En eviglang kamp

..mot seg selv?

Det høres jo ikke noe særlig smart ut, hvem gjør det frivillig liksom?

Vel, det er det dessverre altfor mange av oss som gjør – jeg skriver oss fordi jeg tidvis gjør det selv, enten det er bevisst eller ikke. Jeg føler at det ofte kan sammenlignes med negativ stress – i litt mildere forstand, men med et lengre perspektiv. En slags indre kamp mellom fornuft og følelser.

Det er sunt å legge litt press på seg selv, det er sunt å strebe etter noe bra og bedre. Det gir motivasjon, glede og en nærmest euforisk mestringsfølelse – og sistnevnte er ofte det som driver oss mennesker.
Jeg tror at man må kjempe om man ønsker å oppnå noe som kanskje ligger utenfor sin komfortsone, tøffe tak og spisse albuer. Enkelte mer enn andre, og alle har hver sin kamp – for du skal først og fremst kjempe for deg selv. Det er da man kjemper mot noe.

Hva skjer om presset blir for stort, om man alltid søker etter noe bedre for hver gang fordi det aldri blir godt nok. Da blir det et ork, energikrevende, og noe som til stadighet ligger over deg som et slør av dårlig samvittighet.

Hva gjør man galt?
Jeg tror det handler blant annet om;
– Et urealistisk mål
– Man glemmer å rose seg selv på veien.
Se hva du allerede har oppnådd!
– Når det man oppnår aldri blir bra nok

Vi har hørt dette flere ganger før, så øynene vil nok lese dette ganske overfladisk – men stopp opp og tenk grundig igjennom det. Kanskje det gjelder deg i større grad enn du tror.

En kamp er som regel mellom to parter, hvorav den sterke vinner over den svake. Ikke glem hvem som skal være den seirende i livet ditt, hvem som er den sterkeste. For ja det er DEG – det er du som skal vinne over de hindrene du må kjempe imot. Én ting er å løfte vekter for å bli sterkere, det er noe helt annet å bygge opp en psykisk styrke.
Det er ikke nødvendigvis et mål som skal nåes, eller en kamp som må bekjempes med blod, svette og tårer. Det kan rett og slett handle om noe så enkelt som å godta seg selv.

Sterk er den som overvinner andre, men mektig er den som overvinner seg selv
Laozi

I det legger jeg evnen til å si seg fornøyd med noe, å lene seg tilbake med et smil om munnen og si
«jeg gjorde det (ikke), og jeg gjorde det så godt jeg kunne».

22 kommentarer til “En eviglang kamp

 1. Hege

  Nok en gang kloke ord fra deg! 🙂 Jeg tenker også man må velge sine kamper med omhu. Det er ikke alle kamper som er verdt å ta. Det er som du sier å stoppe opp litt å tenke nok er nok, å være fornøyd med sånn det er.. Vi streber etter mer, men glemmer hva vi har/ er på veien.. Ha en kjempefin kveld!! 🙂

 2. Dana

  Ååååh, akkurat sånn kjip dag har eg idag…Vet liksom ik hvor eg ska hemte styrke ifra. Ibland måste man helt ned i botten for å så jobbe seg oppover igjen. Selv om man anser seg selv som stark psykisk, så kan jammen livet knekke en ibland…Men som sagt, det som ik dreper en, gjør en bare starkere. Ha en strålende dag K og fortsett å spre visdom.

  «Be kind whenever possible. Its always possible.»
  Dalai Lama.

 3. Michelle

  vet du hva Kristine!!! det er så sant det du skriver!!!
  Jeg kjenner meg veldig igjen… enkelte perioder ligger jeg et enormt press på meg selv. Eller heller det at de periodene kroppen ikke er 100% med enten fysisk eller psykisk, er det ikke alltid jeg lytter til kroppen og roer ned. Men heller presser meg for hard og forlanger det samme av meg selv, som jeg gjør når jeg er 100% «frisk»… Da er det lett og få et større tilbakefall enn om man hadde lyttet til kroppen og roet ned..

  på tide å lære av mine feil 😎 hhehe

 4. Solveig @ poona

  For et flott blogginnlegg! Du har tydeligvis mye innsikt i det å leve. Og DET er det ikke alle som har.
  Måtte smile av ordene dine. For det er faktisk godt og ikke minst viktig å minne seg på at der jeg er nå, er bra nok akkurat nå.

 5. Isabella

  Jeg liker virkelig disse dype innleggene, de får meg alltid til å tenke, og det er så mye sannhet i dem. Dette kjente jeg meg veldig godt igjen i <3

 6. Slank Meg Flat

  Så BRA skrevet – der fikk du virkelig satt ord på ting! Skal ambafale dette inlegget til mine lesere 🙂

  Balanse, balanse, balanse, det er alfa omega!
  😀 😀 😉

  Skal du stille i år?

 7. Fantasia / Finliner

  Er så enig 😀 Driver og skriver innlegg som dette pluss andre ting i disse tider.
  Det er viktig å stoppe opp innimellom å spørre seg selv hvordan man har det, hvordan trives jeg med den jeg er nå, er jeg lykkelig i den tilværelsen jeg er i?, osv.
  Nattinatt 🙂

 8. Bryllupsboken

  Buhu! 😥 Sitter med klump i halsen fordi det er akkurat sånn det er om dagen med alt.
  Takk for at du fikk meg til å stoppe og tenke over situasjonen.

 9. it's training

  ååå, herlige kristine, nok en gang flotte ord fra deg. OG ikke minst tankevekkende! Grunnen til å trene å spise sunt er jo for å ha en frisk kropp, men hva skal man med en frisk kropp om den ikke trives selv?

 10. Henriette

  Er spekeskinke «okei» å spise på diett? Evt. til vanlig?? Jeg trener for å bygge muskler,men uten å gaine for mye unødvendig fett.. Vil dette være en okei proteinkilde? Har jo hele 33 gram pr 100.gram! Men er bekymret for saltet,,,

 11. Kristine

  @Hege: Du har helt rett, man må velge sine kamper med omhu – ikke alle er verdt å kjempe 😉

  @Dana: Håper du har det lettere i dag kjære deg – løft deg selv opp!

  @lovelyliller.com: Mhm, kjenner meg igjen ja.

  @carina: Det er nok mange av oss, men om det er noe trøst så blir det lettere for hver gang man lener seg bakover og sier seg fornøyd med noe 🙂

  @Michelle: Ikke sant? Hehe.. Det er noen ganger mye lettere å sette ord på det, enn å faktisk leve det.

  @Solveig @ poona: Det er veldig godt ja, de øyeblikkene hvor man innser at vi er akkurat bra nok som vi er – alt vi har opplevd, sett og oppnådd.

  @Isabella: Takk, godt å høre ♥

  @Marianne Bakken: Bra 😀

  @Slank Meg Flat: Takk for det!
  Jeg var inne på tanken, men har slått den fra meg igjen. En kamp som ikke kommer til å kjempes i år 😉

  @Fantasia / Finliner: Man blir lett revet med ja, så det er utrolig viktig å stoppe opp – disse aha-opplevelsene er påminnere vi må ha for å få litt orden i perspektiv i livet tror jeg 🙂

  @Bryllupsboken: Da håper jeg du lente deg tilbake og sa deg fornøyd med ting hittil! 😀 Ting ordner seg alltid vet du – noen ganger tar det bare litt lengre tid, eller litt annerledes enn hva man hadde sett for seg.

  @martev: Jeg hører det gjerne to ganger jeg :mrgreen: Takk!

  @it’s training: Nettopp en god grunn til å stoppe opp noen ganger.. man streber ofte etter noe som i det lange løp kanskje blir en motbakke.

  @Nikoline: Å – takk! 🙂

  @Henriette: Spekeskinke er greit å spise uansett diett eller ei, og saltmengden trenger du ikke å bekymre deg for med mindre du har et kosthold bestående av mye salt ellers (typ ferdigmat hver dag).

  @Karoline: Takk for det!

 12. Anja

  Ah, det er så inspirerende å lese bloggen din! Oppdaget deg ikke før i dag, etter at jeg i helgen endelig (i en alder av 23 år!! 😯 ) skjønte poenget med trening: Fordi det er GODT for kroppen, og det er faktisk ganske deilig. For mange som trener heftig er kanskje ikke siste delen riktig (hvertfall ikke før etterpå), men for meg er det kjempeviktig at jeg koser meg på trening nå i startfasen. Før tenkte jeg alltid at jeg måtte prestere, være bedre og best i det jeg gjorde. Det skulle svi liksom: no pain, no gain. Med andre ord: Jeg har aldri trent regelmessig. Ikke en gang da jeg var liten (kun gymmen på skolen). Ingen fotball/håndball/dans. Jeg ble heller sint når folk sa jeg burde trene. 😳 Og så her i helgen skjønte jeg det som sagt ENDELIG. Det handler ikke nødvendigvis om å holde på å dø av smerte i brystet, blodsmak og svie i muskler. Det handler om bevegelse, varme, funksjon og FRIHET! Og gjett hva jeg oppdaget når jeg endelig turde å bli med samboeren min på trening i helgen? Jeg syns at å trene vekter er vanvittig GØY! Altså, av alle ting for en treningssky/på-grensen-til-anti-trenings-aktivist så falt altså gleden for bevegelse på styrketrening med vekter… Jeg må nesten le av meg selv! 😆 Men uansett (kjenner jeg blir litt for overivrig her): NYDELIG at det finnes en styrketrenende jente som elsker søtsaker og god mat som kan være min inspirasjon fremover. Jeg blir spesielt helt tussete av tanke på mat i tillegg til trening (i motsetning til treningsskyen min så har jeg kanskje vært i overkant interessert i mat og ernæring for å kompensere). Så det første jeg gjorde da jeg oppdaget at styrketrening var tingen, var jo selvfølgelig å saumfare nettet etter tips og «dietter». Men det er deilig å oppdage etterhvert at det ikke er noen fasit. Jeg må nesten finne ut selv hva min kropp trives med. Jeg får hvertfall veldig lyst å prøve oppskriftene dine!

  Stå på med godt arbeid, skal bli spennende å følge deg fremover! 😀

 13. Kristine

  @Anja: «Det handler om bevegelse, varme, funksjon og FRIHET» – Så godt beskrevet! Er så glad for at du endelig har fått kjent på dette, og at du synes trening er gøy og lysbetont – det er jo akkurat slik det skal være og derfor man bør trene.
  Og jeg er VELDIG glad for at jeg kan inspirere ved å være en styrketrenende godtemoms :mrgreen:
  Tusen takk for en utrolig hyggelig og positiv tilbakemelding, masse lykke til videre med treningen 🙂

 14. Tilbaketråkk: Furkan Güngör / Blog

Det er stengt for kommentarer.