Å gå ned i fettprosent

Det har vært så mye snakk om kosthold og diett og de forskjellige måtene å gjøre det på, så jeg får starte med å si at dette er min måte å gjøre ting på. Det er erfaringer jeg har gjort meg, og som er riktig for meg.

Jeg skriver om dette fordi det er flere som har spurt meg hva og hvordan jeg spiser for å gå ned et par kilo. Jeg skriver derfor om en vanlig, saktegående prosess – og lar konkurransedeff (som er noe helt annet) ligge.
Det er et vanskelig tema å skrive om, for jeg vet at det er flere av dere som leser som sliter med vekten fysisk – men samtidig kan jeg ikke glemme at jeg også snakker til dere som sliter psykisk.

Før jeg starter må jeg poengtere én viktig ting som jeg har opplevd på diverse dietter, og det er at jo lavere fettprosent man får desto mer fokus får man på mat. Det skjer prosesser innvendig både hormonelt og i hjernen som gjør at dette fokuset kan bli altoppslukende og langt ifra sunt.
Om det er det siste man tenker på før man legger seg, og det første man tenker på om morgenen. Om man blir irritert og satt ut av uforutsette hendelser, og etterhvert begynner å planlegge dagene rundt maten. Opplever man dette så betyr det selvfølgelig at det har gått for langt, og at man enten må stoppe og/eller legge på seg noe fettmasse igjen – først da vil ting stabilisere seg igjen.

Jeg tror og håper uansett at dette kan hjelpe flere til å nå målene sine, og enda viktigere til å bli sunnere, friskere og føle seg bedre.

Jeg har ikke hatt en ekstrem forvandling siden juletider, men tipper 4-5 kg ned i løpet av 5 måneder. Det er ingenting jeg skal rekke, så jeg har tatt det i et behagelig tempo – det er fordi jeg helst vil ha begge deler, både sunt og usunt. Jeg klarer ikke å holde meg unna kosen i helgene, dessuten minner det meg for mye om konkurransedeff om jeg skal nekte meg alt jeg synes er godt.
Blir det for strikt, så løper man en stor risiko for tvangstanker, forstyrrelser, overspising m.m, og går det for fort kan man risikere at mye av muskelmassen går med – og det er jo det siste man vil.
Det er ingen kosttilskudd eller andre hjelpemidler inne i bildet, det har det aldri vært. God gammeldags kaloriunderskudd, viljestyrke og trening.

Jan – mai



Jeg synes jeg er fin på før-bildene og jeg da, men det føles bedre å være litt lettere på foten – spesielt om våren og sommeren.

Jeg teller ikke kalorier, men har lært meg såpass disse siste årene at jeg vet sånn ca hva ting inneholder. Jeg anbefaler ikke telling og veiing, men det kan være lurt å få et viss overblikk i starten over hva du egentlig får i deg i løpet av en dag.

Jeg legger meg aldri sulten, og foretrekker å spise meg mett på ettermiddagen og kvelden. Middag og kveldsmat er derfor veldig mye viktigere for meg enn frokost og lunsj. Det behøver ikke å være enten eller, bare så det er sagt.
Det blir sunn og variert mat mandag – torsdag med fokus på proteinrik mat fordi dette holder meg mett lenge, deretter kommer helgen og jeg blir litt løsere i kantene fra fredag – søndag. Jeg elsker godis og is, og er vel ikke det beste forbildet sånn sett.

Dette er nok grunnen til at de fleste stagnerer i vektnedgangen, det blir for mye kos i helgene. Jeg har funnet en god måte å balansere det på ved å spise litt mindre på hverdagene, men noen ganger blir det litt for mye også her slik at vekten står stille eller øker. Og det er da jeg tenker; ikke stress! Javel, så gikk det en uke med balanse eller overskudd – men da lærer man av det og legger inn et ekstra gir neste uke.

Jeg tipper jeg ligger på 1300-1500 kcal på hverdagene, og 8-9000 i løpet av hele helgen. 13-14 000 kcal på en uke blir i underkant av 2000 kcal om dagen. Noen foretrekker å spise det samme hver dag og det er en smakssak, regnestykket blir det samme.
Det er viktig å huske at hvileforbrenning og aktivitetsnivå hos mennesker er veldig forskjellig, så du må finne ut av dette for deg selv.
Jeg må understreke at man ikke kan være redd for at vekten varierer en god del ved å spise på denne måten, la derfor veiinga ligge – eller hold det til maks én fast dag i uka (gjerne før helgen). Det gjelder for så vidt uansett, spesielt for oss jenter som har hormon-rage et par ganger i måneden.

Feilen med dette opplegget for mange er at de blir for fokusert på å holde igjen på hverdagene, og blir inntaket for lite kan man oppleve at hjernen spiller en et puss og man ‘sprekker’. Jeg må derfor understreke at dette ikke handler om sulting/fråtsing.
Jeg synes også det kan være farlig å sette seg som mål at man ikke skal unne seg noe godt i forsøket på å gå ned i vekt, for da vil de eventuelle gangene man spiser noe utenom dietten (og det vil skje, la oss være ærlige her) oppleves som noe negativt i stedet for noe hyggelig.

Trening er veldig viktig når man skal få ned fett%, noe må jo huden stramme seg rundt når fettet minsker! En stram og veltrent kropp er avhengig av muskler.
Jeg trener styrke 3-4 ganger i uka, og prøver å ha et par ganger med kardio. Den største motivasjonen for å ha disse kardiodagene er faktisk ikke fettforbrenning, men heller sett ut ifra et helseperspektiv. Hjertet mitt trenger at jeg opprettholder oksygenopptaket så godt det lar seg gjøre.
Jeg vil jo anbefale alle å ha noen dager med valgfri aktivitet, uansett hva målet er – og at det tilpasses det du liker å gjøre. Jeg liker ikke, og hadde ikke klart, hverken spinning eller løping – så jeg holder meg til rask gange på mølla eller mosjonssykling ute. Hadde jeg valgt noe annet så hadde det mest antagelig ikke vart så lenge, nå har jeg holdt det gående i over 5 år.

Man kommer langt med kunnskap og fornuft, så skaff deg en bedre oversikt over energi inn vs energi ut – og velg akkurat det spisemønsteret som passer deg best.
Og ikke minst den klassiske; la alltid den indre stemmen vinne. Den vi alle har inni oss vet dere, den som forteller deg om noe ikke føles riktig eller bra. Det er ikke sunt å være hverken usunn eller for sunn.

Det er ingenting som er så viktig som en glad sjel i en frisk kropp, så om det sklir ut så ikke glem hva som virkelig betyr noe her i livet.

 

50 tanker om “Å gå ned i fettprosent

 1. avatarChassi

  Hmm. 🙂 Det hørtes veldig fornuftig ut alt i sammen! Jeg kjente meg igjen i det med overfokuseringen så det var bra å se det så fint formulert. Jeg har bare såvidt bittelitt testet lavere fettprosent og en strikt diett, men jeg klarer likevel ikke å skru av det voldsomme matfokuset som jeg fikk i den perioden, og hvis det samme gjelder for alle bodyfitnessutøvere (og da i mye større grad!) så er det virkelig en skummel sport.

  Nå ser jeg du mener at dette vil stabilisere seg igjen, men jeg vet ikke om det gjør det sånn helt automatisk.

 2. avatarHanne

  Du skriver så reflektert og bra!
  Jeg pleier som nevnt å svare at jeg følger Hanne-dietten de gangene folk begynnr å spørre og grave om hvordan jeg gjør ting, både for å understreke at man må gjøre det som passer en selv best, men også fordi jeg ikke har din tålmodighet 🙄
  Uansett, så fungerer det du sier her så utrolig bra. Selv med litt «nei mat» nesten hver dag i det siste går formen i riktig retning, og jeg blir så glad, så glad. 😀
  (For meg er nok nøkkelen å unngå stress)

  Hadde forresten aldri gjettet at du hadde tatt av hele 4-5kg, lurer ofte på hvor disse kiloene gjemmer seg hen 🙄 😆

 3. avatarKristine Innleggsforfatter

  @Chassi: Det er en ekstremsport (ikke tøysesport), og ikke noe man bør satse på om man ikke har et avslappet og nogenlunde kontrollert forhold til mat og kropp. Det er en sport man skal ta på alvor, og ikke ha som unnskyldning for å ‘deffe’.
  Jeg snakker hovedsaklig om stabilitet i hormoner som påvirkes av fett%; leptin/ghrelin, østrogen mm. Dette vil igjen påvirke hjernen – men i hvilken grad det slipper rent pyksisk/tvangsmessig kommer selvfølgelig an på personen og hvor langt det har gått.

  @Hanne: Jeg har også prøvd meg på den, men da tror enten folk at jeg unnlater å fortelle hvordan det er – eller at jeg har et hemmelig triks oppi ermet :mrgreen:
  Jeg skal innrømme at det føltes litt feil å skrive dette innlegget mens jeg spiste smågodt, men det er liksom meg 😀
  De er heldigvis godt fordelt på kroppen, men største forskjellen er kanskje stumpen – dessverre.

  @Siri: Takk for det!

 4. avatarAnonym

  Du sier du ikke er det største forbildet fordi du unner deg is og godteri, jeg mener det er akkurat DERFOR du er et bra forbilde.

 5. avatarKristine

  Du er et sunt og flott forbilde Kristine 🙂
  Er det noen spesiell grunn til at du ønsker å gå ned i fettprosent eller er det rett og slett at det nærmer seg sommeren og at klærne skal av?
  Du ser strålende ut 🙂

 6. avatarKristine Innleggsforfatter

  @anette: Tusen takk!

  @Maria M: Brukte litt tid på å få med hva jeg synes er de viktigste punktene, så takk for det 🙂

  @Anonym: Takk 😀 Du vet, noen ser på det som en svakhet og mangel på disiplin, mens andre (jeg) ser på det som et viktig del av livets goder.

  @Kristine: Takk 😀
  Jeg skal ikke mer ned nå, har en helt ok form synes jeg. Grunnen var rett og slett pga årstiden med litt mindre klær ja, føler meg bedre i kjoler o.l når jeg er litt lettere. (Tufte-shooten kom midt i prosessen, så det var også en liten motivasjonsboost).

 7. avatarfrederik bahne

  Utrolig godt indlæg 🙂

  Det ville være fedt hvis du også lavede et hvor du skriver hvad du går når du skal tage på og få flere muskler 🙂

  Tænker på mad, træning, restitution osv 🙂

  Hvis det er for meget at skrive et indlæg omkring det, kan du så ikke sende det på en mail? 🙂

 8. avatarTine

  veldig bra skrevet. kjenner meg godt igjen i mye av det du skriver og du har veldig rett ang fettprosent og mattanker!!
  jeg er nok veldig lik deg ang helgene og ukedagene. liker å ha det sånn selv:) er nok snop jente her også hehe :p

 9. avatarTone

  Fint innlegg Kristine 🙂 Du har rett i at kroppen reagerer når man er lavt i fettprosent og at fokuset ubevisst styres mot mat, inntak, osv. Helt naturlig, jo mindre fett vi har jo mer skrus kroppens overlevelsesmekanismer på, og da tenker vi mye mer på mat. Veldig mange vil slite med å gå sånn over tid.

 10. avatarPlingrii

  Utrolig fint innlegg 🙂 Syns alle innleggene dine ser så utrolig gjennomtenkte ut, og at du virkelig vil nå inn til leserne dine. Veldig bra!

  Å du ser så sinnsykt bra ut, du aner bare ikke! 🙂 Både juleform og ikkejuleform! 😉

 11. avatarCJ

  Hei Kristine 🙂

  Flott innlegg. Jeg er ganske sikker på at stress er en kjempehovedårsak til at mange ikke går ned i vekt til tross for alle dietter. Og tror også jeg har samme problem. Nå har ikke jeg vært på diett men alltid spist passe sunt og seff koser jeg meg med en pose chips hver helg osv. Og friker ikke ut om jeg faller for en sjokolade midt i uka. Stresser mer med andre ting som økonomi og jobbsøk osv. Sku sikkert sovet mer også.

  Men i helgen fikk jeg høre på jentekveld at jeg definitivt hadde gått ned i vekt/endret form osv, og det har jeg merket selv også. Kombinasjon av styrketrening, noe kondis, glede over begge deler! og kanskje av at jeg prøver å kutte litt på karbo. Middager er stort sett uten karbo nå men spiser fortsatt noen brødskiver i uka og mer i helgene., Men jeg har ikke lagt til ekstra fett annet enn litt mer ost. Jeg gidder ikke «slanke meg» på noe sterk «diett». Syns det er kjekt å ha inntatt mer grønnsaker til fordel for pasta ris potet brød osv dog 🙂 Det er jo bare bra.

  Men jeg har mer «søtbehov» likevel selv om jeg ikke går inn for det hver gang. Kan bli en håndfull rosiner eller noen små sjokobiter aot. Irriterer meg at jeg har mer lyst på søtt nå, hvorfor er det slik? Er det i overgangsfasen? Har ca 12-14 dager på dette nå. Er mer «salt» enn «søtt» type så å ha mer lyst på søtt var ikke ventet…
  Er det vanlig ved «lavkarbo»? Men sliten og utafor og tom det har jeg ikke blitt…

  Supert innlegg!!! Og styrketrening endrer absolutt kroppsholdning/fasong selv om vekta er lik 😉

  (Vekta på 3T viser 1.5kg MER enn hjemme det var ikke sååå gøy ;))

  Ha en riktig god 17.mai!!!

 12. avatarKristine Innleggsforfatter

  @frederik bahne: Det er ganske enkelt, for jeg spiser og trener helt likt uansett :mrgreen: (Jeg er ikke i kcalunderskudd så veldig lenge av gangen i løpet av et år).

  @Tine: Godt å høre kjære snop-buddy 😆

  @Tone: Ja, det er egentlig veldig logisk at det skjer – og godt at vi har et slikt varslingssystem. Det bare gjelder å ha såpass respekt kroppen at man lytter til det, og ikke blir for oppslukt i forfengeligheten 🙂

  @Plingrii: Takk! Jeg håper det.
  Så hyggelig, takk 😳

  @TID FOR TRENING: Når jeg frem til bare én skal jeg være fornøyd 🙂 Tusen takk!

  @Anonym: Takk! 🙂

  @CJ: Jeg er mer en søt-person enn salt-person, så det kan jeg egentlig ikke gi deg noe godt svar på. Jeg har alltid være søtavhengig 😆
  Dette blir bare synsing fra min side, men det kan godt være at mangel på salt i kosten gir lyst på salt, og mangel på karbohydrater gir lyst på søtt – i en overgangsfase.
  Det er derfor det bra at man kan spise sunt søtt med sukrin på hverdagene 😉
  Drit i vekta! Man kan uansett ikke veie seg på to forskjellige vekter, du utfordrer skjebnen her :mrgreen:
  Ha en fin 17.mai du og!

 13. avatarCamilla

  Utolig bra skrevet! Kjekt å lese innleggene dine, for alt du skriver er så reflektert 🙂 Du ser helt fantastik ut!

 14. avatarHelsekropp

  :mrgreen: Nok et magnificent innlegg av supre deg, Kristine :mrgreen: Jeg tror du ga mange jenter en god-følelse nå, inkludert meg 😉 Jeg er så enig i at man må finne sin metode for å gå ned i vekt, og være kritisk til hvem man velger å legge sin helse/kropp i hendene til. Håper du har en fin søndagskveld med lille kattegutten din 😎 You look fabulous!!

 15. avatarMarthe

  Jeg har PCOS og insulin resistens, og har erfart at kroppen min verken liker eller tåler sukker, hvetemel og generelt raske karbohydrater! Behovet for søtt øker i sammenheng med hvor mye søtt jeg spiser! Idag har jeg vært «sukkerfri» i 65 dager, og kroppen og PSYKEN har aldri føltes bedre! 🙂 Jeg kan ha vansker med å forklare de rundt meg hvorfor jeg spiser som jeg gjør, og skulle ønske jeg ikke fikk noe oppmerksomhet på det området. Jeg har hovedfokuset på proteiner. Karbohydrater får jeg i hovedsak fra bær og grønnsaker. MEN, hvor viktig er det for meg å få i meg tilstrekkelig med fett? Jeg ønsker selvsagt å redusere fettprosenten 🙂

 16. avatarMia

  Du skriver veldig bra, og et et utrolig godt forbilde! 🙂 Enig i det at det er viktig å tenke på hva som er viktig i livet, og ikke gå seg vill i «sunnhetsjungelen»..

 17. avatarMariell

  Så utrolig bra skrevet! Måtte humre da jeg leste at du «spiste smågodt mens du skrev dette innlegget».. Kjenner meg godt igjen der 🙂 Jeg fungerer best når «alt er lov». Etterhvert kjenner man kroppen sin bedre og bedre og jeg vet jo hvordan den reagerer om jeg spiser «sånn eller sånn». Så da må jeg bare velge og ikke minst -stå for det etterpå! (ingen dårlig samvittighet m.a.o). Men det er mange som sliter der ute, så det er godt at det finnes blogger som dine som reflekterer så bra over emnet!

 18. avatarL

  Mange gode poenger her, og så har du et veldig bra språk! Var «behagelig» å lese, du er flink til å skrive 🙂

 19. avatarChassi

  Hei igjen! Så klart.. Hva som sitter igjen oppi hodet etterpå blir jo helt individuelt. Men ellers, sånn bortsett fra deg og et par andre sikkert, så virker det ikke som bodyfitnessutøverne har et særlig avslappet forhold til kropp og mat, det kan heller virke som det er en ny måte å sette spisingen i system på. (?) Syns jeg. Men helt subjektivt.

  Kloke du! Og nydelig innlegg! Ha en fortsatt deilig dag. 🙂

 20. avatarCJ

  Hei igjen og takk for svar

  Jeg jeg lurte også på det med «minus i karbohydrater» gir et økt søtsug…
  men det går kanskje over 🙂

  Sukrin har jeg ikke gått til innkjøp av enda. Skral økonomi foreløpig så…
  Men jeg prøvde å lage en lavkarbokake i helgen, riktignok med fruktose men kaken ble overraskende god! Konsistens nesten som mousse :):)
  Kort fortalt var det blanding av smeltet mørk sjokolade/smør blandet med eggedosis og marengs. 😉

  Men jo jeg kan godt spise en vanlig sjokolade, et kakestykke e.l med vanlig sukker også. Nysgjerrig på sukrin….

  Pepsi Max er fast «bad habit» men ikke røyker el snuser jeg, ikkeno junkfood og meget sjelden alkohol så da så 😉

  Takk igjen!! Nei skal holde meg til en vekt og jeg er ikke sååå opptatt av den men greit å se om en har kommet noen vei. Er nok mulig muskler har tatt over litt 🙂

  God natt 🙂

 21. avatarKristianne

  Kjære Kristine – TUSEN takk for at du tar opp og skriver om dette! Jeg er totalt enig med deg i alt du skriver her.
  Den indre stemmen min bestemmer nesten alt. Jeg spiser når jeg er sulten, og jeg «liker» å ligge på et lite kcalunderskudd, det har jeg for øvrig gjort store deler av livet. Jeg håper og tror at man i mange tilfeller lever lengre – har som mål å bli over 100 år dersom helsa samtykker. Særlig at det skjer, men det er da noe å strekke seg etter :mrgreen:
  Jeg begynte etter påsken å notere hva jeg spiste og hvor mye det inneholdt, ikke fordi jeg har tenkt å gjøre det resten av året eller livet for den saks skyld, men for å få en viss anelse om hva jeg trenger og hva jeg kan endre på. Du har med denne bloggen og innlegg som disse hjulpet meg på en sunn vei i en svært positiv retning. Igjen – Tusen, tusen takk! Jeg er så takknemlig. 🙂

 22. avatarMarianne

  Kjempebra innlegg Kristine! 🙂 Du er et stort forbilde, og mye på grunn av akkurat det her. Syns du har en kjempesunn livsstil 😀

  Ønsker deg en nydelig 17.mai :mrgreen:

 23. avatarML

  Hei! Har nettopp begynt å lese bloggen din, og må si jeg liker den kjempegodt! Er egentlig ikke en blogg-person som liker å lese blogger, men denne er helt klart en jeg kommer til å følge med på fremover 🙂 Synes det innlegget her var supert, og liker fokuset ditt. Særlig det med at det å veie seg er svært lite viktig og et unøyaktig mål for svært mange! Det har jeg prøvd å fortelle både mor og venninner i lang tid. Gleder meg til å følge deg videre 🙂

 24. avatarMartine

  Hei Kristine 😛
  Veldig bra innlegg.
  Tips -Det man kan gjøre for å se hvor mye man trenger av energi hvert døgn er å gå til innkjøp av en pulsmåler. jeg kjøpte en slik og gikk med den ett helt døgn, dvs et døgn jeg ikke trente eller gjorde noe annet spesielt. Da fikk jeg nemlig se hva min energiomsetning var på en rolig dag, ca 2200 kcal. Da er det lett å vite hvor mye man skal redusere for å gå ned f eks en halv kilo i uka. Dager man trener og er i aktivitet forbrenner man selvsagt mer. Jeg trodde faktisk jeg ikke brukte mer enn ca 1 000 kcal i døgnet, så det viste seg at jeg egentlig hadde spist alt for lite og kvalte min egen forbrenning. Nå spiser jeg mer – og går ned i vekt :mrgreen:

 25. avatarKristine Innleggsforfatter

  @Camilla: Tusen takk!!

  @Helsekropp: Tusen takk! 😀 Godt å høre, og jeg og Todd hadde det veldig hyggelig som vanlig.

  @Marthe: Vi får bare håpe at etter såpass lang tid så vil folk rundt deg slutte å spørre spørsmål eller reagere på måten du spiser på 🙂
  Om frukt og grønt er den eneste karbohydratkilden din de siste par månedene og du planlegger å ha det slik fremover, så vil jeg absolutt anbefale deg å spise mer sunt fett – uten at jeg vet hvor mye du spiser nå. Spiser du altfor lite (kalorimessig) over lengre tid så vil etterhvert muskelmassen gå tapt – noe som igjen fører til lavere forbrenning.

  @Mia: Tusen takk!

  @Mariell: Jeg gjorde faktisk det 😆 Og tenkte at dette føles jo litt rart.. men samtidig så er vi alle bare mennesker – og det er flere enn meg som vil nyte livet på hver sin skala.

  @L: Stort kompliment, for jeg elsker å skrive – så tusen takk!

  @Chassi: Jo, jeg skjønner absolutt hva du mener, men jeg leser faktisk ikke så veldig mange bodyfitnessutøverblogger (puh for et ord). De få jeg er innom virker veldig fornuftige, og det gjør også tidligere utøvere (som f.eks Therese og Janne).
  Det kan virke ekstremt når man følger en utøver mot konkurranse, og når dessuten de fleste slutter å blogge etter at konkurransen er over, og går tilbake til sine normale liv med normal spising – så kan man kanskje sitte igjen med en tro om at det er sånn hele tiden, året rundt.
  Også er det ikke til å komme bort ifra at det er mange som aldri har stilt, men som snakker mye om at de ønsker å gjøre det, gå på deff osv – av helt feil grunner. Det er med på å gi bodyfitness et dårlig rykte synes jeg.
  Jeg tror faktisk det er mange flere sporter/idretter som sliter mer med spiseforstyrrelser over lengre tid, men som kanskje ikke er like mye snakket om eller satt nok fokus på; turn og friidrett – bare for å nevne noen.

  Takk for innspill, og ha en fin dag du og! 😀

  @CJ: Ja, jeg vil tro det.. men du kan jo se om det går over, om du ikke har slitt med søtsug tidligere så er det sikkert bare i en overgangsfase.
  Anbefaler sukrin/sukrinmelis på det varmeste 🙂

  @Kristianne: Den indre stemmen er så viktig, den er jo oss! Hører man på den så tror jeg man slipper mye vondt, det er liksom både fornuft og følelse 🙂
  Oi, gjør du det. Jeg har lest en del om dette med kalorirestriksjon og levetid, og det er ganske interessant. Jeg tror ikke jeg følger det helt men, et par måneder i året får holde :mrgreen:
  Og jeg er så takknemlig for at du følger meg og skriver til meg, så takk tilbake!

  @Marianne: Tusen takk! Håper du får en strålende 17.mai du og, hipp hurra! 😀

  @ML: Tusen takk! Koselig at en ikke-bloggleser vi lese her 😀 Jeg har prøvd i lang tid å fortelle folk hvor unøyaktig en vekt kan være (man vet jo ikke hva vekten består av til enhver tid, spesielt væske vs fett), men det virker som det er vanskelig å gi slipp på tankegangen.

  @karoline: Tusen takk skjønne deg 😀

  @Martine: Oi, ja da var det godt du fikk det svart på hvitt og begynte å spise mer! Håper fremgangen og ikke minst energien – du må jo føle deg mye bedre nå – fortsetter slik du ønsker 😀

 26. avatarMarthe

  Hjertelig takk for svar, Kristine! 🙂
  jeg teller ikke kalorier, men vil tro jeg ligger på 1600 kcal i gjennomsnitt per dag. Det er kanskje lite i lengden, men kroppen fungerer utrolig bra. Skal prøve meg fram med noen never nøtter, økologisk peanøttsmør eller noe i den duren. Vil/kan det påvirke fettforbrenningen hvis jeg tilfører mer fett? Bør jeg redusere enda mer på mengden karbohydrater?
  Jeg håper du har det bra, og får en kjempefin 17 mai feiring sammen med mennesker du er glad i, Kristine! 🙂 Bloggen er fantastisk. Og, det er du å.

 27. avatarMarit

  Er det enkelte spesielle matvarer du UNNGÅR, eller absolutt ikke spiser? Hadde du ikke hatt mulighet til å lage et innlegg om enkelte matvarer du spiser versus mat du ikke inntar (noe som kan erstatte det andre?) Trenger sårt inspirasjon til en sunnere livsttil og er litt grønn da jeg er i startfasen enda :mrgreen:

 28. avatarwhy

  nok ein gong eit heilt fantastisk bra innlegg kristine! du e inspirasjonskilde nr.1 og (som flere andre også har bemerka) grunnen til at nettopp du er eit så bra førebilete er nettopp fordi du et usunt, du unner deg ekstra godt i helgene! nettopp dette viser at du er like «mennesklig» som alle oss andre, og DET gir meg den ekstra motivasjonen eg treng!:)

  tusen takk for at du fant vegen til bloggen, og bloggen fant vegen til meg! ha ein strålandes 17mai!:D

 29. avatarIselin

  Hei 🙂

  Jeg ligger på ca 1100-1300 kcal i hverdagen.. trener hvertfall 4-5 ganger i uken, variasjon av kardio og styrke.

  Føler at en dag i helgen for meg med ca kalorier på 4000 på en dag f eks ødelegger mye.. og kan gå opp typ 2 kg. er det mest vann? er vel så å si umulig at det kan bli lagret som fett så raskt?
  Er det normalt for deg å gå opp litt i helgen og så jevnes det ut igjen etter noen dager med underskudd? 😀
  Prøver å komme litt mer ned i fettprosent.. men akkurat nå har det stått ganske stille en stund til tross for at jeg kun har har tre utskeilser på over 1 mnd..
  Fantastisk blogg du skriver, virkelig inspirerende og elsker oppskriftene du legger ut 😉

  Ha en fin 17 Mai 😀

 30. avatarHelene

  FANTASTISK INNLEGG, REFLEKTERTE DEG! 😉 Jeg er forresten vanvittig glad for at du ikke la ned bloggen. Ha en strålende 17. mai, flotte, flotte jente.

 31. avatarKristianne

  Ang kalorirestriksjon ligger jeg altså bare rett under det jeg trenger, men noen dager går det jo opp i opp og vel så det, ellers ville jeg vel ha vært ei flis nå.. Regner med at morgendagen blir en heftig dag på pluss-siden :mrgreen:
  Jeg har lest om forsøk på aper av akkurat samme alder, der de har fått samme mat, men ulike mengder. Den som fikk «mer enn nok» og spiste seg god og mett var mer utsatt for sykdommer, tidligere aldring av hud, hår, motorikk o.l og levde ikke like lenge som den andre typen som fikk akkurat litt for lite. Det var helt utrolig å se på forskjellen på huden og håret deres. Det er jo veldig interessant, da 🙂 Jeg liker ikke å være mett, blir veldig slapp og uvel av følelsen. Håper du skjønner hva jeg mener, det er jo helt klart en smakssak 😀
  Ha en suuuper dag i morgen, hva enn du skal gjøre 🙂

 32. avatarDisarmed

  Å, Kristine, du er så innmari god og flink! Tusen takk for et skikkelig godt skrevet innlegg som fikk meg til å reflektere godt rundt egen vektnedgang. Du inspirerer meg virkelig, og jeg setter stor pris på hvert eneste innlegg du publiserer!

  Kos deg masse i morgen, vakreste du! 😛

 33. avatarHanne

  Så godt det er å lese det du skriver. Du skriver så reflektert og gjennomtenkt:) Alltid godt å lese bloggen din! Den skiller seg sååå mye fra de tusen andre mat, trening blogger. Møkk lei de alle nesten ha ha. Du har en virkelig utrolig god blogg!!!
  Også så er du såå snill med Todd! Liker du skiver om ham. Fortsett å holde liv i denne bloggen Kristine:)

 34. avatarLevtil100

  Yes! Det er sant som du sier, det er utrolig viktig å finne hva som passer til den enkelte kropp, og ikke minst – hode! Selv om det ligger en del fundamentale føringer man må forholde seg til når det gjelder kosthold, så er hver kropp unik. Det som funker for en person funker ikke nødvendigvis for en annen 🙂

 35. avatarKristine Innleggsforfatter

  @Marthe: Det høres lite ute over så lang tid, men så lenge du trives med det – bare du som sagt ikke gjør deg selv en bjørnetjeneste ved å senke forbrenningen din.
  Jeg skal ikke gi noen råd ang karbo og fett, for jeg mener at man ikke behøver å kutte ut noen av de helt – men om man allikevel velger det så er det viktig at man tilfører mer av det andre. Nøtter er en fin fettkilde, det samme er bl.a avokado, fet fisk og eggeplomme.

  @Marit: Nei, jeg spiser det jeg vil. Jeg unngår mat jeg ikke liker 😉
  Prøver å holde meg til mat som holder meg mett lenge, altså mer karbonadedeig enn spaghetti for å si det enkelt. (Også fordi jeg synes det smaker mye bedre).

  @lovelyliller.com: Takk for det 😀

  @why: Åh, tusen takk ♥
  Håper du hadde en fin 17.mai og!

  @Iselin: Jeg tror kanskje du burde lese innlegget en gang til? Jeg har skrevet litt om varierende vekt og hvordan man ikke skal bry seg om det da det ikke er reeell vektoppgang etter en helg.
  Det virker som om du kompenserer med altfor lite mat etter helgene, tror du ville hatt bedre nytte av mer mat bedre fordelt utover dagene.
  Og tusen takk forresten 🙂

  @Helene: Takk!! ♥

  @Kristianne: Ja jeg har som sagt lest mye om det, og det er egentlig ganske logisk når man tenker over det.. jo mer man spiser, jo mer ‘bruker’ man kroppen.. tenner får oftere hull, huden tøyes ut mer. Alt om oksidering, og det som skjer innvendig i kropp og organer med tanke på aldring m.m.
  Meen, vi blir alle eldre med tiden uansett :mrgreen:
  Håper du hadde en fin 17.mai feiring!

  @Disarmed: Tusen takk for det 😀

  @Hanne: Tusen takk! Holder det sikkert gående en liten stund til 🙂 Todd skal alltid være med 😀

  @Levtil100: Helt riktig, ellers hadde vi vel sett helt like ut alle sammen 😉

 36. avatarmichelle

  Kjempe bra innlegg kristine!!! Liker at du faar leserne dine til aa tenke selv og ikke bare setter opp et spesefikt program, som mange andre bloggere gjor!!! Ikke alt passer for alle, det er viktig aa huske!!! Men en ledetraad som dette er alltid bra aa ha i minnet 🙂

 37. avatarSlank Meg Flat

  Hei! Flott innlegg, du traff virkelig spikeren der! 🙂
  Dessuten ble jeg veldig, veldig glad når jeg kan lese av andre at det jeg har funnet ut selv, og metoden jeg slanker meg på er akseptabel, det er jo så å si helt slik min metode er! 🙂

 38. avatarFanny

  Hei Kristine! 🙂
  Så fin blogg du har, kjempe mye bra og nyttig å ta med seg ..! 🙂

  Jeg lurte på, da det kommer til frukt og kornporodukter og det å gå ned i fett%, hvordan stiller du deg til det?
  Er avhengig av frukt og grønt og spiser lett 8 frukt om dagen. har et kosthold som baserer seg på frukt og grønt med mest hvitt kjøtt, og spiser ca 1 – 1,5 kopp med store havregryn / müsli om dagen. Derimot spiser jegi ikke pasta, brød (dog knekkebrød) poteter, noe godteri av noe slag eller fastfood o.l.

  Er 19 år, 165cm ca, 55/56 kg ca. Etter ditt sysnpunkt syntes du jeg burde droppe noe av disse karbsene om jeg vil ned i fett % og bygge mer muskler? i såfall, erstatte med hva, for spiser nok mer frukt og grønt enn «mat» :-

 39. avatarKristine Innleggsforfatter

  @Fanny: Om du vil bygge muskler skal du ikke spise enda mindre karbohydrater – mener jeg. Jeg hadde aldri klart et kosthold uten noe godteri av noe slag, men du må finne det som føles riktig for deg.
  Balanse har ført meg til der jeg er i dag, glad, mett, sterk og fornøyd 🙂

 40. avatarMaria

  Ser at dette innlegget er gammelt, men må bare si at det var utrolig fint 🙂 For 3 år siden begynte jeg å løpe og ble plutselig helt besatt av kcal og å regne ut næringsinnoldet i matvarer. Det var jo helt idiotisk, og gjorde ikke noe annet enn å gjøre meg skuffa over meg selv hver gang jeg brøt «reglene». Liker veldig godt det du skriver her 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *