
  Takk!

  @Malin: And proud of it! :mrgreen:
  Det er det jeg mener! Også få mamma og pappa til å spise proteinvafler og, så unormalt og hyggelig 🙂

  @silje: Helt enig, jeg kunne bare ønske at jeg turte å gjøre deg lenge før jeg gjorde. Man bryr seg ofte altfor mye om hva andre måtte mene om ting 🙂
  Man er som man er! Perfekt på sin måte 😀

  @it’s training: Takk søte deg 🙂

  @Mats-Henrik: Det var da voldsomt – jeg takker og bukker 🙂

  @Mira: Takk 🙂

  @Karen: Takk 😳 ♥

  @Marte: Hei!
  Ja, men jeg vet ikke helt om jeg liker det.. hverken holdningen om at mange nok må gjøre det for at det skal bli ‘akseptert’, eller det faktum at jeg har skapt proteinbakere over hele landet. Nå er jeg plutselig ikke så unormal lenger 😀

  @Charlotte: Ja, men kan ikke bare gjøre det da 😀
  Jeg synes det er helt greit å ikke skille meg ut ute blant folk, så lenge jeg kan være ‘speshul’ og holde på med mitt sånn ellers – og blant de få som virkelig kjenner meg 🙂

  @kunnskapsriktrening: Litt av begge deler er alltid fint 🙂 Ha en super dag videre du og!

 15. M

  Hei Kristine! Jeg sitter her og er godsliten etter en deilig styrkeøkt på armer og bryst og spiser nydelige pannekaker av mandelmel, med blåbær og bacon, mens jeg leser min nye yndlingsblogg. Liker innlegget, liker deg! 🙂

 16. Cat

  skjønne jenta mi <3 normal? det hørtes kjedelig ut. Vi er jo her for å gjøre et varig inntrykk, da kan vi ikke gå stille i dørene 😉 Jeg synes du bare er superflink jeg <3

 17. Anders

  Hei!

  Liker godt den artikkelen. Føler jeg er lik som deg på det området. Tørre være en original, og kjøre sin stil og ikke gjøre som alle andre . Skulle ønske flere norske jenter var litt mere slik. Ingen er perfekt, livet er kort så hvorfor ikke gjøre det beste ut av livet uten alt for mye drama og fjas. Kult artikkel. Du er flott som kjører din stil og spiser som du vil. Stå på videre. Noen planer om å stille i nærmeste fremtid?

 18. Treningsglede

  Du har så rett, utrolig flott innlegg- amen vil jeg bare si. Og som sagt tidligere, du kan ikke annet enn å inspirere oss alle;) De som av en eller annen (misunnelig?) grunn ikke er enig med deg bør du bare overse(Overlese, hehe). 😛 .Jeg er innom bloggen din hver dag fortsatt selv om jeg ikke alltid legge igjen en kommentar- så vet du det, hihi. Ha en super uke;)

 19. Kristine

  @M: Det hørtes helt nydelig ut! Jeg sitter og nyter synet av Todd som sover ved siden av meg mens jeg venter på en nystekt lefse i ovnen. Små gleder 🙂

  @Cat: Vi har noe å lære av dere vestlendingene 😉 Det synes jeg du er og, og jeg håper livet smiler om dagen. Vi må snakkes snart! ♥

  @Anders: Helt enig, livet er for kort til å tenke ‘hva om’. Det viktigste er at vi gjør det vi liker, og at vi er ekte 🙂
  Ikke i aller nærmeste fremtid, men kanskje til høsten eller neste vår – jeg må se det an litt. Takk for fin kommentar!

  @Treningsglede: Jeg overleser de, eller nei – jeg skumleser :mrgreen:
  Koselig å høre ♥ Ha en fortsatt fin uke du og!

  @Tone: De har visst det 😎

  @Hanne: Takk ♥ 🙂

  @Anonym: Det første heftet mitt inneholder innhold på alle desserter, men utenom diett er jeg ikke så veldig opptatt av det så derfor regner jeg ikke på det lenger.
  Noen spesielle oppskrifter du tenkte på?

  @Anonym: Jeg og, jeg liker folk som står for det de gjør og trives med seg og sitt – normalt eller ei 🙂

 20. Anonym

  For en fantastisk og inspirerende person du er!! Bloggen din er virkelig et lyspunkt i min hverdag, jeg henter mye læring og inspirasjon herfra, tusen takk 🙂

 21. Elin

  Hei Kristine,

  Godt skrevet innlegg med mange velreflekterte poeng. Jeg kjenner meg også igjen i mye av det du beskriver. Jeg la selv om kostholdet og begynte å trene 5-6 dager i uka i fjor høst. Det har gjort at jeg har høstet mange komplimenter for min nye, muskuløse og markerte kropp. Men jeg har også fått en noen negative kommentarer på hvorfor jeg velger som jeg gjør.

  Det som er mest sårende for meg er at de fleste av disse kommentarene kommer fra min egen mor, som beskriver treningen som en besettelse, kostholdet mitt som unormalt (på grunn av at jeg bruker blant annet proteinpulver i maten) og kroppen min som bulkete.

  Har du opplevd å få slike kommentarer fra de som står deg nærmest? Hvordan kan jeg få mamma til å innse at treningen er et positivt innslag i livet mitt, at selv om jeg spiser annerledes enn det hun gjør så er det ikke unormalt, og at jeg trives bedre med den «bulkete» kroppen min enn jeg noensinne har gjort?

 22. Kristine

  @Elin: Jeg opplevde det litt i starten, men kun fordi det var annerledes og noe nytt – altså spørsmål og kommentarer grunnet nysgjerrighet og ikke ondsinnet. Jeg ville ha satt meg ned og skrevet opp litt fakta om f.eks hvor viktig proteiner i kosten er, spesielt for jenter, og videre gode argumenter som er viktig å komme med de gangene moren din sier noe. Prøv å få henne til å forstå at dette er helt ufarlig, at det er en lidenskap og hobby du har, og at du aldri har følt deg så sterk og bra som nå. Etterhvert tror og håper jeg at hun venner seg til det, hvis ikke så er det viktig at du uansett fortsetter med det du ønsker – det er du som skal leve ditt liv 🙂

 23. Mia

  Utrolig flott innlegg! 🙂 bra det er noen som tar initiativet å skriver noe fornuftig. Dette innlegget burde blitt lest opp på skoler hvor folk er i de «vanskelige» tenårene, spesielt siden dette er utsatte grupper for «usikkerhet» om hva man bør mene eller ikke mene, folk som skiller seg ut, blir for meg sett på som folk som ikke bryr seg om hva andre mener, hvilket jeg mener er utrolig sterkt.

Det er stengt for kommentarer.