Kostfiber – godt for kroppen

Kostfiber er et karbohydrat som man finner i frukt, bær, korn, grovt mel, gryn, poteter, kli og grønnsaker. Selv om fiber ikke gir deg særlig mye energi, så gjør det mye annet bra for kroppen.

Derfor er fiber bra:
– Gir økt metthetsfølelse, slik at du ikke overspiser og småspiser så lett.
– Stabilt blodsukker
– Sterkere immunforsvar 
– Motvirker forstoppelse, sunn fordøyelse
– Hjelper til å transportere skadelige stoffer ut av kroppen
– Lavere kolesterol, sunt for hjertet
– Mindre risiko for diabetes
– Mindre risiko for kreft

Jeg prøvde meg på litt baking igjen i dag, det ble pannekaker denne gangen. Så og si ingen karbo og masse protein og fiber

IMG_1728

3 eggehvitter
3 ss sukrin
25g kruskakli
25g proteinpulver
Litt vann
Litt kardemomme
1/3 ts bakepulver

Litt sånn deffepannekaker – ingen stor wow-smaksopplevelse, men helt greie. De blir gode med litt ost, syltetøy eller sukrin på. Om man vil ha salt pålegg så kan man til fordel kutte ut litt av sukrinen og velge et nøytralt proteinpulver.

Jeg blir aldri klok på magen min.. jeg har magemuskler som går loddrett, ingen ruter. Noen ganger synes jeg det er dumt, andre ganger synes jeg det er bra.
Man vil alltid ha det man ikke har, er det ikke sånn?

IMG_1712IMG_1710

Ok, helt til slutt om kostfiber:
Kostfiber blir som regel omtalt som en ensartet masse, men i virkeligheten finnes det mange forskjellige typer. Alle er sunne, men de virker på litt forskjellige måter i kroppen. 
 
Hvordan kan du øke inntaket ditt av fiber?
Sammalt hvete inneholder fire ganger så mye fiber som siktet hvetemel. Den enkleste måten å øke inntaket ditt av kostfiber på er derfor å:

 • spise brød med minst 50- 75 % sammalt mel eller andre grove kornprodukter
 • bruke sammalt mel/havregryn/kruskakli i grøt, gjærbakst, pizzabunn, pannekaker og vafler
 • bruke mer grønnsaker og frukt i hverdagskosten
 • og selvsagt huske de berømte 5 om dagen

Gode tips om grønnsaker
La være å kutte opp grønnsakene før du koker dem. Noe kostfiber kan nemlig forsvinne i kokevannet
– Du bevarer vitaminene, mineralene og sporstoffene best hvis du spiser grønnsakene rå. Det er også bedre om du dampkoker grønnsakene, eller varmer dem opp i mikrobølgeovnen i stedet for å koke dem.
– Du bør spise rundt 30 gram kostfiber om dagen

NB! Hvis du plutselig begynner å spise mye kostfiber kan du oppleve bieffekter som magesmerter og mye luft i tarmene..
Øk derfor mengden gradvis og drikk mye vann – ellers kan fiberen føre til forstoppelse.
Om magen din har det bra med de kostfibrene du spiser kan du ikke få i deg for mye. Nyt alle fordelene det gir!

15 kommentarer til “Kostfiber – godt for kroppen

 1. Iris

  Jeg tok kostholdskurset på NiH i vår, og der ble det nevnt at en har funnet ut at fiber gir 2 kcal pr g; med an dre ord er ikke fiber helt uten energi.

  Forøvrig bra å ta opp kostfiber som tema; ettersom gjennomsnittsnormannen/kvinnen kun får i seg rundt halvparten av anbefalt daglig inntak, så er det noe mange kan ha god nytte av å fokusere på! 🙂

  Av ren nysgjerrighet; hvor har du hentet din kunnskap rundt kosthold og trening?

  Magen din fortjener også en liten kommentar; jeg synes det er flott at du ikke har ruter – det gir den et mer feminint preg, og muskler er det jo ikke mangel på! 😉

 2. kriweb

  Iris: Aha, takk for tilleggsinfo – da forandret jeg ordvalget i teksten 🙂
  Jeg begynte nylig å fokusere på mer fiber i min egen kost, jeg har funnet ut at det har vært altfor lite av det (sikkert fordi jeg ikke spiser så mye karbohydrater nå på deff), så jeg tror det er et viktig emne å ta opp ja.
  Folk må bli flinkere til å få i seg mer fiber og mindre hvetemel. Og ikke minst mer av mine favoritter; grønnsaker!

  Jeg suger til meg all informasjon (som jeg anser som nyttig og seriøs) jeg leser i diverse blader, på nettet og andre medium 🙂
  Når det gjelder måten jeg spiser og trener på så har jeg alltid stolt på egen kropp og fremgang, og David har lært meg mye om diverse kostholdsmyter.

  Takk! Noen dager vil jeg ha en «rå» mage med ruter, mens andre dager er jeg glad for det feminine preget.
  Sukk.. hva man bryr seg om til tider 😆

 3. Malin

  Supert innlegg om fiber. Fiber er viktig, og jeg har endelig forstått hvor jeg skal få fiber i fra etter en del eksperimentering ang magen..
  Man lærer så lenge man lever, visstnok :mrgreen:

  Og jeg synes magen din er råflott 😀

 4. Anya

  Gud bedre jente! For en form!! 😯 Titter innom hver dag og heier på deg! Og takk for alle supre oppskriftstips, de skal testes 😆

  Ha en flott dag!

 5. Hanne

  Ja, kostfiber har vi alle godt av!
  Vi hadde en lengre forelesning om det før sommeren, og der var da ganske mye interessant forksning rundt det her. Riktignok er «all» forskning som går på mat/kosthold preget av varierende resultater og mange usikkerhetsmomenter, men det her er der jo så godt som bare positive ord om.

  Det at der faktisk ER energi i kostfiber (dvs at noe blir tatt opp og forbrukt) visste jeg ikke. Jeg trodde nemlig at definisjonen på kostfiber var lange karbohydrater som passerer mage-tarm systemet uten å bli brutt ned eller absorbert.. Hmmm..
  Man lærer noe hver dag?

  Snacksy oppskrifter forresten, helt uten mel 😮
  Kanskje jeg skal prøve meg på noe sånt til kvelden…

  Åja, og helt til slutt; jeg ville bare vært stolt av magen, var jeg deg. Klart, ruter er tøft, men jeg synes at de langsgående linjene gir et mye mer feminint inntrykk. Ruter «bryter» dessuten opp de lange, pene linjene som er med å gjør en så rippet kropp så feminin.. (mener jeg da.. hadde nok ikke klaget om jeg hadde fått ruter heller altså :P)

 6. Marianne

  Jeg kan legge til på kostfiber at «ja», det gir en liten mengde energi, men ikke på langt nær så mye som de andre energigivende næringsstoffene. Derfor blir ikke kostfiber ansett som et energigivende næringsstoff. Næring blir primært tatt opp fra den nedbrutte maten via tynntarmen. Fiber vil derimot passere tynntarmen. I tykktarmen finnes det enkelte baterier som kan bryte ned fiber som deretter kan bli tatt opp. Disse bakteriene danner gass i nedbrytningsprosessen av fiber, derfor kan en oppleve en lett oppblåst mage om man spiser mye av det 🙂

 7. Anne

  Bra artikkel! Kjekt å få en påminnelse om betydningen av fiber. Det gjelder bare å holde ut noen dager mens magen tilpasser seg når man øker fiberinntaket, så blir det straks bedre enn før man begynte 🙂

  Imponerende mage, både feminin og tøff på en gang!

 8. kriweb

  Elisabeth: Se der ja, to sjeler samme tanke 😀

  Malin: Ja, heldigvis! Når det er sagt så er det ikke alltid man lærer.. jeg vet at jeg får litt ugrei mage av diverse søte, gode ting meen.. 🙄

  Anya: Bare hyggelig, man blir kreativ på deff – og smaksløkene blir overfølsomme, så ikke skyld på meg om dere ikke liker det 😆

  Hanne: Jeg har blitt veldig glad i kruskakli, men tar gjerne imot andre tips som jeg kan hive i baksten. Det blir mer grovt rugmel o.l når deffen er over, man får litt flere alternativer da.
  Formen på magemusklene er hovedsaklig genetisk, så man får bare lære seg å like det – jeg får heldigvis ikke angst når rutene ikke synes mer da, i og med at de ikke er der 😆

  Marianne: Takk for tilleggsinfo! 😀

  Julia: Hej tjejen! Jag har dansat i över 20 år – dessutom får magen kört sig realt på styrketräning 🙂
  Kram

  Anne: Litt greit å få den påminnelsen for min egen del og, jeg glemmer ofte fiber i og med at jeg ikke spiser så mye karbo på deff.
  Takk 😀

 9. Julia

  Okej, då får jag börja dansa från och med nu då 😉 Så har jag sån skjysst mage vid 40 år 😉 HAHA !!

  Skall börja köra hårdare styrka för magen, men kör en hel del nu 🙂
  KRAM

 10. nina

  vannrett eller lodrett, fy flate for en fin mage!

  Tror kanskje jeg burde begynne å trene mer og spise enda sunnere, jeg er slank, men dårlig med muskler…

 11. kriweb

  Julia: Haha, ja.. lycka till! Nej, men det viktigaste är tung styrketräning (magen er ju med på det meste man gjør, behøver inte träna magen direkte hver dag).
  Kram

  Nina: Takk!
  Jeg synes du skal styrketrene, jeg synes alle jenter skal det 😀 Kanskje du oppdager hvor digg det er og hvordan det former kroppen din!

Det er stengt for kommentarer.