Sunne fastelavnsboller

Jeg ble spurt om jeg hadde noen bolleoppskrifter til fastelavn som er nå på søndag, og det er klart bakeprinsessa har det. Jeg vet ikke om jeg rekker å bake noe selv de dagene før, så det får bli en god, gammel oppskrift fra i fjor.
Aller først vil dere sikkert lese litt mer om hva fastelavn egentlig er?
(Hentet fra Wikipedia)

Fastelavn kommer av det middelnedertyske ordet vastel-avent, og ble tidligere brukt om aftenen før fasten. Fasten ble innledet askeonsdag som er onsdagen 6,5 uke før påskedag.
Senere ble også søndagen (fleskesøndag eller fastelavnssøndag), mandagen (blåmandag eller fleskemandag) og tirsdagen (hvitetirsdag eller fetetirsdag) inkludert i fastelavn.
Enda senere ble fastelavn en hel uke lang.

Flere hedenske skikker ble inkludert i fastelavnsfeiringen. Disse skikkene henspiller på overgangen fra vinter til vår. Best bevart er fastelavnsriset, som ble brukt som en fruktbarhetsvekker. Det var dermed jorden foran plogen, trær, dyr og familiens kvinner som fikk seg en runde med riset.

Andre skikker var utkledningsleker, våpenkamper, brenning av rituelle bål, og å spenne nakne jomfruer foran plogen.
:shock:

Her kommer oppskriften på bollene (som sikkert flere kjenner igjen fra heftet):

1 helt egg
1 eggehvitte (piskes hvitt)
50g mandelmel
30g hi-maize (for ekstra fiber – kan også bruke bakepro, proteinpulver e.l)
1 dl mager kesam
1 ts jbk-mel/fiberhusk
40g sukrinmelis
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme
en klype salt

Bland alt det tørre, pisk eggehvitte stiv med en klype salt og sett til side. Pisk deretter hele egget med kesam, bland alt forsiktig og form rundinger på et bakepapir. Tips; bruk gjerne store muffinsformer så de ikke blir så flate. Inn i ovnen på 200 grader i ca 15 min.
Jeg lagde to veldig store boller, men man kan fint lage 4 mindre og. Neste gang blir det litt mer røre og flere boller. De kan også brukes som brød/myke rundstykker om man bruker litt mindre sukrinmelis.

Om man lager 4 mindre boller blir innholdet pr bolle:
Kcal: 92
Protein: 10,7 g
Karb: 4,5 g
Fett: 3,1 g

Så da er det bare å lage seg litt valgfri krem og strø sukrinmelis over!

Gluten- og sukkerfrie

14 tanker om “Sunne fastelavnsboller

  1. avatarHanne

    Nom nom..
    Her blir det nok usunne vannbakkels til fastelavn, hehe, men de bollene der kan jo faktisk spises til hverdags og da holder vi vel ut «fasten» frem til påske 😉

    Skal absolutt prøve de en dag, det har blitt alt for lite baking på meg de siste månedene, og da ekstremt lite av den sunne sorten 😯

  2. avatarKristine Innleggsforfatter

    @Hanne: Du skal ikke se bort ifra at det blir noe usunt på meg i helgen og – som vanlig 😉
    Det var mer et tips for de som ønsker det helsunt, jeg slår et slag for begge deler jeg egentlig :mrgreen:

  3. avatarTone

    Heihei Kristine! 😉

    Kan du svare meg på et lite spørsmål? =)

    Jeg er veldig tynn over midjen, og liker ikke overgangen mellom mage/hoftepartiet. Har lyst på en mer «rett» fasong. Er dette noe man kan klare vha. trening?

    Håper på svar <3 god helg!

  4. avatarElvi

    Dette så ikke dumt ut, Kristine. Jeg tyvlåner den oppskriften til helgen tror jeg 😉 Liker at du poster forhistorie og fakta om sånt som fastelaven, det er jo sånt som man ikke lærer om ellers 😀 Håper du får en flott helg!

  5. avatarwhy

    Det e så sykt herlig å sjå at du endå dukke opp med nye innlegg, nesten som julafta kvar gong:D

    å spesiellt i dag, tenkte meg innom for litt arkivsnoking etter fastelavens-bolle oppskrift, og kva finn eg? nettopp, flett nytt innlegg med oppskrifta eg skulle leite etter:D
    fantastisk:D

    ha ei strålande helg!!:D

  6. avatarTherese

    Hei Kristine!

    Heftet har jeg selvfølgelig,men har du tips til krem ? Så digg ut den du hadde mixet sammen 😉

    PS: har ikke vekt som går under 50 g 😯 ,tips til hvordan jeg kan beregne ca. gram.? har hørt at ei SS er ca. 10g.,kan dette stemme?

    Ha ei fin helg! 😉

  7. avatarIna

    hei 😉 har sett overalt etter jbk- mel/fiberhusk, men finner det ingen plass! er det noe jeg kan bruke istedenfor? 🙂

  8. avatarKristine Innleggsforfatter

    @Tone: Hoftene får du ikke gjort så mye med.. men kurver er jo så fint! Du får omfavne dine kvinnelige former 🙂

    @Elvi: Håper du hadde en fin fastelavn med gode boller!

    @why: :mrgreen:
    Takk for det, ha en flott uke!

    @Helene: Takk for det, ha en strålende dag videre 🙂

    @Lilalife: Håper de små hadde en kjempefin fastelavn!

    @Therese: Kanskje litt for sent, men jeg stivpisket eggehvitter + litt sukrinmelis og blandet med jordbærskyr.
    Det spørs litt hva det er snakk om, du kan se omgjøring av mål her: http://kunnskapsbasen.com/heleinnlegget.asp?il=220&kt=18&ukt=91

    @Bobby Khan: 😉

    @Ina: Du vil finne det på helsekostbutikker! Det er litt vanskelig å finne en erstatning for dette, men flere eggehvitter og/eller bløtlagte linfrø gir også en ‘seig’ konsistens/bindemiddel.

  9. Tilbaketråkk: Aninekristin » Sunne boller til frokost

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *