Open your mind

Av og til kommer man over mennesker som hverken bidrar med riktig kunnskap eller normal høflighet. Nedlatende er vel ordet. De klarer ikke å få igjennom poenget sitt uten å gå til personangrep og sette seg selv høyere, men det må kanskje til når man ikke vet hvordan man skal diskutere saklig.

Det har vært en utfordring å gå sin egen vei og opplyse folk om at mange såkalte helsesannheter og hvordan man skal komme i form består av mye vranglære. Tipsene har vært gode for noen, men ikke passet for alle, og ikke minst er bakgrunnen for tipsene ofte feil. Altså bakgrunnen for å gjøre ting, ikke selve tipset. Det holder ikke med å si «fordi jeg vet best» eller «fordi det alltid har blitt gjort slik».
Jeg har ikke akkurat sett på det som min plikt å gå imot mange meninger, men det har falt seg naturlig å skrive om det da jeg selv ikke gjør som alle har gjort i alle år.

Et eksempel er;
«Spis Frokost – det setter igang forbrenningen din»
– dette er et godt råd til de som ønsker og har tid til frokost, og som kanskje sliter med overspising med en gang de kjenner seg sultne. Folk er ofte flinke til å ha sunne vaner tidlig på dagen. Fordelene er blant annet en hyggelig start på dagen og stabilt blodsukker, men har ingenting med forbrenning å gjøre. Det er altså den siste opplysningen om hvorfor man skal spise frokost som er feil, forbrenningen din stanser ikke opp i løpet av 6-7 timer om natten så den «settes» derfor ikke igang igjen.

Det har aldri blitt hevdet at morgenkardio, frokost eller 10 måltider om dagen er feil eller dumt, kun at det ikke er nødvendig for å komme i form. Dette bør jo gjelde begge veier, men istedet fortsetter mange hardnakket å påstå at det er den eneste og riktige måten. Man må da kunne åpne for flere muligheter uten at det ene skal utelukke det andre?
Om man ikke interesserer seg for ny kunnskap, lesning eller studier, så kan man alltids teste det ut i praksis og få det bekreftet (eller motsatt fall) – egen erfaring er alltid bra. Det man imidlertid skal passe seg for er å tro at egen erfaring gjelder for alle.

Man vil gjerne tro at man vet best om sin egen kropp med en gang, men veldig mange lærer nye ting etterhvert som tiden går og bra er det! Det er her ydmykhet kommer inn i bildet, det både utvider horisonten og åpner opp for nye (og kanskje bedre) måter for seg selv.

Når man tenker positivt er dette lettere, eller kanskje man blir mer positiv av å se flere muligheter? :smile:

18 kommentarer til “Open your mind

 1. Rie Aleksandra

  Veldig bra skrevet. Dessverre er dette svært seiglivete myter, som er veldig vanskelig å få bukt med. Jeg tror det vil ta noen år til før de fleste får med seg hva nyere forskning slår fast, også får vi håpe at etablerte institusjoner ikke fyrer (mer) opp under mytene.

  Jeg trives også helt klart best med periodisk faste, uten at jeg gjør en iherdig innsats for å «følge opplegget» (dette funker best for meg). Hvis noen trives med å spise frokost og 10 måltider om dagen må de gjerne gjøre det, bare de ikke i samme åndedrag påstår at det er bedre for [sett inn udokumentert påstand her]. 😉

 2. Kristin

  Godt skreve. Er så enig att. Når det gjeld den frukosten og måltidsrytmen generelt må vel det einaste rette være å gjere det som føles best for en sjølv.Er kroppen svolten, må man jo ete. Enkelt og greit. Og kroppen har ein eventyrleg evne til å bli vant med det som ein gjer kvar dag. Min mage rumlar alltid når eg står opp, så rumlar den igjen når det er lunsj, osv…seier klart fra, og då et eg. Ikkje noko meir hokus pokus. Kjenner meg alltid best med ein fin kombinasjon av karbohydrater og protein til frukost, kylling, grønsaker, eller fisk og cottage cheese m.m på dei neste måltida. Og får skrotten litt opphakka dadlar i cottage cheeesen smiler heile jenta:)( Rare lyster)

  Ein les så mangt, og for meg som er redaktør for eit sportsblad kjem over mang ei meining. Då må ein rett og slett lære seg å «luke» ut enkelte ting….men det er ikkje lett med dagens sterke fokus på kropp og mat.

  «Birken Kristin»

 3. Hild

  Kjempebra innlegg! Du sier akkurat det jeg alltid tenker når jeg diskuterer trening med f.eks de på jobben min! De er ikke i så veldig god form så mangen av de, men de er alle selvutnevnte eksperter på kosthold og trening!

  Og selv om jeg er en frokostjente, så ser jeg så utrolig godt fordelen med periodisk faste for de det passer for! Ahh.. Når skal vi bli kvitt denne «det som funker for 1 – funker for alle» holdningen?

  Det er så tullete å himle med øynene av alle som ikke gjør nøyaktig som en selv. Mye bedre å sette seg ned å faktisk høre etter på hva de har å si, så lører en kanskje noe også:-)

 4. Kanela

  Flott innlegg Kristine.
  Mange der ute er raske med å si «nei,det passer ikke for meg» før de har prøvd, gjerne med en bedrevitende holdning.
  En holdning de kanskje har fordi de «vet» at det de holder på med nå fungerer «best» på dem.. og da er jo ikke annet noe alternativ. Helt til de prøver det, og ser at det faktisk virker det også, kanskje bedre til å med.

  Og det evige frokostmaset. «Det setter igang forbrenningen din…» hvor i alle dager kommer den feilinformasjonen fra? Leser man fysiologien/kjemien ser man at det nettopp er det motsatte som skjer ( dersom man regner fettforbrenning som forbrenning, og det regner jeg med at folk gjør ;).

 5. Malin

  Jeg er så enig. Vi er ikke like, verken på utsiden eller innsiden, så det å påstå at en bestemt ting funker for alle blir veldig naivt.
  Dette med frokost kan vel diskuteres i det uendelige, samme med morgencardio. For det funker jo faktisk for noen…

  Jeg har plukket opp masse gode tips fra deg, prøvd meg på litt av hvert, og føler at jeg har sånn passe kontroll på hva som funker og ikke funker. For meg 😉

 6. Hanne

  Bra skrevet! Jeg kan ikke annet enn å si meg enig med både deg og de som har kommentert før meg.

  En ting jeg stadig vekk henger meg opp i er det som utløser trangen til å skrive et slikt innlegg. De påståelige, og toleransen og holdningen deres ovenfor det som er «annerledes». Hvorfor får man så kraftig negativ respons når man presenterer sin kunnskap, og sine meninger og erfaringer på den måten du (og mange av de som kommenterer her) gjør? Det kommer jo klart frem at dette ikke er universale sannheter som gjelder for alle… 😉

  Jeg får assosiasjoner til politiske og religiøse diskusjoner når de ulike partene ikke en gang er villig å vurdere det de andre kommer med 😆

 7. Kanela

  Hanne:
  Ernæringsanbefalingene/helsevesenet i Norge idag er politikk…desverre. Så de assosiasjonene dine her helt korrekte.
  😥
  Bare se hvordan professorene som jobber ved de statlige Universitene/ høyskolene som regel slakter alt av ny forskning som strider imot de norske anbefalingene.

 8. Thale

  Frokost er dagens viktigste måltid, for ellers får folk med en svært grettensulten tiger å gjøre 😆

  Kropper er jo så forskjellige, så hvorfor skal alle presses inn i samme mal? Det rimer ikke. Man reagerer jo forskjellig på medisiner, så hvorfor skal man ikke reagere forskjellig på mat og spisemønstre? Det beste tipset for å komme seg i form er å prøve seg frem, og å ta seg tid til å finne ut hvordan DIN kropp reagerer. Amen :mrgreen:

 9. Marianne

  Enig 😉 ikke noe mer å si om det. Litt morsomt, Thale..hehe..vet ikke om du er født i Løven som meg, men om ikke JEG får frokost får folk en sint og overgretten Løve å hanskes med. Frokosten er for min del «hellig» 🙂 Du er tiger, jeg er løve. Uffda..dårlig humor «tidlig» på morgenen.

  Men jeg kan si jeg misunner deg, Kristine, at du har funnet akkurat det som fungerer for kroppen din for å komme i form. Jeg for min egen del var en av de «lure» som trente kondisjonsidrett på høyt nivå med altfor lite matinntak slik at kroppen min har vel så og si ligget på sparebluss i mange år. Det resulterer i at hver gang jeg går på diett og kroppen min merker den er på vei mot et ganske stort underskudd på kcal, så setter den på alle bremser. Jeg bare håper den ikke gjør det denne gangen slik at jeg kan komme meg i skikkelig form jeg også! Kjører vel på med en litt snillere diett denne gangen, og foreløpig går det veldig bra, enn så lenge 🙂 Føler jeg må «lure» den i form..hehe 😆
  Men utenom det, har all treningen og det riktige kostholdet rettet mot Bodyfitness vært med på å bygge kroppen min opp igjen. Det ser ut til at den endelig har en normal forbrenning, og jeg ligger høyere på kcal nå enn jeg noengang har gjort og blir i stadig bedre form. Så alle jenter, styrketrening er viktigt i alle sammenhenger..det reddet meg på en måte 🙂
  Håper vi får se deg i konkurranse igjen snart! 😎

 10. Maiken

  er så enig i det du skriver!
  Kanskje viktig å forstå at man ikke vet alt som er best for andre, fordi om man vet hva som er best for seg selv.

 11. Kari

  Er kakaopulver sunt? jeg bruker det i cottage cheese ol, men er det virkelig sunt? Hvor mange kalorier inneholder 1/2 ts sånn ca?

 12. kriweb

  Rie Aleksandra: Likte den siste setningen 😉 Jeg følger ikke noe fast oppsett jeg heller, og det er veldig godt å vite at det er best for meg å gjøre det på den måten jeg gjør – så får vi vente noen år til det blir en «almenn sannhet».

  Kristin: Dadler faktisk 😀 Kroppen din virker jo veldig synkronisert, heldig som kan følge den og dens behov på en fornuftig måte.

  Hild: Jeg hørte det faktisk senest i går på jobben, overhørte en stakkar som fikk det ropt i trynet «hva i.. har du ikke spist froookost?!» Skulle tro hun hadde gjort noe kriminelt :mrgreen:
  I min avd har de for øvrig vent seg til at jeg ikke spiser på dagen, og det er hevede øyebryn de gangene jeg velger å bli med og spise lunsj.

  Kanela: Jeg er enig, man kan ikke vite noe sikkert før man har prøvd det selv. Jeg startet å spise frokost + hver 3./4. time for et par år siden og ble altfor fokusert på mat og når jeg skulle spise. Jeg synes det var vanskelig å planlegge mat ift hvor og når jeg skulle ting, og jeg ble i hvert fall ikke i bedre form av det (spiste nok mer totalt sett da jeg ikke er vant til små måltider). Så det var ikke noe for meg, men når det er sagt så kan jeg skjønne at det funker for andre.
  Nei det skjønner ikke jeg heller.. forhøyet insulin «bremser» jo fettforbrenningen, så jo lenger man går uten å øke det nivået..

  Treningenmin: Ja, det vil nok ta laang tid før den setningen dør ut og blir noe vi alle smiler av.
  Dette med overvektige er også noe som ofte blir brukt som «bevis» på at frokost er viktig for å holde vekten, men det skyldes at folk (hovedsaklig overvektige) som ikke holder blodsukkeret stabilt ofte får trang til å overspise, og da gjerne velge usunne matvarer. Dessuten underrapporteres mange måltider, de sier altså ikke hele sannheten på hva de spiser/ikke spiser i undersøkelser.

  Malin: All kardio funker for å komme i form, så klart at morgenkardio funker – like godt som ettermiddagskardio 😀
  Jeg prøver å tenke minst mulig på hvorfor jeg gjør som jeg gjør jeg, jeg bare gjør det – det pleier å funke for meg :mrgreen:

  Hanne: Jeg er så enig, jeg takler veldig bastante meninger dårlig.. i hvert fall når de blir lagt frem på en litt hoven måte.
  Kanskje man skulle ha opprettet et politisk kostholds- og treningsparti, så kunne man ha diskutert i det vide og brede om treningsløfter og kostholdsmyter til folket :mrgreen:

  Thale: Og jeg blir gretten om jeg ikke får fråtse i stoor middag og dessert på kvelden 😆
  Det er godt vi er enige her i gården/bloggen i hvert fall 🙂

  Marianne: Jeg er helt sikker på at du vil komme i den formen du ønsker, du har et veldig godt utgangspunkt allerede nå! Det er jo som du allerede vet viktigst å gjøre det som føles riktig og som man merker at man kommer i form av – det er her antall måltider blir uvesentlig, men heller hva og hvor mye. Og som du skriver; styrketrening har vært redningen for mange. Det har formet kroppen min mer enn jeg trodde var mulig, og det bare fortsetter nå som jeg har gode treninger – helt herlig 😀
  Konkurranse blir det nok, men er mer usikker på hva og når.

  HITFrank: Jadda :mrgreen:

  Sofia: Skall kolla! Kram

  Maiken: Jeg er veldig glad for at folk er blitt mer kritisk til de forskjellige må-gjøre-dette meningene, det virker som man tør å stole mer på hva man vil selv – så bra! 🙂

  Kari: Kos deg med den halve teskjeen du 🙂 Jeg aner ikke hvor mange kalorier det er, men det er liiite.

 13. Pia Jansson

  Jag blev så glad när jag läste det här inlägget Kristine! 🙂

  Det är så otroligt viktigt att reflektera över det man gör, ställa sig frågan varför man gör det på just detta sättet och inte så som «alla andra» gör?

  Ett flertal gånger har jag fått «goda råd» från höger och vänster gällande just träning och kost, (och tävlingsförberedelser) baserade på «så är det bara».
  Som «tur» är, har jag en ganska obstinat hållning som mer eller mindre «kräver» en logisk, rationell förklaring på «varför» man borde göra si eller så, vilket nog retat gallfeber på många s.k «experter». En sak är om man frågar om hjälp, men samtidigt skall de förslag som presenteras kunna motiveras med mer än ordet «därför»…

  Senast i förrgår fick jag höra att: «Du kan inte träna på det här sättet om du skall tävla, alla andra tränar helt annorlunda.» (Det var mängden träning det handlade om i det här «fallet».)

  Om träning A funkar för mig är det ingen automatik i att det funkar för alla andra… och vet jag att träning B inte fungerar för mig om jag vägrar att prova?? Knappast…

  Jag hoppas du får en strålande fin helg Kristine! 🙂

  Många hälsningar från Pia 🙂

 14. Kristine

  Hei Pia!
  Det er så godt å ikke følge flokken, gå sin egen vei – den som føles og fungerer best.
  Vi er nok veldig like på det der, jeg fikk også mange velmente råd da jeg startet for et par år siden og jeg smilte og takket pent – men innerst inne visste jeg at jeg kom til å gjøre det på min egen måte for det passet meg best :mrgreen:
  If it ain’t broke, don’t fix it. Det er godt mulig jeg kunne ha perfeksjonert alt jeg drev med, men det jeg gjør fungerer utmerket som det er. Det ser jeg det gjør i ditt tilfelle og 🙂
  Til syvende og sist er det hard jobbing, uansett antall ganger og hvordan, som gir resultater.
  Klem

Det er stengt for kommentarer.