Bodyfitness – en bedømmingssport

Å bedømme: gjøre seg opp en mening, avsi en personlig dom over noe

Vinneren og øvrige plasseringer i bodyfitness blir kåret utifra en personlig dom utført av profesjonelle dommere som alle har sin egen personlige oppfatning. Dere ser kanskje hvor jeg vil hen?

Det er alltid noen som skal mene noe i etterkant av konkurranser, kanskje mest av alt utøvere med sine respektive som ikke nådde helt opp til sine mål og ambisjoner. Jeg mener mye selv, og har skrevet flere innlegg om antidoping og hva jeg synes om bruk i konkurransesammenheng, men jeg har aldri skrevet noe om andre utøvere. Det blir for meg helt irrelevant, og det er lett å ta ting personlig.
Det er en egosentrisk sport og det er lett å bli blind på seg selv – noen synes de er langt ifra bra nok og blir overrasket over at de gjør det bra, mens andre tror de er mer enn bra nok og blir skuffet over at de ikke gjør det bedre. Selvinnsikt, selvtillit, selvgodhet..

Reglene endres ikke for hver konkurranse, de er fastsatte og man kan finne de her dersom noen skulle lure på hva det dømmes etter i bodyfitness.

Dette skal taes med i vurderingen:

 • Det totale atletiske utseendet
 • Skjønnhet (hår og ansikt)
 • Helhetlig utvikling av muskulatur
 • Proposjoner og symmetri
 • Hud og hudtone
 • Scenepresentasjon (utstråling, posering, gange og trygghet på scenen)
 • Det er ikke slik at størrelse ikke teller, for man må som jente være godt over gjennomsnittet muskuløs, men som dere ser er det ikke en fastsatt mal med krav til fettprosent på x % eller x cm rundt lår og midje.
  Grunnen til at det ofte blir forskjellige vinnere for hver konkurranse er naturlig nok at det er forskjellige jenter som blir med hver gang. En line-up er aldri lik, og det er nettopp det som gjør det så spennende! Det er mange som spør seg om størrelse, men det handler om så mye mer enn det (se over).

  Om man kun skal gå etter størrelsen av vinneren i den aktuelle konkurransen og tro at det var derfor hun vant, så har man bommet. Det var ikke derfor hun vant, det handler rett og slett om at hun hadde flere av kriteriene på plass.
  Det er mange som tror de må trene seg opp til én bestemt størrelse, eller enda verre – som en utøver som ikke kom med i finalen ropte ut i garderoben i fjor (rett ved siden av meg) «nei man skal tydeligvis ikke ha noen muskler, så jeg får bare droppe å trene fremover». Jeg ser at det er flere utøvere som støtter hverandre nå, og det er godt å se.

  Det er så viktig at man ikke glemmer at dette er en bedømmingssport og at man dømmes utifra hvilke jenter som er med i den aktuelle konkurransen. Videre er det viktig å se litt innover istedet for å kritisere andre utøvere eller dommere. Tenk heller; hva kunne jeg ha gjort bedre, var jeg i god nok form, klarte jeg å gå, smile og vise utstråling på scenen, hva er mine svakheter som jeg kan jobbe mer med.. osv. Som oftest vil man finne svaret her.

  «If you are an athlete, no matter if you stood on stage this time or not, behave in a professional way. Keep it classy. Show respect to the other competitors. No, you dont need to praise them and you can think whatever shit of them, but after some limit, its better keep your thoughts inside or at least, if you wanna speak out, do it in a respectful and professional way. Damn, we all are only human beings, and we should all be adults, and still there are some sulking around and behaving worse than kids. Seriously. The stage in a contest day is the place where the physiques are put in order, thats it, why all bitching and moaning afterwards? So please people, behave and no matter if you won or not, be respectful to the others. Such a really low behaviour drops your respect as an athlete to nill.

  Yes, the most successful athletes are the ones who crave for the success and stay hungry year after year. They HATE to lose, but the guy or girl next to you in line up beating you is not the one to hate. She/he has done their homework better than you. So even after a big and bitter loss, I hope the competitors could find the ability to show respect to the others and simply make sure to bring next time such a package which is unbeatable. Thats the best way to revenge.»
  Sitat: Anne/Body.se

  Det viktigste oppi alt dette må uansett være at man trener som man selv vil, at man tar valg man kan stå for, og at man oppnår den fysikken og formen man selv mener er riktig. Om det betyr at man ikke vinner en pokal – well, so be it. Da jobber man enten videre med det som kan bli bedre, eller fortsetter å dyrke sin lidenskap til trening og kosthold uten glitterbikinien på. Eller kanskje enda bedre – trener med den på seg :mrgreen:


  haha.. priceless!

  15 kommentarer til “Bodyfitness – en bedømmingssport

  1. Ann Katrin

   Haha liker det nederste bildet jeg også 😀

   Du gjorde deg nå veldig bra som rosa muskel- barbie på scena ifjor! Det var mange sterke konkurrenter til NM ifjor, og jeg synes den konkurransen holdt et høyt nivå. Sier ikke at damene som stilte i år ikke holdt et høyt nivå, men mange kjente navn på scena i 2009, der flere har prøvd seg utenfor norge i ettertid. Håper det er mange av damene som vant i år som prøver seg videre i utlandet. De er jo rent eyecandy!

   Både Elisabeth og Ann- Christine har jo f.eks vært i VM for få dager siden 🙂

  2. Kristine

   @Ida: Takk! Denne sporten skal ikke være lett 🙂

   @Ann Katrin: Blir i godt humør av det 😀
   Et veldig høyt nivå i fjor, og det var ikke noe lavere i år. Håper også at flere prøver seg, vi har mange fine utøvere her til lands. Og det blir flere og flere debutanter, det er bra!

   @Malin: Om man ikke kjenner til historien bak, så er jo dette «finn én feil» :mrgreen:

   @Solbjørg: Takk Solbjørg! 🙂

  3. Thale

   Jeg er for så vidt enig med deg. Men jeg synes det er dumt at det i så stor grad spriker hva som blir vektlagt. Det må være vanskelig for konkurrerende utøvere når de aldri vet hvilken linje dommerne kommer til å legge seg på i konkurransen. Som jeg har nevnt før, synes jeg du har den perfekte BF-fysikken 😉 De burde nesten brukt deg som mal :mrgreen: Ellers synes jeg det er viktig at det blir bedømt etter den totale pakken. Problemet kommer om noen av kriteriene (feks hardhet/størrelse) igjen blir dominerende for hvem som vinner.

   Haha, jeg kan jo ingenting om dette her egentlig :mrgreen:

  4. Michelle

   Flotte bilder og bra skrevet Krsistine! 😉 Godt miljø er viktig! Man skal kunne være en god vinner, lik som man skal kunne bite i det sure eplet og være en verdifull taper også 😉

  5. Annie

   Hei.
   Veldig fint innlegg=) du skriver at de som stiller blir bla dømt i Scenepresentasjon. Tenkter da dommerene også over hvordan jentene går på scenen? Jeg var og så på NM, der var det fler av jentene som IKKE kunne gå på helene sine, noe jeg selv synes ser dumt og mindre pent ut.

  6. Kjersti

   Hei!
   Var inne på NordicNutrition og ser at pakken din ikke er mulig å bestille lenger. Er det noen mulighet for at du kan få laget en ny pakke? Gjerne med Whey Gourmet produktene som var med sist, men med en annen proteinpulver enn is teen? Dét hadde vært bra det! 🙂

  7. Kristine

   @Thale: Aw 😳 *klemme*
   Jeg tror egentlig ikke det spriker så mye som folk skal ha det til.. men feilen er at de aller fleste gjør sin dømming utifra bilder på nettet. Da mister man plutselig flesteparten av kriteriene som det er dømt etter, man kan ikke kun se på det fysiske på et stillbilde.
   Men neida, det skal ikke være lett 😀

   @Michelle: Ja, man har jo jobbet hardt for det alle sammen – og uansett hvor klisjé det høres ut så er det meningen at det skal være noe gøy og positivt. Det er skummelt nok fra før om man ikke skal ha ‘slemme’ konkurrenter ved siden av seg 😆

   @Annie: Ja absolutt, gange blir vurdert – det er med på hvordan man ‘ter seg’ på scenen; femininitet, trygghet og utstråling.

   @Kjersti: Ja, det ble utsolgt i dag!
   Jeg vet ærlig talt ikke, kanskje om en stund igjen? Skal holde dere oppdatert 🙂 Ellers har de jo fine priser på de enkeltvise proteindunkene og.

   @Mette: Takk! 😀

  8. T.K.K

   Fint innlegg Kristine, har fulgt bloggen din en stund og du har mange gode innlegg 🙂

   I forhold til dette med at deltakere/utøvere blir skuffet over sine egne resultater handler jo om attribusjon, altså hvordan de selv forklarer sine prestasjoner. Det enkleste er nok å «legge skylden» på utenforeliggende faktorer, slik som dommerne i denne sammenheng. Det er mye vanskeligere og tøffere å innse at innsatsen faktisk ikke har hengt sammen med målsetningene. Men det er disse utøverene og kun disse, som etter min mening blir bedre fordi de vil erkjenne at for å nå helt til topps må innsatsen økes uansett liten eller stor grad. Det kan jo også være at de har bommet på en diet, for kort for lenge osv. Men forklarer de dette med utenforliggende faktorer vil de ikke endre for deres attribusjon sier at «jeg gjorde alt rett, det var dietten, som var feil» og da retter man søkelyset mot den/de som veiledet deg gjennom dietèn. Har man laget den selv MÅ man jo erkjenne at feilen ligger hos en selv og DET er vanskelig/tøft 🙂

   Måtte bare kommentere! 🙂

  9. Kristine

   @T.K.K: Takk for det!
   Det er veldig lett å legge skylden på andre ja, det er aldri noe god følelse å innrømme at man kunne ha gjort mer selv – i hvert fall ikke når man virkelig har stått på og gjort en hard jobb. Og er det slik at man har blitt urettferdig dømt, så er ikke det noe man får gjort noe med uansett. Men igjen, det er jo også en følelse man har og det stemmer kanskje ikke alltid med virkeligheten 🙂
   Takk for kommentaren!

  10. Kristine

   @Christina: Det var på Stavanger Open i fjor, mens vi ventet på at resultatene skulle bli telt opp så ble vi bedt om å ta en «posedown». Dette er da noe som egentlig bare gjøre i kroppsbygging, så det var litt moro å kunne ta noen skikkelige byggerposeringer i bikini og høyhælte sko. Det er bare det at på dette bildet ser det ved første øyekast ut som de andre prater og skal gå av scenen, mens ivrige meg står igjen og poserer.. helt ut av det blå liksom 😆

  Det er stengt for kommentarer.