Et sunnhetshysteri?

Joda, jeg synes også det – men, det er et men.

Det er ikke noe nytt som plutselig har oppstått nå, men jeg ser også at det er et voldsomt fokus på det i disse dager. Mye av grunnen til det er tilgjengeligheten på nett, nå kan hvem-som-helst skrive akkurat det de vil – og det når ut til mange. Det sprer seg som ild i tørt gress, og man mister kontrollen på hvem, hva, hvorfor.
Man kan ikke forhindre at feilinformasjon, fanatisme og ekstremt innhold kommer ut på nettet, og man kan heller ikke styre hvem som leser hva – på akkurat samme måte som at man ikke klarer å forhindre at noe som er ment som en hjelp eller informasjon blir misbrukt eller feiloppfattet av den som leser.

For hva er egentlig hysteri?
Ifølge Wikipedia: Hysteri beskriver en sinnstilstand av uhåndterlig frykt eller følelsesmessige voldsomheter. Folk som er «hysteriske» mister ofte selvkontrollen på grunn av en overvelmende frykt.
Så hva er folk redde for? Det er her det individuelle kommer inn – alt fra matvarer, diett og kropp. Hva som er sunt for noen, er ikke det for noen andre, og vice versa. Alle valg som tas er subjektive, og vi vil aldri være enige i én og samme livsstil.

Jeg føler ikke noe skam- eller skyldfølelse i at dette sunnhetshysteriet har sporet av – til tross for at det var jeg som startet med disse sukrinkakene. Jeg holdt det for meg selv lenge, men når etterspørselen gjorde seg gjeldende så valgte jeg å ‘komme ut’ med de sunne fristelsene. Jeg var hele veien opptatt av å forklare at det var et resultat av kreativitet på konkurransedeff, at baking ble en slags lidenskap og terapi for meg, og at jeg tross alt hadde et veldig annerledes kosthold utenom dette, samt i helgene.

Mange av de som ikke har fulgt meg lenge vil kanskje tro noe annet. Og jeg kan skjønne det, et øyekast på bloggen min og man kan se ord som; bodyfitness, deff, periodisk faste, lavkalori og sunne desserter – for en intetanende skriker det jo hysteri. Har jeg noe liv utenom liksom?

Men her kommer det ironiske: jeg synes tvert imot jeg har valgt en utradisjonell og svært lite hysterisk livsstil – i hvert fall innen fitnessmiljøet. Jeg har det riktignok hysterisk morsomt når jeg baker, og hysterisk bra fordi jeg har funnet ut akkurat hva jeg trives med – men jeg er svært bedagelig anlagt og blir sliten bare av å lese ordet hysteri.

Jeg vil kalle det sunnhetskreativitet – det åpner for muligheter.
Jeg var ambivalent til det hele, jeg visste at i samme prosess som jeg hjalp andre konkurrerende, allergikere, diabetikere og overvektige– så traff det også de som allerede var ute å kjøre i forhold til spiseforstyrrelser m.m. Man kan ikke velge sine lesere, så mitt hovedfokus ble å blogge på en måte som kunne være til hjelp for begge parter. Skille konkurranse, hverdag, sunnhet på den ene siden, og hverdagsliv, helg og usunt på den andre. Balanse – et ord jeg har fokusert mye på.
Samtidig ville jeg ha fokus på det som var viktig for meg, det bloggen er ment å handle om – nettopp kreativitet i forhold til sunnhet.

Må man spise sunne desserter og lage kreative matretter for å komme i form?

Nei, jeg ville bare vise at det også var en mulighet

Spesiell – ja, men ikke hysterisk.

32 kommentarer til “Et sunnhetshysteri?

 1. Anita

  Du har helt rett. Folk kan velge selv om de vil skenge seg på hysteriet og folk har tatt sitt valg om sin egen livsstil og bør ikke kritiseres på det så lenge de ikke skader seg selv.

 2. Eilin

  Jeg synes ikke du er hysterisk 🙂
  Og jeg liker at du viser oss at det er alternativer til dessert og kos 😛

  Du er en stor inspirasjon Kristine! 💡

 3. Helen

  Hei! Dette har ikke noe med det du har skrevet om å gjøre, men etter å ha googlet litt kom jeg inn på siden din. Lurer på om du kan noe om fett i matvarer og om du kan hjelpe meg litt?Jeg har nettopp opperert, og fra å spise hva jeg vil når jeg vil det til å skulle spise mat med lavt fettinnhold er for meg en voldsom overgang. Jeg fikk nada info og jeg er nok ganske uvitende for jeg aner ikke hva jeg skal erstatte ting med. Smør, ost o.l har jeg skjønt jeg skal holde meg unna men hvilke matvarer inneholder sunt og lite fett? Jeg er helt lost, og merker jeg er lettere desperat etter info men blir helt koko av å lese forskjellig ting over alt. Har du noen tips? Jeg skal spise slikt i tre mnd og jeg ser for meg at jeg kun kan spise ren fisk:s hjelp, gulp:(

 4. Marit

  Hei! Nok en gang leser jeg ett utrolig bra innlegg på bloggen din. Må si jeg er stor fan av denne bloggen. Du skrivcer reflekterte innlegg og tør å ha din egen mening om trening og kosthold. Dette beundrer jeg! Tusen takk for at du skriver en så utrolig bra og motiverende blogg 🙂

 5. Mia

  Du er jo et av de beste og sunneste forbildene som finnes i mine øyne! Du viser at man kan bake godt og søtt, uten at det trenger å være usunt – og det er jo ingenting negativt med det=)

 6. Andréa

  Jeg oppfatter ikke deg som hysterisk, (har lest mange blogger som grenser til det). Du er flink til å fortelle at du spiser f.eks smågodt, uten at du får dårlig samvittighet, og at alle sunne kaker er for kos på hverdagene.

  Har lest flere blogger hvor en blir fremstilt som «svak» dersom man faller for fristelsen og kjøper smågodt eller pizza, og «flink» dersom man klarer å spise brokkoli og torsk eller kyllingfilet og salat hver dag.
  Du har ikke en blogg som man får dårlig samvittighet av å gå inn på, man blir bare motivert og inspirert.

  Det er godt å se at man kan se bra ut, men samtidig kose seg iblant! 🙂

 7. Helene

  Du er BRA.
  Du fremstår virkelig som balansert. Du inspirerer meg i stor grad til å få til denne balansen. Jeg jobber uendelig hardt for å komme ut av spiseforstyrrelsens faste grep, og du viser at forholdet til mat/kropp/trening ikke er totalt svart/hvitt. Takk, fine deg.

 8. BaL

  Jeg er en av dem som spiser pizza og drekker cola, tar meg en pils og fyrer en rev i ny og ne, men likevel driver aktivt med trening. Har en fettprosent på 8, veier over 100 kg. Folk har forskjellige tilnærminger til sin trening, og bra er det. Jeg klarer fint å være sterk og definert uten å spise helsekost, men de som heller vil gjøre det, må jo gjerne det 🙂

 9. Anonym

  Nok et utrolig bra innlegg! Du er utrolig inspirerende, og det er for mange som tar for gitt at de må finne et kosthold som passer for de og ikke ta alt for god fisk. 🙂

 10. Therese

  jeg har ikke inntrykk av at du er hysterisk 🙂
  voksne mennesker får ta egne valg!
  du viser noen muligheter og alternativer på bloggen, og det er flott! alle må lære seg til å tenke selv og ikke sluke alt de leser rått, og ikke minst finne en balanse i livet som de kan leve med. du har en veldig bra filosofi, og det er at man skal kjenne på hva som passer best for hver og en!

 11. silje

  Åh, du er så bra frøken! Jeg, som veldig mange andre, leser mye forskjellige treningsblogger iløpet av en dag, men din skiller seg ut på en utrolig fin måte. Du er så balansert, klok og kommer med så utrolig fine og gjennomtenkte innlegg atte ååå 🙂 Jeg spiser sunt og variert i hverdagen og koser meg med alt mulig rart i helgene, men det er slett ikke fordi jeg er hysterisk eller fanatisk. Jeg tenker bare over hva jeg putter i munnen fordi det er med på å holde kroppen og hodet mitt friskt. For mye sukker, salt, hvetemel osv er ikke bra i lengden (for meg) derfor holder jeg meg unna så godt jeg kan, og det er kjempe deilig å kunne spise godsaker i ukedagene med hjelp fra dine sunne oppskrifter! Jeg kjenner jeg lar meg provosere over personer som mener man ikke kan å kose seg og går glipp av livets store undre dersom man sier nei takk til et stort sjokoladekake stykke på en tirsdag. Det virker som om de vil «pushe» sukker på andre, som kanskje i motsetning til dem, faktisk har viljestyrke til å holde seg unna sukker i hverdagen. Sukk, jaja, dette ble tidenes kommentar! Konklusjonen er vel at du er en flott jente, og at du må love å gi inspirasjon og nydelige oppskrifter i lange tider fremover 😉

 12. Michelle

  bra innlegg Kristine! Veldig enig i det du skriver. Tror egentlig det med sunnhetshysteri kan deles i to grupper; de som har en lidenskap for å lage og leke med mat, finne muligheter for mat som smaker godt, men samtidig gir kroppen det den trener og har egentlig et ganske avslappet men bevisst forhold til mat. Så er de de som er hysterisk fordi de som regel ønsker vektreduksjon osv, som egentlig ikke kanskje har interesse eller kunnskapen om noe innen kosthold og ernæring, og ofte hiver seg ut i noe de finne på nettet som skal funke, som dessverre ikke alltid er like bra og riktig informasjon… Men fokus på kost og sunnhet har vel aldri vært så i sentrum som det er nå!

  Er glad jeg har funnet noe som passer for meg, så jeg verken letter eller føler behov for noe bedre :mrgreen:

 13. lovelyliller.com

  flott innlegg. familien synes jeg er spesiell med mine rare,sunne kaker. jeg selv synes det er genialt 😀 så lenge man er FRISK i sinnet er det ikke noe i veien med det.

 14. Eirin

  Åh, Kristine ♥ Jeg har selv vært en av de som har latt fokuset på trening og kosthold gå over styr. Det startet harmløst med en økt interesse for å spise sunt og trene, og så ramlet jeg over trenings- og fitnessblogger, og da var det gjort. Ung og uviten og uten noe som helst form for erfaring eller kunnskap om emnet var det vanskelig å sortere ut hva som var gode kilder og hvilke jeg burde holde meg unna, i tillegg til at jeg slukte alt rått.
  Jeg har lært mye siden den gang, men det er ikke til å legge skjul på at tankene rundt det hele alltid kommer til å være noe forstyrret, og jeg må være forsiktig med hvor jeg velger å hente informasjon fra. Derfor leser jeg omtrent ikke blogger lenger, og er utrolig kritisk til kildene mine.

  Din blogg derimot, er den eneste jeg leser. Det er noe helt spesielt med deg og din tilnærming til kosthold og trening som jeg liker veldig godt. Du viser at det går an å ha et avslappet forhold til det hele, at det er greit å ikke være feilfri, at man ikke skal trenge å trene syv dager i uken og spise torsk og brokkoli 6 ganger om dagen for å nå målene sine. Du tør å skille deg ut og viser at det går an å komme dit man vil uten å være hysterisk. Og det fineste er at du står for det du gjør.

  Helt siden jeg ble syk har jeg ønsket å slippe unna alle «jeg må», forbud og regler. Jeg ville trene og ta vare på meg selv, men jeg ville ikke gi opp livet mitt til fordel for det. Jeg trivdes ikke med alle reglene eller oppsettene som ikke var riktige for meg, spesielt fordi jeg (naturlig nok) ikke klarte å holde meg til dem. Da jeg fant din blogg gikk det derimot opp for meg at jeg ikke trengte å ofre noe som helst. At livet handler om så mye mer enn trening og kosthold, og at det finnes en balanse. Du har virkelig hjulpet meg på veien til her jeg er i dag – et friskt hode og en frisk kropp.

  Tusen takk ♥

 15. Fotograf Tanja Myrbråten

  Vel.. du må vel være en av de minst hysteriske jeg kan tenke meg ang. mat. Jeg blir glad når jeg ser variasjonen og alt det gode du lager 🙂 for ikke å snakke om dessert hver dag.. knall. Jeg leser ikke fitness blogger, går mer i foto og interiør.Men bloggen din er så hyggelig å lese, det virker som du har funnet riktig livsstil for deg.. du ser godt ut, det er hyggelig å «være» her og jeg blir alltid sulten av maten du lager.. Rock on 🙂
  Tanja

 16. Thomas O

  Jeg synes ikke det er nødvendig for deg å unnskylde din livsstil. Du lever sunt og godt og ser fantastisk ut 😉 Selv bruker jeg oppskriftene dine flittig og jeg er av den sorten som spiser sunt hver dag, hele tiden. Jeg hater å skeie ut, det gir meg absolutt ingen glede. Men jeg nekter å skamme meg over valgene mine. Tvert om så føler jeg meg som et godt forbilde. Om folk vil kalle meg ekstrem og snever, so be it… Stå på Kristine, du er rå!

 17. Reidun

  Hei Kristine:)
  Har du bakt kokosmakroner med sukrinmelis? Jeg forsøkte nettop. Smaken ble fantastisk, men de ble myke, og ikke sprø utenpå og litt seige inni(slik i alle fall jeg synes de skal være). Lurte på om du hadde noen tips?
  Stå på med bloggingen! Vi digger deg!

 18. Jessica

  Bra skrivet!!!
  Det jag kan reagera mest på är att alla andra har en massa åsikter på mina livsval.
  Jag tränar flera gånger i veckan, jag undviker alkohol, tänker på vad jag stoppar i min kropp. Trots att det är mitt liv, mina val som inte påverkar någon annan så finns det människor som skall ha en massa åsikter.

  – det e farligt att träna för mycket…
  – ska du inte fika med oss andra…
  – du som tränar så mycket kan väl äta alla bullar och kakor du vill…
  – man kan bli övertränad…det är farligt för kroppen
  – du måste vila oxå från träning…
  – du missar så mykcet annat när du tränar och inte dricker…
  Osv osv osv…

  Som om jag säger till andra människor
  – du som e så tjock, ska du verkligen äta mer kakor
  – du som e så otränad, ska du inte börja röra på dököttet
  – du som dricker varje helg och även på vardagarna, är du beroende av alkohol
  – ska du verkligen ha den där korta kjolen med dom där tjocka låren

  Nu struntar jag i vad andra tycker, jag vet vad jag vill och vad jag mår bra av och följer mitt hjärta och tar ansvar för mitt liv.

 19. Kristine

  @Anita: Fri vilje og egne valg, helt enig 🙂

  @Eilin: Koselig å høre, takk!

  @Helen: Hvorfor skal du ikke spise fett? Det er sunt fett i bl.a laks, nøtter, egg og avokado. Når det er sagt så spiser jeg også smør, bacon og ost – magre typer.

  @Marit: Oi, takk for det!

  @Mia: Takk! 😀

  @Andréa: Det er i hvert fall det jeg prøver på, så takk for at du oppfatter det sånn. Har allerede begynt å gjøre meg klar til en giga godispose og is i morgen UTEN sukrin og stevia :mrgreen:

  @Marte: Digger at du digger det!

  @Helene: Åh takk! Jeg er helt sikker på at du vil klare det, hold riktig fokus og nyt livets goder – det er for kort til noe annet 😉

  @Mina: Takk! 😳

  @BaL: Jeg har aldri drevet med morgenkardio, spiser ikke frokost, tar ikke kosttilskudd (med mindre det er proteinpulver i matlaging), spiser altfor mye godis i helgene og trives selv. Det er mange veier å ta ja :mrgreen:

  @Anonym: Takk for det!

  @Therese: Takk for det! Jeg vet at det er mange yngre som leser bloggen min og, det er derfor jeg prøver å vise at det (i mitt liv) er stor forskjell på hverdag og helg. Men man vil ikke kunne nå ut til alle dessverre, ei heller hindre at andre skriver om eller fører en mer ekstrem livsstil.

  @silje: Jeg er akkurat sånn selv, foretrekker sunn mat i hverdagen og mindre sunt i helgene. Jeg er og blir en søtmoms, og selv om mange mener at man burde la være å finne sunnere alternativer så er jeg ikke enig. Jeg stortrives med sukrin, og sukker i skjønn/balansert forening 🙂

  @Hanne: Takker 🙂 Hurra for deg i dag!

  @Kesia, Balanser kostholdet- en kake i hver hånd§: 😀

  @Michelle: Det er jeg også glad for – bedagelig som jeg er. Orker ikke å endre noe som funker 🙂

  @lovelyliller.com: Enig! Dessuten spiser jeg dette selv, alle som kommer på besøk får spise det de vil 🙂

  @Eirin: Åh – rørende lesing! Tusen takk, og jeg er så utrolig glad på dine vegne. Fortsett på den friske veien til et godt liv ♥

  @Fotograf Tanja Myrbråten: Så koselig å lese, takk!
  Flotte bilder du tar forresten 😀

  @Thomas O: Jeg skammer meg ikke, liker å være litt ‘spesiell’ jeg 😀 Helgene mine minner svært lite om ‘fitness’ og sunt – men det viktigste er uansett at man trives med sine valg.
  Bra at du liker oppskriftene mine!

  @Cecilie Lykke: Takk for det! 😀

  @Reidun: Det har jeg ikke prøvd (kun havremakroner). Hva slags oppskrift brukte du, kanskje det ble for lite eggehvitter i forhold til kokosmasse?
  Det er dessverre vanskelig å få til de samme egenskapene som sukker har, men kanskje du hadde litt for kort steketid eller skulle hatt de et hakk lenger opp i ovnen?

  @karoline: Takk for det! 🙂

  @Jessica: Folk vil alltid ha mange meninger, og ikke alle klarer å holde det for seg selv – tyvärr. Jeg tror faktisk verden hadde blitt et bedre sted om flere klarte å respektere andres valg 🙂 Så lenge man ikke skader noen andre!
  God helg tjejen!

 20. Reidun

  Brukte en jeg fant på nett: 3 eggehviter, 1 dl sukrinmelis , 1 ts vaniljesukker, 3 dl kokos. Får kanskje prøve meg litt fram. Men det har vel kanskje som du sier også noe med at det er sukrin og ikke «ekte vare». Anbefaler deg å prøve, spes om du er glad i kokos. Mmmm! Ha en FIN dag og helg:)

 21. GG

  Jeg er så takknemlig for at det finnes bloggere som deg <3

  Jeg sliter med en spiseforstyrrelse for tiden, og leter etter en balansegang! Det er utrolig motiverende å se bloggere som deg som kan forskjell på det må å spise sunt og trene, men samtidig klare å unne seg noe godt uten dårlig samvittighet.

  Stå på videre, Kristine! 😀

 22. Helen

  Jeg skal spise sunt fett, men fettfattig kost i tre mnd. Jeg har operert ut galleblæra og har betennelse i nyrene og levere så må passe på hva jeg spiser fremover. Litt slitsomt, nå har det gått i torsk, dobbel null yoghurt og fiskekaker fordi jeg ikke helt vet hva jeg skal se etter eller unngå i butikken:s Jeg vet, kjempe uvitende men jeg har aldri hatt noe behov eller interesse av å sjekke innhold. Har spist forholdsvis sunt, lite men ofte, men aner jo ikke hva det er sunt fett i, eller hva jeg skal unngå (sånn utenom ribbe, stekesmør, ost, godterier osv). Vil helst slippe å ende opp med mage ondt og vekttap pga maten er for fet. Og hva er mye eller lite fett hvis man leser på innholdet? Blir helt matt jeg, føler meg stokk dum:S

 23. Kristine

  @Reidun: Jeg skal absolutt prøve – selv om det ikke er min favoritt, jeg har derimot en kjæreste som liker kokosmakroner ♥
  God helg!

  @GG: Takk! 😳 Stå på du og, kom deg på den rette veien! ♥

  @Helen: Aha, da skjønner jeg. Det er veldig mye du kan spise som ikke er spesielt fettrikt; kesam, skyr, cottage cheese, syltetøy, yoghurt, ris, pasta, fullkornsprodukter, havregryn, frukt, grønnsaker, kylling, svin, fisk, karbonadedeig, egg/eggehvitter, gummigodis, lomper m.m. Og her er variasjonene mange! 😀
  Hvor mye gram fett du bør ligge på daglig må du nesten høre med sykehus/lege om, det vet jeg for lite om dessverre.

 24. Charlotte

  Jeg er en av leserne dine som sliter med spiseforstyrrelsr, og blant alle bloggene jeg følger med på, er din blogg den eneste som ikke trigger spiseforstyrrelsen, men derimot gir meg lyst til å bli frisk fra sykdommen som styrer livet mitt. Synes ikke det er noe sunnhetshysteri over bloggen din, men en fin balanse mellom det å leve sunt, i tillegg til å f.eks. kunne spise lørdagsgodt med god samvittighet. Håper jeg får til det selv en gang, og jeg ser på bloggen din som en stor motivasjon på veien dit. Blant alle bloggerne som finnes synes jeg du står frem som et godt forbilde!

Det er stengt for kommentarer.