En søtere og sunnere hverdag

I dag har jeg vært i et hyggelig møte, jeg har snakket med Asgeir Ruud – produktansvarlig for Funksjonell Mat AS. Dere kjenner det kanskje bedre som Sukrin, men de har flere gode produkter på lager.
Vi har inngått et ‘samarbeid’ om man kan kalle det det, og det er jeg veldig glad for. Jeg er ivrig på å fortsette å få dette ut til folket. Det er ikke til å unngå at vi -selv med økt kunnskap og valgmuligheter- fortsatt får i oss for mye av de dårlige  karbohydratene; sukker og hvetemel.
Det finnes ikke noe positivt ved disse matvarene, bortsett fra at det smaker farlig godt..  :roll:
Så hvorfor ikke erstatte det med noe som smaker like godt OG i tillegg er sunt, i hvert fall på/i mat man lager selv.

Dere har sikkert merket av bloggen at jeg er blitt glad i å lage mat, spesielt eksperimentering med baking/desserter. Jeg husker ikke sist jeg brukte sukker eller hvetemel på eller i noe, og jeg kommer heller ikke til å gjøre det. Jeg får i meg nok de gangene jeg skeier ut med enkelte søte ferdigprodukter i helgene – i hvert fall inntil sukrin sniker seg inn istedet for sukker der og.

Jeg tenkte at jeg skulle dele opp produktbeskrivelsene litt, ikke ta alle på en gang.
Min favoritt og faste følgevenn i over to år er sukrin, så jeg tenkte å starte med den.

– Null kalorier
– 100% naturlig – helt sant, og helt ufarlig.
– Både smaker og se ut som sukker
– Gir ingen blodsukkerstigning
– Skader ikke tennene
– Gir ikke fordøyelsesbesvær
– Virker som en antioksidant i kroppen

Man kan kjøpe det i nettbutikken deres, eller i helsekostbutikker som Life og Sunkost – da slipper man frakt.

Det eneste minuset med sukrin slik jeg ser det er at det krystalliseres når det blir kaldt igjen etter oppvarming, men man merker ikke det i diverse bakevarer –  kun når man bruker mye av det sammen med få ingredienser (f.eks marengs).
Det er derfor kokosboller/skumkake er en bedre løsning, ingen ovn – det skal jeg lage igjen en av de nærmeste dagene!

Har dere prøvd Sukrin?
Jeg vet at det er mange som liker splenda og andre både pulver- og flytende søtningsstoffer. Gi meg gjerne positive/negative erfaringer dere har med det.

22 kommentarer til “En søtere og sunnere hverdag

 1. Kanela

  Beste sponsoren som går ann å få spør du meg. Gleder meg til å lese om enda flere oppskrifter med bruk dette vidundermiddelet fremover.
  🙂

 2. kriweb

  Ja jeg ble veldig glad for det, bruker jo dette hver eneste dag. Og nå kan jeg tillate meg å teste ut flere oppskrifter – skal stå som en heks over gryta og eksperimentere 😀

 3. Silje

  Første gangen jeg legger igjen kommentar her etter å ha lest bloggen din i evigheter, så det er vel på tide..

  Sukrin er jo genialt, og gir en mye bedre smak enn sukker synes jeg. Det slår også splenda så til de grader. Går en del sukrin hos meg, til havregrøten om morgenen og tekoppene til kvelds 🙂 Kommer aldri til å gå tilbake til vanlig sukker igjen.

  Ellers må jeg bare si at bloggen din er utrolig bra, du er en stor inspirasjon! 🙂

 4. John

  Hei Kriweb,
  Det høres veldig bra ut. Jeg skal prøve det. Kanskje dette er et dumt spørsmål – men hva er egentlig sukrin laget av? Hva kommer stoffet fra? 🙄

 5. linda

  Løp å kjøp,hehe…..det skal jeg i morgen:-) Har brukt splenda tidligere men nå blir det da sukrin (både for store og små). Gratulere så mye med sponsor 🙂
  Hvordan er det å erstatte sukrin med vanlig sukker når man baker «vanlig sjokoladelakake», vet du noe om det? Har to gutter som elsker det så vært fint å fått sukkeret bort.

 6. Ingvild

  Sukrin-bruker jeg også! Spent på den nye Sukrin-melisen som jeg nettopp har vært å kjøpt. Er positiv til sukrin spesielt fordi det er naturlig søtning!
  Er ikke fan av kunstig søtning på grunn av hva det gjør med kroppen, på grunn av migrenen min og den grusomme smaken 😛
  Spennende om du legger ut oppskrifter med sukrin fremover

 7. Berit

  Er en spiseskje Sukrin tilsvarende like mye som en spiseskje sukker, eller er det søtere? Skal det f.eks. brukes mer eller mindre av det?

 8. Ann Katrin

  Hei, bruker sukrin og splenda endel jeg også. Tar stort sett det som står fremst i skapet bare 😉

  Har du noen gode og sunne bolleoppskrifter siden det snart er fastelavn (bollehelg), valentines (nok engang, boller), og morsdag (passer fint å servere boller da også) 🙂

  Hilsen Ann Katrin

 9. Beate

  Jeg har ikke brukt vanlig sukker på ca 2 år nå, og jeg savner det ikke.
  Før jeg oppdaga surkin brukte jeg heller rårørsukker, i stede for splenda osv.
  Kjemiske søtningsstoffer kan de få ha i fred for min del 🙂

  Når man skal bake med sukrin kan man fint kjøre det i blender for å få det oppmalt (eller bruke melisen som jeg vet du har bruker).

 10. Elle

  Så bra at du har innledet samarbeid med noen om noe som du uansett bruker så mye av. «Betalte anbefalinger» i blogger er jo ikke alltid like troverdige, men her har du jo lang erfaring fra lenge før samarbeidet ble innledet- så det blir gøy å følge deg og bloggen videre i jakten på det perfekte, sunne og gode bakverk:D

  Et lite spørsmål. Jeg synes Sukrin er litt lite søtt i forhold til sukker, og større mengde hjelper ikke. Jeg regner med smaken min «innretter seg» etterhvert, men inntil da- har du noen forslag? Det gjelder i større grad når det brukes som «strø», f.eks på kesam/skyr/proteinpulver-blandinger, enn når det brukes i bakverk.

 11. Rie Aleksandra

  Siden jeg nesten aldri bruker sukker, så blir det heller ikke til at jeg bruker sukrin, splenda eller annen kunstig søtning. Eller jo, bruker suketter i teen min, den kan jeg ikke være foruten. 😉 Skulle gjerne vært flinkere til å bake, og da kan sukrin være et alternativ, så jeg skal prøve meg på det neste gang. Litt spent på hvordan boller og bløtkaker smaker med sukrin/splenda istedenfor sukker! Er også veldig enig i at sukker og hvetemel er ganske meningsløse produkter. Null energi, bare hull i tennene og luft i magen, hehe.

  Ellers synes jeg kanskje at det har «tatt litt av» ift bruk av sukkererstatninger, og det virker som at mange bruker de i mat som de normalt ikke engang bruker sukker i/på! Kan ikke være helt heldig å venne seg til at alt skal smake søtt. Men det er en annen diskusjon, jeg rabler, sorry. 🙄 (Og jeg sikter ikke til din blogg, men det skjønte du sikkert!)

 12. Malin

  Jeg synes ikke raffinert sukker er det største problemet, for så lenge man baker selv kan man alltids velge det bort, evt bruke sukrin/splenda.
  Men man kommer liksom ikke bort fra sukkeret om man kjøper ferdigvarer. Jeg skulle likt å sett stratos og melkesjokolade med sukrin :mrgreen:

  Selv bruker jeg sjeldent sukker eller søtning. Men så er det sjeldent jeg lager noe som trenger det også 😉

 13. kriweb

  Hanne: Helt enig! Bare hyggelig 😀

  Therese: Det er i hvert fall et par år, men jeg klarer nok å få brukt det opp – jeg får i verste fall begynne å bake til venner og familie 😛

  Silje: Så koselig, jeg setter pris på når folk skriver til meg. Jeg synes også det er helt genialt! Jeg brukte i mine yngre dager en god del sukker på grøt/frokostblandinger o.l, men aldri igjen.

  John: Absolutt ikke dumt spørsmål! Sukrin lages gjennom fermentering (gjæring) av druesukker (glukose). Man tilsetter en bakteriekultur til glukose, som da blir omdannet til Erythritol. Selv om navnet høres skummelt ut, er det helt naturlig. Det er for øvrig samme prosess som bl.a vin, ost og yoghurt går gjennom.

  Linda: Ja jeg elsker sukrin :mrgreen: Det går fint an å erstatte all sukker med sukrin, det har ca 75% av sødmen til sukker. Her finner du i hvert fall 4 oppskrifter med sukrin i sjokoladekake; http://www.funksjonellmat.no/oppskrifter.php

  Ingvild: Sukrinmelisen er god som tørrvare (strø over desserter o.l) og i baking, men jeg synes at det ble noe rar konsistens blandet med vann som melis. Den er fortsatt god, men litt «knudrete» på en måte 🙂

  Berit: Den er ikke søtere enn sukker, så du må nesten smake deg frem. Man pleier veldig ofte å blande sammen en eggedosis i kakeblandinger, så jeg pleier å smake på denne om den er passe søt eller ikke. Det positive er at det er naturlig, så ingen fare om man tar en skje eller to ekstra.

  Ann Katrin: Boller! Nam 🙂
  Når man bruker gjær sammen med sukrin så må man bruke vanlig type (ikke den røde, søte). Og hevingen pleier å bruke litt lenger tid (i og med at man ikke har sukker som hjelp).
  Jeg har aldri bakt boller, så jeg vet ikke hvordan disse under blir – men fortell/vis dem gjerne til meg!

  Øverst på siden: http://www.funksjonellmat.no/oppskrifter.php

  Beate: Jeg savner heller ikke sukker – i hvert fall ikke i ren form 🙂 Og kommer aldri til å kjøpe en pose farin igjen.
  Skal prøve meg litt frem om hva som er best i baking av sukrin eller sukrinmelis – om det i det hele tatt er noe forskjell?

  Elle: Jeg ser liksom ikke noe poeng i å anbefale eller gå god for produkter man ikke liker eller kjenner godt til, så dette ble jeg veldig glad for ja. Jeg hadde uansett fortsatt å anbefale dette.
  Du trenger ikke å være redd for å bruke en teskje sukrin mer enn du ville ha brukt med sukker, men om du vil søte med annet så kan kanskje kanel eller vaniljeessens hjelpe.

  Rie Aleksandra: Bruk heller naturlig søtning i teen! 🙂 Det er en vanesak å bruke sukrin i diverse desserter, men om man ikke synes det blir like godt så er det ikke noe i veien for å ha 50/50 – bare det hjelper jo mye.
  Jeg synes det har tatt litt av med kunstig søtning overalt selv, det er derfor jeg håper naturlig sukrin kan bli mer brukt. Ingen poeng i å begynne å strø det på mat man normalt ikke bruker sukker på, jeg ser den 😀 Det beste hadde vært å få det inn i ferdigprodukter, det er her vi får i oss mesteparten av sukkeret.

  Malin: Enig, det er maten vi kjøper som er problemet. Når vi lager selv har vi i hvert fall valgmuligheter for noe annet/bedre. Jeg tror jeg skal begynne å lage eget syltetøy; bær og sukrin – voila!
  Jeg har smakt diverse sjokoladepålegg med kunstig søtning, og det smaker direkte vondt – dessuten lakserende effekt 😕
  Og ja, den dagen de kommer med sjokolade laget med sukrin – halleluja! :mrgreen:

 14. Hanne

  Så bra 😀
  Jeg mener å huske at de som startet dette firmaet gikk på samme skole som meg opprinnelig, og en dag var de innom med smaksprøver på fruktkake bakt med sukrin og litt produktreklame. Husker at det smakte godt, som vanlig kake men litt mindre søt. Husker ingen knasing av utkrystallisert sukrin der, ei heller ettersmak av søtstoff 😀

  Jeg er supernmysgjerrig på sukrin’en, men livredd for søtstoff-ettersmak. Prøvde meg med splenda i muffinsene her en dag, og det ble helt forferdelig. Ekkel ettersmak og ingen karamellisering. Trist, særlig mtp at jeg brukte så mye splenda før og likte det 😯

  Uansett ser heller ikke jeg på raffinert sukker som den store fienden, siden jeg lager mat fra bunnen og slik velger hvor mye jeg vil ha i meg, MEN det er en uting at det skal finnes i mat hvor det ikke trengs…
  Hveten er nok værre å bli kvitt, vi er jo oppvokst med brød over hele linja :O

  Gleder meg til å høre mer 😀

 15. Christina

  Jeg er en av de som virkelig har tatt litt av med splendabruken 🙄 Det har både lommeboken og gassnivået i magen merket 😕 MEN, jeg har de siste månedene begynt å bruke mindre mengder av det, og i tillegg dropper jeg det i en del retter som egentlig ikke trenger søtning. Jeg har også kjøpt sukrin og bruker 50/50 splenda og sukrin som regel når jeg baker. Har kommet frem til at det gir best smak og konsistens på muffins og lignende. Har du prøvd Hi-maize forresten? Genialt for å få opp fibermengden 🙂

  Hilsen «splenda-avhengig på rehab» 😎

 16. kriweb

  Hanne: Ja det har du sikkert rett i, de var 3 stk gutter (i en stor jenteklasse) som fattet interesse for dette da de studerte. De prøvde å få folks interesse ved å dele ut smaksprøver og brosjyrer, men det var først da de hadde med seg hjemmebakt at folk ble interessert 😀
  Jeg har aldri brukt splenda, så jeg vet ikke hvordan det er i forhold til sukrin. Jeg synes bakevarer med sukrin blir gode – men mengden bør ikke overstige 1/4 av hele bakverket (da vil det bli litt rar, kald smak).
  Jeg elsker brød og er også oppvokst på det, men jeg har trua! 😆

  Christina: Høres fornuftig ut, jeg har også kuttet litt ned på bruken for jeg trenger jo strengt tatt ikke at alt skal smake søtt. Ja, hi-maize har jeg brukt i både proteinvafler, muffins og pizza! Tenkte jeg skulle skrive om produktet i neste innlegg 🙂
  Haha.. burde ha noe søt-rehab selv.

 17. Kristine

  Jeg skulle gjerne hatt de 25 kg 😆

  Jeg lagde supergode muffins i dag.
  Når jeg steker pleier jeg å blande sukrin og splenda, da krystaliseres det ikke :mrgreen:

  Sjokolademuffins
  1 egg
  1 hvitter
  2 ss splenda
  1 ss sukrin
  25 g mocca-protein
  20 g bakepro
  20 g fiberhusk
  1 ss 100 % kakao
  Kanel
  Litt vann

  Sukrinmelis
  0,5 ss 100 % kakao
  Vann
  1 ss sterk kaffe

  Pisk eggdosis av egg, sukrin og splenda. Ha i det tørre og eventuelt litt vann. Stivpisk egghvitten og bland i resten.
  Stekes på 150 grader i 15 minutter.
  Bland melis, kakao, vann og kaffe og smør utover muffinsene.

  Hele oppskriften gir
  300 kcal, hele 50 g protein, 9 g fett og bare 5 g karbohydrat.
  Kjempe gode :mrgreen:

  Bilder ligget på bloggen 😉

 18. kriweb

  Monica: Ja hvorfor ikke? Jeg bruker jo sikkert et halvt kilo i uka for tiden så det var midt i blinken for meg 😆

 19. Anonym

  assa for det første så er sukrin IKKE sunt og det smaker IKKE godt. Palmesukker/koksblomst sukker, stevia HELT annerledes og MYE sunnere og smaker faktisk mye bedre enn sukrin. For det smaker IKKE godt syntes jeg

Det er stengt for kommentarer.