En sunn og veltrent kropp?

Trening og et sunt kosthold – kjenn litt på hva det egentlig vil si.
Det er blitt et begrep som er på så å si alles lepper for tiden, men tenker du noen gang over hva og hvor mye som ligger i den setningen? Og da mener jeg hvor mye ulikt og individuelt man kan bryte det ned i. Alle som trener og spiser sunt – de gjør det nemlig forskjellig.

Trening: Ifølge Wikipedia kan trening defineres som systematisk påvirkning av kroppen over tid, med sikte på endring av fysiske,psykiske og sosiale egenskaper som ligger til grunn for prestasjonsevnen.
Som vi alle vet – vi trener ikke likt noen av oss. Selv om to mennesker skulle velge en lik treningsform som f.eks styrke, så vil forskjellene vedrørende utgangspunkt, fremgang, mål, innsats, mengde og kvalitet være sprikende. Dette gjelder for så vidt alt – så hva er det jeg egentlig vil frem til?
Det eneste riktige er å konsentrere seg om hvordan man trener selv, og hvordan det vil gi deg ønsket fremgang. Du må velge noe du trives med slik at det vil vedvare, du må være både streng og snill med deg selv, og du må sammenligne fremgangen med ditt tidligere jeg.

Et sunt kosthold: Hvordan definerer man egentlig dette – og ikke minst; kan man det? Et sunt kosthold er mat som har en nytte for kroppen, som gjør både kropp og sjel godt? Veldig svevende, og det er ikke så rart.
De fleste er nok enig i at matvarer som grønnsaker og fisk er sunt, men noe mer enn det tør jeg ikke å sette som et likhetstegn. Fett, karbohydrater, protein – hva er bra/dårlig. For mye av det, for lite av det. Lavkarbo, lavkalori, høyfett, høyprotein. Raw food, vegetariansk, glutenfritt, laktosefritt. Er det rart man blir forvirret?
Det samme gjelder her, og du har sikkert sett meg skrive det flere ganger før – du må finne dine egne preferanser med tanke på utgangspunkt, mål, ønske, lyst, prioriteringer, livssituasjon og helse.

Disse to gjort riktig vil gi en såkalt sunn og veltrent kropp. Med tanke på hvor forskjellige de ovennevnte er så er det heller ikke rart at
også denne definisjonen vil variere alt ettersom hvem man spør. Vi har alle vår egen oppfatning av det, men hvem har gitt noen retten til å kritisere de som mener noe annet enn seg selv?

Det finnes som nevnt tidligere ingen universiell sannhet, det handler som din egen oppfatning av ting – som igjen blir en sannhet for nettopp deg. Man kan aldri vite hva som ligger bak et menneskes utseende og livssituasjon, og forhåndsdømming gjør aldri noen noe godt.

Jeg trener og spiser sunt, men sitter med hånda nedi godteposen hver helg – er jeg fortsatt sunn?
I min lille verden, ja.

La det være mangfold, la det være forskjellige oppfatninger!Ikke glem at vår vurdering av andre mennesker sier mer om oss enn om dem

20 kommentarer til “En sunn og veltrent kropp?

 1. Ina

  Flott innlegg, kunne ikke vært mer enig 🙂 har du noen tips om noe sunt snop? 🙂 Du er så flink å blogge for tiden, jeg er alltid innpå kriweb.no, og får stadig tips on inspirasjon til hva det måtte være 😉 Stå på videre med treningen:)

 2. Mia

  Er veldig enig. Man må finne sin egen fasit, og den ene matveien er ikke nødvendigvis bedre enn den andre. Det viktigste er å finne en balanse som man kan leve godt med. Synes du er et veldig sunt og fint forbilde, Kristine! Fortsett med smågodtspisingen med god samvittighet;)

 3. Karianne

  Essensen når det gjelder de fleste sider av livet, enten det gjelder trening, kosthold, jobb, tro, forhold til andre mennesker…osv. – Alle må gjøre hva som er riktig for seg, finne frem til sin egen sannhet og sin egen måte å gjøre ting på, ja rett og slett sin egen måte å leve på.

  Det som ligger i det siste du skriver er noe jeg mener alle burde bli mer bevisst på. Alle burde gå i seg selv hver gang de tenker eller sier noe dømmende, nedsettende eller negativt om andre. Da vil man nesten alltid finne (hvis man tør å være ærlig med seg selv vel og merke) at det er noe i en selv man bør se på som gjorde at de negative tankene, følelsene osv. kom i forhold til den personen man reagerte på.

  Takk for fint innlegg! 😀
  Klem

 4. Helle

  Wow Kristine, for et herlig innlegg! Så bra sagt, dette er nettpp derfor du er mitt største forbilde, det er du som får meg til å trene på tunge grå dager og vente med godteriet til lørdag.
  Tusen takk =)

 5. Tine

  du får sagt det 🙂 kunne ikke vært mer enig der. Det gjelder å finne sin egen balanse man kan trives med. Jobber hardt med det selv,begynner vel sånn smått å finne min vei:) god helg:)

 6. camilla

  Fint innlegg, nok en gang mange kloke ord fra en utrolig FLOTT !! jente.
  Godt det finnes jenter som deg, dere bloggere inspirerer, og er et forbilde for veldig mange, godt det finnes gode, sunne og fornuftige forbilder som deg Kristine – du gir og deler av din lærdom – som man alltid får noe positivt ut av. Som at livet er til for å nytes, det er her og nå, samt at alt er ikke et vakkert ytre, det er så mye mer her i livet! Gleder meg til å følge deg videre 😉
  Ønsker deg en flott helg !!

 7. Michelle

  bra innlegg Kristine!! ja, det er et hav der ute som dokumenterer hva som er riktig hva som er galt! det er ikke alltid like lett å vite. men man kan kjenne på seg selv hvordan kroppen mottar det man gir den, så med sunn fornuft kan man finne en sunn balanse på det, vil jeg tro 😛

 8. hegerebecca

  Kjempebra innlegg. Jeg er så enig med deg. Jeg er også helt overbevist om at forskjellige folk fungerer best på forskjellig kosthold,og at man må finne det som passer for seg. Det er så dumt med de som er så bastante på at sin måte er best og alle andre har feil, når det ikke finnes en fasit.

 9. Karoline

  Er det «feil» å spise la oss si ca. 2-300 gram nypoteter hver dag? Eller flere ganger i uken? Og det samme med speltlomper? Hvilke karbohydratkilder vil du anbefale bortsett ifra grønnsaker da selvfølgelig.. Sliter med å få i meg nok karbohydrater kun ifra grønnsaker, så derfor jeg lurer.. Skal vel ha ca. 100-150 gram karbs hver dag alt etter om det er styrkedag eller fri.. 🙂

 10. Anette

  Kjempe bra innlegg 😀 Heilt enig med dej! 🙂 Du er så inspirerandes og gjer mej motivert 🙂

 11. Kristine

  Tusen takk!!
  Jeg ville egentlig få frem min mening om alt som har blitt skrevet om enkelte toppbloggere og deres syn på hva som er sunt. Man kan ikke være uenig i deres meninger, for det er nettopp det dette handler om; deres oppfatning. De føler seg fine, sunne, veltrente.. hvorfor skal noen andre si at de tar feil? Javel, så er det ikke din mening – men det er heller ikke slik det skal eller kan være.
  Vi er forskjellige, sånn er det bare. Usunt/sunt kommer an på øyet som ser, kroppen som lever og hodet som tenker.

  God helg dere! ♥

 12. Malin

  Jeg likte veldig godt den siste setningen. Det er jo helt sant 🙂
  Jeg synes hele denne «toppblogger-situasjonen» ble veldig trist for vedkommende. Når noen som er tynn og slank viser bilder av seg selv blir hun sett ned på, men om en som har noen kg ekstra gjør det samme blir hun hyllet.
  Vi er alle forskjellige og det viktigste er at vi er fornøyde med oss selv, ikke alle andre.

  God helg videre Kristine og Todd – håper sola dukker opp hos dere også 😀

 13. Kristine

  @Malin: Ja, jeg synes også det er ganske trist faktisk. Jeg, som alle andre, har min mening om hva som er pent, sunt, fint, trent osv – men hvilken nytte har det om jeg ytrer den. Kan vi ikke alle bare være venner! :mrgreen:
  Takk! Det regner.. og regner.

Det er stengt for kommentarer.