Sukker vs søtning

Jeg fikk et spørsmål om sukker og søtningsstoffer, så jeg tenkte å skrive litt om hva jeg tenker om det.

Det er mange som er skeptiske til søtningsstoffer, og foretrekker å både kjøpe og lage mat med vanlig sukker.
Jeg personlig synes det er veldig dumt, spesielt når man kan velge et søtningsstoff som sukrin (i hvert fall når man lager mat selv), som er naturlig og ikke innebærer de skader som sukker kan gjøre på kroppen. Sukrin, som også kalles erythritol, får vi allerede i oss via blant annet sopp og pærer.
– Det er kalorifritt, og kan derfor hjelpe mot fedme/overvekt.
– Det gir ingen blodsukkerstigning, og kan brukes av diabetikere og andre som er følsomme ift dette.
– Det er ikke ødeleggende for tennene slik sukker er.

Sukrin er ikke så godt kjent her i landet enda (slik som i usa), men det er på god vei og jeg er sikker på at det vil innta butikker og finnes i mange matvarer/lett-produkter i fremtiden.

Nå sier jeg ikke at man skal bli fanatisk og se på sukkerindustrien som en konspirasjon mot menneskeheten, for sukker kan man fint både spise og bruke i små mengder innimellom, men det trenger ikke å være hele tiden! Har man valget mellom vanlig brus og lettbrus, så mener jeg at det er unødvendig å velge den vanlige med et lass av sukker.

Et søtningsstoff som allerede blir brukt i mange lett-produkter er Aspartam. Det er et kunstig søtningsstoff.
– er det farlig?
I en undersøkelse gjort på rotter kom man frem til at det økte risikoen for kreft i hjernen, men ingen undersøkelser gjort på mennesker har vist disse resultatene (eller noen andre alvorlige sykdommer).
Her og her finner du et par av undersøkelsene.
Det er viktig å påpeke at de ga rottene såpass store doser med stoffet at et menneske måtte ha gått med aspartam-drypp hele dagen for å få i seg de samme mengdene.

Jeg har ingen problemer med å drikke eller spise matvarer som jeg vet inneholder aspartam, det er uansett ikke snakk om noe stort inntak for min del. Og ‘alt med måte’ gjelder uansett hva man får i seg.
Jeg tror og håper at sukrin etterhvert vil kunne ta opp kampen med vanlig sukker og kunstig søtningsstoffer, så lenge folk er villige til å satse på bedre bevissthet rundt kropp og helse – for det vil mest sannsynlig bli dyrere.
Det koster å være sunn, men det gjør det jammen meg å være usunn og ;-)

16 kommentarer til “Sukker vs søtning

 1. Pia

  Hvordan smaker sukrin i forhold til splenda ogsånn? har brukt splenda en del men liker ikke smaken i det hele tatt.. vurderer sterkt å kjøpe sukrin! 🙂

 2. Pinglo

  Et fint innlegg bare en liten innvending. Setningen
  «Jeg personlig synes det er veldig dumt, spesielt når man kan velge et søtningsstoff som sukrin (..), som både er naturlig og derfor helt ufarlig.»

  Naturlig er ikke nødvendigvis ufarlig, på akkurat samme måte som syntetisk ikke nødvendigvis er helseskadelig. De giftigste, mest irriterende og mest kreftfremkallende stoffene vi kjenner til er 100% naturlige, så naturlig = sunt er en litt uheldig snarvei å gå, siden det ikke er helt riktig.

  (Leste forøvrig TFintervjuet ditt, jeg synes du gjorde en veldig flott figur!)

 3. kriweb

  @KaHo: Hør, hør! 😀

  @Pia: Jeg har aldri smakt splenda, så det vet jeg ikke. Sukrin har samme konsistens som sukker, og smaker så og si likt.

  @Pinglo: Det har du rett i, jeg omformulerte setningen. Meningen var å skrive ufarlig ‘i forhold til’ de skader som sukker kan føre med seg, altså ikke i seg selv.
  Takk forresten!

  @Sukring vs Stevia: Stevia vet jeg ikke så mye om, annet enn at det er forbudt i Norge (inntil videre) og jeg har lest at det har en lakris-aktig ettersmak. Jeg holder meg til sukrin jeg 🙂

 4. Malin

  Jeg er veldig glad jeg oppdaga sukrin. Takk for den 😆
  Jeg forstår at folk kan være skeptisk. Det er jo nesten for godt til å være sant. «Ser og smaker som sukker, ingen kcal, ikke skadelig for tennene, trygt for diabetikere» Det er jo som vann, bare knasende, hvitt og søtt :mrgreen:

  Jeg gleder meg til det en gang kommer sukrin-sjokolade 😎

 5. Kristin

  Hei ;D blei nettopp tipset av en kunde om din blogg etter at vi kom i snakk ang kosthold/mat/søtningsstoffer og kaker ;D hehe^^, har kunn lest to innlegg, men vet allerde nå at fast leser, ja det blir jeg!

  ville gjerne komme med ekstra opplysninger, jeg jobber i Norges største helsekostkjede og er veldig oppmerksom på hva jeg spiser og hva som finnes der ute av forskjellige skadlige stoffer etc. og ja sukrin lovpriser jeg til himmels! har også fått nyss (tips) som jeg ikke har fått bekreftet/avbekreftet av en annen kunde, at der er et kunstig søtningsstoff som finnes i mange ulike produkter som selges på butikk, som er farlig for foster :O har du noen kunskap om dette ?

  mvh Kristin 🙂 :mrgreen:

 6. kriweb

  @Malin: Jeg forstår også at man er skeptisk, jeg var det selv for et par år siden. Som vann ja :mrgreen: (Men ikke helt, det er faktisk 20 små kcal pr 100g)
  DET ser jeg frem til og, please la det smake godt!

  @Kristin: Hei Kristin! Så hyggelig at du vil lese her videre 🙂
  Uten at jeg skal si det sikkert (for undersøkelser blir stadig gjort), så er det hittil kommet frem til at aspartam ikke er farlig for gravide/foster i små mengder – slik de fleste av oss får i seg. Det er ikke noe grunn for å overdrive inntaket til det ekstreme for noen av oss, men det gjelder jo for så vidt for det meste vi får i oss.
  De som imidlertid bør holde seg unna aspartam er de med medfødt metabolsk sykdom kalt Føllings sykdom, her mangler kroppen det enzymet som skal bryte ned en aminosyre som bl.a aspartam inneholder).

 7. John

  Hei Kriweb,
  Er det slik å forstå – at grunnen til at produsenterat ennå ikke bruker sukrin i flere matvarer som syltetøy, sjokolade etc er et kostnadsspørsmål? Det koster endel mer.
  Hvis man begynner å etterspørre det kan man alstå påvirke produsenter til å begynne å føre slike varer. Akkurat som man har gjort med fett. Det er jo et fåtall som bruker palmeolje i potet gull, etc f.eks. Denne forandringene har vel kommet til ved at man har blitt mer bevisst og kundene ville ha sunnere. Samme kan jo skje med mange andre matvarer. Akkurat som med syltetøy som du nevnte. Jeg skal prøve det med sukrin.

  Er sukrin testet over lengre tid og med større doser på mennesker/dyr? Finnes det noen studier på det?

 8. kriweb

  @John: Jeg vil tro at det er en kombinasjon av for lav etterspørsel (grunnet for lite bevisshet og kunnskap rundt sukrin), og høyere produksjonskostnader.
  Om flere begynner å bruke det, og etterspørre, så håper jeg at det skal komme mer av det i butikker og matvarer.
  Det er gjort noen undersøkelser, og det er ikke funnet noen alvorlige bieffekter (annet enn mulighet for oppblåst mage/lakserende ved svært høyt inntak). http://www.ehow.com/about_5394417_erythritol-side-effects.html
  Her er en av undersøkelsene;
  http://lib.bioinfo.pl/meid:292521

 9. Sandra

  Hei! Jeg bare lurer på om du har begynt på Ripped Freak, og hvordan den er foreløpig isåfall? Mener å huske du skrev om den en gang, og er nysgjerrig på om den er noe tess 😉

 10. kriweb

  Sandra: Hei! Jeg prøvde det et par dager, men det ble litt i overkant for min del – hjertebank og følelsen av å være litt uvel. Jeg holder meg til therm x-energy som inneholder mindre koffein o.l.

 11. kriweb

  Det er et kunstig søtningsstoff som jeg personlig synes smaker både unaturlig og vondt.
  Jeg vet dessverre ikke hvordan det smaker i matlagning/baking o.l eller hvordan det påvirker kroppen.

 12. Anonym

  hvis du har hørt om stevia så skal vist det være enda bedre ettersom det nesten ikek tas opp i kroppen elns:)

Det er stengt for kommentarer.