Man lærer mer ved å beundre enn å kritisere

Når noen ønsker å få igjennom noe de brenner for, noe de mener er en god ting, så kunne jeg ønske de jobbet hardt for det ved å bruke seg selv som et eksempel. Å leve etter det de mener er viktig, for så å motivere og inspirere andre til å gjøre det samme. Det er først da man lykkes i å gjøre en forskjell her i verden, det mener i hvert fall jeg. Det trenger ikke å påvirke alle – men når man ut til kun ett menneske, så vil det være verdt det. Dette er den vanskelige måten å gjøre det på, men til gjengjeld en mer givende og varig effekt.

En mye enklere, og passiv aggressiv tilnærming er å rette pekefingeren sin mot alle som ikke gjør det samme som en selv. Å se bort ifra at det faktisk er du som skal gjøre en jobb, og kun kritisere og påpeke hva andre gjør feil fordi de ikke gjør det du mener er riktig.
Å være belærende får ikke frem det man ønsker å lære bort.

Det samme gjelder for utenforstående som ønsker å oppnå noe eget, uansett hva det måtte være. Det må da være mer nevenyttig å se på andre folk og hendelser som noe man kan lære av, eller som et verktøy man selv kan bruke for å få resultater. I stedet er det altfor mange som kritiserer og bedømmer uten egentlig å vite hva eller hvorfor – uavhengig om det er misunnelse eller uenighet som ligger bak, så blir det helt feil.

Jeg tror man aldri vil oppnå noe ved å kritisere – annet enn å fremstå som ignorant eller bitter. De gangene jeg har tenkt sånn blir jeg flau over meg selv, og jeg kan med hånda på hjertet si at jeg ikke gjør det lenger. Om jeg kjenner misunnelse av noe eller noen så snur jeg det til inspirasjon, om jeg er uenig i noe eller noen så tenker jeg som så at vi er ulike – og at jeg er glad for at jeg vet hva som er riktig for meg selv. Det er bare å trekke på skuldrene, så lenge det ikke påvirker meg negativt så gjør det vel ingenting.

Kanskje det er det man kaller en god selvfølelse?
Jeg har blitt såpass trygg på meg selv at jeg stoler på at jeg selv vet hva som er best for meg, og det skal vanskelig gjøres å ødelegge det. Samtidig er jeg ydmyk i forhold til egen kunnskap og alltid interessert i å lære noe nytt, samt la meg inspirere – selv om det ikke nødvendigvis betyr at det er riktig for meg.

Jeg føler meg veldig heldig som har dere lesere som jeg oppfatter akkurat slik  jeg nevner over. Dere er positive, genuine og gode. Dere roser, og kommer samtidig med tips, dere spør når dere lurer på noe, og dere lar dere motivere og ikke irritere – selv om vi kanskje er ulike.
Takk for det!

Nå skal jeg gå og lage meg en litt utradisjonell middag!

 

28 kommentarer til “Man lærer mer ved å beundre enn å kritisere

 1. fitliving.blogg.no

  Kjempe bra og viktig innlegg! Jeg leser bloggen din fast, og du var en av de største inspirasjonene til at jeg turte å starte min egen blogg. Titt gjerne innom den hvis du har tid!

  Fitliving.blogg.no

  Fortsett med dine ærlige og gode innlegg, det settes mer pris på enn du tror! 🙂
  Smil M

 2. Hilde

  Du er et nydelig menneske, på alle måter!Takk for dine ærlige og ydmyke, men samtidig informative innlegg. Bloggen din har fått en fast plass i hverdagen min 😉

 3. Hanne

  Så godt å lese at du har utviklet deg også på dette området. Det er så godt når man etterhvert klarer å gi mer og mer slipp på hva «alle andre» synes, og heller fokusere på hva man gjør selv.

  Kikket litt på ebay etter nudlene, og kan tipse om at man får dem under andre navn i Europa, og da står frakten på 2 pund..hehe.. Sjekket Iherb, men de har dessverre ikke noe lignende 🙁

  Du får si fra om du ønsker å dele porto med noen dersom det frister å bestille stort ;)$

 4. Karoline

  Jeg elsker når du klinker til med slike flotte innlegg! Dette var virkelig godt skrevet, Kristine. Skal ta det til meg og tenke nøye over det hvis jeg er på feil kjøl. Takk 😀 Ønsker deg en flott mandagskveld!

 5. Karianne

  Den beste måten å få andre til å gjøre det man selv mener er best er som du skriver, ved å gå foran som et godt eksempel, det smitter! 😀 Spesielt når det er noe man virkelig er engasjert i og brenner for, det synes lang vei, på en positiv måte.
  Å rette pekefinger kan nesten heller gi motsatt effekt i mange tilfeller.
  Jeg vil nok si at det betyr at du har en god selvfølelse og det er veldig bra! :mrgreen: (Regner med du vet forskjellen på selvtillit og selvfølelse 😉 )
  Ha en god middag! 😀

 6. Kristine

  @fitliving.blogg.no: Takk for det – skal ta en titt på bloggen din 🙂

  @Hilde: Tusen takk 😳 Det var hyggelig å lese.

  @Madeleine: Jeg heier på dere jeg :mrgreen:

  @Hanne: Det er veldig godt, og om det er en del av det å bli eldre – vel, så er jeg glad for at jeg er det 😀
  Det skal jeg gjøre, god idé forresten! Akkurat nå har jeg en del liggende, jeg bestilte 15 stk eller noe da jeg først bestilte 🙄

  @Karoline: Godt å høre! 😀 Takk – ha en fin mandag videre du og!

  @Karianne: Absolutt – det smitter og motiverer. Pekefingre har nok motsatt effekt på meg ja 😉
  Du har rett – det er nok selvfølelse jeg mener, så jeg endret det. Selvtillit skal jeg ikke skryte på meg er på topp hele tiden.
  Takk – i like måte!

  @Andrea: Vel, det skal jeg ikke påstå – men tusen takk 😀

 7. Malin

  Jeg er stor fan av det utsagnet 😀 Det hjalp meg veldig gjennom studietiden, da det ikke alltid var like lett å vise frem kreative arbeid til kritiske øyne..
  Jeg blir inspirert av flinke folk. Da får jeg lyst å være flink jeg også.
  Du er flink 😉

 8. camilla

  Flotte innlegg du har 😛
  Du er så reflektert, det er alltid fint å lese bloggen din – mange gode mattips og gode tanker du deler.
  Du er ei utrolig flott jente !! 😆

 9. it's training

  Er det noen som er inspirerende her, er det iallefall du! Blir overrasket over hvert innlegg, du får det frem på så utrolig god måte, at jeg må sitte å tenke gjennom hva du skrev her. Helt fantastisk!

 10. kristin

  😛 du er virkelig en inspirasjon! stå på! og gratulere med den «hjertlige» nyheten tidligere =) 😀 og takk =D skal sjekke ut Sand-fargen 😀 pene greier!

 11. Kristine

  @Malin: Ja, du har det jo på bloggen din – så jeg stjal det fra deg :mrgreen: Et godt ordtak, og du er også flink.

  @camilla: Tusen takk!! 😀

  @Ingrid: Takk for det 🙂

  @it’s training: Akkurat det jeg ønsker å få frem, å få folk til å tenke litt over ting – så bra! Takk!

  @lovelyliller.com: Nerd heter det kanskje, takk 😎

  @Sigrid: Den er superdigg! Fra H&M – Divided

  @kristin: Åh takk for det! 😀

 12. Anonym

  Hei!

  Leser bloggen din hver dag!!:)

  Lurte på hvor mye stigning du bruker å ha på mølla og hvilket tempo?:)

 13. hegerebecca

  Veldig enig med deg. Det er så mye bedre å la seg inspirere av de som har oppnådd det du ønsker deg istedenfor kritisere og være misunnlig. I tillegg får man til veldig mye mer med en positiv holdning, og det har man ikke når man går rundt og er bitter 🙂

 14. Fantasia

  Merkelig hvor «avhengig» man kan bli av en blogg(er). Jeg gleder meg hver dag til å titte innom bloggen din for å lese det nyeste innlegget. Du er så absolutt en inspirasjon og man får mye ut av å lese bloggen din i motsetning til mange andres. Ærlige og reflekterende innlegg har du mye av også, som fører til ettertanke, det er lærerrikt og fint:)
  Du er en motivasjon, Kristine!

  Da hopper jeg i seng etter endt kveldsvakt og en dusj. Søte drømmer til deg!

  – F

 15. Michelle

  Av alle blogger jeg har vært innom er det ingen jeg har fulgt så lenge og som har gitt meg så mye godt, inspirerende og lærerikt som din blogg!!! Jeg har jo blitt en helt ny kokk med masse ny kunnskap eller med større variasjon etter jeg begynte å lese din blogg!!! Elsker den og håper du ikke gir deg!!! Vi blogg lesere setter evig stor pris på deg Kristine 😛

 16. Hanne E

  Du inspirere meg. Nå er jeg ferdig med mine 3 fysiske eksamener, og har lite mål med treningen framover. Da er det greit å titte innom bloggen din å se hva du har trent denne dagen, hva du har spist av god og sunn mat. Da kjenner jeg at den tunge styrke eller kondisøkten var verdt det, OG at det skal bli godt med omelett med fetaost og spinat 😉
  Ha en hærlig uke!

 17. Marianne

  Det er et viktig innlegg du har skrevet her, som mange hadde hatt nytte av å ta til seg!

  Litt off topic, men.. Fy flate for en kropp du har! Bikinibildet viser hvor utrolig mye finere det er med sunne jenter med muskler enn syltynne jenter som «bare» er tynne.

  Du er rett og slett fin!

 18. Liv-Tone

  Enig med deg der! om man kan påvirke noen, så har man gjort en god jobb! Dessuten er det personen selv som leser og ser, som selv må gjøre seg opp en mening om ting er riktig for seg eller ikke. Er man ikke enig, kan man lære noe likevel!

  Det du formidler her er til innspirasjon for mange, og du kan klappe deg selv på skulderen og si til deg selv at du gjør en god jobb! 😉 Keep up the good work!

 19. Kristine

  @Anonym: Hei! Jeg pleier å ha 10 i stigning, og alt fra 6,4-6,7 i hastighet.

  @hegerebecca: Ja ikke sant – bitterhet stjeler bare energi fra en. Og dessuten blir man så lite sjarmerende da 😀

  @Fantasia: Åh så koselig, takk!!
  Håper du får en fin natt, sov godt 😀

  @Michelle: Takk!! 😀 Gir meg ikke riktig enda! Setter enormt stor pris på dere og.

  @Camilla: Bra med flere controllere som slipper kreativiteten løs i bloggverden 🙂

  @Dagdrømmer: Takk for det! Godt å høre 🙂

  @Hanne E: Takk! Åh omelett.. mmm 😆
  Ha en fin uke, og gratulerer med vel overstått eksamen(er)!

  @Marianne: Tusen takk for det 😳
  Enig, liker bedre et ‘sterkt’ utseende.

  @Liv-Tone: Ja ikke sant – man lærer så utrolig mye mer ved å være åpen for nye ting, selv om man ikke tar det til seg og ‘adopterer’ det.
  *klappe seg selv på skulderen* Takk!

 20. Karoline

  Du er så fantastisk du!
  Jeg må innrømme at jeg først tenkte du var en treningsnarkoman som hadde en blogg hvor du viste hvor flink du var å trene, osv, men så feil kan jeg ta!
  Du virker som en utrolig godhjertet og reflektert jente. Jeg blir mer og mer imponert over innleggene du skriver, de treffer meg rett i hjertet.
  Jeg har lenge slitt med tvangstrening og spising, og har et ganske så usunt forhold til mat og trening. Får utrolig fort dårlig samvittighet for å spise det jeg har lyst til, eller ikke trene hardt nok.
  Men når jeg leser bloggen din, får jeg en slags ro inni meg. du skrev en gang at «du gjør det som er riktig for deg, i ditt tempo. du har ikke noe hastverk.» det har jeg husket og minner meg selv på mange ganger.
  Du er et sunt forbilde og en sann inspirasjon,takk for at du drar meg ned på jorden og minner meg om hva som er viktig her i livet! 🙂

 21. Caroline

  Fantastisk. de første linjene traff meg virkelig. Du er et fantastisk forbilde. Er stadig innom for å kikke litt etter trening og mattips.. Stå på 🙂 klem

Det er stengt for kommentarer.