Spis mer for mindre

Porsjonskontroll?
Doktor Brian Wansink sitt team har analysert porsjonsstørrelsen på 18 oppskrifter, gjennom en tidsperiode fra 1936 til 2006 . De fant ut at porsjonene hadde minket med mellom 14 til 18 prosent. Men selv om porsjonene har blitt mindre, så har antall kalorier gått opp. Gjennom årenes løp så har kaloriinnholdet i én porsjon økt med 60 prosent.

Dersom du er som meg og liker å spise få, men store måltider i løpet av en dag, så burde du altså bli flinkere til å redusere kaloriinnholdet i porsjonene, i stedet for porsjonsstørrelsen. Om du trives med å spise mange, mindre måltider så er ikke dette like viktig.

Det er utrolig mange forskjellige måter å spise på (lavkarbo, høyprotein, lavfett osv), jeg velger den maten jeg vet at jeg kan spise veldig mye av – og ikke minst som gjør meg skikkelig mett over lang tid. Jeg følger ikke noe spesielt opplegg, og spiser aldri det samme hver dag. Jeg vet ikke engang fordelingen mellom de forskjellige næringsemnene.
Jeg har gjort flere endringer i kostholdet mitt i løpet av de siste årene, men den viktigste endringen jeg har gjort er å tilføre mer proteinrik mat, samt erstatte noe av karbohydratene med grønnsaker (for å kunne spise større måltider).

For å finne ut av dette for din egen del, så må du tørre å teste ut litt forskjellig. Det er altså ikke ‘farlig’ å spise det ene fremfor noe annet, og det finnes ingen fasit på hva vi alle skal, bør, må eller liker å spise.

Velg riktig mat
Noen enkle tips å følge om man vil minske kaloriinntaket. Det vil si, om du gjerne vil spise mer og ikke følger en spesiell diett.

– Velg massevis av grønnsaker fremfor kun pasta, potet, ris mm – ta gjerne et søk på nettet om man er lei av de samme gamle, det er altfor mange grønnsaker vi glemmer.

200 g kokt pasta = 300 kcal
200 g diverse grønnsaker = 50 kcal
Man kan altså spise nærmere 1 kg mer grønnsaker for samme kalorimessige innhold.

 – Velg mager kesam, CC og skyr fremfor vanlig yoghurt o.l. Her kan du også lage mange spennende dipper, dressinger, desserter og tilbehør.

– Velg produkter som ikke er tilsatt sukker – enkleste måten å få bort unødvendige kalorier på

– Velg alltid de mest proteinrike produkter om du står mellom flere valg av samme matvare

– Lag helst maten din selv, da vet du nøyaktig hvilke ingredienser du får i deg.

Variasjonene innen disse tipsene er mange, og man kan bryte mange av de ned mer detaljert. Som f.eks anbefalingen om grønnsaker, her kan du igjen eksperimentere med form og farge. Spis de som de er, kok/stek, smaksett med forskjellige krydder, mos dem, dip dem osv. Det viktigste er at man først tar et bevisst valg på kostholdet, og så kan de uendelige mange måtene å spise det på utforskes.
Å spise sunt er hverken kjedelig eller vanskelig når man oppdager hvor godt det er!

Dagens aktivitet ble en drøy time med rask gange ute i snøen, og etterpå ble det en god middag;

Svinefilet stekt med krydder sammen med smørstekt paprika, purre og hvitløk.

God kveld videre!

19 kommentarer til “Spis mer for mindre

 1. Hurtig

  mm! så deilig ut:D
  Liker at du fokuserer på masse grønnsaker istedet for unødvendige karbohydrater i form av ris, poteter osv. ;D

  men over til noe litt annet!
  Har hatt vondt i skinnleggen noen uker nå.. tror det kan være en begynnelse på beinhinnebetennelse.. utrolig dumt, med tanke på at jeg elsker å løpe.. men må nå bare ta en pause fra det og finne andre alternativer for løping. Tror du sykling kan være en mulighet? Hvis jeg kombinerer dette med morgenkardio på en times tid 4-5 ganger i uka?
  Du har vel forresten ikke noe erfaring med beinhinnebetennelse? Hvordan jeg best mulig kan trene kardio og styrke uten at det skal gå utover fremside av leggen min..?

 2. Michelle

  Veldig bra innlegg Kristine 😉
  Føler vi to er ganske lik i matveien og har ganske like synspunkt! Trives veldig godt med 2-3 større måltider. Med mer grønt framfor pasta etc…
  Bra inspo!! 😉

 3. Lill Adriana

  Jeg hadde lovet meg selv å bare lese bloggen din når jeg er mett, men jeg blir sulten av den uansett når jeg leser den..;) Så før jeg kommer til poenget må jeg si ditt innlegg er som alltid supert, inspirerende og lett å kjenne seg igjen i. Men jeg må også tilføye at bloggen din gjør det vanskelig å holde porsjonene små. Jeg blir jo så sulten av alle disse herlige matbildene 🙂 skal sies at du fronter med sunn mat, så dette er egentlig ikke et problem.. Men jeg hadde tenkt til å legge meg, i stedet sitter jeg på sengekanten og vurderer hva jeg skal ta i omeletten. 🙂
  buen apetito!

 4. Kristine

  @Hurtig: For å være helt ærlig så er jeg ikke så veldig kjent med skader av løping o.l nettopp fordi jeg ikke driver med hverken hard eller langvarig kondisjonstrening. Det kan høres som en betennelse ja, jeg har selv hatt beinhinnebetennelse i kortere perioder. Jeg har erfart at massasje hjelper. Fryktelig vondt, men effektivt.
  Videre er det nok greit å hvile en dag eller to innimellom. Ingen vits i å trene om det er vondt i hvert fall, så du får nesten prøve deg frem til om sykling, ellipse e.l føles bedre.
  God bedring 😀

  @Michelle: Ja, det er slik jeg spiser – på hverdagene i hvert fall. Mye mat er godt 😀

  @lovelyliller: trening ,mat og morro.: Takk! 😀

  @Sara: Takk for det 😀

  @Kjersti: Tusen takk! 😀

  @Lill Adriana: Hehe, tusen takk Lill – små porsjoner er ikke noe for meg. Og jeg håper du lagde deg en nydelig omelett!

  @Bobby Khan: Takk 🙂

 5. Hanne

  Gode tips! – og tips jeg så absolutt må få inn i min hverdag igjen skal jeg noen sinne komme i nærheten av en sommerform 😆

  Ytrefilet av svin på Kiwi-tilbud i helga!

 6. Marthe

  Hei Kristine 🙂

  Jeg har vært i kontakt med en PT og fått trening og kostholds program. Kostholds programmet inneholder en god del hel melk og peanøttsmør. Jeg er litt usikker på å spise for mye av det, selv om jeg ved det er gode fettsyrer. Hva er ditt synspunkt på det? Jeg trener styrke 4 ganger i uka, og går på mølla med stigning. Målet mitt er å stramme inn 😀

 7. Elvi

  Flott innlegg! Uten å ha hatt noen «bevis» har jeg alltid syntes at folk spiser veldig små og unødvendig kaloririke måltidet. Selv elsker jeg å fylle opp med masse gode grønnsaker (har aldri vært noe særlig fan av all den pastaen, lasagneplatene osv uansett 🙂 det smaker jo så tamt!)
  Og, på veldig etterskudd, godt nyttår! Gleder meg til å følge deg og Todd, og teste ut spennende og sunne oppskrifter gjennom 2011 🙂

 8. Malin

  Ett syltetøy-tips: Lettere eplesyltetøy. Vet de har det på Rema. Sååå godt 🙂
  Håper du får en finfin helg!!

 9. Miranda

  Hei Kristine! Har fulgt deg en stund og har jo sett at du har et ganske proteinrikt kosthold, selv om du som du sier ikke følger noen «diett» e.l. Lurer på om du kjenner noe til LCHF, om du har testet det ut, og hva du i så fall mener om det? Jeg er klar over at du holder mest på med styrketrening og kanskje derfor ikke kan gi noen svar angående kondisjonstrening, men min erfaring er at løping, langrenn, sykling o.l føles mye tyngre når kroppen ikke har fått i seg noe særlig karbohydrater.

  Ettersom «lavkarbo» er blitt såpass populært på diverse blogger, spesielt på kjente blogger som Fotballfrue (som også bedriver hard kondisjonstrening), er det jo ikke vanskelig å bli fristet til å prøve dette. Spør deg fordi det ser ut som du har et kosthold med ganske lite karbohydrater. Men man merker kanskje ikke forskjell i samme grad når man trener styrke som når man trener hard kondisjon? Vet du noe om dette? Må man i tilfelle «tomhet» og kvalme spise mer fett som erstatning for karbohydrater?

  Setter stor pris på svar! Ellers synes jeg bloggen din er motiverende og inspirerende i forhold til både trening og matlaging!:)

 10. Anna

  Hej!
  Kristin, har du någon mailadress som man kan maila till? Har en fråga som är lite personlig, men som jag hoppas få svar på 🙄

 11. Kristine

  @Hanne: jeg får kiwi-kundebrevet, så er oppdatert 😀 Fortsatt god helg!

  @Naomi: Så bra, det viktigste er jo at man spiser så ofte som man ønsker 🙂

  @Marthe: Det blir veldig vanskelig å svare på når jeg ikke vet utgangspunktet ditt, hvor mye du spiser utenom det osv. Men du liker vel melk og p-smør?
  Jeg er helt sikker på at din PT vet hva han gjør, prøv det ut i et par uker og se 🙂

  @Heidi: Takk!

  @Elvi: Jeg synes også folk ofte spiser unødvendig lite innimellom. Et eksempel jeg kommer på er én bakt potet til lunsj, hvordan i all verden blir man mett på det – og for hvor lenge? 😀 Men det er tydelig at vi er alle veldig forskjellige.

  @Randi: Tusen takk! 😀

  @Malin: Takk for tips, lett å holde seg til de gamle, faste. Jeg elsker bringebær nemlig 😀
  Fortsatt god helg!

  @Miranda: Jeg har skrevet litt om det her; http://www.kriweb.no/?p=6021
  Innen kosthold vil man aldri bli enige, men jeg synes det er viktig å ikke utnevne én spesiell måte å spise på som en fasit for alle. Selvom det fungerer for deg, betyr ikke det at det vl fungere for en annen. Man har forskjellige liv, kropper, aktivitetsnivå, sykdommer, mål og ønsker.
  Jeg har hørt at det er en overgangsperiode når det gjelder lchf og kondisjonstrening, at det er en ‘kneik’ man må over. Jeg har aldri testet det ut, så jeg vet ikke. Jeg har testet ut lavkarbo og fungerte etterhvert dårlig på trening, samt hjertets funksjonaliteter. Jeg spiser mindre karbo enn gj.snittet på hverdagene, men spiser til gjengjeld veldig mye i helgene.
  Om du er frisk, aktiv, og ikke minst trives med kostholdet ditt i dag, så ser jeg ikke den store grunnen til å endre noe drastisk.
  Ikke glem at når man minsker på noe, må man øke noe annet. Minsker du karbohydratene helt, må du øke fett og/eller protein.

  @Anna: Självklart, min mailadr er: kristine@kriweb.no

 12. Tilbaketråkk: Do it now! « All in

Det er stengt for kommentarer.