Svette – bra/dårlig?

Jeg pleier ikke å kommentere hva andre skriver om trening (selv om en del er misforstått feilinformasjon, bastante meninger som jeg er uenig i osv), for folk skriver som regel på sine egne blogger eller hjemmesider og da er alt lov – det er opp til leseren å tolke, tro på og forstå.
Det er først når enkelte skriver på åpne nettsider/forum som skal fremstå som eksperter hvor jeg reagerer.
Uten å nevne navn så skal jeg sitere et svar fra et forum jeg nettopp leste. Dette er svaret en 16-år gammel jente fikk fra en selvutnevnt ekspert da hun spurte hvorfor hun svettet mye mer enn sin venninne – selv om de gjorde samme øvelser. Hun spiller fotball og anser seg selv som godt trent.

«At du begynner å svette veldig lett, er et svært typisk og til å regne som sikkert signal på at du er overtrent. Når kroppen ikke er innhentet og trenger hvile, vil enhver belastning påvirke kroppen hardere og tyngre.

Du bør ta et avbrekk fra all trening i iallfall 2 uker. Det burde holde. Kanskje trenger kroppen din helt opptil en måned før du er helt fin igjen. Når svetten spruter av deg i det du begynner å varme opp, da er kroppen ikke i en tilstand der du blir bedre av å trene, du bare holder tilbake kroppen og blir ikke bedre, kondisen blir med mer trening dårligere.

Det er ikke et godt tegn at du svetter mye når du begynner å trene. Det er et signal om at du er ute av form. For utrente betyr det rett og slett at de ikke er vant til å trene, og de trenger å komme i gang. men for de som trener så vil et slikt symptom som regel alltid bety at de har gått over streken og kjørt kroppen for mye/for hardt/for lenge. Men alt som skal til er hvile! Og du blir sterke og bedre mens du er i ro, for kroppen er programmert med enn inneliggende treningsmengde som den jobber intenst for å få tilpasset seg og bli sterkere fra, så hvil med supergod samvittighet. Du er på vei oppover!»

:shock:
Er det bare jeg som synes dette var et utrolig dårlig, og ikke minst helt feil svar?

Dette er mine meninger om svetting:
– å svette mye er helt normalt, sunt og nødvendig
– folk er forskjellige, noen svetter mye mens andre svetter mindre – svettekjertlene er ulike både når det gjelder kjønn, aktivitet, størrelse
– svetting utløses ofte av andre faktorer i tillegg til trening; som pubertet/hormoner, puls, nervøsitet o.l
– svetting betyr at kroppen fungerer utmerket, den vet når kroppen skal avkjøles når den blir for varm
– mye svetting betyr ikke at man ikke er i god form, veldig ofte er det godt trente mennesker med en god innebygd «termometer» som svetter mye

Jeg svetter alltid som en gris når jeg trener, og det har jeg gjort i alle år – helt siden jeg var liten jente.
Å anbefale en aktiv jente å ta flere ukers pause og si at det ikke er ‘et godt tegn’ å svette synes jeg er urovekkende.

Hva sier dere?

sweat1-263x300

41 kommentarer til “Svette – bra/dårlig?

 1. Hilde

  Enig med du! Toppen min er alltid klissvåt når jeg trener, og jeg er IKKE overtrent, men heller i normalt god form. Henger på litt forskjellige forum, og noen gangner kan man bli litt sånn: 😯 av å lese hva folk klarer å trøkke ut av seg. Men jeg ser også at slike idiotiske uttalelser kjapt blir korrigert av andre. Så da håper jeg den unge jenta fikk kontrabeskjed rimelig kjapt, og skjønner at hun egentlig er helt normal.

 2. KH

  Hei!
  Leste det samme innlegget tidligere i dag, og reagerte akkurat som deg, synes den personen trakk en veldig kjapp konklusjon ut fra et altfor tynt grunnlag. Det er som du skriver, veldig individuelt, pluss at jo bedre form man er i, jo «flinkere» er kroppen til å kvitte seg med varmen nettopp gjennom å svette. Konklusjonen her må vel bli at man alltid bør lese innlegg på nettet, uansett forum, med et litt kritisk blikk. 🙂
  Ha en fin kveld!

 3. Linek86

  Jeg svetter masse! heheh…Å blir alltid god og rød i ansiktet. De dagene jeg verken har svettet elr. blitt rød så føler jeg faktisk at jeg ikke har trent godt nok;P

 4. Hege

  Er så enig som det går an å bli! Jeg kan gå fort 4 min på mølla, så er jeg igang 🙂 For meg er det et tegn på forbrenning, noe jeg anser som et must for meg selv, og jeg liker å svette så det renner…. er da jeg føler meg sunn! Tenk så mange slagstoffer og annen skit vi kvitter oss med – nydelig 🙂
  Jenter skal svette de også!!

 5. Annbjørg

  For et dårlig svar! Jeg er helt enig med deg. Jeg svetter også mye, og blir bokstavelig talt tomatrød i ansiktet. Etter 15-20 min kardio RENNER det av meg. Svetting er helt normalt, og IKKE et tegn på at man er overtrent. Himmel og hav…

 6. Anette

  Er svetting en negativ ting, så er jeg tydeligvis dødsdømt. Har trent 6 dager i uken i ca. 3 måneder nå, og jeg svetter like mye hver gang. Det bare renner. Svetter jeg ikke på trening, føler jeg at jeg ikke har tatt i godt nok 😉
  Skjønner ikke at folk tørr å svare andre mennesker sånn, det kan falle hardt tilbake på dem 😐

 7. kriweb

  Takk for kommentarene deres, merker jeg bare blir mer og mer irritert når jeg leser svaret hans 😆
  Nuvel, godt at vi vet bedre om ikke annet.

  Svetting er BRA jenter, let it flow :mrgreen:

 8. Malin

  Oida 😯
  Håper noen gav den stakkars jenta ett fornuftig svar, slik at hun ikke dropper treninga helt…

  Jeg er enig med deg ang. det at åpne forum må det gis korrekt info, men jeg synes ikke det er rett at en blogger skal kunne få skrive vas å komme unna med det bare fordi det er hennes/hans private blogg.
  Jeg kom over en blogg der en jente gav treningstips til leserne sine som var så bak mål at flere og flere begynnte å reagere.
  Da det ble spurt om hun hadde noe skikkelig fakta å vise til, svarte hun med at det var ikke fakta hun var ute etter å lære bort… 😕

 9. carina

  sier meg bare enig med dere 🙂 føler også at jeg ikke har en helt fullverdig økt uten å måtte skifte før jeg tøyer..haha 😳

 10. Anne

  Helt enig, jeg også! At det går an å bli så useriøs 😡 Jeg håper virkelig at hun fikk et (eller flere) foruftige motsvar, for dette var absolutt ikke bra.

  Jeg svetter mye når jeg trener, jeg også, og som Anette sier over her føler jeg også at det må til for at jeg skal være fornøyd med økten 🙂

 11. Thale

  Svetting er jo individuelt. Når jeg trener styrke svetter jeg ikke spesielt mye, og det er ikke fordi det ikke er slitsomt. Når jeg trener kardio inne, svetter jeg som en gris. Når jeg trener kardio ute, er jeg klissvåt når jeg har vært to min innenfor døren hjemme i varmen 😛 Da må vel konklusjonen være at jeg er overtrent på kardio og ikke på styrke? 🙄 Nei, tror ikke det 😆

 12. Janne Moland

  Håper du tok deg den frihet å korrigere på svaret hans….det er jo direkte feil og missvisende. Mannen min svetter MYE mer enn meg, og jeg anser han for å være BEDRE trent enn meg, men så absolutt IKKE overtrent…..herregud for et tullete svar…..*irritert*….

 13. Fitnesspumpkin

  OOOOIII, dette var ikke et bra svar.. I den perioden jeg løp 6 mil i uka og hadde knall kondis svettet jeg som en gris.. Jo bedre formen ble, jo mer svettet jeg!!
  Ja, det er mange rare meninger ute og går..
  I dag har jeg jogget i 30 min og tatt styrke på bena, svetten haglet. Er jeg overtrent?? NEI.
  Bra innlegg 😀

  God jul Kristine

  Hanne

 14. kriweb

  Enig med dere, jeg føler også at jeg har hatt en real treningsøkt når jeg er god og gjennomsvett 😎
  Jeg svetter uansett hva jeg trener; styrke, rask gange, uttøying.. 😆 Det hender jeg prøver å gå inn for å svette minst mulig (om jeg skal i butikken rett etter trening f.eks), men det er bare å glemme – ut skal det.

  Janne: Jeg skulle så gjerne ha korrigert og skrevet hva jeg mener, men han har dessverre sin egen «ekspertspalte».. Det er flere som har sagt ifra om hans til tider misvisende og dårlige svar, men uten hell.

 15. Isabella

  Jeg er helt enig med deg! Det finnes utrolig mange bedrevitere på ulike treningsforum som kommer med dårlige råd. Har selv vært offer for en del av dem :/
  Jeg svetter selv med en gang pulsen begynner å øke, og ser på det som helt normalt 🙂

  Prøvde forresten sjokolademoussen din i dag, og den var knallgod 😀 Takk for god oppskrift!

 16. Kristina89

  Men til en annen side av saken da, jeg svetter skjeldent.. det skal MYYE til for at eg svetter.. det betyr ikke at eg ikke gir alt på trening og ikke tar meg nok ut-. nei eg er liksom bare slik 🙂 folk er vel forskjellig 🙂

 17. Fit It!!

  Jeg hadde en periode hvor jeg svettet motbydelig mye. Dette vet jeg var en negativ reakjon kroppen min hadde på dårlig mat osv. Så svetting kan jo ofte skyldes at kroppen renser ut «gift»?! Jeg var sammen med en «narkoman» før i tiden, og han luktet ikke spesielt godt når han lå med sine abstinenser (våt av svette som luktet av kjemikaler).
  Poenget er at det er ikke alltid svette er et godt tegn?!

 18. Randi

  Åj! Jeg trodde det der var et tullesvar jeg 😯

  Dersom jeg ikke er våt av svette når jeg har vært på trening, så føler jeg ikke jeg har trent skikkelig jeg da…

 19. cecilie

  hei hei! jeg bare lurte på noe ang kreatin. er det sånn at man går opp i vekt av det? og hva vil det si for treningen min om jeg tar det?(trener 3-4 harde økter i uken,jente 19 år) foresten elsker bloggen din, utrulig lærerikt:D

 20. Elisabet

  Viss ein svetter unormalt mykje (i tider og utider) kan dette også vere ein grei indikasjon på magnesium-mangel. Look it up;-) stakkar jente som får servert slike løgner..!!

 21. Pinglo

  Hvis jeg skulle tatt to ukers pauser hver gang jeg svettet på trening, vel.. så ville jeg aldri fått trent :mrgreen:

  Noen ser ut som de har badet når de trener, andre ser tilsynelatende upåvirket ut. Folk er forskjellige.

 22. Thora

  Jeg er så utrolig enig med deg! Det er helt feil det «treningseksperten» sier. Litt skummelt på så mye feil informasjon som kommer ut. Serlig på blogger!
  Du er en inspirasjon for meg!! 🙂 stå på!

 23. Iris

  Måtte sjekke ut dette nærmere, og fant flere uttalelser fra vedkommende:

  «Jeg har selv vært inne i relativt sterk systemisk overtrening. Svetten sprutet etter kort tid, og væsketapet var helt unormalt høyt. Det tok over 4 uker hvile før plutselig kroppen gikk over i normalt modus igjen. Musklene mine var helt fine hele tiden.»

  «Lett svetting er et typisk og klassisk overtreningssymptom.

  Ta en måned fri og se hva som skjer. Da kan det muligens bli at du tørre klær bedre kler.»

  For det første er det lett å overføre egne erfaringer på andre. Fordi om personen selv har opplevd mye svette som et overtreningssymptom, er ikke det tilfellet for alle.

  For det andre må jeg bare le av siste kommentar «tørre klær bedre kler»…. Hahahaha… :mrgreen: Vedkommende liker muligens ikke jenter i svette treningsklær – kanskje det er der grunnen ligger til slike svar!?

  Jeg er helt enig i at det ikke var et godt svar den 16 år gamle jenta fikk. Det blir for enkelt, og muligens veldig feil å hoppe til den konklusjonen ut i fra de få opplysningene jenta oppga. På den annen side kan jo økt svetteutskillelse også være et tegn på overtrening, så det kan tas med i vurderingen dersom man er usikker på om man kan være overtrent. Men å gi et så bastant svar til ei ung jente, som kanskje ikke er i stand til å vurdere svaret kritisk, uten å ha tilstrekkelig grunnlag for det, det må jeg bare si er veldig uprofesjonelt. Jo mer man lærer om trening, jo mer ydmyk blir man, er min opplevelse! Bildet er alltid veldig sammensatt, så en skal ikke slenge rundt seg med enkle svar på komplekse problemstillinger uten å vise en liten porsjon ydmykhet! Formuleringer er viktig; «det kan være at…», «kanskje du skal se nærmere på om det kan skyldes…», «vanskelig å si noe sikkert utifra så få opplysninger, men mine erfaringer tilsier at…» eller lignende hadde kanskje vært bedre ord å bruke?

  Innlegg til ettertanke for mange: vær forsiktig med å gi andre velmente råd du ikke har grunnlag for å gi – veiled heller enn å slå fast noe! Man kan ikke alltid være sikker, selv som «ekspert» 😉

  …og jenter; svette klær på trening er kledelig! :mrgreen:

 24. Line

  Hmmmm??? synes det er rart at folk gir råd om ting en ikke har peiling på? virker som svaret er hentet fra løse luften.
  Jeg har trent hele livet mitt og svetter som en gris, har ei venninen som har trent like mye og lenge og svetter nesten ikke, vi er i like go form.
  Det beviser jo bare at vi er forskjellige på hvordan vi svetter når vi trener.

 25. Belle

  Jeg har diskutert dette med flere professorer-, stipendiater- og masterstudenter i fysiologi, personlige trenere, leger, og stipendiater innen forskning på sirkulasjon.
  Det er ingen som kan si at utrente svetter mer enn godt trente, eller omvendt. Dette er min erfaring; som utrent svettet jeg lett. Det var tungt, kroppen måtte jobbe på nye måter, og svetten sprutet. Etterhvert som jeg ble bedre trent og klarte mer, svettet jeg ikke like mye. Det varte imidlertid ikke lenge før det endret seg. Nå svetter jeg som en gris bare jeg tenker på at jeg skal sette igang med treningen.
  Dette har jeg diskutert med de-over-nevnte-personer, og det vi konkluderte med er at kroppen lærer seg å regulere temperaturen på en bedre måte. Jo mer musklene brukes, desto mer varme genereres. Som utrent er kroppen ikke vant til raske temperaturendringer, og kjemper hardt for å kvitte seg med varme. Etterhvert klarer kroppen dette bedre, og tilslutt «vet» kroppen hva som kommer, og setter igang temperaturreguleringen utrolig raskt. Det er imidlertid flere måter kroppen kan temperaturen på, svetting er bare en. Blodets transport av varme til huden er en svært effektiv mekanisme for å fjerne varme fra kroppen. Effektiviteten av varmeoverføring fra huden (grunnet temperaturfoskjell mellom huden og omgivelsene) er avhengig av mengden underhudsfett (isolerer, leder varme dårlig, «holder på varmen») og av blodstrømmen til huden. Jo mer blod som går til huden, desto mer varme bringes dit fra de indre organer. Jo mer huden varmes opp, desto større temperaturforskjell mellom huden og omgivelsene, og desto raskere skjer varmeoverføringen.
  Hvor raskt svetten fordamper er også forskjellig fra person til person. Dette er igjen avhengig av temperaturen på hudens overflate i forhold til temperaturen i omgivelsene.
  Varme tapes også via respirasjon. Om man puster ut med munnen tapes varme mye raskere enn om man puster ut med nesen. Luften man puster inn varmes opp til 37 grader og mettes med vann før den kommer ned i lungene. Om man puster ut via munnen tas ikke varmen og vannet opp igjen på vei ut, det gjør det i stor grad om man puster ut via nesen. osv. osv.
  Kroppen er utrolig flink til å tilpasse seg.
  Man kan derfor ikke si at folk som ikke svetter ikke trener hardt. Eller at mye svette betyr at man er utrent/overtrent. Vi er bare forskjellige. 😀

 26. Teresa

  😯 Herlighet, det er noe av det rareste jeg har lest! Hvor i all verden kan hun ha fått det fra? Noen svetter mer enn andre, sånn er det bare.

  Og ang å være overtrent er det svært få som blir det. Det er en typisk uttalelse av folk som tror de har peiling på trening «Jeg er overtrent skjønner du». For noe sprøyt!

 27. Yvonne

  Er det virkelig mulig å feil info folk om sånt?`Er ikke rart at alle er ueninge om trening og kosthold. Men svette kan ingen ta feil av, det er noe av det viktigste kroppen gjør når vi trener. 😛 uff jeg blir helt matt av sånne folk. Hvordan er dette mulig?? håper noen sier dette til denne personen. =) ha en super fin helg kristine litt kult at du tar opp sånt hehe.. 😀

 28. Anne

  Kommentar over her fra Belle: «Jo mer musklene brukes, desto mer varme genereres. Som utrent er kroppen ikke vant til raske temperaturendringer, og kjemper hardt for å kvitte seg med varme. Etterhvert klarer kroppen dette bedre, og tilslutt “vet” kroppen hva som kommer, og setter igang temperaturreguleringen utrolig raskt.»

  Dette stemmer veldig bra med det jeg har opplevd. Etter hvert som jeg ble i bedre form, svettet jeg mye mer (= kroppen fikk mer varme å kvitte seg med). Men nå har det regulert seg litt, jeg svetter litt mindre under selve økten, men jeg begynner å svette (hardt) mye tidligere.

  På én måte er det fint at vi har internett med diskusjonsforum, men jeg håper barna lærer på skolen å ta kilder med en klype salt. Om én person sier noe, er ikke det nødvendigvis sannheten, og det håper jeg folk skjønner :/

 29. J 18

  Veldig fin blogg!
  Hvordan legger du opp treningen din?
  Jeg har fulgt et program i ca. 2 mnd. nå, der jeg har kjørt 2-splitt, altså fire økter i uka, pluss 1-2 ganger kardio ved siden av. Har økt tyngde og tatt ferre repetisjoner gradvis, men føler nå at jeg stagnerer litt.
  Tenker å begynne på nytt med 15×2 reps og bygge meg oppover. Høres dette lurt ut, og burde jeg i så fall ta en halv uke/uke der jeg hviler før jeg starter?
  Håper på svar snart 🙂

 30. Per Ekbjörn

  Såg dig i tidningen Body och måste bara säga att du är har en grym fysik och ser riktigt bra ut 🙂 Fin blogg också, synd bara att den är på norska 😉
  Kolla gärna min blogg, handlar om min träning, om träning och kost i allmänhet!

 31. kriweb

  Jeg tror moralen er å ikke ha så bastante svar og meninger, man skal trå veldig varsomt – spesielt når man gir råd til unge jenter.
  Noen svetter lite, andre svetter mye. Uavhengig av hvor aktiv eller godt trent man er. Sånn er det bare, det ene er ikke mer normalt enn det andre (men kan tenke meg at det er deilig å slippe mye svette, en fordel der).

  Belle: Takker for et langt og informativt svar! Det har lenge vært en myte om at svette ikke er så bra i treningssammenheng eller at man ikke er godt trent, godt at vi får snudd på dette.

  Cecilie: Kreatin kan føre til at musklene trekker til seg noe vann, men det har ingen betydning på vekt/fett – det forsvinner når man slutter å ta det. Kreatin kan hjelpe på restitusjon etter trening (man kommer seg raskere), og mange føler seg sterkere.

  J 18: Ja det synes jeg høres lurt ut, variasjon er alltid bra. Hva med 15×3?
  Jeg tror ikke du trenger total hvile, men du kan godt ha en deload uke – det vil si kjøre igjennom kroppen lettere enn du pleier eller evt dropper en kardioøkt (om det blir litt mye i en stressende tid).

 32. Kristine

  Helt enig i at dette var et dårlig svar gitt på grunnlag av alt for lite opplysninger.
  Samboeren min er toppidrettsutøver og svetter som tja…en gris. Vil på ingen måte si han er overtrent eller i dårlig form 😆 Det er vel veldig individuelt.

 33. Jeanette

  Svetting og trening hører sammen!:D Føler meg best hvis jeg har svettet ordentlig ut etter en kondisøkt. Da klapper jeg meg på skulderen og sier ‘godt jobba’ 😆 Det er vell bare å svette i vei 😀

 34. Camilla

  Helt enig med deg! Jeg er 20 år, har trent i så si alle år. Og uansett hva jeg trener, omtrent bare ved å gå 5 min på tredemølla begynner svetten å renne. Jeg svetter helt sinnsykt mye, ofte når jeg er med på 2 treningsøkter etter hverandre må jeg bytte overdel fordi jeg omtrent kan vri den opp. Jeg er i meget god form og veldig godt trent, og jeg ser på meg selv som ikke overtrent selv om jeg svetter som jeg gjør. Så lenge jeg kan huske har jeg alltid svettet så mye! Det er inviduelt hvor mye man svetter… Så det så 😉

 35. mATS

  “At du begynner å svette veldig lett, er et svært typisk og til å regne som sikkert signal på at du er overtrent. Når kroppen ikke er innhentet og trenger hvile, vil enhver belastning påvirke kroppen hardere og tyngre.»

  Det er dette han sier, han sier at hvis du svetter veldig lett.
  Altså som å stå opp fra senga og gå til bussen så begynner du å svette mye – så kan dette være et tegn på overtrening.
  Noe som det er. Det kan selvfølgelig være andre ting, men det er et tegn på overtrening.

  Dere idioter tolker dette som at han sier: Svetter du når du trener så er du overtrent og må ha pause!!

  Herregud.. mye dumme folk her.

 36. Kristine

  Haha, det var dagens dumme ‘mATS’..
  Nei, det er ikke slik svaret tolkes – les igjennom innlegget en gang til. Han skriver om svetting ifm trening.
  Og nei, overdreven svetting (trening eller ei) er ikke nødvendigvis et tegn på overtrening.

 37. Hesjevik

  Wow må jeg bare si.. Har ikke gidda å lest alle kommentarene, men min erfaring er at jeg svetter mer i de periodene hvor jeg er mer aktiv over en lengre periode. Jeg mener, jeg har hadd ett opphold på trening nå i noen mnd, bynnte så å trene igjenn, svettet normalt.. Er nå tilbake i full trening flere dager i uken, og merker at jeg svetter mye mer nå enn akkurat når jeg tok opp treningen.

  Jeg vet at jeg får nok hvile, så…
  Er enig med deg her jeg 🙂

 38. Linda

  Jeg elsker å svette. Føler kroppen renses. Det er så deilig! Føler meg så bra etter å ha svettet masse 😛

 39. Christer Syvertsen

  Helt enig i dette. Foruten å sitere alle kommentarer her: å svette er nødvendig, bra for kroppen og det føles godt å svette etter en skikkelig økt på gymmen, og deretter gå å ta seg en god varm dusj.

Det er stengt for kommentarer.