Fetetirsdag!

Eller Fettisdag som det heter på svensk (for øvrig Mardi Gras på fransk).
Dette er dagen hvor de spiser semlor (fastelavensboller), de gjør det altså tirsdagen etter vår feiring på fastelavenssøndag. Det ble hverken fastelavensboller eller semlor på meg, men jeg har altså bakt i dag. (For en overraskelse)!
Jeg har bakt boller!


1 helt egg
1 eggehvitte (piskes hvitt)
50g mandelmel
30g hi-maize
1 dl mager kesam
1 ts jbk-mel
40g sukrinmelis
1 ts bakepulver
1 ts kardemomme
en klype salt

Bland det tørre, pisk eggehvitte stiv, pisk hele egget med kesam, bland alt forsiktig og lag små boller. Inn i ovnen på 200 grader i ca 15 min.
Jeg lagde to store boller, men neste gang blir det litt mer røre og et forsøk på 4 stk – da blir de kanskje ikke like flate.
Smaken var det derimot ingenting å utsette på, de var overraskende gode! De kan også brukes som brød/myke rundstykker om man bruker litt mindre sukrinmelis.

Om man lager 4 mindre boller blir innholdet pr bolle:
Kcal: 92
Protein: 10,7 g
Karb: 4,5 g
Fett: 3,1 g

Så dette er da sunne semlor. Marsipanen står klart i kjøleskapet, og kremen er vispet (eggehvitte, sukrinmelis og jordbær-skyr).

Dette er siste kvelden som ‘hundehvisker’.. litt trist og, de har det så fint sammen.

41 kommentarer til “Fetetirsdag!

 1. Vibeke

  å, de bollene så utrolig gode ut!:) merker det er mye som må prøves til helgen:p lagde en god dessert i sta jeg også, epler skåret i skiver med sukrin og kanel på, i aluminiumsfolie oppi en ildfast form i ovnen! servert med vaniljekesam-is på siden! knallgodt:D

 2. Beate

  Er du fornøyd med mandelmelet?
  Jeg har brukt «hjemmelagd» mandelmel, da. Og synes det funker flott. Eneste forskjellen er jo at jeg ikke skolder mandlene.

  Vafler med mandelmel er supert 😉

 3. Kristina89

  ååh du baker så mye bra for tiden Kristine.. laget sjokoladekaken din i dag.. til min samboer.. den falt i smak 🙂 måtte bare erstatte mandelmel med spelt.. men det gikk jo fint 🙂 bare forsett med gode oppskrifter, blir veldig inspirert 😀

 4. Harefrøken

  Herlig at du baker daglig hehe… 😆 Fortsett med de sunne oppskriftene dine. Jeg er super inspirert, og akkurat bestilt meg bakepro og sukrin på nettet.

  Fint bilde av deg og hundene. 😛

 5. Rie Aleksandra

  Det er ikke bare de som koser seg ser jeg! Veldig skjønt bilde av dere. 🙂 Jeg har så utrolig lyst på hund, og det er et stort savn, men så lenge vi bor i byen er det uaktuelt. Hvis vi skal ha hund skal den få løpe i skogen.

 6. synnøve

  jeg sier bar namnamNAM! Du er den mest kreative bake-sjelen som finnes tror jeg.. 😉

  Og for et nydelig bilde av deg og de flotte hundevofsene! Ser ut som de koser seg godt hehe 😀

  Et spm. bare, hva er jbk-mel? du har sikkert forklart det, men spør likevel 🙂 Kan jeg evt. lage disse bollene uten, eller går det dårlig? 😛

 7. Helene harepus

  Hei ville bare si at jeg synes du ser kjempe flott ut, og du er en kjempe inspirasjon 🙂 trener du på elexia? Trener du bare styrke,kondisjon,vekter osv? eller er du feks med på timer i sal også, med andre typer bevegelser?:)er dette god trening som du vil anbefalle hvis man vil stramme opp og forme kroppen litt, eller en kombinasjon av dette? hvor ofte trener du, og hvor lenge trener du hver gang? huff, mange spørsmål på en gang:) hilsen Helene 22

 8. Malin

  Herlig bilde av kjæresteparet!!
  Kan tenke meg at de koser seg, om de har «avstandsforhold» til vanlig.
  Bollene så veldig gode ut 🙂 Om du lager de i store muffinsformer, kanskje de ikke blir så flate da?

 9. Hanne

  Muffinsform-tipset til Malin var bra! Bruk en slik metallform om du har 🙂 Alternativt kan den usøtete varianten kanskje lages i en kakeform og deles i «pizzastykker» før de smøres?
  Bollene så i hvertfall veldig gode ut!

  Bestemor pleier snike malte mandler oppi alle kaker, og da blir de jo meeeeget mektige, så jeg er litt spent på det her. Næriongsinnholdet er uansett grunn nok til å prøve 😀

  Søte kjærestene forresten 😀

 10. kriweb

  @Vibeke:
  Oppvarmet frukt er godt ja! Vi har pleid å ovnsbake hermetisk pære med en after-eight sjokolade oppå, nam. Og dessuten er banan i svinewok også veldig godt.

  @Beate:
  Om jeg er! Jeg har oppdaget en helt ny mandelverden 😀 Fordelen er at man får i seg mye mindre fett i ferdimelet enn om man maler de selv.. men det er sunt fett så det spiller jo ikke så stor rolle. Maler du i blender, mixer?

  @Kristina89:
  Ja det har blitt en del nå de siste dagene, må roe litt ned nå for dette blir dyrt i lengden 😆 Men det er jo så gøy, og jeg blir så nysgjerrig på alle variasjonene der ute – selv med mange av de samme ingrediensene.

  @Annbjørg:
  Takk, godt å høre 😀

  @Harefrøken:
  Ja, det har blitt det de siste dagene. En ny idé dukker opp hver gang jeg har laget noe 😆 Det roer seg vel litt når ideene og lommeboka begynner å gå tom.

  @Ida:
  Takk, bare hyggelig!

  @Rie Aleksandra:
  Når jeg ikke tenker på hvor møkkete og hårete sofaen blir så koser jeg meg veldig 🙂
  Veldig enig. Jack var jo typisk by-hund da han og D bodde i byen, selv om man har parker o.l kan det ikke sammenlignes med skogen rett utenfor døra. Jack trives veldig godt nå!

  @synnøve:
  Takk! Mye er tenkt ut selv, noe er ideer fra her og der på nettet, også har det jo blitt litt prøving og feiling 🙂
  Jbkmel=johannesbrødkjernemel, det er et fortykningsmiddel. Jeg bruker litt av det slik at røra/deigen blir litt mer «seig», det går sikkert fint uten og.

  @Helene harepus:
  Takk!
  Ja, jeg trener på Elixia. Jeg gikk mye på saltimer før, men jeg trener på egenhånd nå – både fordi jeg får trent litt tyngre, og fordi saltimene ikke passer mtp når jeg trener lenger.
  Jeg trener styrke 4 ganger i uka, og kondisjon alt fra 2-4 ganger i uka. Styrke varer kanskje 30-40 min og kondisjon 20-45 min.

  @Malin:
  Ja, de ser hverandre kun når jeg og lillesøster treffes – og det er ikke ofte nok (hører du Oda)!
  God idé, det må jeg få kjøpt meg! Har bare de små formene hjemme.

  @Chili:
  Det må du gjøre, og gi meg gjerne en tilbakemelding 🙂 Disse ‘bollene’ tror jeg faktisk er min favoritt hittil.

 11. kriweb

  @Hanne:
  Ja, Malin ække dum 😆 Jeg vurderte å bruke det i går, men har som sagt bare bittesmå former hjemme. Jeg har en slik form med hull da, men sist jeg brukte den satt alt fast (kanskje fordi jeg ikke hadde noe fettkilde i).
  En bolle mettet godt, ble nydelig med litt syltetøy og «krem». Gleder meg til å teste de ut som brød/rundstykker med masse godt pålegg, eller mini-pizza ja.
  Ja, Jack kommer til å ha kjærlighetssorg de neste dagene 🙁

 12. Louise

  Hei:)

  Hvis jeg ikke husker feil, har du handlet litt klær fra Victorias secret. Stemmer ikke det? Og jeg lurte på hvor mye du betaler i shipping? Jeg klarer ikke å finne noe om shipping pris på siden dems:)

  L

 13. Thomas

  Halla

  For en kropp, og et vakkert utseende!
  Du trener ikke tilfeldigvis på Kolbotn? synes jeg har sett deg der et par ganger. Trener selv der.
  Stå på, du har mye bra å komme med.

 14. kriweb

  @Louise:
  Oi, det er lenge siden.. jeg husker ikke hva det kostet dessverre, men om du later som om du skal handle og trykker deg helt frem til betaling så skal det komme opp (du lager ikke noe ordre før du bekrefter kjøpet helt til slutt uansett, ingen fare).

  @Thomas:
  Hei! Takk 😳 Ja, jeg trener på Kolbotn. Du får smile pent og hilse på neste gang da 🙂

  @Beate:
  Oki. Ja sunt fett er ikke å forakte 😀

 15. Katarina

  Vill börja med att tacka för en inspirerande sida. Super kul med lite nytt tänk när det gäller bakning 😛 Min fråga är kanske lite svår för dig att svara på eftersom jag bor i Sverige, men jag provar ändå 😉 Var kan man köpa alla dessa alternativa mjölsorterna? Tack på förhand!

 16. Katarina

  Va fint att du visste det 😛 Jag har beställt nu. Men ajg undrar var man hittar johannesbrödkärnmjöl? Vet du möjligtvis det med? För det det verkar lite klurigare… Jag är glutenallergisk o älskar o baka o dessa mjölsårterna verkar lite roligare att jobba med än vanliga glutenfria 🙂 Som sagt tack för alla fina recept!

 17. kriweb

  Det tror jag du måste köpa på hälsokostaffären, kunde inte hitta något på nätet i alla fall.
  Vad bra, jag har blivit förtjust i mandelmjöl 🙂

 18. Tilbaketråkk: Brokkoligrateng og boller « Hverdagen og fremtida

 19. Solveig

  Tusen tusen takk for denne oppskriften! Den er en super basisoppskrift. Jeg brukte havremel istendenfor mandelmel, soyaproteinpulver istenfor hi-maize, og dobbel 0% blåbæryoghurt istenfor kesam, men de ble fantastiske! Neste gang vil jeg prøve å blande litt blåbær oppi.
  Fant også ut at neste gang burde jeg smøre bakeplata, hehe.

 20. Tilbaketråkk: Noen kupp fra Sverige | Trening, bodyfitness og fordommer

 21. Tilbaketråkk: God fredag! | Trening, bodyfitness og fordommer

 22. Tilbaketråkk: Sunne skoleboller | Trening, bodyfitness og fordommer

 23. anette

  åhhh, jeg har akkurat lagd de og er nå i himmelen. Du slette tid det var godt! KLarte bare en for disse var mektige.Det er dyrt med alt dette, men verdt det. Er jo allergisk mot gluten, laktose osv. Dette var mat for mons. Trudde jeg måtte slutte å spise slik mat, men du har jo redda livet mitt:) Bare to spørsmål: hvilket program syns du funker mest? Myoreps eller ditt vanlige program (10×3?)? Hva bygger du mest med, helt ærlig?!!! Spørsmål 2: syns røra ble litt tynn, skal den være så tynnflytende. Tok litt bokhvetemel i for å få tykkere røre, mulig jeg gjorde feil..

 24. Kristine

  @Solveig: Godt å høre! Det er det som er så fint med en slik oppskrift, man kan velge litt som man selv vil med tanke på tørrvare, smak o.l.

  @anette: Jeg synes også disse er kjempegode! Det er litt dyrt, men absolutt verdt det. Jeg vil tro at glutenfrie ferdiprodukter er enda dyrere.
  Ang. treningsmetode så aner jeg ikke, jeg har ikke blitt nevneverdig større de siste månedene. Til syvende og sist så er det tyngden som avgjør, altså hvor tungt du presser deg selv til å løfte. Myo-reps er fint sånn sett, den legger opp til at du skal øke vektene hver uke – så da ‘må’ man liksom følge det. Du vil også oppleve at du blir sterkere, og sterkere betyr mer muskelmasse.
  Jeg kjører aldri 10×3 normalt sett, jeg varierer alltid mellom 4-5 opptil 10-12 reps.
  Røren skal være klissete/seig, men ikke flytende – så da er det bare å tilsette mer tørt ja.

 25. ingebjørg

  Hei 🙂 jeg lurer på hvor du får tak i hvitt mandelmel? liker ikke den brune fargen jeg får på maten, også syns jeg mandelmelet fra funksjonelmat setter en spesiell smak på maten 😐

  Digger bloggen din, du er så flink 😀

 26. Kristine

  @Katrine: Tilsetter litt mer av det andre tørre!

  @ingebjørg: Disse lagde jeg da mandelmelet enda var lyst, jeg vet ikke hvorfor det nå har blitt mørkt 😕 Jeg har hørt rykter om at det har blitt lyst igjen nå, men det vet jeg ikke – vi får krysse fingrene!
  Takk 😀

 27. Tilbaketråkk: Loffeboller | Trening, bodyfitness og fordommer

 28. Vivian

  Hei 😛
  Disse så veldig gode ut. Har savnet boller og ikke fått til noe som ligner. Jeg tåler ikke gluten og spiser lavkarbo, så disse er jo midt i blinken.

  Men jeg lurer på om du har prøvd å fryse de? Kunne tenkte meg noe som jeg lett kunne ta opp en dag jeg har lyst på noe 😉

 29. helene

  Da står boller i ovnen;) er spent!! takk for herlige oppskrifter!!
  ha en god lørdag!

 30. Tilbaketråkk: Lussipan | Mat til muskler

 31. Katrine

  Helt nydelige. Har prøvd flere sunne bolleoppskrifter, men denne var dritgod! Kjente smaken av vanlige boller!

Det er stengt for kommentarer.