Tynn på utsiden, feit på innsiden

Det var kanskje flere av dere som også så «Rett Diett» på kanal fem i går kveld? Jeg elsker slike programmer :razz:
De tok opp et viktig tema som mange ikke er klar over; nemlig dette med å være tilsynelatende sunn utad, men med helsefarlig mye fett på innsiden.

TOFI= Thin Outside, Fat Inside. Det er nærmere 50% av kvinner (60% av menn) som er slanke på utsiden, men som lever med mye fett rundt indre organer. De har like stor risiko for hjertesykdommer, høyt kolesterol, diabetes o.l som synlig overvektige.
Folk som går ned i vekt av å spise mindre og usunn mat blir ofte slik, det er derfor trening er så viktig når man skal ned i vekt eller endre livsstil. Det mister mye av sin hensikt å gå ned i vekt om man ikke blir sunnere eller får bedre helse. Så derfor ja takk, begge deler!

FOTI= Fat Outside, Thin Inside. Dette blir klassifisert som sunnere da fett som ligger like under huden ikke er like farlig som det såkalte bukfettet og fett rundt indre organer som lever o.l. Det er faktisk svært mange sumobrytere som har lite fett på innsiden, dette fordi de spiser opp et stort fettlag kun på utsiden da de trener i tillegg.
Dette er en av grunnene til at BMI blir helt feil måletall å bruke på alle – spesielt de som trener. Det er mange som havner i feilaktig klassisfisering som overvektig, men som er godt trente med svært lite kroppsfett både på innside og utside. (Jeg begynte selv å bli «overvektig» for et par måneder siden :mrgreen: ). På den andre siden er det mange som ansees som «normale» eller til og med «undervektige» men som har en farlig andel fett rundt indre organer fordi de aldri trener.
Man kan derfor ikke stole blindt på hva vekten sier, selvom vekten viser mindre så betyr ikke det mindre fett (på innsiden) og vice versa.

Fokuset bør derfor være å ha trening som en naturlig del av livet uansett alder, størrelse eller mål.

7 kommentarer til “Tynn på utsiden, feit på innsiden

 1. grommis

  Syns BMI virker som en særdeles ufornuftig måte å måle sunn vekt på.. Merkelig at mange leger bruker dette?! Bra skrevet!

 2. Fit

  Hvor høy er du, og hvor mye veier du nå for tiden? Ble veldig nysgjerrig, siden du sa at du er «overvektig» ifølge BMI..

 3. Kristine

  Dette viste jeg faktisk ikke! At det er tykke folk som faktisk kan være «slanke» innvendig, jeg trodde tykk var tykk og slank var slank 😯
  Spennende å lese 🙂

 4. kriweb

  Grommis: Ja det er ganske rart.. jeg var på årlig sjekk hos bedriftslege og fikk vite at min BMI hadde økt siden sist 😎 (det til tross for at fettprosenten har minsket).

  Fit: Jeg var ikke det, men var på vei 😀 Jeg veide over 69 kg før jul, jeg er 168 cm høy.

  Charlotte: Ja for du er jo kjempefet! :mrgreen:

  Kristine: De viste 3 jenter; de to som var str 40 og str 44 hadde faktisk mindre fett på innsiden og var sånn sett i bedre form enn hun på str 38 – dette fordi de trente, men ikke hun siste.
  Ganske spennende ja 😀

Det er stengt for kommentarer.