Sunn – og frisk?

Ordet ‘frisk’ kan bety flere ting;
1 fersk;
rene friske grønnsaker
.
2 som har god helse, er sunn;
en frisk person
.
3 ny, fersk
friske spor
.
4 livlig, kvikk;
friske takter
.
5 forfriskende;
frisk luft
.
Jeg liker alle beskrivelsene, når noe er friskt så vekker det kun positive tanker. Det har ikke alltid gjort det, jeg hadde lenge den forestillingen om at man enten var frisk eller syk. Det var før jeg oppdaget hvor ødeleggende slike merkelapper man gir seg selv er.

Jeg begynte umiddelbart å anse meg selv som en syk person da jeg inne på et lite kontor på Aker fikk diagnose hjertefeil, er man ikke frisk så må man jo være syk – eller?
Plutselig var jeg forandret, og det tok bare noen sekunder. Her hadde jeg levd som et friskt menneske i 23 år, og nå hadde jeg akkurat fått vite at jeg kun hadde levd i troen om det. Jeg fikk en bølge av selvmedlidenhet over meg, og det ble ikke akkurat noe bedre etter at jeg satt på det samme kontoret og fikk flere dårlige nyheter et par måneder senere. Jeg kunne ikke fatte hvorfor ‘akkurat meg’ – men på den andre siden, hvorfor noen.

Jeg er veldig glad for valgene jeg har tatt i etterkant, og jeg ble mer bevisst på egen kropp og helse. Jeg tok også valget om å prøve medisiner, men slutte med dem igjen etter noen måneder – og det er jeg glad for. Det er enkelte ting man ikke får gjort noe med, men det man kan gjøre noe med – og som er det viktigste – er psyken. Hvordan man tenker, takler situasjoner og utfordringer, og ikke minst gjør det beste ut av dem.

Om man er syk, kan man ikke da være frisk?
Man kan i aller høyeste grad være sunn om ikke annet, og dette hører jo nært sammen. Å være frisk handler ikke kun om kropp og organer, det handler om hvordan man lever – og måten man møter livet på. Noen av de friskeste menneskene jeg kjenner og har kjent har hatt en sykdom.

Jeg har som dere vet hatt en lite samarbeidsvillig kropp i det siste, lav puls og lave målinger/verdier. Tiden var inne for en ny sjekk og i dag skal jeg til et hjertesenter igjen. Jeg krysser fingrene for at jeg fortsatt er så frisk som jeg kan få blitt! Men jeg er spent, og jeg smågruer meg. Det var dagens utlevering av de innerste tanker gitt.
.
For å avslutte med noe litt mer morsomt; gullkorn fra barnemunn:

«Musklene er noen små ballonger som er fylt med spinat»

«Det er viktig å være glad i kroppen sin, selv om den ser ut som en sylteklump»

«Maten går sakte gjennom rørene i halsen til den treffer magen. Der tar den seg en matpause. Godteri går fortere, fordi det er mye glattere»

«De som slanker seg er på evig jakt etter tomme kalorier»

Den siste her var jo ganske så korrekt! :mrgreen:
Håper dere får en frisk dag videre, med ordets alle betydninger!

25 kommentarer til “Sunn – og frisk?

 1. Hanne

  Håper også det gikk bra i dag!
  Du har så rett angående det med å være frisk selv om man er syk.. Man får kanskje også et helt annet fokus når man først har fått en diagnose. En slags vekking, montro?

  Slike «gullkorn» er festlige. Jeg trenger litt mere spinat :mrgreen:

 2. Karianne

  Håper det gikk bra bra med testene på hjertesenteret i dag. 🙂
  De små kan få sagt det, herlig med sånne gullkorn. 😀
  Lurt å kunne sette kommentarene på ‘off’, skjønner det kan bli mye å svare på innimellom. Spesielt hvis du ikke har det helt topp, viktig å ta vare på deg selv. ♥
  klem

 3. Kristin

  aah =) føler meg deg 😉 ble født med hjertefeil og dobbel aortabue, har hele livet «slitt» med leger som har fortalt meg at sport: nei det kan du bare glemme =p har motbevist de til de grader 😉 spilte håndball i divisjonene, elsker styrketrening (spess beinpressa, woho!) stå på! om man har noen «feil» eller sykdommer skal ikke det stoppe en person, du har bare ei enda større utfordring å bryne deg på 😉 vis alle leger at de tar feil om de gir deg «begrensninger» som jeg fikk ;p

  håper alt står bra til med deg 😀 elsker foresten oppskriftene dine 😀 nam!

 4. kvitre

  Heihei!

  Kanskje litt urelevant i forhold til innlegget, men… Lurer på hvor mye du kjører i beinpress? Hvor mange reps og sett?

  Du er sef like inspirerende som vanlig!!! Stå på, du er helt rå ;D

 5. Cathrine

  Som den sykepleieren jeg er (HURRA JEG KAN SI DET!!!) så fikk jeg assosiasjoner til begrepet livskvalitet jeg nå.. Om en er syk, så er det jo også viktig å huske på at en kan en oppleve god helse fordet om, absolutt. Helse er noe subjektivt, og selv om en er syk kan en selv føle seg fin.. I motsatt fall kan en også være helt frisk, men allikevell føle seg syk.

  Krysser fingrene for gode resultater!!!! *klem*

 6. Malin

  Jeg fikk forleden dag høre en definisjon på hva god helse er. Hvem som laget den husker jeg ikke i farta, men jeg likte den veldig godt:)

  «God helse er å ha overskudd til å kunne mestre hverdagen».

  Altså, du kan ha MS, Parkinson, hjertefeil osv., men fremdeles føle at du har en god helse, fordi du klarer å møte og overkomme de utfordringene som kommer i hverdagen:) Var ikke den fin?:D

 7. Ann Katrin

  Jepp, støtter Cathrine sin definisjon av livskvalitet 🙂 Man kan oppleve god helse (oppleve seg som frisk), selv om legemet ikke er helt friskt, og omvendt selvsagt.. 🙂

  Forresten godt å høre at du har god helse, ikkenå som er bedre enn det 🙂

 8. Kristin

  Utrolig god/tankevekkende blogg! 😀
  Håper det gikk bra!!
  …og takk for alle supre opskrifter!! 😛

 9. Hege

  Du har en veldig inspirerende og motiverende blogg!! Ønsker deg lykke til med videre trening og konkurranser, og takk for gode matoppskrifter 🙂

 10. Iris

  Sender deg gode tanker og håper nye tester viser positive resultater! Ellers er jeg veldig enig; det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det! Det er umulig å føle seg dårlig dersom man tenker positive tanker!

  Jeg beundrer hvor reflektert og sterk du er, og synes det er flott at du velger å dele noen av dine innerste tanker med oss lesere! Litt rart det der, men etter å ha fulgt med på bloggen din daglig i over et år nå, så føler jeg at jeg begynner å bli godt kjent med deg, og bryr meg om deg! 🙂

  Klem

 11. Anonym

  fikk tårer i øynene når jeg leste innlegget ditt.. kanskje fordi jeg føler meg litt i samme «ståstedet» ditt pga sykdom .. og ordet frisk.. og generelt hva sykdom også har fått meg til å forandre..innen sunnhet og helse.. helsa er viktig.. andre ting blir nesten bagateller!!

  men den psykiske biten er nok like viktig.. tenk bare over hvor frisk man kan føle seg i det ene øyeblikket .. helt til man får en evt diagnose i ord.. da er det viktig å ikke glemme den følelsen man følte selv… og ikke la seg bli sykere ved å få diagnsen.. så den som greier denne mentale biten.. den kommer seg langt uansett motgang.. husk tro kan flytte fjell!!

  jeg kjenner en som fikk en alvorlig ms diagnose.. og legene mente han kom til å bli liggende pga sykdommen ganske snart.. han nektet å høre på de.. dro tilbake etter ti år.. og legene lurte på hva i alle dager han hadde gjort siden han var så frisk og oppegående.. joda.. han bare bestemte seg der og da at han skulle være frisk og leve bra.. dette er min motivasjon.. tro kan flytte fjell!! 🙂

  håper det går bra med deg.. sender deg gode tanke-energier!! 😉

 12. Anonym

  Kristine, når man ligger ganske lavt på kcal gjennom hele uka, har jeg hørt det lønner seg med en spisedag i uka. Er det slik at spisedagen liksom skal gi signal til kroppen om at den kan ta det helt med ro, det er ikke hungersnød? Jeg trodde egentlig spisedagen ville ha litt motsatt effekt, altså når man ligger ganske lavt kalorimessig hele uka, at det som blir spist på spisedagen da, lagres fordi kroppen faktisk tror det er hungersnød siden den hele uka har fått litt mindre mat? Også en ting til, for å forhindre sparebluss når man er på diett (deff) lønner det seg da å spise vær 3 time? Med tanke på at det er såpass lite mat, vil det å tilføre kroppen lite mat men ofte, lure den til å tro at den ikke trenger gå i sparebluss for de den snart skal få mat igjen?

  Kjempe blogg! Du er stor inspirasjon 🙂

 13. Kristine

  Å dere er gode, jeg leste flere av kommentarene deres den samme kvelden og det hjalp på humøret.
  (Jeg rekker kun å svare noen av dere før jeg drar på gymmet en tur)

  @Hanne: Absolutt, det var i hvert fall en slags ‘vekking’ for min del. Jeg ble aldri den samme Kristine igjen, men jeg velger å tro at det har vært positivt for min del 🙂

  @Kristin: Dette ble jeg glad for å høre! Den tiden hvor hjertesyke helst skulle ligge i ro er heldigvis over, nå vet vi bedre! 🙂

  @Rie: Du verden så hyggelig det er å lese dansk! Knus tilbake 😀

  @kvitre: Jeg kjører ikke mye i beinpress nå for tiden pga vond korsrygg.. kun halvparten av det jeg har tatt tidligere, så rundt 70-80 kg. Liker å ta flere reps på denne, gjerne 3×12

  @Malin: Jo, den var fin – og veldig sant!

  @Ann Katrin: Sant det ja. God helg videre! 😀

  @Lisa: Takk!

  @Anonym: Tusen takk for innlegget ditt, godt skrevet. Det mentale er så utrolig viktig ja, og jeg jobber veldig med det for tiden.

  @Anonym: Først og fremst er en dag i uka hvor man spiser litt mer viktig for både humør og motivasjon. Det kan også hjelpe kroppen med en slags ‘kickstart’ med mer energi – men dette gjelder i hovedsak for de med veldig lav fett% før en evt konkurranse. Når det er sagt så har alltid lørdager vært en dag med mer godt for min del (konk. eller ei), det er slik jeg foretrekker å ha det.
  Kroppen går ikke i ‘hungersnød’ så kjapt, det tar flere måneder med underskudd – det er derfor ikke nødvendig å spise etter klokka hver 2. eller 3 time. Den klarer seg lenge uten mat, det er ikke farlig å bli sulten. Men det er mange som trives med mange små måltider, gjør det som passer deg best.

  @Rie Aleksandra: Takk! Ble fornøyd selv, min webdesigner er flink 😀

 14. Andrea

  Jeg er veldig enig med deg i at man ikke nødvendigvis er syk dersom man har en sykdom. (er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det 😉
  Jeg har iløpet av kort tid både fått diagnose Chrons sykdom (kronisk fordøyelsessykdom) og Lupus (kronisk revmatisk sykdom).
  Da jeg fikk første diagnosen ble jeg kjempelei meg, så for meg å være syk pasient på medisiner resten av livet. Da jeg fikk diagnose nr to tenkte jeg: Fuck it, dette skal gå bra!

  Disse sykdommene gjorde at jeg måtte legge om livsstilen, være mer bevisst på hva jeg puttet i munnen, mer jevnlig trening, null røyk, lite alkohol, holde meg unna sola (!) osv osv.
  Men, dette har ført til at jeg har oppdaget styrketrening og gleden ved dette, hurra! Jeg har fått en avtale på ukentlig spraytan for å slippe å være blå nå i sommerhalvåret (og gud hvor deilig det faktisk er å slippe dårlig samvittighet for å sitte inne i finværet 😉

  Jeg er per i dag helt medisinfri og føler meg absolutt ikke syk.
  Ser i ettertid at det nesten var «flaks» at jeg har fått det jeg har fått!

  Langt innlegg dette..
  Ønsker deg masse lykke til med videre undersøkelser og sykdommer!

 15. Kristine

  @Andrea: Nettopp, det er så viktig! Selv om det er enklere å se slik på det nå, det var nesten utenkelig å tenke positivt like etter diagnosen(e) – du kan sikkert kjenne deg igjen i det.
  Åh så deilig! Jeg har også begynt med spraytan, ble nesten avhengig av sol en periode :mrgreen: Alle disse omleggingene er jo noe de fleste burde gjøre, så du har et forsprang sånn sett!
  Vi får velge å se på det som flaks ja, en tankevekker for et bedre helse og liv 🙂
  Masse lykke til til deg og!

Det er stengt for kommentarer.