Bodyfitness

Hva er egentlig bodyfitness?

Hvordan vet man hvordan en bodyfitnessutøver skal se ut? Det varierer jo for hvert år, og for hvert land.
Det er et svar som aldri vil være likt avhengig av hvem man spør, det finnes nok like mange meninger og preferanser som det finnes utøvere.
Men en ting er sikkert og det er at reglene til IFBB faktisk er ganske klare på hva som skal vurderes, taes med i betraktningen og ikke minst hva som skal dømmes opp/ned. At det kan sprike på hva som subjektivt blir sett på som for stort, grovt, soft o.l er vanskelig å unngå – dessverre. Men i det store og det hele så ser man som regel om det er enkelte som skiller seg ut på line-upen den ene eller andre veien, og det er vel derfor man her til lands har valgt å dømme utifra det.

Som mange har fått med seg så er jeg for at bodyfitness skal ligne mer på figure-klassene i usa. Her har de som regel et veldig fokus på det sunne og feminine samtidig som man fremviser en enestående symmetrisk og atletisk kvinnekropp som man har jobbet hardt for. Det er klart det finnes mange av de her og, men det har sporet litt av de siste årene synes jeg.
Jeg er altså ikke for at hvem som helst kan stille og at det skal ligne en ren skjønnhetskonkurranse, men man kan ikke glemme at hele fysikken vurderes i bodyfitness – ansikt, utstråling, femininitet og skjønnhet inkludert. 
At klassisk kroppsbygging ble opprettet for de som faller utenfor bodyfitness er veldig bra både for utøveren selv og sporten som helhet, her får de uttelling for større muskulatur og ikke minst en imponerende hardhet. Det handler ikke om å gjøre bf mindre – men om å få det tilbake til der det var og bør være.

Dette skal taes med i vurderingen:

 • Det totale atletiske utseendet
 • Skjønnhet (hår og ansikt)
 • Helhetlig utvikling av muskulatur
 • Proposjoner og symmetri
 • Hud og hudtone
 • Scenepresentasjon (utstråling, posering, gange og trygghet på scenen)
 • Det er et veldig fokus på å være hardest på scenen og mange mener at dette er det viktigste – at det er da man virkelig har lykkes med formen og har det som kreves. Det er klart at man må ha lav nok fettprosent slik at muskulaturen kommer best mulig frem, men det skal fortsatt utstråle skjønnhet og sunnhet. Det vanskelige er å treffe riktig form, men hva er nå det? 

  Jeg synes dette:
  jessica_putnam_0412493180972007ac_figpre_pics23

  Mange glemmer at det er en sport der både utseendet og muskulatur/fysikk skal dømmes. Skal man kun gå etter «råskapen» ved en hard og muskuløs fysikk så finnes det som sagt en egen klasse for det, hvor man i tillegg får flekset og vist den bedre frem. For selv om muskelseparasjoner, tverrstriper og grovhet er «feil» i bodyfitness betyr ikke at det er feil ellers, det både skal og bør dømmes opp og gis uttelling – i riktig klasse.

  Dette er bodyfitness iht reglene:

  1.  The  judge  should  first  assess  the  overall  athletic
  appearance  of  the  physique.  This  assessment  should
  begin  at  the  head  and  extend  downwards,  taking  the
  whole physique into account. The assessment, beginning
  with  a  general  impression  of  the physique,  should  take
  into consideration the hair and facial beauty; the overall
  athletic  development  of  the  musculature;  the
  presentation  of  a  balanced,  symmetrically  developed
  physique;  the  condition  of  the  skin  and  the  skin  tone;
  and  the  athlete’s  ability  to  present  herself  with
  confidence, poise and grace.
   
  2.  The physique should be assessed as to its level of overall
  muscle  tone,  achieved  through  athletic  endeavors.  The
  muscle groups should have a round and firm appearance
  with  a  small  amount  of  body  fat.  The  physique  should
  neither be excessively muscular nor excessively lean and
  should  be  free  from  deep  muscle  separation  and/or
  striations.  Physiques  that  are  considered  either  too
  muscular or too lean must be marked down.

  3.  The  assessment  should also  take  into  consideration  the
  tightness and  tone of  the skin. The skin  tone should be
  smooth and healthy in appearance, and without cellulite.
  The  face,  hair  and  makeup  should  complement  the
  “Total Package” presented by the athlete.
   
  4.  The judge’s assessment of the athlete’s physique should
  include  the  athlete’s  entire  presentation,  from  the
  moment she walks onstage until the moment she walks
  offstage.  At  all  times,  the  fitness  competitor  must  be
  viewed  with  the  emphasis  on  a  “healthy,  fit,  athletic”
  physique, in an attractively presented “Total Package”.

  Til slutt noen flere bilder av Jessica Paxson – jeg synes hun ser utrolig flott ut
  jessicajessica_paxson_01
  PaxsonMontage1

  Og som dere påpekte; Linda Fodor:
  FodorMontage

  Men igjen, det er min mening. Hva synes dere?

  20 kommentarer til “Bodyfitness

  1. Hilde

   De er nydelige! BF er virkelig ikke noe jeg har erfaring med, men det er noe sånt som dette jeg instinktivt ser er rett. Kanskje det har noe med at de utstråler sunnhet, at kroppen er vakkert proporsjonert og feminin. Det er jo nettopp det med sunnhet jeg etterstreber selv, så det er også lettere å identifisere seg med dette målet. Det er jo klart at det appellerer mer da 🙂

  2. Marianne

   Så absolutt!, er mitt svar. Jeg er så 100% enig med deg, Kristine! 🙂 Creds for det innlegget, det trengte vi å lese alle sammen..både vi som konkurrerer og de som generelt trener for en kropp som utstråler sunnhet og en flott fysikk. Jeg har blitt så vant til å se bilder av superharde jenter med cuts og striper all over at jeg nesten har blitt derpimert over å vite at en slik form kommer jeg aldri til å oppnå. Det disse jentene representerer er et sunt utseende som andre som jobber hardt sannsynligvis kan klare oppnå også uten «ekstra hjelp». Har for ofte sett utøvere som er så slitne etter å ha gått på en så knallhard diett at de rett og slett ser slitne og dratt ut pga den lave fett%. Tror jeg skal begynne å se på mer bilder av disse damene og sette meg det som mål istede for en overdeffa kropp 😎

  3. Malin

   Humps and ladylumps 😀

   Jeg synes selv svenske Linda Fodor er helt nydelig, og ikke bare pga fysikken. Hun har en fantastisk utstråling og femininitet.
   Jeg har sagt det før og sier det gjerne igjen, at du Kristine er ett flott eksempel og forbilde som fitness sporten bør være glad for å ha 🙂

  4. Stine

   Jeg synes disse jentene over er flotte, og akkurat passe størrelse! De ser feminine og sunne ut, akkurat som mine fitnessforbilder; deg og Linda Fodor :mrgreen:

  5. kriweb

   Anonym: Fine ja 🙂

   Hilde: Jeg synes også det er litt av meningen, at bodyfitness appellerer til litt flere enn akkurat de innen miljøet. Det er ikke dermed sagt at det er en enkel sak å komme i slik form, men jeg synes de ser sunne og pene ut.

   Marianne: Ja man skal jo ikke stille på scenen helt slitt og dratt pga at man presser seg for hardt på deff, da er litt av poenget borte føler jeg. Det skal jo være gøy på scenen, man skal føle seg bra og virkelig stråle. Dessuten synes jeg det er viktig å bevare det feminine, og det gjør man best ved å ikke stille med byggerprosent. Jeg vil heller aldri komme i det nederste fettprosentsjiktet, men det er heldigvis noe jeg har godtatt og heller ikke ønsker. Stå på som du gjør du Marianne, jeg er helt sikker på at du vil komme i en meget god bf-form 🙂

   Malin: Oj, et ydmykt takk.. men jeg er langt unna føler jeg. Helt enig, Linda Fodor er flott – det var hun som virkelig fikk opp øynene mine for sporten. Jeg må lure inn noen bilder av henne og!

   Stine: Tusen takk snille deg, jeg synes også Linda F er fantastisk flott

  6. Line

   Pudsigt, har selv gjort mig lidt tanker om hvad den rette form egentlig er i min egen blog idag…
   Spændende log, følger med hver dag:)

  7. Yvonne

   Masse fine utøvere og alle er forselige og ikke minst hvordan kroppen dems ser ut. =) Det er faktisk ganske spennende å se hvem dommerne velger ut for hver gang det er nm. =)

   synes at man bør jobbe hardt for å kunne bli med på sånt og kunne bli godkjent, så det ikke blei så veldig sånn kjønnhets konkuranse, selv om det skal være litt med å. bare helst ikke for voldsomt. 😛 Ha en super fin dag videre kristine =)

  8. MrMuscle

   Jeg mener din fysikk Kristine er den perfekte bodyfitnesskroppen. Det er for mye opp og ned i konkurransene til å egentlig vite hva man skal gjøre. Se på vårens konkurranser VS høstens konkurranser i fjor. Forskjellen er kriminell.

  9. Tone

   Veldig bra skrevet Kristine! Jeg har ingen planer om å stille i BF, men hvis sporten utvikler seg i riktig retning (altså den du beskriver) tror jeg ikke bare at man vil få et mer riktig fokus (renhet) men også flere deltagere. Det aller beste er jo om sporten klarer å formidle et sunt kvinneforbilde istedet for den hardheten og maskuliniteten som vi ser så mange steder.

   Du går foran med et godt eksempel! 😀

  10. Anneke

   Jeg er ikke så inn i dette gamet ennå så mitt forbilde finner du i Sverige. jeg synes Helene Alsohn er utrolig fin, litt fordi jeg synes det burde være litt feminint igjen! Men det er jo også en grunn til at jeg er her inne, det er jo fordi du også Kristine er et godt forbilde og ha! :mrgreen:

  11. Hanne

   Som sagt før, så er jeg helt enig med deg både angående sportens utvikling, og hvordan det burde være.

   Det er mulig jeg er litt kresen, men jeg synes der er litt for mange der ute som – til tross for en imponerende fysikk – ikke har mye å gå på når det kommer til «the total package». Sunnhet og femininitet burde så absolutt være i høysetet her. 😀

   Jeg satser på at den nye cb-klassen vil sørge for en positiv utvikling, og gleder meg til å se på til høsten 😀

  12. Anne

   Veldig bra innlegg! Jeg er ikke i bransjen (men kunne egentlig tenkt meg det), men er interessert i sporten og prøver å følge med litt, og jeg deler fullt ditt syn. Hvis utviklingen går i den retningen du skisserer er jeg helt sikker på at det også vil være positivt for sportens omdømme. Jeg synes også at din fysikk er forbilledlig, og synes dessuten det er imponerende at du har lagt opp dietten selv! Det er tydelig at du har full kontroll på hva du driver med 🙂

  13. kriweb

   Line: Virker som vi deler samme syn på saken 🙂 Takk!

   Charlotte: Takk for det! Ja, hun har virkelig et flott ramme tross sin unge alder.

   Thale: Ja vi får gjøre det, blir veldig spennende fremover 🙂

   Anya: Ja absolutt 🙂

   Yvonne: Det skal såklart handle om det kroppslige og den skal være muskuløs, men ansikt/skjønnhet teller faktisk en god del – enten man vil eller ei 🙂

   MrMuscle: Et ydmykt takk.. det betyr mye for meg. Ja forskjellen er helt ekstrem.. nesten ytterpunkter.

   Tone: Enig! Og jeg tror at utviklingen i riktig retning allerede har startet, så det er bra.

   Anneke: Ja det er mange fine utøvere i nabolandene og. Tusen takk, hyggelig 🙂

   Hanne: Jeg gleder meg veldig jeg og, både til å se alle som skal konkurrere og ikke minst hvordan det blir dømt. Kunne nesten ønske at jeg satt hjemme med popcorn og fulgte med 😆

   Anne: Tror også omdømme og det generelle synet vil bli annerledes om man får klassifisert utøvere bedre.
   Jeg liker å gjøre ting selv, på min egen måte. Om jeg lykkes med det får andre bedømme om 4-5 uker 😀

  14. Marianne

   Vi får dolle oss opp som best mulig og gjøre det beste vi kan..mer kan vi ikke få gjort. Om jeg er fornøyd med min form på NM og det jeg har oppnådd er det nesten (les «nesten») likegyldig hva dommerne sier 😉 En ser ut i fra bilder at vi har MYE å gå på her hjemme når det kommer til oppstasing på scenen for å få det hele til å se kanskje litt mer glamorøst ut 🙂 kanskje man kan satse på å skille seg ut på den fronten i år (?) 😎
   Ha en strålende dag, og god bedring av ryggen 🙂

  15. kriweb

   Marianne: Jeg er med på den! For oss som går i treningsklær og svetter daglig så må man jo benytte muligheten til litt ekstra glam når det dukker opp! 😀

   Hanni: Ja jeg gillar mange av de amerikanske utøverne – dom är så fine och har «perfekt» sceneform.

  Det er stengt for kommentarer.