Ikke alltid komfortabelt

Komfortsonen: det mentale området hvor en ubevisst føler at en hører hjemme.

Komfortsonen er der du føler deg trygg, hvor du mestrer de utfordringene du får. Evnene og ferdighetene dine er i balanse med kravene som stilles, og du har en god mestringsfølelse. Det er et godt sted å være, det er rett og slett komfortabelt.

Men hva skjer med komfortsonen din om du aldri tråkker utenfor?

Den blir mindre, avgrenset. Hvis du aldri utfordrer deg selv og gjør ting du ikke føler at du helt mestrer, så vil det over tid bli relativt trangt i komfortsonen. Etter hvert setter man kanskje opp flere avgrensninger, snevrer det inn til man begynner å gå glipp av de virkelig viktige, positive tingene i livet.

Jeg tenker på hvordan vi er som barn, hvor uredde vi egentlig er. Ettersom årene har gått har i hvert fall jeg bare blitt mer og mer forsiktig og skeptisk til nye ting, sikkert fordi jeg også forstår bedre konsekvensene av det jeg velger og ikke. Klart at man skal tenke igjennom ting, valgene bør være veloverveide – men må de være det hele tiden?
Hva-om-setninger kverner ofte i tankene, men enkelte ganger må man bare svare; ja, men hva så.

Vi kommer oss ikke utenfor komfortsonen uten at vi foretar en eller flere handlinger som setter oss utenfor det kontrollerbare og trygge. Når vi først gjør dette så har det ofte ringvirkninger, og vi strekker oss gjerne enda litt lengre og utfordrer oss selv på flere ting.

Dette relaterer jeg ofte til styrketrening, men det stemmer på alle områder i livet – enten det er trening, utdannelse, jobb, kjærlighet og forhold til mennesker. Jeg har tatt mange avgjørende steg utenfor min sone de siste årene, og jeg har ikke angret et sekund – selv ikke på de som ikke ble som jeg trodde.
Jeg gjør mitt beste, og det er godt nok.

Det er aldri for sent å teste grenser og prøve nye ting. Hva så om det ikke blir som du hadde trodd eller håpet, for hva er det verste som kan skje?

– At du blir tryggere på deg selv
– At flere muligheter åpner seg

– At du opplever ting du ikke trodde var mulig


Å ta en sjanse er å miste fotfeste en liten stund. Å ikke ta en sjanse er å miste seg selv.

38 kommentarer til “Ikke alltid komfortabelt

 1. Michelle

  jeg tror det er ekstremt viktig å tørre å prøve ut nye ting i livet. av egne erfaringer, så er det alle opplevelsene både positive og negative, som har gjort at jeg er den jeg er i dag. Med andre ord, jeg har vokst som person (mest) når jeg var utenfor min komfortsonen min 😉

 2. Kristine

  @fitandfearless: Det blir verre, men samtidig viktigere jo eldre man blir 🙂
  Ha en fin kveld du og!

  @Michelle: De samme erfaringer sitter jeg igjen med og. Ikke alt har vært like positivt, men allikevel tror jeg det har vært helt nødvendig for at ting har blitt som de har 🙂

  @Lisas hverdagslykke: Synes det er veldig viktig ja – takk 🙂

 3. Linn

  Hei,

  Takk, den her skal jeg bruke for å motivere mine ansatte :)) Og ta i bruk mer flittig for meg selv 🙂

 4. Sofie Louise

  Tusen takk for fine ord! Dette var utrolig godt å høre etter som det er noe jeg sliter mye med. Den grensen er utrolig vansklig for meg å krysse, men jeg prøver og prøver. Rekner med at til slutt klarer jeg å bli mer den jeg vil være, og ikke den jeg må være på grunn av alle grensene mine. 😀

 5. Linn

  For et flott innlegg Kristine 🙂 Akkurat noe sånt jeg hadde godt av å lese nå! Jeg er ikke gammel, bare tidlig i 20-åra, men jeg merker jeg unngår situasjoner der jeg ikke føler meg komfortabel. Når jeg tørr å gå utenfor komfortsonen har det bare gitt meg positive opplevelser. Så etter å ha lest dette har jeg fått et lite spark bak, og en liten påminnelse om de tingene det har gitt meg når jeg har tatt sjansen!
  Vil takke deg for den fantastiske bloggen din, den har gitt meg så mye 🙂

  Ha en fortsatt fin uke 🙂

 6. Trine

  Hei! Ser du Går mye på mølle. Jeg skal ned 7 kg til sommeren og lurte på om du kunne gi mg noen kardio tips. Er møkk lei av å jogge. Vil det å gå være like fettforbrennende tror du?
  Kanskje jeg blir kvitt cellulittene mine i samme slengen 😉 styrke før kardio?
  Du er en stor motivasjon Kristine! Blir så glad av deg.
  Klem

 7. Treningsglede

  😉 Helt enig;) og det er en så utroolig deilig og god følelse de gangene man tørr å hoppe ut i det- og faktisk få masse ut av det;)) for som oftest skjer d bare positive ting med å ta sjanser;))

 8. Susanne

  Ah, dette traff meg! Har tenkt mye på i det siste at jeg nok burde forsøke å bevege meg utenfor mine egne komfortsoner. Merker, slik du også beskriver, at de har en tendens til å bli rigide og virke innsnevrende på livet dersom man aldri går utenfor. Dette har jeg altså fundert mye på i det siste, og derfor var det jammen godt (og litt morsomt) å stikke innom bloggen din, og vips – få de samme tankene gjengitt og så godt beskrevet av deg 🙂

 9. Silje

  Åh gud så bra skrevet!!! Du har så rett.. Jeg er selv inne i en boble av og til, og kommer med unnskyldinger for å være inn å kose meg 😛 Får sparke meg selv i rævva i morgen å dra på styrketrening. Det er jo så digg etterpå <3

  Du gir med inspirasjon! Vakre deg 🙂

  Mvh. Silje :))

 10. -BB

  Kloke ord, frøken! Hva hadde vel livet vært uten utfordringer og grensesprenging?? – Kjedelig!
  Ha en fin uke, Kristine!:)

 11. Vibeke

  Så bra innlegg! Du har utrolig bra holdninger til vanskelige temaer. Setter stor pris på at du dele disse tankene med oss 🙂

 12. Karen

  Gode og viktige ord, på alle områder i livet!! Hvordan skal man utvikle seg om man kun gjør ting man kan allerede…

  Flink er ikke noe man enten er eller ikke er. Det er noe man blir, men ikke uten litt innsats.

 13. Malin

  Så sant, så sant 🙂
  Det trenger ikke være store stegene heller. Jeg er ganske pysete av meg når det kommer til telefonsamtaler *liker helst mail og sms* Det går helt fint om fremmende folk ringer til meg, men jeg er ikke like tøff når det er andre veien. Små steg 😉

 14. Ingrid Dirdal

  Mange gode ord her! Du er så inspirasjonsfull og har så god innsikt!
  Er fast leser av bloggen din og må si at du har gitt meg mer inspirasjon enn noen andre! 😀

 15. Julie

  Hei!

  Jeg snublet over bloggen din på et forum, og har lest meg gjennom de første postene. Jeg syntes du virker som en utrolig kul og jordnær jente, som virkelig inspirerer og motiverer! 🙂 Jeg skal dykke bakover i arkivet og blir bedre kjent med bloggen, og følge med på hva som skjer fremover – og ikke minst hente masse inspirasjon! Kjæresten og meg gikk fra å trene splitt program, til et nytt treningsprogram ganske nylig – Release your potential, har du hørt om det?

  Ha en fin dag!

 16. Kristin

  Så sant så sant! 🙂 Og alltid når man har presset seg selv litt og gått utenfor komfortsonen, blir man jo sååå fornøyd med seg selv og det man har «våget»….. og man kan gi seg selv en velfortjent klapp på skulderen :mrgreen:

  Veldig fint innlegg!

 17. Kristine

  @Linn: Så bra! 😀

  @Anonym: Takk selv! 🙂

  @Lina: Takk! Enig, trenger slike påminnelser selv.

  @Sofie Louise: Jeg har slitt mye det selv, men noen ganger MÅ man bare. Tving deg selv til å prøve noe ‘utrygt’ og du vil ikke angre 🙂

  @aboxof-chocolate: Takk! Det er ikke redigert – så fint er det å hoppe øverst på Preikestolen i solskinn 😀

  @Helene: ♥ 🙂

  @Linn: Jeg er så lik, men man vet jo innerst inne at det ikke går i lengden – man blir bare mer og mer innesluttet da.
  Takk for det!

 18. Kristine

  @Trine: Om du er lei av å jogge, så gjør du noe annet. Det viktigste er at du finner litt glede i treningen slik at du fortsetter med det 🙂 Om du ønsker å gå ned i fett% så er kostholdet uansett nr 1.
  Takk! Klem

  @Treningsglede: Jeg vet, man blir småstolt etterpå – en god følelse 🙂

  @Susanne: Hehe så godt at dette kom nå da, synes du burde gjøre noe som føles litt skummelt og utrygt – det vil nok gjøre deg godt 🙂

  @Silje: Tusen takk! Håper du kom deg ut av komfortsonen i dag 😉

  @-BB: Trygt, men kjedelig ja 😀
  Ha en fin uke du og!

  @Vibeke: Tusen takk for det! 😀

  @Karen: Helt enig, utviklingen vil faktisk stoppe opp. Det er fortsatt ikke alt jeg tør å gjøre, men små steg har til slutt ført til store ting.
  Det må jo ikke være hele tiden heller – så lenge man tør å bevege seg utenfor komfortsonen innimellom 🙂

  @kristine: Takk! 🙂

 19. Kristine

  @Malin: Herregud, der er vi like – bortsett fra at jeg er tøffere når det gjelder å ringe til ukjente, det verste er når telefonen ringer og jeg ikke vet hvem det er. Jeg tar den aldri da 🙄
  Men små steg ja, for jeg har turt innimellom. Nemlig.

  @Ai.: Åh så bra da! Takk ♥

  @Kristin: Godt å høre kjære deg, og tusen takk!

  @Ingrid Dirdal: Oi, et stort kompliment for meg – tusen hjertelig takk!

  @lovelyliller.com – GIVEAWAY NÅ: Det er tross alt det viktigste ♥

  @Julie:
  Jeg har hørt om treningskonseptet, men har aldri testet det selv.
  Takk for at du vil følge bloggen videre! 🙂
  Ha en fortsatt fin dag!

  @Kristin: Ja ikke sant? Det føles ofte som å ta av seg en tung sekk, og man blir litt stolt etterpå 😀
  Takk!

 20. Anette

  Husker du sånn ca hvordan ditt første treningsprogram var? Jeg trenger å få muskler på kroppen, og har fulgt din blogg en liten stund nå – og jeg synes du er veldig flink og har en veldig pen kropp. Du har også gitt meg masse motivasjon, ikke bare til trening, men også motivasjon til et sunnere kosthold! 🙂

 21. Kristine

  @Anette: Jeg startet med et fullkroppsprogram, det vil si trente igjennom hele kroppen med alle slags øvelser 3-4 ganger i uka. Deretter begynte jeg med en 2-splitt, og det har jeg holdt meg til siden (med visse variasjoner).
  Hyggelig å høre! 😀

 22. Fiberbabe

  Stemmer så godt det du skriver.. Det er så mange ting som man går glipp av fordi man ikke tør eller orker eller vil tenker jeg.. Må bli litt flinkere til å tørre! Hehe.. =)
  Likte forresten bildet fra Prekestolen – skikkelig gladstemning og sommerfølelse over det! Har gått dit to ganger (med totalt fucka knær) og digger det! =)

 23. Kristine

  @Fiberbabe: Jeg har nok gått glipp av veldig mye på grunn av det, har prøvd å ta det litt igjen de siste årene da 🙂 Det er bare å utfordre seg selv, trenger ikke å starte med noe altfor stort og ‘skummelt’.
  Det er helt nydelig, har vært der to ganger selv – og håper på en tur igjen snart!

 24. Tilbaketråkk: Jeg kan hvis jeg vil | Trening, bodyfitness og fordommer

 25. Tilbaketråkk: Et tilbakeblikk på 2012 – del 1 | Mat til muskler

 26. Tilbaketråkk: Det har jeg aldri gjort før, så det klarer jeg helt sikkert!Mat til muskler | Mat til muskler

Det er stengt for kommentarer.