«Lange, slanke muskler»

Dette er et innlegg jeg skrev for en god stund siden, i ren frustrasjon over hvor mange ganger jeg leser om jenter som ikke ønsker å trene tungt fordi de vil ha ‘lange, slanke muskler’.
Nå er det selvfølgelig helt greit at man ikke ønsker å drive med vekttrening, men da må man først vite hva som er mulig og ikke – og hva man egentlig frarøver kroppen sin.
Dere har garantert lest det jeg nå skal skrive flere ganger før, men gode ting kan aldri gjentas for ofte – er det ikke det de sier :smile:

Myten:
«Hvis du vil ha lange, slanke muskler bør du i hovedsak trene lett med mange repetisjoner. Vil du ha mer markerte muskler, trener du maks styrke, altså tung styrketrening»

Har du noen gang møtt noen med lange muskler, altså som er så mye lengre enn andres – og da snakker jeg ikke om lange lemmer som armer og ben, men selve musklene? 

Vi har selvfølgelig et varierende utseende på musklene våres, men de er konstante. Man kan ikke ‘strekke’ dem den ene eller andre veien, utseendet er genetisk betinget.
Riktig og tung styrketrening vil øke størrelsen eller tversnittet av muskelen, og når du har trent opp muskelen til det du synes er stort nok, så går du helt enkelt over til vedlikeholdstrening. Nå skal det sies at å bygge en muskel til de store dimensjoner vil ta ganske lang tid, spesielt for jenter.

Selv om du kan løfte vekter for å endre kroppen din, er det begrenset hva du virkelig kan endre av selve musklene. For å sette det litt på spissen, dette er hva musklene dine kan gjøre:

1. Vokse seg større og/eller sterkere
2. Krympe og/eller bli svakere

Jenter drar ofte på gymmet for å stramme opp, gutta drar for å bygge muskler – men sannheten er at det er nøyaktig de samme tingene. Å bli definert og bygge muskler krever tunge løft av vekter, man blir ikke strammere i fisken av endeløse opp-og-ned-bevegelser med vektene.

Viktig å huske; muskler og fett er to vidt forskjellige elementer i kroppen, det ene kan ikke omgjøres til det andre og omvendt.
Hvis målet ditt er å se musklene dine bedre, så må man ned i fettprosent – det har altså ikke noe med ‘mange reps med lette vekter’ å gjøre. Og enten du ønsker å bygge muskler eller slanke deg, så vil treningsmetoden være den samme. Forskjellen ligger i vekter, reps og sett, samt hvor mange kalorier du inntar.

Å bli definert handler altså om fettprosent, ikke måten man trener på. Så, hva er vitsen?
I veldig korte trekk:

 • Du vil bygge muskler, som hjelper med tap av fett på lang sikt. En kilo muskler kan brenne 20-30 kalorier om dagen. Et halvkilo fett forbrenner ca 5 kalorier om dagen. Jo mer muskler du har, desto flere kalorier forbrenner du om dagen.
 • Du vil styrke muskler og bindevev som hjelper deg yte bedre (enten i daglige aktiviteter eller fysisk aktivitet) og reduserer risikoen for skader.
 • Du vil bevare muskelmasse etterhvert som du blir eldre. Vi vil naturligvis miste muskelmasse over tid (spesielt kvinner) – med mindre vi løfter vekter.
 • Du bygger et sterkere skjelett.
 • Du vil forbedre fleksibilitet, stabilitet og balanse.

Er du fortsatt i tvil om du skal skjære grimaser på gymmet eller ikke?

Samme jente med samme muskler – to forskjellige settinger på fotoshoot;

Berta på badet

Tøffa på gymmet

43 kommentarer til “«Lange, slanke muskler»

 1. Michelle

  Bra skrevet Kristine 😉 Er så frustrerende med alle de jentene som sier de vil stramme opp, og ender med løpe i timesvis på mølle, for å se gjøre noe mage øvelser, spark øvelser for rompe og kanskje løfte noen lette vekter..
  dette innlegget er det mange der ute som kan ta lære av!!! 😉
  Forresten, du ser nydelig ut på bildene, virkelig inspirerende!!! :mrgreen:

 2. Maren

  Hei! Takk for mange gode innlegg! 😀 Kan du si noe om gruppetimene på treningssenterene hvor man trener med frivekter/vektstang med mange repetisjoner (på Sats heter timen SatsPower, vet at mange andre steder heter den BodyPump) er en OK form for styrketrening for «mannen i gata»?

 3. Rachel

  Det er så inspirerende og lese slike innlegg 🙂
  Så flott som du er, er du en inspirasjon i seg selv!

 4. Bobby Khan

  NYDELIG !!! jeg syns det er så bra at flere og flere kommer med sånne innlegg. Er litt små lei av jenter som vil trene og første som kommer ut av munnne når en forteller om vekt trening er «jo men jeg vil ikke bli større» ikke minst ser jenter (og noen gutter) med cardio i flere timer.

  Veldig fine bilder av deg foresten

 5. Nettisen

  Dette innlegget kan godt postes flere ganger 🙂

  Det er nesten irriterende å se damer som løfter så lette vekter i høyt tempo at det heller ser ut som de drar igang en påhengsmotor. Uansett om de er lange eller korte så er muskler gull 🙂

 6. Hanna

  Har ikke tunge vekter, men for meg er de det og da blir det noen grimaser 😛 Dumt at det tar litt tid bare, men gøy er det 😀

 7. Mariell

  Utrolig godt skrevet Kristine, jeg blir så inspirert! 🙂

  Til Maren som spurte deg om BodyPump: hvis du leser dette Maren, så kan jeg fortelle at jeg har trent BodyPump 2-3 ganger i uka over lang tid (en stund siden nå), og man får ikke særlig store muskler tror jeg. Det er vel mer en utholdenhetstrening, men du vil bli sterkere. Men, og det er et men, du MÅ tørre å ta litt ekstra med vekter på så det ikke blir alt for lett. Det skal svi… Fikk iallefall kommentarer på at jeg hadde fine muskler da jeg trente det. 😉

 8. line

  Bra innlegg. Møter denne holdningen fra damer hele tiden, nei med en gang jeg løfter tungt buler lårene og jeg får ikke på meg buksene. De er livredde for store muskler. Selv skulle jeg ønske det var litt lettere å bygge muskler, he he.

  Godt at du er litt tilbake. Klem fra meg

 9. Hanne

  Det er bvare å se på spørsmålene i kommentarfeltene her for å skjønne at en del ting MÅ gjentas med jevne mellomrom 😉

  Hilsen ei som VIL bli større 8)

 10. hanna

  Bra skrevet!
  Spesielt én venninne mener veldig sterkt at hun vil ha lange, slanke muskler, og trener med lette vekter og mange repetisjoner. Hun vil jo ikke ha sånne store muskler som guttene har! Hehe. Jeg orker ikke si henne i mot lenger. Hun får bare tro hva hun vil 😉

  Kan jeg få kontakte deg på mail, kristine?

 11. Janne Moland

  Syns jo både «Berta på badet» og «Tøffa på gymmet» ser råbra ut jeg da. Men nå er jo jeg litt rar, og foretrekker faktisk «Tøffa på gymmet» 😉

  Supert innlegg Kristine!

 12. ellie

  bra innlegg! jeg er så heldig som trener sammen med bestevenninnen min for tida 😀 vi er ikke redde for å ta i, og klarer å presse hverandre til det maksimale på styrkeøktene våre <3
  akkurat nå har jeg et treningsprogram med 4 dager i uka, annenhver overkropp og underkropp.. er litt usikker på hvordan jeg skal variere med tunge, middels og lette økter i forhold til økning 😛 har du noen tips?

  hva synes du om å løpe 4×4 intervall før styrkeøkt?

  mvh ellie

 13. anonym=)

  Hei Kristine!
  jeg lurer på hvor mye du må trene og hvordan, får å få den magen!? jeg trener 5-6 ganger i uka, 3 ganger styrke og 2-3 ganger kondisjon. Jeg trener mye mage, og presser meg hard på styrketreningene.
  Jeg har alltid trent masse, gjennom hele livet. Er ei tynn jente, men ingen six-pack på meg. Lurer veldig på hvor mye som egentlig må til, og om det er slik at alle jenter kan få det? For de fleste jenter har jo en liten klump nederst på magen, uansett hvor mye de trener, mens andre er helt flate.

 14. til anonym

  Hun tar 2oo situpps hver eneste morgen og kveld, og spiser bare grönsaker annen hver dag. Det vet jo alle.
  Den «klumpen» du refererer til hos jenter, kalles forresten «hud», og er helt ufarlig

 15. Sara

  Må le litt av den siste kommentaren…
  Grønnsaker er nok ikke grunnen til en slik flott kropp, og situps gir deg ikke synlig sixpack. Her er det en komplett tankegang, fra mat til trening, som må til for å få en drømmekropp. Der er Kristine utrolig flink!

 16. May Britt

  Fantastisk bra skrevet 😀 Greit å få dette sort på hvit. Jeg bare MÅ linke denne til twitter og Facebook altså 😀

 17. Karoline Pedersen

  Jeg ble såå glad når jeg så du hadde skrevet nye innlegg 🙂 Kos deg videre i førjulstida Kristine:) Imorgen har jeg eksamen og på torsdag og neste onsdag 🙁 Blir deilig å bli ferdig med de, så er det back on track på treningsstudio:D

 18. Kristine

  @Michelle: Det føles som om mange fortsatt ikke tror at dette stemmer.. altfor mange tviholder på et treningsregime som ikke gir de ønskede resultatene.
  Takk! 😀

  @Maren: Det kommer helt an på hva du er ute etter kroppslig sett. Jeg gikk selv på saltimer i begynnelsen og fikk god fremgang, men etter nesten ett år begynte jeg med tyngre styrketrening på egenhånd – nettopp fordi fremgangen stoppet opp. Saltimer er fint som vedlikeholdstrening, men vil ikke bygge noe særlig muskulatur etter en stund.

  @Rachel: Tusen takk!

  @lovelyliller: trening ,mat og morro.: Dette er nok en myte som ikke er så lett å bli kvitt, men vi har kommet et godt stykke på veien synes jeg 🙂

  @Bobby Khan: Ja det er veldig frustrerende.. jeg var heldigvis aldri redd for å bli større – mitt ideal var en stram ‘fitnesskropp’ – og da må det jobbes hardt, ingen kardio i hele verden vil gi deg en slik 😉
  Takk!

  @KRISTIN: Det tror dessverre jeg og.. Når det er sagt så merker jeg en veldig stor forskjell på jenter og styrketrening fra jeg startet for over 3 år siden – nå er det mer akseptert, ønsket og flere og flere driver med det. Og det er jo bra 😀

  @Nettisen: Jeg får så lyst til å gå bort og si at det de driver med ikke vil gi noe særlig resultat (på grensen til ineffektivt, i hvert fall om man ønsker oppstramming), men det tør jeg jo ikke – så da får jeg skrive det her istedet 🙂

  @Hanna: Det viktigste er at det er tungt for deg, og at man bytter til tyngre når de blir lette 🙂 Å se og merke fremgang er nemlig veldig motiverende.

  @Mariell: Takk for det! 🙂

  @Maylinn: Takk takk 😀

  @line: Det der har aldri jeg skjønt heller.. «trener ikke ben fordi de blir større» – hadde det bare vært så enkelt å få opp muskulaturen i bena! 😀
  Takk for det, klarer ikke å holde meg helt borte. Klem

  @Hanne: 😉
  Jeg og! Og jeg jobber hardt for det, men Ting Tar Tid gitt.

  @silje’s fremgang.:
  @Anonym: Takk!!

  @hanna: Det er veldig synd.. får håpe at hun trives med treningen om ikke annet da 🙂
  mailen min er: kristine@kriweb.no

  @Malin: Snart står/henger de med blytunge vekter i armer og ben for å strekke de :mrgreen:

  @Janne Moland: Da er jeg også litt rar Janne, for ‘tøffa’ er nok nærmere den jeg er 🙂 Takk!

  @Stine Marie: Tusen takk 😀

  @ellie: Så bra – godt med en treningspartner som kan pushe deg litt ekstra!
  Jeg pleier å variere på sett&reps, alt fra 5×5 til 12×3 – og øker vektene for hver uke for jeg tar en uke med ‘lettere’. Om du vil være sikker på at du øker for hver gang så anbefaler jeg deg å skrive ned det du trener med for hver gang, eller prøver myo-reps.
  Intervall før styrkeøkt hadde slått ut meg ganske bra i hvert fall, men her er vi alle forskjellige. Om du føler at det går helt fint, så ser jeg ikke det store problemet med det.

  @anonym=): For det første ville jeg ha byttet ut mageøvelsene med knebøy og strakmark – mye mer/bedre trening for mage/core. Videre er det slik at man må ha en lav fettprosent for at magemusklene skal vises, det vil si styrketrening i kombinasjon med proteinrik mat og kcalunderskudd. Et slikt opplegg er for de aller fleste altfor strikt til å opprettholde over lang tid. Dette var før en fotoshoot, altså ikke en dagsform jeg har året rundt.
  Jeg har også en ‘klump’ nederst på magen (en buk er jo noe alle har) – selv i konkurranseform – og er veldig glad i den. Har S-former på hele kroppen jeg 😀

  @til anonym: 😉 For ikke å glemme morgenkardio, eviglang løping og litt mat hver 3.time 🙄

  @Sara: Den var nok ment ironisk 🙂
  Enig, det er hele tankegangen. Takk for det!

  @May Britt: Åh, takk! Er jeg snart den eneste som ikke er på twitter mon tro.. 🙂

  @Karoline Pedersen: Tusen takk, i like måte. Og lykke til på eksamene!

 19. meg

  må bare si at du ser utrolig bra ut på bad-bildet. du ser selvfølgelig bra ut på begge, men det er veldig fint å se godt trente jenter i «normal» positur. tror mange automatisk tenker at man ser ut som på photoshoot-bildene hele tiden, og det stemmer jo ikke.

  ja til flere off-season ikke-flekse bilder, så tror jeg mange flere jenter vil gripe tak i de tunge vektene, og proteinpulveret:D

 20. Effie

  Så utrolig bra skrevet, du er et bra forbilde! Før var jeg skikkelig redd for å få «mannemuskler», men snakket med de som jobbet på treningssenteret, og skjønte for at det ikke var sånn det fungerte! nå løfter jeg vekter så ofte jeg vil! 🙂

 21. Marie

  Hei 🙂
  Hvordan regner man ut kaloriene i denne oppskriften? Eventuelt hvor mange kalorier er det i de?
  1/2 kopp smeltet kakaosmør (ikke høyere temp enn 40 oC
  1/2 kopp kakaopulver
  1/2 kopp malte cashewnøtter
  1 krm salt
  1/2 kopp agave

  Liker bloggen din veldig godt 🙂

 22. Therese

  Herlig at du er tilbake med bloggingen ijæn!!! 😀 håpe pausen gjorde godt! ha en strålende adventstid Kristine 😉

 23. Maria

  Hei!!
  jeg «forelsket» meg helt i magen din! Noe så flott! VIRKELIG bra jobbet! Vet ikke om du leser kommentar-feltet men allikevel; kunne du tenke deg å skrive et innlegg om hvordan du trener magen? Og hva slags øvelser du gjør? Jeg hadde synes det var nyttig!! Om ikke annet så elsker jeg bloggen din og leser den jevnlig!!
  Stå på!! 🙂

 24. Kristine

  @meg: Takk for det! Det ligger veldig mange ‘vanlige’ bilder av meg i bloggen, og jeg har flere ganger satt typiske fleksebilder opp mot ikke-fleks 🙂

  @Effie: Godt å høre! 😀
  Det er trist når folk begrenser mulighetene sine på grunn av feilaktig informasjon og myter.

  @Metallian: Kremost er ikke dumt, det så nydelig ut!

  @Marie: Det er litt jobb på grunn av måleenhetene som er typisk amerikanske, men jeg kan forklare deg hvordan du gjør det. Søk hva 1/2 cup er i gram (det varierer alt ettersom det er smør, tørrvare o.l). Her er én side du kan hente fra: http://allrecipes.com//HowTo/cup-to-gram-conversions/Detail.aspx
  Deretter ser du på innholdet av varen, og ganger med antall gram. F.eks. 1/2 cup kakao er 0,64 gram x innhold per 100 gram

  @Karianne: En god blanding, takk for det 😀

  @Therese: Pausen vil nok bli noe lengre.. men tusen takk, håper du har en fin førjulstid og 🙂

  @Maria: Klart jeg leser kommentarene, og setter veldig pris på alle som tar seg tid til å skrive til meg.
  Mine mageøvelser, i prioritert rekkefølge:
  1. Styrketrening – spesielt ben (ja, faktisk). Tenk over det neste gang du trener, stabilisér mage og rygg og du vil kjenne hvor mye magen faktisk jobber.
  2. Crunches med vektbelastning – alle muskler må ha motstand
  3. Statiske øvelser som planken o.l for sterkere coremuskulatur, samt stabilitet

  NB: Mage/core trenes for å holde seg sterk da det ofte er en svakhet her ved diverse ryggplager, det vil ikke ha noe vesentlig å si for utseendet – da må fettprosenten være lav(ere).

 25. Karen

  Hei Kristine!

  Utrolig bra innlegg! Jeg må innrømme at jeg er en av de jentene som løper langt (har løpt 50 km i uka i snart et år) og trener lite styrke. JA, har gått ned i vekt (så klart), og det ser ikke så bra ut når man når et visst nivå.

  Jeg har derfor bestemt meg for å trene litt mer styrke, og jeg lurer egentlig på om du vet om du bra øvelser for bein/rumpe? Kan man «forme» kroppen og gjøre den mer kvinnelig ved hjelp av styrketrening, feks, eller avhenger det kun av din genetiske kroppsfasong? Bruker du mest apparater eller frivekter? Jeg er glad i å trene styrke, men føler ikke helt at jeg har peiling, tar nok for mange repetisjoner av lette vekter (som regel 3*12, 3*10 eller 3*8). Hadde blitt kjempeglad for noen svar!

  Til sist lurer jeg på om hvor mye som skal til for meg som jente å bli større som følge av styrketrening, siden du skriver i innlegget at det ikke akkurat skjer i en håndvending:P Leser også at du ofte skriver om måter å spare kalorier på (selv om man skjønner at du har god appetitt:D), jeg lurer på om du vet om en måte å gå opp i vekt på en sunn måte? Lett å falle for fristelsen til å spise kaker og godteri:P

  Til slutt vil jeg si at leser bloggen din ofte, du skriver godt, har masse bra oppskrifter (har prøvd noen av dem), virker veldig kunnskapsrik – og er ikke minst utrolig flink til å svare på kommentarer! At du tar deg tid til det er helt fantastisk:) Jeg skjønner at min kommentar er fryktelig lang, så jeg forstår godt om du ikke svarer på den, hehe;) Men jeg hadde blitt veldig glad for svar!

  Ønsker deg en fin adventstid:D

 26. Marit

  Hei. Koselig å se bloggen leve igjen 🙂

  Kan jeg bare kommentere en bitteliten ting ang. 4X4? Dersom styrke og utholdenhet skal gjøres i samme økt, så er tommelfingerregelen å trene styrke først.

  Også kan muskler faktisk bli korte 🙂 det skjer når damer går i høyhelte sko hver eneste dag i et langt liv (vet faktisk ikke hvor lenge). Da blir leggmuskelen kort, og det er visst ikke så gøy 🙂

  Bortsett fra det, så er jeg heeeeelt enig med deg 🙂

 27. Kristine

  @Maria Therese: Bare hyggelig, takk for at du ville ha det 🙂 Så fin blogg du hadde!

  @Stine Marie: Det skal jeg gjøre! Men jeg har mine tvil 😀

  @Karen: Hei!
  Ja, om man ønsker å forme kroppen (les: bygge muskulatur) så er ikke løping veien å gå – heller tvert imot vil jeg si. Noen ønsker jo det og, og det er helt greit.
  Jeg trener ca 50-50 frivekter og apparater, viktig at man ikke blir helt låst til en spesifikk øvelse – prøv heller flere forskjellige før du får dine ‘favoritter’.

  Øvelser for rumpe og lår:
  Knebøy og strakmark! Det er mine favoritter i hvert fall, spesielt sistnevnte.
  Mange kjører også utfall, enten med vektstang eller manualer.
  Videre har jeg med:
  Lårcurl (både liggende og sittende)
  Benspark
  Benpress

  Du kan godt ta 10-12 reps innimellom, så lenge du ikke etter endt sett kunne ha tatt dobbelt så mange (da er det altfor lett, og ineffektivt). Om du i tillegg husker å utfordre deg selv og kjøre tyngre enkelte dager. Legg på såpass mye vekter at du nesten ikke vil tro at du greier det, og om du kun får presset ut 4-5 reps – så er det nok, og det er det som gir musklene fremgang. De skal ‘knuses’ og brytes ned :mrgreen: -før de vokser i ettertid.

  Det er klart at utgangspunktet ditt har mest å si for hvordan kroppen vil respondere på styrketrening, men det er ikke dermed sagt at du ikke kan forme kroppen. Jeg føler selv at jeg har fått en mer formfull kropp, jeg har aldri hatt så mange ‘swunger’ som jeg har nå – og da spesielt rygg, rumpe og lår 😉

  Styrketrening (som utførers riktig, og kontinuerlig) og nok mat – det er oppskriften. Jeg er veldig flink til å spise, måter å spare inn på kcal er i hovedsak for konkurranser o.l.
  For å få i seg nok mat (som jeg absolutt ikke skjønner kan være et problem, hehe) er det viktig å velge matvarer med høyt næringsinnhold – som gir mye for lite. Noen eksempler; spis hele egget (og gjerne flere), mat med mye sunt fett (avokado, nøtter, laks, makrell i tomat, fetaost mm), og hold litt tilbake på fiberrik mat ettersom det ofte holder deg mett lengre. Om du fortsatt ikke får i deg nok mat, så kan proteinpulver, barer, drikker, og omega 3/tran ++ være alternative løsninger.

  Håper det var til noe hjelp, ønsker deg en fin advent også 🙂

  @Marit: Den trenger nok litt pustehjelp innimellom, men vi får se hvordan det blir etterhvert 🙂

  Jeg vet, men ingen regler uten unntak! 😎
  Jeg trente alltid kardio og styrke på samme dag i en lengre periode (over 1 år), og da ‘syndet’ jeg alltid med kardio først – styrketreningen gikk fortsatt som en drøm. Nå skal det sies at det er forskjell på hva slags kardio man gjør. Og ikke minst utgangspunktet man har, man kommer kanskje lettere unna med slikt om man er mesomorph 😀
  Haha, sier du det. Ok, beskjed til de som ønsker ‘lange, slanke leggmuskler’ – ikke gå i høyhælte sko et helt liv :mrgreen:

 28. beate

  Hei Kristine:)

  Eg ramla tilfeldigvis over bloggen din for eit par dagar sidan,(forstår ikkje kordan eg har gått glipp av den…) og no har eg lest gjennom heile bloggen (!Puh;) Den er utrulig motiverande, og det var akkuratt ein slik blog eg trengte:)

  Sjølv jobbar eg som spinning instruktør på http://www.livsstilsenteret.no og eg storkosar meg.
  Eg har også fått augene opp for Gyria, etter å ha gått på kurs, så nå skal eg våge å ta det med i spinn timene mine slik at ein får ein god kombinasjon. (for klart jenter kan (!!!), og det skal eg motivere dei som vil bli med på timene til også:)

  Nå blir det tyngre vekter på trening etter jul:)

  Ha ein kjempe fin jul:)

  Klem Beate 🙂

 29. Marit

  Når man kjører 4×4 intervall skal man være ganske kjørt når man er ferdig. Orker man å løfte like tunge vekter som man pleier, så har man ikke løpt hardt nok 😉

  Så lenge man har nok å gi til vektene, så gjør det jo ikke noe om man tar cardio først.

  Nå tror jeg snart at jeg må tørre å si hei til deg, for jeg ser deg jo stadig vekk på Kolbotn.

  GLADNYHET: nytt knebøystativ er bestilt :mrgreen:

 30. Kristine

  @beate: Så koselig! Du ‘slapp’ i hvert fall unna nesten et helt år, jeg startet nemlig blogg i april 08 som nå er slettet 😆
  Takk for fine ord, håper du får en riktig fin jul! Stor klem

  @Marit: Du har sikkert rett i det, jeg driver nok mer med mosjonist-kardio :mrgreen: – og har derfor mye styrke innabords etter endt økt. Men sånn generelt sett så ville jeg helt klart holdt en knapp på styrketrening, bruke energi og fokus på det først.
  Du, den gladnyheten fikk jeg for FLERE UKER siden – og fortsatt har det ikke kommet 🙁 Men den som venter på noe godt..
  Ja, hilse på neste gang!

 31. Simon

  Fullstendig enig i det du skriver Kristine! 🙂 Alt for mange jenter som er livredde for å trene styrke. Men det er vel faktisk mulig å endre lengden på muskelen til en viss grad. Om man driver med styrketrening og konsentrerer seg om å få så lang arbeidsvei som mulig, sammen med bevegelighetstrening, vil det dannes flere sarkomerer i lengden, som da gjør at muskelen blir lengre. Men i hvor stor grad dette er, er vanskelig å vite, men teoretisk sett er det mulig 🙂

  Ha en fin dag! Simon

 32. Kristine

  @Simon: Det leser jeg gjerne noe forskning på 😀 Uansett så vil det nok dreie seg om endringer som ikke er synlig for det blotte øyet.
  Jenter må se å trene skikkelig – der er vi i hvert fall enige 😉
  Ha en fin dag du og!

Det er stengt for kommentarer.