Selvbevissthet

«en persons ofte ukritiske oppfatning av eget verd og egenart»

Nøkkelordet her er ukritisk. Det er viktig at vi prøver å holde det slik. Jo mer selvbevisst man blir, desto mer godt ønsker man seg selv.
Det er altfor mange som begynner å trene og spise sunt, men som aldri helt finner en riktig balansegang på det. Jeg er ikke engang sikker på om jeg har funnet den selv enkelte dager. Jeg snakker om de dagene hvor man er selvkritisk – noe jeg tror mange som er selvbevisste blir etterhvert.

En skal jobbe for mål man setter seg, gjøre riktige valg for kropp og sinn, men på denne veien kan man ikke motarbeide seg selv. Det er fint at man ikke nøyer seg med mindre, og man bør ha noe å strekke seg etter, men kan man ikke sette en grense for når man er fornøyd – for så å jobbe videre derfra? Kan man ikke ha utvikling og se fremover samtidig som man lever i nuet?

Det er mange jenter som har begynt å få øynene opp for trening, diett, deff, bodyfitness og alt som hører til. Jeg sier som jeg har sagt før, det er flott at flere jenter tar ansvar for egen helse og spesielt at styrketrening ikke lenger er forbeholdt de store gutta. Men, det er et stort men her.. Med mindre man skal stille i konkurranse så kan/skal/bør ikke målet være å inneha en sceneform.
Jeg var selv nødt til å ha ta flere runder med meg selv og innse at det er en grunn til at det er så mye trening og slit for å komme seg så lavt ned i fettprosent, og at det kun er for noen uker/mnd. Tro meg, de ubehageligheter man etterhvert får i kropp og hode etter langvarig kaloriunderskudd og treningsoverskudd, samtidig som kroppen blir mer og mer sårbar er ikke noe man vil etterstrebe.
Man kan ikke leve på en evigvarende deff, men man kan leve sunt.

Tanker om at man aldri bli bra nok er nok noe mange av oss går med, noen mer enn andre. Det er klart at man motiveres av å stadig bli bedre, og fremgang kommer som sagt når vi kontinuerlig jobber med noe – men enkelte ganger er det viktig å rose oss selv for det som allerede er bra.
En økt selvbevissthet er positivt, det gjør at vi tar bedre valg fordi vi kjenner oss selv bedre på godt og vondt – og vi godtar begge delene. Å være selvkritisk gjør mye av det samme, men her gjelder det å skille på ting vi har gjort feil og ting vi jobber hardt for å oppnå.
Vær stolt av det du har oppnådd, gi deg selv oppmuntring på veien mot nye mål.

Denne synes jeg er fin;

«Egenkjærligheten er begynnelsen på en livslang romanse» (Oscar Wilde)


Konkurranseform foreviget en kald vinterdag på Bygdøy
Fotograf: Anette-Marie Antonsen

16 kommentarer til “Selvbevissthet

 1. hjertekropp

  Takk for flotte og riktige ord! Det er til ettertanke..

  SV: takk for tipsene, og jeg skal prøve igjen=) kanskje vente til jeg kommer hjem til stavmixern..

 2. Blomst

  Flott innlegg. Du og Ida (veien til NM i Fitness) har fått meg til å tenke meg om litt. Ja-jeg vil gjerne være slank og fit, men også sunn. Og hvis man skal være 100% ærlig så har vel ikke konkuranseform noe med sunnet å gjøre? Mange er jo farlug tynne (og flotte og definerte). Det er vel en grunn til at man har on/off season. Jeg er ikke særlig inn i fitnessmiljøet, men leser jo blogger etc. Jeg sliter med en spiseforstyrrelse (ortoreksi) og har enge levd på lite mat og mye trening. Har nå fortsått at det jeg har levd på er nærmest en konkurranse diett. Avbrutt av perioder med overspising og vektoppgang.
  Fint å få insp til sunne og gode oppskrifter! Ikke minst godis 🙂

 3. Jeanette

  Det som er så morsomt er at hver gang jeg trenger en liten oppvekker så er du der med et innlegg som treffer midt i blinken. Har hatt en skikkelig drittdag i dag, mye slylder nok at jeg har slitt meg litt ut den siste tiden og vært litt for selvkritisk rett og slett! Takk for at du gjorde dagen litt bedre, og takk for at du blogger og deler ditt syn og dine tanker på ting. Du skal vite at det er mange, inkludert meg, som setter STOOR pris på det! Nå skal jeg lage en liste over det jeg har gjort og gjør bra, og når jeg tenker meg om blir den ganske så lang, hehe 😉

 4. Jeanett

  Det er bra noen følger med på hva som skjer, det er et ekstremt fokus på å se bra ut, ha lav fettprosent og å spise bra mat for tiden.
  Har nylig satt meg inn i ortoreksi (som Blomst nevnte over her) og skrevet en liten artikkel om det og lurer noen ganger på om jeg selv holder på å falle innenfor. Det er så altfor lett å bli revet med!

 5. Fitnesspumpkin

  Flott innlegg 😆 En dag skal jeg jo på scenen, men kjenner allerede godt til den selvkritiske holdningen.. Det siste innlegget mitt på egen blogg viser det med all tydelighet..

  Ønsker deg en riktig god helg:)

 6. Malin

  Det var ett viktig innlegg!
  Ida Øyan hadde ett lignende innlegg tidligere, men det kan ikke nevnes for ofte. Det er så mange jenter som sammenligner seg med fitness jenter (og det forstår jeg godt, dere er jo flotte 😀 ) men det er ingen av dere som lever på konkurranse diett 365 dager i året.

  Jeg vet du er på en mini-deff for øyeblikket, men jeg savner bilde av en diger godispose :mrgreen:

 7. Annika Persson

  Bra inlägg och jag fullkomligen ÄLSKAR dina goda recept! Testade cocosbollsreceptet.Mmm..Du e GRYM i køket =) Så himla kul inspiration och väldigt fina bilder på dej.
  Ha en fin helg!

 8. Cathrine

  Veldig bra sagt Kristine, det kan ikke sies for ofte!!Det er så stor forskjell på deff og det å være sunn at jeg ikke kan få presisert det nok-det er jo ekstremsport en bedriver i fitness egentlig, det tærer på kropp og sjel å gå på deff og ingenting som bør gjøres om en ikke tenker å stille. Å være sunt bevisst på å gjøre de valgene i hverdagen som fører til en sunn kropp det er noe annet. Rema 1000 prinsippet; det enkle er ofte det beste 😉

  Gleder meg bare mer og mer til osloturen på besøk til deg nå 🙂 Skal bli så koselig å treffes igjen!!! :mrgreen:

 9. Siv

  Hei!

  Kjempefint innlegg, leste det i går kveld, godt plantet i sofaen med en skyr-dessert.. Leser forøvrig bloggen din tilnærmet hver dag og har testet ut mange av de herlige oppskriftene dine! 😉 Tusen takk 🙂

  Ville bare si at for en tid tilbake var jeg veldig opptatt av å ikke spise karbohydrater, kun proteiner. På en dag kunne jeg da drikke en proteinshake til frokost, spise en kyllingsalat til lunsj, proteinshake etter trening og en kyllingfilet med brokkoli til middag. Og det var det. Dette «fungerte» til å begynne med, men ble jo etter en stund ekstremt tynn, hadde lite energi og var konstant sulten.. Via diverse andre blogger snublet jeg over din og forsto etterhvert at kostholdet mitt ikke var helt bra, tror nok du var redningen min! Tusen takk!

  Jeg passer fortsatt på karbo.inntaket, men det er ikke eliminert! Har masse energi hver dag, og trives med meg selv 🙂

  Du er fantastisk!

 10. Hanne

  Bra skrevet! Det er en viktig sak å tenke over det her, og også å innse at selv om veien kanskje ikke er selve målet, så er der likevel mange små mål underveis! Det er fort gjort å «se seg blind» på seg selv og helt glemme både å evaluere seg selv så vels om å belønne seg selv for det en har fått til.
  Jeg er også veldig glad for at du tar opp dette med konkurranseform året rundt med jevne mellomrom, for det er noe mange trenger en vekker på!

  For å kommentere bildet, så er det nesten litt rart å se konkurranseform kombinert med «vanlig» bikini. Er nesten så bikinien ser for dekkende ut når en er vant til minidrakter 😆 Likevel et flott bilde 🙂

 11. Renate

  Tror de fleste er veldig selvkritisk, men jeg føler det er slik samfunnet forventer at vi skal være. Synes janteloven er knallsterk, og det er vanskelig å bryte om den. Det er liksom ikke tillatt å synes bra om seg selv uten å automatisk bli stemplet som «du-tror-du-er-bedre-enn-alle». Det er vertfall en stor faktor til hvorfor jeg selv er ekstremt kritisk til meg selv.
  Et annet spørsmål: har du alltid vært tynn, eller har du, som oss andre dødelige, slitt med vekta før du begynte dette «sunne» livet? 😆

 12. Trine

  Flott innlegg. Jeg synes det er blitt et overfokus på slikt. Ungdommer ned i 13 – 14 års alderen som teller kalorier, deffer og slanker seg. Alt med måte!!
  Jeg er nyskjerrig på hvorfor DU deffer nå? 🙄 Håper du snart forteller litt mer både om hvorfor og hvordan – kan du ikke skrive litt mer om din vei :mrgreen:

 13. kriweb

  @hjertekropp:
  Det er veldig viktig at man ikke sammenligner å komme i form med å komme i konkurranseform – ikke noe man skal strebe etter med mindre man faktisk skal være med i en konkurranse.

  @Blomst:
  Jeg tror det er veldig mange som prøver å spise som en fitnessutøver året rundt, men det blir helt feil.. det er som sagt en tøff prosess som ikke skal være en livsstil.

  @Jeanette: Åh, det ble jeg glad for å høre! Håper du fikk skrevet ned noen bra ting om deg selv, det er viktig å minne seg selv på slike ting 🙂

  @Thale: Jaa 😀

  @Jeanett: Jeg er så enig, det er utrolig lett å bli revet med. Man starter som flink og fokusert, deretter dukker det opp mange fallgruver som er lett å falle i om man ikke tar et steg tilbake og ser på hva man egentlig driver med. Jeg håper flere etterhvert skjønner forskjellen på en sunn livsstil og en ganske ekstrem sport (hvor deff kun er i noen uker, ikke hele året rundt).

  @Fitnesspumpkin: Ja, og det er med en vond ettersmak at jeg må innrømme at selvkritikken som oftest blir verre i forkant av en konkurranse (og mange ganger etterpå). Det er derfor det er så viktig å være klar over dette, og snu det før man kjører seg helt ned.
  Ha en god helg!

  @Maiken:
  Takk 🙂

  @Malin: Nei jeg skjønner at det er lett å sammenligne seg selv med bilder av jenter i sceneform, eller i hvert fall la seg fascinere. Jeg gjør jo det ofte selv dessverre, med bilder av meg selv som mindre/hardere 😆 Men jeg har heldigvis litt fornuft igjen innerst inne som omfavner mer kvinnelige former.
  Etter mitt lille oppdrag så skal jeg love deg at det kommer en godispose – just for you. Da skal jeg innrømme hvor godisgris jeg kan være 😉

  @Annika Persson:
  Vad bra! Ja visst var det gott? 🙂 Tack!

  @Cathrine: Der sa du det, det enkle er ofte det beste. Jeg er veldig der 😆
  Gleder meg til du kommer over fjellet snupp!

  @Siv: Oj, ja det hørtes magert ut 😯 Godt du kommer over på bedre tanker, det takker nok kroppen din deg for den dag i dag. Jeg ser ikke noe poeng i å være ekstrem den ene eller andre veien, med mindre man helst ønsker det såklart. Jeg spiser stort sett lite karbo på hverdagene, men klarer lett å få opp inntaket et par dager i uka – som oftest i helgen. Jeg synes livskvalitet er så viktig, og jeg har i hvert fall funnet ut hva som gir meg det.
  Takk 😳

  @Hanne: Ja det er lett å glemme, så det er aldri dumt med en påminnelse. Litt for min egen del og, det er lett å bli selvkritisk når man først har opplevd å ha fettprosent som en liten sagflis 😀
  Takk! Jeg har noen bilder som jeg ikke tør å legge ut, for jeg ser så utrolig tynn ut på de. Med vanlig bikini og vanlig hvitfarge ser man litt sjukling ut.. rart det der.

  @Renate: Det er sant, man skal helst ikke si noe positivt om seg selv.. Det er utrolig synd, for god selvfølelse har jo ikke noe med andre å gjøre – det er ikke akkurat skadelig for noen, tvert imot 🙂
  Jeg har aldri hatt vektproblemer, men jeg har absolutt ikke alltid sett ut som jeg gjør nå. Jeg har nok vært «normal» slank med et atletisk utseende på overkroppen – med tilhørende kvinnelig rumpe og lår 😉 Jeg kan sikkert vise noen bilder, tror jeg har lagt ut en gang tidligere og (kanskje det var på gamle bloggen).

  @Trine:
  Jeg kommer sikkert til å høres hønngammal ut nå, men jeg er så glad for at jeg ikke er 14 år i disse dager. Jeg levde lykkelig uviten om kalorier, deff og fettprosent.
  Ja, det er enda noen få uker igjen.. spørs hvordan dette går, kanskje jeg ikke kommer i bra nok form i det hele tatt 😯 Neida, ikke være selvkritisk.. skal dele litt mer om form og fremgang etterhvert.

Det er stengt for kommentarer.