Protein

«Proteiner (fra greske protos: den første) er en type molekyler som finnes i alle levende organismer, og er en av de grunnleggende bestanddelene for alt liv. De varierer i størrelse, form og egenskaper, og utfører et vidt spekter av oppgaver.
Proteiner regnes som en av tre hovedgrupper næringsstoffer i kosten, ved siden av fett og karbohydrater. Proteinene som vi får i oss gjennom maten, brytes ned til aminosyrer i fordøyelsessystemet. Disse aminosyrene kan kroppen bruke enten som byggesteiner til å bygge opp egne proteiner, eller som brensel («drivstoff») i cellene på samme måte som fettsyrer (fra fett) og druesukker (fra karbohydrater).»
Kilde: WikipediaDet er så utrolig mye mer å lese om hva proteiner er, deres forskjellige oppgaver, diverse sykdommer, fordeler/ulemper osv. Noen ganger får jeg nesten lyst til å bli student igjen, sukk.. men bare nesten.

egg

Det er synd at ordet protein som oftest vekker skepsisme og usikkerhet hos folk, hadde man bare visst hvor viktig det er å få i seg nok av det og hvor mye mer nytte det er enn f.eks karbohydrater.
Det ble snakk om at de ønsket seg «fredagskaffe» på jobben her om dagen, og jeg ble dultet i skulderen og spurt om å bake.. sikkert fordi jeg alltid snakker høylytt om at jeg aldri har bakt, eller er spesielt glad i det (de skulle bare visst om mine evner på deff). Så jeg sa på halvveis spøk at jeg skulle lage proteinvafler til de.
Det ble stille, man kunne nærmest høre en knappenål falle. De visste ikke helt hva de skulle si etter dette, men jeg merket at de synes det hørtes veldig sært og skummelt ut. Det viste seg at de trodde proteinvafler var vaffelrøre med bl.a vann istedet for melk. Logisk? Jeg orket ikke å fortelle dem, forklare eller forsvare.

Jeg kunne virkelig ønske at folk visste om alle mulighetene der ute, og hvor enkelt det faktisk kan være om man har kunnskap om kosthold og variasjoner innenfor dette. Man trenger ikke å være noen ekspert, kun åpen for ny informasjon. Hvor mange diverse knep og utskifting av matvarer som bedrer helsen og formen vesentlig. Det trenger ikke å være en stor omveltning eller ekstremt – men å holde det til det viktigste som i mine øyne er generelt sett mindre karbohydrater – mer protein.

I dag har jeg gått to lange turer, i morgen blir det nok en lang tur, loppemarked og siste styrkeøkt på ben!
Ellers ser det ut til at vi blir 9 stk i +163 cm på Stavanger Open, og hele 20 (!) stk på NM :cool:
 
IMG_2433_red

Nei nå.. Zzzzz..

10 kommentarer til “Protein

 1. Tone

  Du skriver så utrolig godt, og motiverer meg så innmari mye! Du skulle bare visst hvor mye inspirasjon, glede og motivasjon du gir meg i hverdagen, – spesielt med innlegg som dette! Du sier akkurat det jeg tenker, men som jeg ofte ikke tør snakke om i offentlighet, nettopp fordi sånn snakk ikke er «allment akseptert». Er det liksom feil å leve sunt nå?

  I tillegg må jeg få understreket igjen; du ser helt vilt bra ut nå! Jeg heier på deg, og tror virkelig du kommer til å nå til topps! Du er helt fantastisk nydelig, og jeg beundrer viljestyrken din og pågangsmotet ditt! Vit at du er et løft i hverdagen, – i allefall for meg!

  MASSE lykke til! Jeg følger bloggen din daglig, og tar til meg absolutt alt du skriver, både personlige erfaringer, oppskrifter, bilder og tips! Du er utrolig flott!
  😛

 2. Yvonne

  Så spennende, når det er mindere på senen blir det jo større mulighet for deg å komme på første plass hehe.. =) Vi får håpe du gjør det, trur faktisk du kommet til å gjøre det å hehe.. har det på mave følsen min. =) lykke til spennende woho… 😀

 3. Mette

  Hei Kristine:)
  Det er så levende og ekte det du skriver. Det treffer meg hver gang:)
  Det er rart hvordan skeptiske folk er der ute bare man nevner ordet protein. De tror man rett og slett er gal. Det har hendt flere ganger når jeg har invitert på proteinpizza etc at folk stopper opp og faktisk vuderer om de skal takke ja eller nei til invitasjonen. Merkelig spør du meg. Alle skal være så sunne og besvisste der ute når det gjelder kostholdet, men de er jo ikke det spør du meg når de reagerer slik med sin skeptisk.
  Sikker på at dine arbeidskollegaer vil bli temmelig overraset over hvor gode dine proteinvafler er 😆 La dem prøve!
  Lykke til i konkurransene, du er i knall form. Gleder meg masse til å se deg i NM:)
  Klem

 4. Ellen

  Men.., må du kalle det proteinvafler, eller proteinpizza eller hva det nå er, da? Det er jo bare vanlig mat, og tror du ikke du selv er med på å lage en avstand mellom det som regnes som fanatikermat og «vanlig» mat når du kaller det for proteinvafler og heller ikke orker å forklare forskjellen? De gangene jeg har med meg «sær» mat på jobben pleier jeg tvert i mot å opplyse og forklare hvorfor jeg velger de matvarene jeg gjør – om jeg kan opplyse om fordelene ved et vettugt kosthold så gjør jeg det, selv om jeg noen ganger får veldig deja vu-følelse av det…

 5. Fitnesspumpkin

  Hei 🙂

  Jeg er bare så imponert over kroppen og fremgangen din. Det må jo bli gull i NM..

  Målet mitt er å stille til neste år 😛

  I dag fikk jeg et typisk mat- dilemma!!!! Jeg har spisedagen min på onsdager, da spiser jeg litt sjokolade etc.. Ellers i uken går det mye i proteiner som egg, kalkun, kesam osv. I dag ble jeg bedt på middag til svigermor, hun hadde laget sunn kyllingwok, så det var bare å hive innpå. Så kom desserten!!!! Prøvde å antyde at jeg var mett, men da ble hun lei seg. Dessuten er hun sikkert litt obs på kostholdet mitt siden jeg var så tynn for 1 år siden når jeg løp hver dag.. Ja, da ble det jo til at jeg tok et tynt stykke med eplekake. Det går sikkert bra nå, men det dilemmaet får en større dimensjon til neste år når jeg skal på deff. Har du erfaring med det? Dette dilemmaet ble hovedfokuset i bloggen min i dag..

  Heier på deg.

  Hilsen Hanne

 6. Stine

  Wow, du begynner virkelig å bli hard nå! Synes beina dine ser mye hardere ut enn tidligere. Imponerende! Bli spennende å se hvordan det går til helga 😀

 7. kriweb

  Tone: Dette var et utrolig hyggelig innlegg! Du skulle bare visst hvor mye jeg setter pris på slike tilbakemeldinger, det hjelper virkelig på motivasjonen i disse dager – så tusen, tusen takk.

  Yvonne: Ja, men nå er det jo rekordmange med! Mindre sjanse for å komme videre til finale og greier da, men jeg håper!

  Mette: Hei! 😀 Jeg har ofte erfart at folk faktisk tror at det er noe «snusk» med en gang man gjør om på gode gamle oppskrifter og slenger inn en protein-betegnelse foran 😆 Man burde kanskje bare la være å fortelle at man skal/har laget en sunnere versjon.
  Tusen takk!
  Klem

  Ellen: Hva skal man da kalle det for; havregrynsvafler? Poenget mitt er at folk forbinder ordet protein med noe negativt – overdrevent fokus på kosthold, trening og såkalt fanatikermat som du kaller det. Jeg ser på det som en forbedring av maten.
  Jeg prøver å formidle et sunt og variert kosthold her på bloggen, og lar jobb være jobb – dessuten var fredag en av de tyngste dagene på deffen hittil, så motivasjonen for å diskutere vafler var ikke helt tilstede 😉

  MrMuscle: Det enkle er ofte det beste :mrgreen:

  Hanne: Jeg tviler sterkt, men takk for tilliten! 😀
  Dette med å takke nei til godsaker på deff er ikke lett første gangen, i hvert fall ikke når folk ikke vet hva grunnen er. (Når det er sagt så skal man strengt tatt ikke behøve å forklare seg). Jeg er kanskje ikke rette person å spørre om dette da jeg ikke er for den tradisjonelle, ensidige og strikte byggerdeffen. Jeg tenker hovedsaklig på det totale kcalinntaket, og har ofte droppet et måltid og kalkulert inn f.eks litt is om jeg vet at jeg skal i selskap (kun familie/venner) – så lenge jeg er i underskudd så går det fint. Det er først de siste 3-4 ukene hvor jeg takker nei til absolutt alt og skjerper inn, dette fordi jeg ønsker å leve «normalt» på deff lengst mulig.

  Vidar: Nei det er ikke bra å overdrive noe

  Stine: Jeg er nok i bedre form denne gangen ja, skal bli spennende å se!

 8. Trigress

  Poenget var at du kan bare kalle det vafler! Og at det å kalle det for noe annet enn det det er – vafler i dette tilfellet – lager en avstand…

Det er stengt for kommentarer.