Sunne fastelavnsboller

Dette så dere sikkert komme – her er en god, gammel oppskrift fra to år tilbake på sunne boller.

Aller først vil dere sikkert lese litt mer om hva fastelavn egentlig er?
(Hentet fra Wikipedia)

Fastelavn kommer av det middelnedertyske ordet vastel-avent, og ble tidligere brukt om aftenen før fasten. Fasten ble innledet askeonsdag som er onsdagen 6,5 uke før påskedag.
Senere ble også søndagen (fleskesøndag eller fastelavnssøndag), mandagen (blåmandag eller fleskemandag) og tirsdagen (hvitetirsdag eller fetetirsdag) inkludert i fastelavn.
Enda senere ble fastelavn en hel uke lang.

Flere hedenske skikker ble inkludert i fastelavnsfeiringen. Disse skikkene henspiller på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset.

Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål, og å spenne nakne jomfruer foran plogen.
:shock:

Her kommer oppskriften på bollene – som sikkert flere kjenner igjen fra heftet:

1 helt egg
1 eggehvitte (piskes hvitt)
50g mandelmel
30g fiberfin (kan også bruke bakepro, proteinpulver e.l)
1 dl mager kesam
1 ts jbk-mel/fiberhusk
40g sukrinmelis
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme
en klype salt

Bland alt det tørre, pisk eggehvitte stiv med en klype salt og sett til side. Pisk deretter hele egget med kesam, bland alt forsiktig og form rundinger på et bakepapir. Tips; bruk gjerne store muffinsformer så de ikke blir så flate. Inn i ovnen på 200 grader i ca 15 min.
Jeg lagde to veldig store boller, men man kan fint lage 4 mindre og. Neste gang blir det litt mer røre og flere boller. De kan også brukes som brød/myke rundstykker om man bruker litt mindre sukrinmelis.

Om man lager 4 mindre boller blir innholdet pr bolle:
Kcal: 92
Protein: 10,7 g
Karb: 4,5 g
Fett: 3,1 g

Så da er det bare å lage seg litt valgfri krem og strø sukrinmelis over!


Her blir det barnebursdag senere, og jeg har bakt – håper det faller i smak!

17 tanker om “Sunne fastelavnsboller

  1. avatarEmilie

    Kjempefin oppskrift! Har allerede prøvd dem ut forige gang du postet de 😀 Jeg brukte oppskriften til å lage rundstykker også tilsatte jeg solsikkekjerner, kjempegodt! Tusen takk for kjempemange, fine og ikke minst, gode oppskrifter og masse insipirasjon på bloggen ellers!

    Jeg bare lurer på en ting angående næringsinnhold når du baker. Når du tilsetter egg til bakverk, hvor mye regner du at næringsinnholdet per egg er? Er det 142 kcal, 12,4g protein, 0,3g karb og 10,2g fett? Eller er det helt feil? Tusen takk for svar på forhånd! Elsker bloggen din 🙂

  2. avatarKristine

    @Lene: Så bra, håper du får en fin søndag!

    @Sara: Godt å høre,kos deg :mrgreen:

    @Emilie: Det hørtes godt, litt bollerundstykkeaktige 🙂
    Det er nok per 100g, et egg er vel ikke mer enn 50-60g – så du må gange ut de tallene med 0,5-0,6.
    Takk for det!

  3. avatarSynne

    Har så lyst å lage disse!! Men jeg lurer på om de smaker mandel når du lager de? eller smaker de bare boller? Har selv ikke fått til å bake med mandelmel, smaker ofte litt marsipan 😛

  4. avatarTone

    prøvde ut bollene nå nettopp, og desverre gikk nok noe galt. Det smakte jo bare mandelmel og sukrinmelis. Du er nok litt bedre å bake enn meg ja, hehe.. For oppskriften ble fulgt til punkt og prikke. men men, kremen var hvertfall god, så får jeg gjøre ett nytt forsøk med bollene en annen dag:) Ha en fin fin søndag.

  5. avatarHanne

    Nom nom!
    Så denne komme, jada, men forventet ikke å bli så fristet. Fikk servert vanlige boller med krem, mandelmasse og melisdryss på fredag på avdelingen hvor jeg tar master, og i går bakte jeg kanelboller, så alt i alt har jeg vel spist mer gjærbakst på to dager enn jeg ellers spiser på et år 😆 (foruten brød, da, det blir det jo litt av totalt)

    Har jo heftet ditt, så da må jeg huske på å lage disse neste gang det frister med brødmat og søte saker 😀

  6. avatarJulie

    Laget disse tvert, og de er allerede godt plassert ned i magen! NYDELIGE ble de 😀
    Takk for at du deler denne, og så mange andre nydelig oppskrifter med oss 🙂

  7. avatarKristine

    @Cecilie Lykke: Da får det bare bli med annen tørrvare da 😀

    @lovelyliller.com – GIVEAWAY NÅ: Takk i like måte!

    @Synne: De vil aldri smake som ekte boller – naturlig nok uten gjær og hvetemel – men jeg synes de er saftige og gode. Smaker ikke marsipan.

    @Tone: Det var synd, rart at man skal få så forskjellig resultat – men det har kanskje noe med smaksløkene våre å gjøre og 🙂 Ha en fortsatt fin fastelaven!

    @Tove: Håper det smaker! Ha en fin søndag videre!

    @Hanne: Deilig da, disse slår jo ikke ekte vare. I dag har det blitt pølser og kaker på meg, som seg hør og bør i barnebursdag 😉

    @Julie: Så bra da! Bare hyggelig 😀

    @tjukkebollefeita: Du kan jo prøve å lage uten, eller med en skvett melk/olje/smør.

  8. avatarKamilla K

    Nam – lagde både vanlige og sunne boller tidligere i dag. Kjempegodt! 🙂
    Ble forresten din følger nr. 1000 på bloglovin’ nå – måtte ta screenshot av det, for synes det var litt kult at det gikk fra 999 til 1000, hehe. Du er så inspirerende med både trening og kosthold. Føler jeg er her inne hver dag for å bla i arkivet etter matinspirasjon 😀

  9. avatarMaren

    Nakne jomfruer på plogen og runder med riset! Heh. Det er godt ikke alle tradisjoner bevares:P

    Bollene så ille gode ut forresten;)

  10. avatarKristine Innleggsforfatter

    @Kamilla K: Åh! Lucky number thousand :mrgreen: Visste ikke at det var så mange som fulgte meg 😯
    Tusen takk!

    @Maren: Det er godt verden går fremover 🙂
    De er veldig gode, men det ble ekte, usunne kaker i bursdag for min del i år!

    @Mira: Takk, glad for at du liker dem 😀

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *