En bloggers ansvar?

» Et ekstremt fokus på kosthold og trening går igjen på en rekke norske blogger.
Eksperter advarer bloggere mot å legge ut detaljerte menyer med kaloriinnhold av måltidene sine, og mener det kan føre til usunt kroppsfokus
»

I dag kan man lese på nyhetene at mat- og treningsblogger øker i popularitet, og at dette ikke nødvendigvis er så positivt. Flere og flere interesserer seg for en sunnere livsstil med alt det innebærer, og som i alle samfunnsgrupper finnes det de som ikke gjør det av de riktige grunnene.

Mange blogger omhandler mat og trening, og hvordan man skal gå ned i vekt, spise korrekt, trene, bygge muskler og telle kalorier. Dette kan være nyttig informasjon for mange, men selvsagt ikke for alle. Man har et viss ansvar både som blogger og som bloggleser, og jeg mener at man skal være forsiktig med å være påståelig og bastant når man skriver innlegg om disse temaene. På samme måte må de som leser bloggen vite hva som er best for en selv, og ikke sluke alt som blir skrevet som en fasit eller sannhet.

Det er ikke heldig at flere bloggere setter mat og kalorier i fokus, for det kan villede mange. Jeg har kommet over flere blogger som jeg mener ikke formidler sunne verdier. Samtidig så mener jeg at man ikke kan unnlate å skrive om dette fordi enkelte bruker det på feil måte. Trening og et sunt kosthold er viktig å få frem – på den riktige måten.
Jeg vet at mange enten er uenig i det jeg skriver, eller synes matlagingen min er noe spesiell, men det som teller mest for meg er de positive tilbakemeldingene jeg får.

Jeg er en av de som blogger om sunn mat, og skriver ofte næringsinnhold på det jeg baker, men jeg føler meg allikevel ikke truffet av kritikken. Jeg vet at jeg har hjulpet mange på veien, og det betyr mye å inspirere andre – enten de selv er opptatt av mat og trening eller har allergier o.l. At det er flere som bruker oppskriftene som en måte å spise minst mulig på kan ikke jeg ta ansvar for, det vil alltid finnes informasjon om dette på nettet. Jeg prøver heller å vise hvor sunt og næringsrikt man kan spise, selv kaker, og at man derfor kan spise mer av det kroppen virkelig trenger. De som har fulgt meg en stund vet at jeg er forkjemper for den berømmelige balansen her i livet.

Jeg vet allikevel at jeg har et ansvar som blogger, og jeg skal ærlig innrømme at dette er noe jeg har tenkt på. Jeg er veldig forsiktig med hva jeg skriver og legger ut. Det er også derfor jeg aldri oppgir hvor mye jeg spiser om dagen, setter ikke opp diettplaner, og jeg er veldig bevisst på å forklare forskjellen på mitt daglige liv og konkurransediett.

Jeg håper at bloggen min kan være til hjelp for mange, og jeg håper at jeg kan fortsette en stund til uten at det blir snudd til noe negativt.

Vi må ta ansvar for vårt eget liv, uansett hva vi leser eller blir fortalt av andre.
«Et lykkelig menneske er en som skaper lykke for seg selv»

48 kommentarer til “En bloggers ansvar?

 1. Michelle

  Jeg er veldig enig i det du skriver Kristine! Og jeg syns du gjør det veldig bra med at du viser og inspirerer alle leserne til hvordan man kan spise sunt og fornuftig, men uten å skrive noe mengde og diett plan. For alle mennesker er jo forskjellig, så det som funker for noen funker ikke for alle. Men du er virkelig et sunt og bra forbilde for meg og jeg kan vel si med sikkerhet at du er det for mange andre også! 😉
  Etter å ha fulgt bloggen din i lang tid, har både familie, venner og jeg fått gleden av kokken som har vokst fram i meg 😛 Det bor en kokk i oss alle :mrgreen:

  Klem til deg som gir oss så mye inspirasjon! 😛

 2. Anonym

  Nei, du skal ikke føle deg truffet! 😀 du er en sunn dame, en stor inspirasjonkilde til et sunt liv, både kostholdsmessig å treningsmessig!:D elsker å lese om matrettene dine, og ikke minst hvordan du klarer å gjøre usunne godsaker til en sunnere variant! stå på videre:D

 3. Kjersti

  Hei!
  Ja, bloggen din handler mest om mat og trening, i tillegg til noen sjarmerende dyr 🙂 Det jeg opplever og trekker ut fra dine innlegg er en stor mat- og treningsGLEDE. Du inspirerer til et sunt kosthold med store variasjoner, og som i tillegg tilfredsstiller «søthungeren».

  Jeg er enig i at alle har ansvar for sin egen lykke, og jeg blir glad av å lese om dine utallige oppskrifter,som resulterer i at jeg koser meg med ting kroppen min har godt av. 😛

  Måtte du spre glede gjennom bloggen lenge Kristine! 😉
  Hilsen Kjersti

 4. Metallian

  Du trenger absolutt ikke føle deg truffet K, men jeg tror nok jeg vet om et par av bloggene de har i tankene ja….

  Er det noe man lærer her er det matglede koblet med bevisshet og trening, så mye mer fornuftig og positivt enn det blir det ikke etter hva jeg kan forstå.

 5. Hanna

  Hei hei.
  Jeg sybes bloggen din er helt topp. Er ikke så flink til å trene så mye som det du gjør, men jeg prøver å trene litt variert 2-3 ganger i uka. Er det jeg føler jeg rekker og får til.

  Synes det du lager virker så spennende. Er opptatt av å prøve å spise sunt og variert, men ender ofte opp med kyllingfilet og skyr, lett og billig. Du lager jo så mye god mat, har du flere oppskriftshefter? Så du hadde trykket noen opp for en liten stund sida.

 6. Kristine

  @Michelle: Så bra, det er det jeg prøver å lokke frem hos dere nemlig – deres indre kokk! 😀
  Stor klem til deg

  @Anonym: Man kan ikke glede alle, men de man treffer gjør det verdt å blogge – i min verden i hvert fall.
  Det kan jo hende at de som er syke/forstyrret har blitt friskere av alle disse matrettene og 🙂

  @Kjersti: Matglede! Ja, det er akkurat det jeg gjerne vil få frem og 😀
  I og med at dette har hjulpet meg mye med søthunger o.l så vil jeg gjerne dele det, uten at det skal gjøre vondt verre for enkelte. Men igjen, dette kan ikke én enkelt blogger rå over.
  Takk!! 😳

  @Pia: Heerlig 😀

  @Metallian: Det vil alltid finnes blogger som ikke akkurat videreformidler noe bra for enhver, det er slik nettet har blitt. Alle kan skrive akkurat det de vil, på godt og vondt.
  Men hjertelig takk, så lenge jeg får frem en enorm matglede innimellom disse kaloriene og dyrene er jeg fornøyd 😀

  @Hanna: Så lenge du trener og holder deg aktiv så er jo det kjempebra. Det er ikke så viktig hvor ofte du trener, det er hva du gjør når du først er der! 🙂
  Jeg har et sunn-desserthefte, har trykket opp flere som jeg får på onsdag.

 7. mjuuugly

  Viktig å sette fokus på dette ja, for det er utrolig mange usunne blogger der ute. Du derimot, du er svaret på et sunt og fornuftig forbilde!

 8. Cecilie

  Jeg er visst ikke så oppdatert i dag, for jeg har ikke fått med meg dette. Men jeg tror noe av grunnen til at vi alle elsker bloggen din, er at du er balansert i forhold til dette. Jeg, som f eks leser lavkarbo-blogger kan irritere meg litt over hvordan noen går ganske langt i å gi leserne råd. For meg er det viktig å påpeke at blogger kan brukes som inspirasjon, men at mange av oss bloggere (som meg selv 😯 )ikke er helsepersonell. Jeg synes det er viktig å minne lesere om dette, jeg!

 9. Silje

  Jeg synes virkelig ikke bloggen din kan kritiseres for noe som helst. Du legger bestandig vekt på at man skal spise sunn mat, nokk mat og mat som er bra for både kropp og sinn. Jeg har selv slitt med (og sliter litt enda) et anstrengt forhold til mat, men å lese bloggen din hjelper faktisk veldig på, fordi du viser at man kan spise normalt, og faktisk spise kake på hverdagene, uten at man verken legger på seg eller er usunn. Du er et forbilde, for meg og for alle de andre som leser bloggen din! 🙂
  Mandagshilsen fra fast leser.

 10. Kristine

  Du er et riktig så godt forbilde Kristine.
  Likevel er det nok mennesker der ute som henter negativ-inspirsjon. En leser, dessverre, det en ønsker å lese!

  Jeg liker veldig godt tankegangen din og at du mener at sjokolade og slike slikkerier ogsåkan være sunt, alt med måte, da det er akkurat slik jeg tenker 😀

 11. Malin

  Verstingene er vel de som faktisk har spiseforstyrrelser og blogger om hvor lite de spiser, og får positiv tilbakemelding fra med-spiseforstyrrende…
  Typisk «Idag har jeg spist 500 kcal, men i morgen SKAL jeg klare bare 300…»

  Du er såpass sunn i hodet også, at du vet hvor grensa går 😉

  Men det er ett par blogger som har utelukkende fokus på mat, der forfatterene kanskje ikke tenker helt over hvordan det blir framstillt…

 12. Silje

  Bloggen din er jo blant de få bloggene innen kosthold og trening som er verdt å lese, etter min mening. Du får det så tydelig frem at det er en forskjell mellom hverdag og konkurranse, og hvor viktig det er å finne en balanse i det hele. Liker veldig godt at du fokuserer på å finne sunne og næringsrike alternativer som man kan kose seg med «når som helst». Alltid inspirerende å lese det du kommer med her 🙂

 13. Linda

  Du må berre fortsetta slik du gjer. Din blogg er ein av dei bloggane eg likar ALLER best å lese. MASSE god matinspirasjon og MASSE anna gøy!

  Eg har fått masse inspirasjon i forhold til mitt eige kosthold. Bloggen din gjorde at eg søkte meir informasjon om kva mat som var bra for å bygge musklar og få gode treningsresultat. No et eg mat med mykje betre kvalitet enn før, og eg har aldri følt meg betre. Kan med handa på hjerta sei at din blogg har vore ein direkte årsak til at eg har forandra måten eg ser på mat og trening!

  Du er eit sunt forbilde!:)

 14. Kristin

  Du trenger på ingen måte å føle deg truffet, tvert om! Før jeg kom over bloggen din var alt av kaker og boller forbudt. Gjett om gleden var stor da jeg fant ut at det fantes sunne versjoner av disse godsakene 😀 Nå unner jeg meg ofte noe godt i en sunn versjon. Bloggen din handler jo ikke om å være mest mulig nazi og radmager (satt på spissen i forhold til mange andre blogger), men heller det å nyte god mat som er bra for kroppen! Og tillegg viser du at man fint kan spise litt godteri og andre usunnheter nå og da uten at det kommer til å forvandle en til en flodhest. Dette er en blogg om å ta vare på seg selv! Og hvis ikke det er et bra budskap så vet ikke jeg 🙂

 15. Helene

  Du inspirerer meg enormt til å få til en balansegang i fht mat og trening. De som følger bloggen din vet at dette overhode ikke er en usunn blogg. Du har så fint fokus, og er veldig flink til å poengtere at det som er riktig for deg ikke nødvendigvis er det for andre. Sunt har blitt usunt for meg, og jeg sliter med SF, men du gjør at jeg får tro på at det går å leve sunt på en balansert måte.
  Fortsett, Kristine! 😉
  Klemmer

 16. Lene

  Noen ganger virker det som at folk tar opp slike saker for å ha et emne å diskutere! Syns bloggen din er kjempe flott og inspirerende. En god balansegang her 😉

  Syns du skal fortsette å skrive som du gjør!

 17. Ingvild

  Jeg syns din blogg er en av de som har en positiv påvirkning. Du viser at det går an å kose seg og ta treningsfri en dag uten at det er noe gale. Men det er helt sant at det er mange blogger som påvirker mer i den negative retningen!

 18. :)

  kan vell si at hadde det ikke vært for bogger som dette hadde jeg fortsatt levd på 3 knekkebrø om dagen for å prøve å gå ned i vekt…

 19. Hanna

  Veldig inspirert av deg og på en postiv måte!
  Har lyst å trene mer og bli sterkere, men elsker mat og det å kunne kose seg, så bloggen din er mitt i blinken 😉

 20. Hanne

  Som så mange før meg har sagt; du burde såvisst ikke føle deg truffet. Ja, bloggen din omhandler mat og trening, men på en sunn og nyansert måte. Man merker at dette ikke er alt du lever og ånder for, og jeg mener at det kombinert med de veldig fornuftige svarene du har til de «forstyrrede» som kommer innom her gjør at du faller utenfor denne «negative kategorien».

  Blogger av og for jenter med spiseforstyrrelser hører definitivt inn under de negative, men jeg tror nok også at mange fitnessblogger lett blir misforstått.. Dvs, en ser jo tydelig at flere jenter elsker fitness over alt i verden og har full fokus på neste konkurranse hele året rundt, men mange lesere ser ut til å tro at også de skal/bør leve slik. Betyr det likevel at disse burde slutte å blogge som de gjør? Etter min mening; nei. Det må vel være lov å tenke selv, også når man leser blogger… 😉

 21. KRISTIN

  Bloggene du her refererer til er av typen – «i dag har jeg spist 800 kalorier og forbrent 600 på trening!» Kan ikke sammnlignes med det du formidler.

 22. Kristina

  Du bør så absolutt ikke føle deg truffet i den saken der.. du gjør akkurat det stikk motsatte, altså du motiverer og inspirerer til SUNT fokus på mat og trening 😀

 23. Treningsglede

  😉 Jeg kan ikke være en av de som ikke kommenterer deg- igjen Kristine:)) Du er en fantastisk inspirasjon og du kan absolutt faget ditt. Leve sunt, kose seg, trene og likevel få lov til å eksperimentere med enda litt sunnere kaker osv. Helt fantastisk. Fortsett slik du gjør, jeg er absolutt blitt en fast tilhenger- og jeg beklager at du må svare meg enda engang idag, hihi…eller imorgen….! :mrgreen: Jeg bruker oppskriftene dine til mine kunder;))

 24. Anonym

  Du klarer jo nettopp denne balansen kjempegodt!!!
  Så deilig med sunne oppskrifter for kroppen, men som alikevel er kosemat…
  Takk for super blogg!!! 😀

 25. Inga

  Hei hei! I dag da jeg tok dagens tur innom bloggen din måtte jeg glise litt; du har sitert akkurat det samme som jeg har gjort i min blogg:p Du har dog et litt annet syn på saken enn meg, så må bare si: ikke ta til deg kritikk som ikke hører hjemme hos deg. Jeg tror at det eneste signalet bloggen din sender ut i verden er at det er fult mulig å leve et 100% sunt liv uten å gi avkall på livets nytelser:) og for meg er det en kjempeinspirasjon å lese bloggen din, særlig når du forteller om hvordan du trener, så keep up the good blogging! :mrgreen:
  klem:)

 26. Bobby Khan

  Hey

  Likte det du skriver og er enig i mye, men Jeg er ikke enig i den artikklen som var i avis. Jeg har alltid ment og mener at DU er selv ansvarlig for dine valg. Altfor mange legger skylden for sine valg. Finnes alt på nette fra sunne mat vaner til oppskriften på atombomben, det er opp til enhver som tar kunskapen og velge hvordan de bruker den. Om jeg mener Blogger ikke har ansvar? nei, de har en veldig iktig ansvar og det er å være ærlig i det de skrive.

 27. Iris

  Jeg synes det er flott at det settes litt fokus på temaet!
  Selv er jeg veldig bevisst på at jeg legger ut bilder og skriver matvarer, men ikke mengder. Dette nettopp fordi det som er riktig for meg, ikke nødvendigvis er riktig for andre – energibehov er individuelt, og bør ikke kopieres fra andre – det må hver enkelt regulere selv.
  Du skriver jo også bare mengder i oppskrifter hvor det har en klar hensikt, og oppgir bare næringsinnhold generelt, uten å si hvor mye du spiser – det synes jeg er bra!
  Du har særdeles gode og gjennomtenkte innlegg, som er til stor inspirasjon, så jeg håper du fortsetter i lang tid fremover! 😀

 28. Maije

  Jeg leste den artikkelen, men vil bare si at din blogg setter jo fokus på å spise riktig og nok, trene og være sunn. Den handler ikke om å være tynnest mulig, for deretter å beskrive forferdelige spisekick og hvordan man derpå planlegger å veie opp for spisekicket. 🙄

  Har lest og er også fast leser av en del blogger med fokus på trening og kosthold, som overhodet ikke har det sunne fokuset du har. For min del funker en del av dem til å sette mine egne holdninger og følelser rundt mat, kropp og trening i perspektiv, og litt som skremselspropaganda fordi jeg ser hvor galt det kan gå.

  Selv om jeg synes det er et viktig tema som tas opp i artikkelen så mener jeg at man ikke kan legge alt ansvaret over på bloggeren. Bloggeren bør være bevisst på hva man legger ut, men utover det er det faktisk personen som leser bloggen som må ta ansvaret for sitt liv og sine handlinger. De som ønsker å misbruke den infoen som blir lagt ut på blogger ville fått tak i, og misbrukt infoen på en eller annen måte, uansett. Din blogg er en inspirasjon til å gjøre ting på en sunn og riktig måte, og jeg synes du skal fortsette sånn. 🙂

 29. Toyni (:

  helt enig med deg ; )
  syns personlig ikke at treningsblogger er en negativ innvirkning isåfall, da burde dem heller ta en titt på alle anoretiker bloggene som finnes ! Det er langt verre ! 😉

 30. Anett

  Jeg synes bloggen din er fantastisk (den beste som jeg har lest iallefall) og jeg synes du formidler et sunt og bra forhold til kropp, sunnhet og helse – og jeg digger at du oppgir næringsinnhold i de flotte oppskriftene dine (ellers ville jeg ikke ha prøvd dem ut selv, da jeg teller kalorier og karbohydrater fordi jeg vil holde meg i form og yte bra på trening)
  Du viser at det går an å kose seg, både med sunne middager og med sunne alternativer til kaker.
  Jeg er enig i at det er mange rare blogger der ute, som publiseres av (særlig jenter) som helt tydelig ikke har vett på hverken trening eller kosthold – og du kommer så absolutt ikke i den kategorien !
  Stå på – keep ut the good work, we love you 😉

 31. Kristina

  Jeg er veldig enig,Kristine!
  Jeg syntes du har skriver om et sunt kosthold, og det er innspirerende. Du skriver om mat og trening på en sunn måte. Keep up the good work

 32. Lisa

  Hei, dette er litt feil sted å skrive men har ikke noe mail å sende til; vil gjerne kjøpe oppskrift hefte av deg=D
  Hvordan kan jeg få til det?

 33. line

  Flott innlegg Kristine. Enig i alt du skriver.
  Synes selv det kan bli i overkant mye kroppsfiksering på enkelte blogger. Selv er jeg så trygg på meg selv og har kommet så langt at det viktigste for meg er en god helse. Men som 15 åring var jeg ikke der, og jeg føler så med alle som har et anstrengt forhold til mat og kropp. Det er det jeg ønsker å formidle med min blogg : mat glede, treningsglede, og bort fra fanatisme, strenge dietter, og kaloritelling.
  Her synes jeg du gjør en flott jobb:), stå på videre:)

 34. Maria Andersson

  Hej!

  Helt rätt i det du skriver! man bör inte skriva allt om sig själv, dietplaner osv. man kan heller inte ta ansvar för hur alla som läser tolkar det man skriver.

  Kan man beställa varor från Nordic nutrition fastän man bor i Sverige`? Det verkar inte så på hemsidan men kan man beställa genom dig på något sätt?

  Mvh

  Maria

 35. Kristine

  Nå skulle jeg gjerne ha svart dere alle sammen, men tusen takk!!

  Jeg synes også det er flott at slike ting blir tatt opp, og at man retter et kritisk blikk til bloggere (generelt). Det er viktig at man opplyser om at alle kan skrive hva-som-helst, men det er ikke nødvendigvis riktig eller bra.

  Og du har et godt poeng Cecilie, det er viktig å huske at vi ikke er eksperter, leger o.l.
  Når det er sagt så har jeg faktisk møtt på eksperter som ikke har gitt meg riktig informasjon i forhold til egen helsesituasjon. Mye av de vi sitter inne med er subjektivt – selv de som jobber med det. Vi får rett og slett bli kjent med, og stole på oss selv – da vet vi hva vi trenger og hva som passer best for oss 🙂

 36. Helene

  Hei!

  Din blogg er faktisk helt unik!
  Den er alt annet enn det fjaset som disse topp blogger jentene som TROR de kan noe om mat og trening. Det eneste de gjør er å påvirke jenter i en dårlig retning, hvem bryr seg hvor mange milliliter restylane fotballfruen har i leppene! Tenk på hvordan hun påvirker unge jenter med alt hun skriver. Jeg er glad jeg ikke er ung jente idag…

  Men det jeg ville si var at denne artikkelen ikke gjelder deg, du formidler sunnhet og gode verdier samtidig som du er inspirerende 🙂 Ikke bekymre deg om at du påvirker noen dårlig, for det du gjør er å påvirke oss alle positivt!

  Takk for en veldig fin blogg:)

 37. Malin

  Kristine, du må for all del ikke føle deg truffet. Som anoretiker vil jeg bare si deg, at for meg (kan jo bare snakke for meg) så har bloggen din vært utrolig inspirerende til å faktisk kjempe kampen om å bli frisk. Har sett opp til deg fra dag 1, da jeg begynte å lese bloggen din. Du er en av de bedre bloggerne, å fokuset ditt på mat, er skrivd å fremstilt på en positiv måte. Nå skal jeg ærlig inrømme at jeg er lett påvirkelig å blir fort «truffet» men på din blogg føler jeg bare inspirasjon og glede. Du er et sunt forbilde for mange, vær stolt av det!

 38. Kristine

  @Helene: Jeg er også glad for at jeg ikke er en ungjente lenger, det er en blitt en veldig tøff utseende- og kroppsfiksert verden å vokse opp i.
  Jeg føler meg ikke spesielt truffet annet enn at jeg ofte skriver næringsinnhold på det jeg lager/baker, men det er kun ment som en hjelp og en informasjon så man vet hva og hvor mye bra man får i seg – jeg regner med at de som er syke alltid vil finne det de søker etter uansett.
  Tusen takk!

  @Malin: Åh tusen takk. Gikk inn og tittet på bloggen din, håper så mye at du blir frisk igjen. Husk at små steg utgjør til slutt målet, det er de som er viktige.

 39. Jens Petter

  Først og frest så må man ta alle blogger med en klype salt. Det er forsåvidt noe man bør gjøre med det meste i livet.
  Bloggen din er etter min mening helt topp. Du skriver hva du spiser, hvordan du trenger og hvordan dette fungerer for deg. Du har etter hva jeg sett ikke garantert at andre skal ha like god effekt av dette.
  Skal du trene eller gå på diett så er det essensielt at du forstår at dette er veldig individuelt. Det som fungerer for andre fungerer ikke nødvendigvis for deg. Å komme i etterkant å si at man ble syk fordi man fulgte råd fra en blog. Vel, da har man større problemer en at man ikke er i form grunnet opplegget man har fulgt.
  Jeg syntes du skal kjøre på i samme dur som du har gjort til nå jeg. Lykke til, kommer ikke til å fjerne siden din fra mine favoritter, et sted må jeg jo få oppskrifter fra.
  PS: Det fungere kanon for meg, måtte bare øke mengdene litt ettersom jeg veier nesten det dobbelte av deg. 😆

 40. kriweb

  @Jens Petter: Takk for at du vil ha meg blant favorittene dine da 😀
  Ja du må nok doble oppskriftene og vel så det, de fleste lagde jeg i tiden før konkurransene mine – så det er ikke noe som metter en stor mann :mrgreen:

Det er stengt for kommentarer.