Kvinnekroppen i forandring

Aristoteles skal ha hevdet at kvinnen kroppslig sett var en «..lemlestet, kraftløs og ikke funksjonsdyktig mann» . De levde på den tiden etter troen om ett kjønn.

Ettkjønnsmodellen; Kroppen var ikke stedet hvor det egentlige kjønnet kunne finnes. I en tid hvor menn og kvinner representerte gradsforskjeller av den samme biologiske kroppen, ble kjønnet i liten grad relatert til kropp –  og mer relatert til en sosial rolle.

Jeg er glad vi nå vet (og ikke minst setter pris på) at vi er to forskjellige kjønn !

Så hvordan har kroppsidealet for kvinner endret seg gjennom tidene?

1700-tallet.
Utseendet er viktigere enn noen gang før. Et høyt bryst og en meget smal midje utstråler staselighet og sivilisasjon. Den kvinnelige kroppen i korsett uttrykker at kvinnen er befridd fra arbeid, men vitner også om kontroll og selvdisiplin.

1800-tallet. Under både rokokkotiden og romantikken ble det tillat at kvinnekroppen skulle ha mer former. På slutten av århundret skulle derimot midjemålet være nok en gang minimalt.

1900.
Ved århundreskiftet skulle kvinnens kropp ha en smal midje, små hender og føtter. Jenter ble holdt innendørs fordi huden skulle være blek.

1920-tallet.
Kvinner har fått stemmerett og gjør sitt inntog i arbeidsmarkedet. Kvinner skulle se ut som gutter; kortklipte og flatbrystet.

1940-tallet. Verdenskrig og opprustning, det er behov for kvinner i arbeidsmarkedet. Et mer muskuløst ideal inntrer. Moteidealet ville vise en ”sterk kvinne” – skulderputer sys inn i klærne.

1950-tallet.
Den hjemmeværende husmor blomstrer og et formfull ideal vokser frem. Etter 1945 skulle kvinnen tilbake til hjemmet, og det er nok en gang fokus på den fruktbare kvinnen.

1960-tallet. Den supersmale modellen Twiggy blir et forbilde. Den anorektiske ”antikroppen” blir et ideal i forbindelse med kamp for sosiale reformer og likestilling. Bh’er brennes.

1970-tallet. Kravet til kvinnelig frigjøring fortsetter. Kvinner nekter å bli dømt etter sine kropper. Unisex-moten lanseres.

1980-tallet. Den aerobicstrenede, solariumsbrune kvinnekroppen blir ‘in’. Kvinnen skal igjen identifisere seg med sitt utseende, ord som «tynn og slank» brukes ofte i ukeblader. Forskjellen mellom den mannlige og den kvinnelige kroppen betones.

1990-tallet. Fokus på strand, bikini og solbrune kropper. Nå skal kvinnekroppen være veltrent. Den faste, sterke og smale kroppen som er idealet nå distanserer seg fra fødsler og matlaging, og er tilpasset det fleksible arbeidsliv.

2000-tallet. Plastisk kirurgi og ‘glamourlook’ blir mer vanlig, og det kvinnelige kroppsidealet kan virke uoppnåelig for mange. Kroppen skal både være formfull og veltrent, og det er fokus på styrke – både kroppslig og sosialt.

Hvordan blir det fremover?
Uten å virke dobbeltmoralsk, eller som en som straks hiver bh’en sin på bålet, så synes jeg det er godt å se at den største bølgen med såkalt glamour og det økende behovet for anerkjennelse fra det motsatte kjønn har lagt seg, og at det settes et større fokus på trening og velvære for sin egen del – både for selvfølelse og helse. Det er fordeler og ulemper med dette kvinneidealet som med så mye annet, det er mye «jobb» i forhold til trening og et stort press på de som ikke kan/vil, samtidig som det kanskje er nettopp dette dyttet de trenger – uten at det blir for mye av det gode.
Det er fortsatt en del som er skeptiske og kaller det for en maskulinisering – jeg kaller det for en styrket femininitet.

Jeg synes kvinnekroppen er noe av det vakreste som finnes, og selv om jeg har skrevet om nåtidens kvinnekropp og ideal så håper jeg du finner ditt eget. Som sagt før, vi hverken kan, må eller skal se like ut.
Vi skal være den beste versjonen vi kan være av oss selv! :grin:

24 kommentarer til “Kvinnekroppen i forandring

 1. Metallian

  Interessant post Kriweb 🙂

  Jeg håper at vi får en dreining vekk fra det usunne idelaet idag, hvor radmager er pent mens muskuløst og/eller formfullt ikke verdsettes av andre enn vanlige menn. (Og kvinner bryr seg ikke om oss….)
  Dette «balanseres» av en økende fedmeproblematikk….

 2. ML

  Alle kroppsidealer blir feil i mine øyne hvis det ikke følges opp med et sunt forhold til egen helse. Når forholdet til egen kropp utelukkende baseres på hvordan den ser ut, vil helsa i mange tilfeller lide for det. Og der synes jeg du er flink Kristine til å fokusere på mat og ikke quick-fix for å få den kroppen man vil ha. Derfor liker jeg bloggen din så godt!

 3. Cathrine

  Signerer også den siste setningen din Kristine. Bra innlegg!

  Kroppen er jo bare et verktøy for å kunne nyte det livet har å by på, med oppturer og nedturer. Å holde seg i form,overskudd til å nyte livet-det er målet!

  Er godt at idealet vertfall ikke er anorektiske kropper lengre, lenge leve den gyldne middelveien! 🙂 🙂

  Stor klem fra Bergen!

 4. Malin

  Artig å se utviklingen 😀
  Jeg kan se for meg at selvbilde og selvtilliten hos mange kvinner var like ille på 20 tallet som på glamour-tiden. Tenk på de stakkars jentene med store bryster og timeglass figur, som skulle passe inn i «guttekropp-idealet» 😕

  Enig med Matallian over her; vi må bli flinkere å høre på gutta 😉

 5. Robban

  Personligen tycker jag den vackraste kroppen sitter på en kvinna som är nöjd, bekväm och självsäker i den. Har den några extra kilon spelar mindre roll så länger det håller sig inom hälsosamma gränser: )

 6. Lill Adriana

  «Det er fortsatt en del som er skeptiske og kaller det for en maskulinisering – jeg kaller det for en styrket femininitet.»

  Enig. Det har endret seg mye bare de siste fem årene. Jeg tror vi er på vei i «riktig» retning.

  Hvis man trener for noen andre, eller kun for fysisk resultat, da er det jo ikke så gøy lenger. 😀

 7. Kristine

  Spennende innlegg 🙂
  Personlig mener jeg den vakreste kvinnen er hun som stråler, er trygg på seg selv og har selvtilitt. Jeg tror de aller fleste kvinner kunne lært mer av og ha seg selv som ideal…noe jeg også burde lære 🙄

  Jeg så du hadde skrevet på bloggen min at du også slet med magekatar. Jeg jeg spørre deg litt om dette?
  Jeg har nylig fått det og vet ikke helt frem eller tilbake! Hvordan kom du deg «ut» av det? Måtte du gjøre mange endringer i kostholdet?
  Jeg er ikke bestevenn med denne magekataren for tiden 😈

 8. Hanne

  Herlig innlegg! Morsomt å få en så kortfattet og presis oppsummering.

  Idealene presser alltid mot det ekstreme, så det kan jo bli spennende å se hva det neste blir. Forhåpentligvis fortsetter det i den retningen du avslutter innlegget ditt med. Økende bevisstgjøring gir kanskje også en «back to nature» holdning?

  Kjekt å se en kommentar fra en mannemann også (metallian) 8)

 9. Solbjørg

  Interessant innlegg -som så mage av dine pleier å være! 🙂
  Artig å følge deg, du kommer med mye fornuftig, både av egne erfaringer og andres meninger.
  Blir gøy å se deg i Body, flott at de endelig «sper på» med litt norske jenter også.
  Og sist men ikke minst; du ser bra ut på bildene!
  Stå på 🙂

 10. kriweb

  @Metallian: Jeg kan ikke annet enn å være enig med deg 😀

  @KaHo: Jeg er glad jeg ikke var kvinne da man skulle ha snurpete korsetter hele tiden.. 🙂 Ha en fin kveld!

  @marte: 😀

  @ML: Takk! Jeg er enig, og det er heller ikke slik at selv om det er «nåtidens idealkropp» så er det noe alle skal etterstrebe.
  Nei, jeg hadde ikke levd som jeg gjør om det ikke hadde vært bra for helsen 🙂

  @Cathrine: Huff ja.. se for deg oss to som et par twiggys.. not. Og glad er vi for det! 😀 Stor klem sendes til Bergen

  @Malin: Ja! Absolutt – I det ene øyeblikket skal man ha enorme bryst, deretter fuglekasse.. og så slanke ben, deretter veltrente osv. Derfor burde man bare registrere at 1. idealet er som det er nå, og at det er i stadig forandring og 2. det er ikke en mal som alle skal passe i
  Disse gutta er ofte ganske fornuftige ja 🙂

  @Robban: Ja det er ikke alle som er enige i det såkalte idealet som er nå. Jeg er bare glad for at det ikke er twiggy-looken..
  Da skal jeg prøve å huske spenatplattor i Sverige neste gang jeg er der 🙂

  @Lill Adriana:
  Nei, akkurat det siste der kan jeg skrive under på :mrgreen: Treningen mister etterhvert all glede om man kun gjør det for det fysiske. Jeg ser frem til trening i påsken uten noe særlig baktanke 🙂

  @Kristine: Enig, det er nok noe vi alle kan bli litt flinkere på. Man ser ofte på folk rundt oss, og glemmer at det er oss selv vi kan gjøre noe med – og ikke minst skal like 🙂
  Jeg fikk aldri noe diagnose, men jeg hadde alle tegn på magekatarr da jeg var på diett i fjor. Jeg stresset ned, tok et par dager med hvile, og kuttet ut koffein og sterk mat en periode – og det hjalp. Jeg kan fortsatt merke tendenser om jeg f.eks drikker mye kaffe eller tar therm x-energy på tom mage, så det er noe jeg unngår – jeg ville ha kuttet ut store koffeinmengder/piller i noen dager om jeg var deg.
  Håper du føler deg bedre snart vennen

  @Hanne: Jeg er også spent på hvordan det forandrer seg etterhvert. Kanskje det blir vanlig med ‘back to nature’ som du sier; mer kroppshår og greier 😆
  Ja Met har alltid noe fornuftig å si 🙂

  @Solbjørg:
  Tusen takk! Ja håper jeg ikke gjør skam på oss norske «fitnessjenter» 😀

 11. Kristianfj

  Hepp!

  Veldig bra innlegg og det fikk meg til å tenke over ting og tang. Jeg har surfet litt etterpå i forhold til tillsvarende kronologi for menn. Ikke alltid lett å være mann heller skal jeg si deg. God påsk!

 12. kriweb

  Hei du! Jeg vil tro at mannekroppen også har gjennomgått forskjellige idealer opp gjennom tidene ja, men i langt mindre grad enn kvinner. Om du finner en oversikt og skriver om det, så må du gi meg link så jeg får lest!
  God påske 😀

 13. Lisa

  Ehhm… Har ikke du silikon??

  Blir litt teit å høre på… Du prøver jo bare å bli noe du ikke er…..

 14. kriweb

  @Hanne: Ja la oss håpe det 😆

  @Lisa: Jeg skrev om kvinneidealer opp gjennom tidene, jeg ser ikke helt hva som er «litt teit» med det.
  Hva prøver jeg å bli, som jeg ikke er? Ta deg en treningsøkt, det frigir endorfiner og man blir i bedre humør.

 15. Lill Adriana

  @ Lisa: Her må jeg bare ytre min mening!! Hva var koblingen der??Hvis du skal si at noe av det hun skriver er teit og forvente å bli tatt seriøst så bør du ordlegge deg litt annerledes. For eks. mer konstruktivt. Nå virker du bare misunnelig. Det vinner du ikke så mye på. Håper du finner en bedre holdning.

 16. hh

  «Ideal-kroppen» burde man selv få bestemme hva er. Man kan gjøre hva man vil med sin egen kropp. (nå snakker jeg ikke om de som tar et dusin operasjoner, og helt klart har noe du burde ta seg av innvendig først).
  Noen liker ikke store pupper, og vil gjerne redusere dem. (sånn som jeg)
  Andre igjen, vil ha større og legger inn silikon.
  Så lenge man gjør det for seg selv, og har gjort et gjennomtenkt valg, ser jeg ingen problemer med det.
  At noen synes silikon er «juks» forstår jeg, men det er ikke min (eller andres!) jobb å fordømme andre!

 17. Urd Åsa

  Du skriver så utrolig mye bra!
  Akkurat nå sitter jeg og kopierer inn bilder og oppskrifter fra bloggen din, limer dem inn i word for så å lage et flott hefte jeg skal ha på kjøkkenet….nettopp fordi jeg vil ha den kroppen JEG ønsker meg 😉
  Du er så INSPIRERENDE uten å være ekstrem og ensporet!
  Utrolig flott blogg med masse fine tanker og skriverier!

 18. Jeanette Fagerlid

  Hei!
  Jeg holder på å skrive en bacheloroppgave i fysioterapi om treningsrelatert uhelse. Jeg lurer derfor på om du har noen gode kilder/bøker/litteratur å anbefale på emnet i dette blogginnlegget? 🙂

 19. Kristine

  @Jeanette Fagerlid: Hei! Dette leste jeg meg opp på selv på ulike steder på nett, husker ikke hvilke/hvor mange sider jeg var innom dessverre 🙂 Spennende oppgave, lykke til!

Det er stengt for kommentarer.