Heldig?

«Du er så heldig!»

Hvorfor blir dette brukt så ofte til å beskrive mennesker som er godt trente? Da handler det ikke lenger om å være heldig med kroppen sin, eller at man blir født slik. For min del er det hard trening, intet mer, intet mindre. Jeg vet at jeg har snakket en del om gode gener, og det har jeg til en viss grad – men det er ikke takket være de at jeg er i den formen jeg er i nå. Det var først i slutten av tenårene hvor jeg kunne skimte litt muskler, men det kom av flere år med dansing og heller ikke gratis.
Det er mange timer på gymmet – ikke minst mye svetting og tunge tak når man først er der. Det er trening selvom man kanskje ikke alltid har lyst eller orker. Det er smart tenkning og sunn fornuft i forhold til kosthold, og forsiktighet ovenfor søtt og junk. Og til tider så koster det – det gjøres ikke alltid med et smil om munnen for å si det mildt.
Jeg blir stadig forundret over at folk fortsatt tror at noen «bare blir sånn» eller at noen kan spise alt de vil uten å legge på seg. Jeg har ikke bare blitt sånn, og jeg kan ikke spise hva som helst uten å legge på meg – sånn er det vel med oss alle sett bort ifra at vi har ulike forutsetninger? Jeg har danset og dermed trent hele livet mitt, og når jeg først begynte med styrketrening så gikk jeg viljesterk, målrettet og ikke minst kontinuerlig inn i det – jeg har ikke tatt en eneste lang pause fra det siden jeg startet i aug 07.
Jeg liker ikke å bli kalt heldig, for jeg føler ikke at det er det som har fått meg dit jeg er i dag.

Noen ganger kan man begynne å lure på om tankegangen bak er for å overbevise seg selv om at «ah, ja men de som er godt trente har ikke gjort noe særlig for å bli sånn.. de er født sånn..så jeg kan like gjerne overbevise meg selv om at sånn er det bare så slipper jeg å jobbe for det. Trening og kosthold har sikkert ikke så mye å si, så det gidder jeg ikke å prøve engang».

Jeg føler meg ikke spesielt heldig når jeg gjennomvåt av svette på mølla titter ut gjennom vinduet og ser sola som skinner ute og mennesker som spiser soft-is, og samtidig vet at jeg i tillegg har en tung benøkt foran meg  :wink:

Jeg kan imidlertid si meg enig i at jeg er heldig som;
– har funnet og bevart motivasjonen til å trene
– synes styrketrening er gøy
– ser gleden av å trene både kondisjon og styrke
– har fått god fremgang på kort tid
– har tilegnet mye kunnskap om emnet og derfor tør å gjøre ting på min egen måte

imgp6082liten

«The harder I work, the luckier I get».

23 kommentarer til “Heldig?

 1. Harefrøken

  Veldig mange gode poeng du har fått frem her 😛

  Man skal være heldig som kan ha en slik livsstil, det gir en fantastisk følelse.

  Stå på videre, du er unik og dyktig.

  Hilsen Harefrøken,-)

 2. Pinglo

  Jeg forstår deg veldig godt. Det er nok flere grunner til det, både at det tilsynelatende i dette landet er ansett som bedre å ha suksess/rikdom/whatever som følge av FLAKS og ikke hardt arbeid (som per def er for tapere), og det at hvis man avspiser mennesker som jobber hardt som «heldige» kan man trøste seg med at nuvel, hun hadde flaks, fikk en fin kropp, jeg hadde uflaks, og derfor er jeg sånn. Rasjonaliseringer og selvbedrag på høyt plan, med andre ord.

  Når det er sagt så er jo enkelte heldigere enn andre, med tanke på blant annet genetikk. Men det er ikke avgjørende – sitter du på ræva og spiser ostepop 7 dager i uka vil du se tilsvarende ut, uansett hva slags gener du har.

  Veldig bra innlegg 🙂

 3. Stine

  Jeg tror du har veldig rett i at folk sier det for å rettferdiggjøre sin egen (dårlige) form. Mange har ikke viljestyrke til å spise og trene bra og hardt, og prøver derfor å skape slike illusjoner for å få bedre samvittighet.

  Jeg er laaangt i fra din form (som på mange måter er mitt ideal – muskuløs og likevel fantastisk kvinnelig), men jeg kjemper mot det hver dag, og vet at det bare er jeg som kan gjøre noe med det.

  Flott innlegg!

 4. Malin

  You lucky bastard :mrgreen:

  Du er heldig, men pga de punktene du selv nevner.
  Tror nok mange slike kommentarer kommer av misunnelse og lite kunnskap… 😕

  Flott innlegg 😀

 5. Hanne

  Jeg kjenner meg veldig igjen i dette innlegget, både mtp irritasjon og opplevelser. Det er ikke sånn at JEG blir sett på som heldig når det kommer til kropp, men jeg kjenner meg igjen i problemet generelt. (Jeg har opplevd akkurat samme «antakelser» bare på andre områder.) Er man litt flinkere enn gjennomsnittet eller litt bedre trent må jo dette være noe som kommer lettere for deg sammenlignet med andre. Sukk.

  Nei, noen vet heldigvis bedre! 😀

 6. heidi

  Jeg må få legge til.
  Heldig som har funnet gleden i den gode sunne maten det går ann å spise.
  Det å faktisk kunne glede seg over noe annet enn pizza og øl, og faktisk glede seg som et lite barn til man skal teste ut den nye salaten på cafeen man aldri har vært før. (..det gjelder da meg neste uke 😉
  Eller hva med å en hel dag gå rundt å drømme om cottage-cheezen man skal spise til kvelds.. (galskap??..neida 🙄 )

  Jeg tror også gener har litt å si.. men den kroppen du har er ikke flax.. du er superflink, og står hard på.
  Ingen (som er glad i mat), kan spise alt de vil og har lyst på uten å legge på seg. Da hadde man jo spist hele dagen..hehe

  Det høres så «galt» ut det du beskriver på møllen når alle spiser is i solen, men når det er en del av hverdagen/livet føles det ikke så ille likevel.. Det er rutiner, vaner.. de hører jo med. Akkurat som om man må stå opp og dra på jobb, selvom man er trøtt og det regner bøtter ute, og man aller helst vil sove lenge og gjemme seg under dynen.( nesten god sammenligning..hehe)

 7. Lill Adriana

  Å jeg er så enig, så enig.. Bra innlegg!

  «Men du er jo fin som du er nå, trenger ikke trene mer.» har du hørt den før?
  Jeg så deg spise sjokoladekake på Gabels her om dagen. Var det derfor du spiste den tunfisk salaten også? For å eliminere noen kalorier..? hihi. 😆

  Lillen

 8. Hege

  Jeg gir deg herved stående applaus! Kristine, jeg tror du er helten min!! Godt det finnes sånne som deg som bruker bloggen sin reflektert, deler kunnskap og erfaringer, tipser om ting for mange forskjellige mennesker, og i tillegg er åpen og ærlig om livsstil, sykdom osv. Thumbs up! For meg handler alt om å ta godt vare på seg selv slik at man kan ta vare på de rundt seg.

  Ønsker deg en strålende dag og en fantastisk 17.mai 😎

 9. kriweb

  Marte: Takk!

  Harefrøken: Absolutt, man er heldig som har muligheten til å trene! Ikke alle som har det.
  Takk 😀

  Pinglo: Selvbedrag, der sa du det. En overbevisning de tror på selv for å lette på dårlig samvittighet.
  Jeg er heldig med muskelgenene, men kan fortsatt bli feit som en julegris – lett :mrgreen:

  Stine: Ja, blir egentlig en liten fornærmelse.. det er som å si at man ikke har jobbet for det.
  Takk 🙂

  Malin: Jeg skulle gjerne vært så heldig egentlig :mrgreen:
  Takk!

  Hanne: Ja dette kan overføres til mange andre aspekter i livet, det være seg kropp, jobb, penger osv. Har man ikke noe selv, så er det lett å tro at det har falt i fanget på andre.

  Kristina89: Takk!

  Heidi: Absolutt, det var også dette med kostholdet jeg mente i siste punktet. Jeg er glad for at jeg alltid har fulgt spise-når-jeg-er-sulten prinsippet, og at jeg kjenner til så mange bra (les:sunne) matvarer og retter.
  Jeg føler meg heldig når jeg trener mesteparten av gangene, at jeg orker selv om helsa ikke er toppers – men noen ganger vil man heller ligge i sofaen ja 😛

  MrMuscle: Takk! Jeg har endelig lært det nå, smile med tenna på kommando – det kom seg på nm i fjor.
  Tør jo ikke annet når du brøler i salen :mrgreen:

  Martine: Nettopp! 🙂

  Lill: Ja, hehe.. men nå er det lenge siden, tror de har skjønt at det er nyttesløst å få meg til å slutte med trening. Men spørsmålet «trener du fortsatt like mye?» kommer stadig.
  Jaa 😆 Når jeg spiser noe sunt sammen med usunt, så blir det usunne *poff* borte i kroppen. Kan spise hva jeg vil!
  Ah, den kaken var god – neste gang blir det gulrotkake.

  Hege: Jeg blir helt varm om hjertet, tusen takk 😳
  Den viktigste personen i livet burde faktisk være seg selv, det er først da man klarer å nyte de og det rundt seg som betyr noe.
  Håper du får en knall 17.mai du og, håper på litt sol!

  Thale: Det gjør jeg og! Jeg føler meg heldig som ikke kan drikke uten å bli dårlig – ergo jeg gjør det sjeldent.

 10. Christina

  Synes bloggen din bare blir bedre og bedre for hver dag jeg, først is, så dette 😀 Det er en glede å lese bloggen din hver dag!

 11. Lill Johnsen

  Godt å høre at forstår hvordan man balanserer kostholdet 😆
  *poff* skal jeg huske på i morgen når jeg vet Stratosen venter på meg i butikkhyllen.

  Ja neste gang blir det gulrotkake, og hvis de har brownies, som egentlig var det jeg ville ha, så må vi nesten ta en sånn også 🙄 Uff, så fælt med to kakestykker 😉

  Ellers så selger de stor bolle fyllt med flytende sjokolade på United Bakeries. Og så selger de «white chocolate» iskuler på Mövenpick. 😯

  Hmm.. vi bør kanskje ikke drøye det for lenge før neste gang kjenner jeg. Merker at jeg har spist lite tull denne uken her.

  Ha en fin dag!
  Klem Lill

 12. Thale

  haha, jeg blir også ekstremt dårlig dagen derpå, så det blir ganske få av dem. får høre at det abre er å venne kroppen til å drikke litt oftere, meeen.. ser ikke helt vitsen 😆

 13. kriweb

  Christina: Så hyggelig! Motiverer til mer blogging 😀

  Lill: Mhm, fisk eliminerer sjokolade 😆
  Nei la oss ikke drøye den for lenge, vi har mye godt i vente skjønner jeg 😀

  Thale: Det blir for dumt ja :mrgreen:

 14. Vidar

  Artig innlegg. Når det gjelder ordet heldig er det vel forskjellig fra person til person hva de kan oppnå. Noen trener hardt og spiser bra og jobbet skikkelig for det, så ja en kan vel ikke kalle det heldig? Men hva med de som lever usunn livsstil, mye festing/alkohol/lite trening/dårlig kosthold og fremdeles holder samme fasong. Kan det kalles heldig?

 15. kriweb

  Vidar: Hva som er heldig for noen er svært individuelt ja.
  Nå skal jeg være så rett frem og si at en som trener hardt og kontinuerlig og spiser riktig (og nok) over en lang periode vil få fremgang – hvis ikke er det noe som ikke gjøres riktig. Ingen kropper er immun mot trening, en muskel er en muskel. Hva slags fremgang avhenger selvfølgelig av gener og utgangspunkt/forutsetning.
  Jeg vil ikke kalle en person med høy fettprosent heldig, det være seg tynn/slank/utrent.. men det vil kanskje noe andre gjøre? 🙂

 16. cathrine

  Heldig? En jobber og sliter for det, en møter fordommer hver gang en tar av seg genseren; og joda.. klart er en heldig som ser «fit» ut men så jobber en søren meg knallhardt for det!! En må ofre litt for å ha en slik form du har, det er ingen vei utenom.. Det er som du sier; ingen softis i solen kanskje, men heller en hard beinøkt.. Så.. It’s all a matter of choice.. 😉

 17. Julie

  skjønner hva du mener.
  Men jeg tror nok det folk mener når de sier at du er heldig,
  er at di syns du er heldig som orker å stå på og jobbe så
  hardt med treningen som du gjør 🙂
  du ser råååbra ut på bilde foresten!

 18. kriweb

  Cathrine: Det er ikke bare positivt nei, det har du helt rett i. Fordommmene vil man vel aldri bli kvitt..
  Noen ganger foretrekker jeg treningen, mens andre ganger skulle jeg gjeerne hatt den isen! 😀

  Julie: Du har sikkert rett, men det var en nær venninne av meg som sa noe sånt som: «Få se magen din! Få se rumpa! Guud du er så heldig som har sånn kropp»
  Men hun vet hvor mye jeg trener så det var nok ikke vondt ment, bare jeg som ikke synes det er riktig måte å si det på.
  Takk 🙂

Det er stengt for kommentarer.