Sunn bløtkake

Altså, dere kommer til å bli lei av denne bakingen min..

Jeg begynte for alvor å tenke ut bedre og nyttigere matlaging etter møtet i går. Ikke bare for å lage sunne desserter fordi jeg er en søtmoms, men også for å lage bedre middager – sunnere pizza- og paibunn o.l.

I dag mine venner ble det derimot en kake, en liksom-bløtkake, som kan spises både som en dessert eller et mellommåltid. Om dere er ute etter en tro kopi av ekte kake så vil dere nok bli skuffet, her er ingen smørsmak.
Den ble veldig god, og etterhvert som man spiser sunnere vil også smaksløkene endre seg og sette pris på nye, uvante smaker. Det har i hvert fall jeg erfart, ha et åpent sinn – smak gjerne flere ganger før du bestemmer deg for om du liker det eller ikke.

Først lagde jeg en sukkerbunn/mandelbunn, deretter en kremaktig Skyr-fromasje oppå. Ja tenk det!  :grin:
Så her er valgmulighetene mange; om man vil ha vanlig sukkerbunn med eller uten mandler/nøtter, vaniljesmak (vaniljeessens, vaniljepulver), sjokoladesmak (proteinpulver el. kakao), hvor mange sukkerbrød-lag man vil ha oppå hverandre, hva slags Skyr-smak man ønsker.. osv.


Sukkerbunn/mandelbunn:
1 egg
3 eggehvitter
3 ss sukrin (melis eller gold)
3 ts mandelmel
Noen dråper vaniljeessens (kan sløyfes)

Eggehvittene stivpiskes med søtning, blander deretter inn plommen og melet. Visp forsiktig så alle klumper er ute, deretter helles det i en rund form og inn i ovnen i ca 20-25 min på 150 grader.


Skyr-fromasje:
1 skyr
1 eggehvitte
1 ss sukrin
2 gelatinplater

Eggehvitte stivpiskes med sukrin, blandes deretter inn i skyr. Alt vispes godt til kremaktig konsistens. Gelatinplater legges i bløt i kaldt vann 2 min, deretter i bittelitt kokende vann slik at de smelter. Hell væsken forsiktig i skyr-blandingen mens vispen går. Inn i kjøleskapet i 10-15 min.
(Dette ble faktisk så godt at det er en dessert i seg selv).

Når bunnen har kjølnet litt kan du spre fromasjen oppå og helle litt sukrinmelis over om du ønsker den litt søtere. Pyntes med hva du vil, i dag ble det valnøtter på meg.

 

Og så helt til slutt et par bilder av dagens form..
Det har ikke vært så mye av det siden før jul, både fordi jeg ble utrolig lei av å både knipse og se på bilder av meg selv, og fordi formen som regel føles meget dårlig de påfølgende ukene/månedene. Ikke misforstå, jeg er ikke misfornøyd med å ikke være i konkurranseform – tvert imot så trives jeg faktisk best med formene mine (sterk og feminin, er det ikke det de sier),  men det tar bare litt tid å venne seg til de igjen.

33 kommentarer til “Sunn bløtkake

 1. Rie Aleksandra

  Haha, vi blir jo ikke lei av bakingen din, tvert imot, den er faktisk inspirerede! Dessverre så får jeg aldri knødd meg til det, til tross for 6k Kenwood Major-maskinen jeg kjøpte meg for halvannet år siden. 🙄 Nå SKAL jeg bli flinkere. Faktisk så er noe av det viktigste som har hindret meg i baking, at bakverk er fullt av sukker og hvetemel, men nå har jeg vel ingen unnskyldning lenger? 🙂 Har jo veldig lyst å teste pai, så kanskje det blir første prosjekt.

  Og JA TAKK til flere formbilder, gjerne med litt mer former, som du sier. 😉

 2. May

  heihei dette så jo knallbra ut! !det vil jeg prøve! 🙂

  lurte på din mening om en sak ; nemlig spiseopplegget til myrevolution – «fruktdietten» hvor det skal være en fettkilde til hvert måltid. kjenner også til andre dietter/kosthold hvor en fettkilde til hvert måltid er i fokus. hm hm, har du noen tanker rundt dette?

  ha en god kveld ! 🙂

  klem may

 3. Malin

  Jeg kjøpte sukrin i dag, så bare kom med oppskrifter :mrgreen:
  Jeg spurte etter mandelmel på Life, og hun i kassen var like oppgitt som meg over vanskelig det skal være å få tak i sunnere og bedre alternativer.

  Flotte bilder. Du ser kjempefin ut, med litt mer former 😉

 4. Charlotte

  Blir absolutt ikke lei av baketips! Alt av mattips er knall! Jeg er en kjempesøtmoms, og med 15 kg som egentlig skal bort, er det veldig fint å se at det går an å lage sunnere varianter av desserter og sånn. 🙂 Så det er bare å fortsette å dele!

 5. John

  Fortsett for Guds skyld å legge ut oppskrifter Kriweb. Jeg lager alt du legger ut. Jeg har alltid vært glad i desserter og bakst. Kanelboller på united bakeries f eks. 😛 Men nå som jeg lager dine muffins tar jeg heller to av de og det er under 100 kalorier og det er mye proteiner. Knall 😆

 6. Hanne

  Nam nam, det så godt ut 😀
  Det er skummelt med all denne sunne bakinga.. Når man først kommer inn i det får man jo lyst til å bake hver dag…
  Jeg slo til med muffins i forgårs, og brød + pai i går, og var fristet til å lage en slags versjon av sunne sjokomuffins i dag. Hjelpes 😆

  Får prøve å holde meg til kjøtt og grønt en stund, slenge meg på avvenningsbølgen 😆

  Morsomt at det var de gutta jeg trodde det var… og takk for info angående mengde! Tenker det blir «usunt» bakverk til selskap uansett her i gården, har så godt rykte på meg at jeg ikke tør servere alternativ-bakst da 😛

 7. Nina

  Bra form;)
  Du er veldig kreativ. Blir ikke lei de oppskriftene så bare fortsett;) Prøver ut mye av det du legger ut så setter pris på det:)

 8. Thale

  kreativt! Jeg vet hvor jeg skal titte når jeg trenger matinspirasjon 😉 Synes du ser veldig flott ut – for en rygg 😎

 9. Anette

  Jeg kommer aldri til å bli lei bakingen din, er alltid på utkikk etter noe godis som er sunt, og er helt avhengig av bloggen din 🙂 Du lager så mye gode retter og kaker, tusen takk skal du ha! 😀 Og denne kaken blir helgens utfordring!
  <3

 10. Cathrine

  Håper på du lider av bakedilla fremdeles i april jeg :mrgreen: Syntes du er kreativ og flink!!Too bad jeg suger på å bake; har lovet meg selv å bli flink på det.. Bare jeg får eget kjøkken og litt mer tid 🙄

  Formen din ser upåklagelig bra ut 😉 her observerers mer enn antydninger til separasjoner og den rammen din forandrer seg ikke om du har et trivselskg eller to; fysikken din er og blir rå! Jeg må bare jobbe på jeg nå ellers tør jeg ikke vise meg offentlig sammen med deg når jeg kommer over 😯 😎

  Ha en fin kveld; og fortsett med den kreative bakingen din!! 😀

 11. Lisa

  Hei, alt ser kjempegodt ut! Har prøvd bl.a. moussen din, og er kjempeforøyd, men litt skeptisk til den egehvittefluffen, tok du lang tid å venne deg til den?
  Lurte også på om du har kcal innhol på kaken? er ikke viktig å telle, men greit å ha en viss oversikt på «kosemat».
  =)

 12. Vibeke

  Så flink og kreativ du er! 🙂 Fortsett med det, er kjempegøy for oss andre som ikke er like kreative å få noen ideer! Men to ting jeg lurer litt på… Hvor får man kjøpt Heistad-produkter?:) Og når det gjelder proteinpulver, hva skal man se etter? Det er så sinnsykt mange merker og typer, og har også skjønt at det er forskjell type protein i de? Skal en tur til Sverige til helgen, og tenker at de kanskje ikke har like produkter som hjemme (Myoprotein – er det egentlig et bra proteinpulver mener du?). Lurer derfor litt hva jeg skal se etter i pulveret som finnes der.. Kom gjerne med et spesielt merke hvis du er kjent med det!:) Eller andre tips til hva som burde kjøpes inn mens jeg er på storshopping:p Nå ble det mye spørsmål her gitt, hehe.. Stå på videre med treningen og den flotte maten! :):)

 13. modellbody

  Lei av bakingen nei!! bare veeeeldig sulten og gottesyk:P
  Du har vel ikke tilfeldigvis en god oppskrift på SUNNE boller? Det er fastelaven nå på søndag! Og da skal det bakes!!! Men den skyrkremen kan jo være lur å ha inni istede for krem og syltetøy…. 🙄 hmm… gledet meg plutselig VELDIG til søndag!!!… 🙂

 14. synnøve

  Gjett om jeg fikk lyst på kake ‘a?? :mrgreen:
  Du imponerer til stadioghet med dine kreative bakeverk!

  Og du, formen er superduper 😎

 15. ine

  kaka så veldig god ut:) artig med ny inspirasjon fra bloggen din!
  jeg lagde faktisk hjemmelaget pie idag, med bunn av havremel, eggehvite og vann… var nydelig, om jeg må si det selv:P

  fortsett med oppskrifter, moro å teste ut nye:)

 16. Erin

  HEI!

  Jeg leste artikkelen med deg i Treningsforum, og leser bloggen din titt og ofte :mrgreen: Jeg må bare si at du gir enormt med inspirasjon! Jeg har akkurat kommet i gang med treningen etter 4 års pause med 2 fødsler og masse sykdom, så inspo er det jeg suger til meg om dagen!!

  Prøver også å finne lavkarbtips.. så jeg kommer sikkert til å plage deg litt i ny og ne. :mrgreen:

  Oppskrifter av alle slag taes imot med stor takk;)

  Du ser strålende ut, det er sikkert!!

  Erin

 17. Renate

  Jeg er helt enig med deg! Har merket størst forskjell på kjøttdeig. Brukte vanlig kjøttdeig før, og syns jo den smakte veeldig godt 😉 hehe.. Så gikk jeg over til kyllingkjøttdeig. Syntes først den ikke var noe god, og egentlig ikke smakte noe. Nå KLARER jeg ikke vanlig kjøttdeig, for nå smaker jeg faktisk alt fettet som jeg var så vant til å smake før. Og etter hvert som tiden gikk begynte kyllingkjøttdeigen å smake mer og mer, herlig 🙂

 18. kriweb

  Rie Aleksandra: Godt å høre, for det kommer nok mer! Du MÅ jo bare starte når du har det, jeg ønsker meg en kjøkkenmaskin! Pai er lett, den fikser du – bytt evt ut hvetemel med havregryn/mel 🙂

  May: Ja, bare å prøve! Tror neste kake blir dobbelt opp med to bunner. Sunt fett er absolutt viktig å få i seg, om det er så viktig til hvert måltid er jeg mer usikker på.

  Malin: Jeg er også litt fortvilet over det, det var en periode hvor sukrin var utsolgt leenge på helsekostbutikker i nærheten. Jeg vil ha det i vanlig butikk!
  Takk, nok av former nå 😀

  Charlotte: Så bra! Det er godt å vite at man kan gå ned i vekt og samtidig spise desserter, er det ikke 😀

  John: Det blir jeg glad for å høre! Flere desserter vil nok komme 🙂

  Hanne: Oj, bakegalskap ligger latent hos deg og :mrgreen: Det går veldig i bølgedaler – selv hos meg. Det er klart at det blir mer av det når man skal litt ned i fettprosent.. og det blir ekte varer i selskap her i gården og.

  Nina: Takk! Fortsetter jeg da 🙂

  Thale: Bra 😀 Ja, greit med ‘kjøtt’ på den nå.

  Anette: Så bra! Du kan jo avansere litt, og ha dobbelt lag 😉

  Cathrine: I april er deffingen over, så da blir det ekte vare! :mrgreen: Neida, (eller joda), men jeg skal lage noe godt til deg om du vil. Gleder meg til besøk!
  Eget kjøkken er en grei ting å ha i orden ja 🙂

  Lisa: Jeg pleier ikke å spise eggehvittefluff alene, har alltid noe oppi; nøtter, kruskakli, havregryn eller lignende. Dette er veldig magre desserter som er ment for hverdagen, i helgene kan man jo spise litt mer ‘ekte’. Den kaken er vel 300-350 kcal eller noe.

  Vibeke: Den er god, jeg fortsetter 🙂 .
  Heistad-produkter får du kjøpt i de litt større butikkene som Ultra, Meny, Coop Obs o.l
  Jeg bruker bare proteinpulver fra Nordic Nutrition, så jeg kan nesten ikke anbefale noe annet enn det 🙂 Det er god på smak og kvalitet. Om du har planer om å bake med proteinpulver så kan det være lurt å kjøpe bakepro. I Sverige pleier jeg å handle bl.a fläskfilet (svin), lätt-ostkaka, kesella (kesam) og nye fun light smaker. Dessuten har de så mange spennende versjoner av tyggis, light-produkter og diverse. Og godis! 😛

  modellbody: Bolleoppskrift finner du øverst på http://www.funksjonellmat.no/oppskrifter.php For at boller skal bli boller (altså heve) må man bruke hvetemel eller speltmel – husk å bruke vanlig gjær (ikke den søte) når du bruker sukrin. Skyren kan absolutt brukes til det, som en krem.. ellers er Heistad syltetøy et godt alternativ til bollefyll 🙂

  Chassi: Veel, men takk! Kanskje det blir et par til fremover, om jeg finner riktig lys 😆

  Synnøve: Tusen takk! 🙂

  Ine: Det høres bra ut 🙂 Jeg fortsetter vet du!

  Erin: Hei! Takk, det ga jo meg motivasjon og! Det er så koselig med slike tilbakemeldinger, minner meg om hvorfor jeg har denne bloggen – gi det jeg kan av tips, råd og inspirasjon 😀
  Jeg fortsetter med lavkarbo, så det dukker nok opp flere oppskrifter i ny og ne. 🙂

 19. Rie Aleksandra

  OK, jeg skal prøve meg på litt baking. Kan du ikke lage et innlegg der du setter sammen en «nybegynnerpakke», med hva man trenger for å komme seg i gang? Pliiiiis! 😉 Feks, trenger man JBK-mel? Ellers blir det hvertfall sukrin, havremel, mandelmel… Lurer også på hvilke erfaringer du har med å blande de ulike meltypene, og innvirkning på heving, steketid osv.

  ÅÅåååå se hva du har gjort! *hekta* :mrgreen:

  Skal også sjekke ut funksjonellmat.no

 20. kristin

  Jeg digger oppskriftene du lager Kristine!! 😀
  Og alt pleier og falle i smak også!! Genialt:D

  Jeg har nå gått til innkjøp av bokhvetemel(glutenfritt), maismel, soyamel og mandelmel.. + at jeg har sukrin, bakepro, hi maize og fiberhusk.. Har du noe erfaring med å bake med disse melsortene? (siden de er glutenfrie vil jeg tro at bakeprosessen er litt mer krevende?)

  Hadde vært supert om du hadde kommet med glutenfrie alternativer innimellom 😀 (Som brød, pannekaker, muffins, pizzabunn osv.. Høyt proteininnhold er jo bare et pluss:p)

  Ha en riktig god helg=)

 21. kriweb

  @Rie Aleksandra:
  Haha, ja man blir faktisk hekta – i hvert fall i perioder.
  Jeg er ganske fersk i gamet, så har ikke fått testet ut så mange av de ulike meltypene når det gjelder bakevarer dessverre.. kun bakepro, og litt mandelmel. Havremel er genialt i vafler i hvert fall!
  Jbk-mel har jeg brukt bare én gang, det er et tykningsmiddel som igjen helper til at man ikke behøver å bruke så mye annet tørrvare. Det brukes nok mest i kremer, sauser o.l

  @kristin:
  Bra! 😀 Det er klart at noe faller mer i smak enn annet, derfor er det gøy å prøve seg frem. Døgnet skulle hatt flere timer kjenner jeg.
  Det du har listet opp er ingredienser til gode muffins, vafler og pannekaker. Helt sikkert kaker og, men det skal testes ut mer fremover.

  Gi gjerne tilbakemeldinger til meg om deres eksperimenter (vellykkede, helst) :mrgreen:

  God helg!

 22. kriweb

  @Renate:
  Ja det er rart hva kroppen venner seg til etterhvert. Man har kommet et langt steg på veien om man tør å tenke alternativt, ikke minst smake på det 🙂

 23. Vibeke

  jeg prøvde meg på de cottage-chesse polarbrødene her om dagen, men de bare fløt utover hele brettet, og det så ut som fettet skilte seg fra resten.. Helt myke var de også! Noen aning om hva som har hendt?:p Var synd, for jeg var veldig spent på de!:)

 24. kriweb

  Hm, det var rart.. du moste cottage cheese’n godt? Og hadde de i ovnen lenge nok?
  Jeg kan tenke meg at den sukkerbunnen over her, uten sukrin selvfølgelig, også kan fungere som en type polarbrød (tenkte å prøve det selv). Kanskje med noe kruskakli o.l. i.

 25. siv katrine

  som treningsnarkoman og cøliaker må jeg si at disse bakevarene dine fortjener en plass i vårt blad! ikke bare er det (for det meste) glutenfritt, men det er treningsvennlig også! for min del blir dette to fluer i en smekk! tusen takk! 🙂 delikate bilder tar du også! men kan jeg spørre hvorfor du ikke vil bruke hvetemel? jeg for min del har ikke noe valg, og blir bare lykkelig over at andre lager litt reklame rundt dette kostholdet da man i blant føler seg som en outsider med altfor mange begrensninger. matbloggen din motiverer derimot til det motsatte!

 26. kriweb

  Så bra! Jeg prøver å konsentrere meg om at det skal være lite karbo og mye proteiner – så da blir det ofte glutenfritt.
  Når jeg først skal ta bilder av mat så liker jeg at det ser fristende ut 🙂
  Jeg har aldri fått påvist allergi av noe slag, men jeg merker at magen og kroppen øvrig takler hvetemel dårlig. Dessuten har jeg lest veldig mye om negative effekter det (og sukker) har på hjerte- og karsykdommer, som hjertesyk prøver jeg derfor å holde meg unna det så godt det lar seg gjøre.
  Jeg vil gjerne at dette skal frem i lyset, man MÅ ikke lage alt med usunne, dårlige matvarer bare fordi det er blitt gjort slik i alle år 😀

 27. siv katrine

  stemmer det, jeg var innom bloggen din for en stund siden og så det med hjertet ditt. det festet seg fordi jeg er sykepleier og jobber på hjerteavdeling ;). meg merket meg også at jeg ble veldig positivt overrasket over at du har nådd så langt som du har! 🙂

  har ennå ikke fått de proteinmuffinsene dine ut av hodet, men har ikke fått tak i så mye av de andre tingene ennå. har funnet ut at alt må kjøpes her og der og ingen har alt så eneste jeg har gått til anskaffelse av til nå er skyr naturell. hehe.

  du har en sunn og fin blogg. den ER inspirerende!

 28. kriweb

  Åh, du har min beundring for at du har valgt det yrket. Jeg skulle gjerne ha jobbet innen medisin/hjerteavd selv..
  Hehe, ja jeg liker å bruke litt av hvert. Du kan sikkert bruke kesam eller yoghurt også. Jeg liker Skyren fordi den er tjukkere i konsistensen 🙂
  Tusen takk!

 29. siv katrine

  vel vel legg den beundringen til side, jeg går regnskapsskolen nå fordi jeg ikke orker å bli utnyttet for en billig penge lenger ;). man får virkelig ikke noe igjen for å være sykepleier, så jeg vil heller sitte på en kontor i stedet for å slite ut min egen helse!

  nå er det bare å få ut fingern og bake etterleannet her! jeg er bare så glad for at jeg fant den bloggen din og for at du baker som du gjør! har jo hele tiden hatt tilgang på glutenfrie oppskrifter, men ikke disse glutenfrie, kalorifattige proteinbombene din! men siden jeg ennå ikke vet hva noe av det smaker så kanskje jeg bør vente med beundringen 😛

 30. Tilbaketråkk: Styrken på vei tilbake | Trening, bodyfitness og fordommer

 31. Tilbaketråkk: Kakemani? | Trening, bodyfitness og fordommer

Det er stengt for kommentarer.